Διεθνή

Είναι η παραλλαγή Όμικρον λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα;

Όσα λέει η γιατρός που την εντόπισε στη Νότια Αφρική

Parallaxi
είναι-η-παραλλαγή-όμικρον-λιγότερο-σο-851480
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες και συνιστά  «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο, με κάποιες ενδείξεις ότι διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων, αλλά τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όλα τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί στην περιοχή της Ευρώπης είναι ήπια ή ασυμπτωματικά, προστίθεται.

Την ίδια ώρα, η γιατρός που ανακάλυψε την Όμικρον στη Νότια Αφρική, Δρ Ανζελίκ Κόατζι (Angelique Coetzee), επικεφαλής του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, επιμένει ότι «δεν υπάρχει ανάγκη» να βυθιστούν εκατομμύρια στο lockdown ξανά».

«Αυτή είναι τώρα η τέταρτη εβδομάδα μας, δεν υπάρχει λόγος να μην μας εμπιστευτείτε όταν σας λέμε ότι «είναι ήπια ασθένεια και χωρίς να υπάρχει ανάγκη νοσηλείας, οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε περίπου πέντε ημέρες, είτε είστε παιδί είτε είστε 80 ετών, είτε έχετε εμβολιαστεί, είτε όχι. Όλοι φοβόντουσαν ότι μπορεί να δούμε σοβαρή ασθένεια δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα, αλλά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δεν την έχουμε δει.

Τα σχόλιά της έρχονται καθώς τα καθημερινά κρούσματα στη Νότια Αφρική αυξάνονται στο ιστορικό υψηλό των 37.875. Συνολικά 18.035 νέα κρούσματα ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με 19.840 αναδρομικά κρούσματα επιπλέον λόγω «καθυστερήσεων στην καταγραφή».

https://twitter.com/blf_tv/status/1470333022838960134?s=20

Από την πλευρά του ο  ΠΟΥ επικαλείται προκαταρκτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που επαναμολύνονται με τον ιό έχει αυξηθεί στη Νότια Αφρική, «παρότι τα προκαταρκτικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η Όμικρον πιθανόν να είναι λιγότερο σοβαρή παραλλαγή σε σχέση με την Δέλτα».

«Ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με την Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός για διάφορους λόγους», γράφει το έγγραφο επαναλαμβάνοντας την πρώτη αξιολόγηση του ΠΟΥ της 29ης Νοεμβρίου.

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν πιθανή δυνατότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις (κρουσμάτων) με σοβαρές επιπτώσεις», επισημαίνεται.

«Περισσότερα δεδομένα απαιτούνται για να γίνει κατανοητό το προφίλ σοβαρότητας. Ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης», σημειώνεται.

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι αναμένονται περισσότερες πληροφορίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα