ΕΙΝΑΠ: Τρίτη δόση εμβολίου για υγειονομικούς- Β. Κορκίδης: Η αγορά δεν θα αντέξει άλλο lockdown

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις για την πανδημία στην Ελλάδα.

Parallaxi
ειναπ-τρίτη-δόση-εμβολίου-για-υγειονο-741295
Parallaxi

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις για την πανδημία στην Ελλάδα

ΕΙΝΑΠ: Τρίτη δόση εμβολίου για υγειονομικούς- Γιαννάκος: Θα βγουν 10.000 σε αναστολή

Τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού για τους υγειονομικούς ζητεί η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με επιστολή της στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Τονίζει ότι οι υγειονομικοί ήταν η πρώτη ομάδα που εμβολιάστηκε, τον Ιανουάριο του 2021 και έχουν ήδη παρέλθει σχεδόν 8 μήνες.

«Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει μέριμνα για την προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υγειονομικών που ενσυνείδητα εμβολιάστηκαν και αποκλειστικά να γίνεται διαρκώς λόγος για ποινές, για μια μικρή μειοψηφία που δεν εμβολιάστηκε», τονίζεται στην επιστολή.

Υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

Τόνισε ότι οι περίπου 10.000 υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την επιλογή τους και να βγουν σε αναστολή και τότε θα δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στο οποίο το κράτος θα πρέπει να βρει λύση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο της ΕΕ στο στο ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Αττικής Ιωάννης Δαβερώνης δήλωσε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους πολίτες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αναγκάσουν τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν, αλλά να προσπαθήσουν να τους πείσουν.

Ζήτησε μεγαλύτερη οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων καθώς όπως είπε θα υπάρξει μεγαλύτερη μείωση τζίρου. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να χορηγηθεί άμεσα το βοήθημα επανεκκίνησης που εκκρεμεί από τον Μάιο.

Β. Κορκίδης: Η αγορά δεν θα αντέξει άλλο lockdown – Αναγκαία η επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βάζουν τους ανεμβολίαστους σε μια διαρκή διαδικασία ελέγχου με δικό τους κόστος, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους και μειώνοντας τη δυνατότητα επισκεψιμότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Όμως συνολικά τα μέτρα προστατεύουν και διευκολύνουν τους περισσότερους μεταξύ των οποίων και τα 5,6 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων πολιτών. Ας μην ρισκάρουμε άλλο την υγεία μας και τη ζωή των γύρω μας, αφού μπορούμε να σταματήσουμε τη διασπορά με τον εμβολιασμό».

Αυτά σημείωσε σε δήλωσή του σχετικά με τα νέα μέτρα ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης.

Αναλυτικά ο κ. Κορκίδης δήλωσε:

«Ο Σεπτέμβριος θα έχει μία βαριά ατζέντα γεγονότων και προκλήσεων για την οικονομία και την πανδημία. Θα έχει αρχικά να αντιμετωπίσει την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων από διακοπές, την ενδεχόμενη αύξηση της πίεσης στις ΜΕΘ, τον ρυθμό των εμβολιασμών και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Η μάχη όμως είναι μόνο μία, αυτή κατά της πανδημίας, αλλά σε δύο μέτωπα, την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα με όπλο τον εμβολιασμό και τους ανεμβολίαστους με όπλο τα νέα μέτρα, ώστε να αποφύγουμε να παρεκκλίνουμε από τον σχεδιασμό για μία ανοιχτή οικονομία και μια αγορά χωρίς lockdown. Η οικονομία της χώρας και το επιχειρείν εξακολουθεί να βρίσκεται «στο στόχαστρο» της πανδημίας. Μιας οικονομίας που δοκιμάστηκαν οι αντοχές της από τα αλλεπάλληλα lockdown, όπως και οι αντοχές του επιχειρείν. Που δυστυχώς δεν βγήκε αλώβητο.

Με τα σημερινά δεδομένα η οικονομία και η αγορά δεν θα αντέξει ένα νέο καθολικό ή τοπικό lockdown. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η επιτάχυνση των ρυθμών εμβολιασμού, ακόμη και η έναρξη της τρίτης δόσης για ευπαθείς ομάδες ή μετά το 9μήνο της ανοσίας, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Έχει γίνει μεγάλος λόγος περί ατομικής ευθύνης. Πράγματι είναι στην ευθύνη όλων μας και του καθένα από εμάς καθώς συνθέτουμε το κοινωνικό σύνολο. Είναι πράξη ευθύνης πρωτίστως να διαφυλάξουμε το κοινωνικό σύνολο. Να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας μιας σειράς επιχειρήσεων, μικρομεσαίων ως επί το πλείστο, που συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε ως τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για λουκέτα και για χαμένες θέσεις εργασίας.

Η πανδημία δεν κάνει πολιτικές και οικονομικές διακρίσεις. Χτυπά αδιακρίτως στοχεύοντας στους αδύναμους κρίκους. Είναι ώρα να ενδυναμώσουμε αυτούς τους κρίκους για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Είναι κατανοητές, στο μέτρο του δυνατού, οι όποιες φοβίες για τους εμβολιασμούς, αλλά η υγεία και η οικονομία δεν στηρίζεται σε διλήμματα, ούτε ανακάμπτει με φοβίες. Δεν επιθυμούμε κοινωνικούς αυτοματισμούς και διαχωρισμούς σε εμβολιασμένους και μη, αλλά στον αλληλοσεβασμό. Στηριζόμαστε στη σκληρή αλήθεια των καθημερινών κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βάζουν τους ανεμβολίαστους σε μια διαρκή διαδικασία ελέγχου με δικό τους κόστος, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά τους και μειώνοντας τη δυνατότητα επισκεψιμότητας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Όμως συνολικά τα μέτρα προστατεύουν και διευκολύνουν τους περισσότερους μεταξύ των οποίων και τα 5,6 εκατ. πλήρως εμβολιασμένων πολιτών. Ας μην ρισκάρουμε άλλο την υγεία μας και τη ζωή των γύρω μας, αφού μπορούμε να σταματήσουμε τη διασπορά με τον εμβολιασμό. Τέλος, ας προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της δημόσιας υγείας σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους».

Ιωαννίδης: Οι εμβολιασμένοι θα μολύνουν τους ανεμβολίαστους

Κοτανίδου: Πολύ υψηλό το προφίλ των εμβολίων

Απάντηση στις ανησυχίες των ανεμβολίαστων πολιτών έδωσε η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, κατά την ανακοίνωση των μέτρων που θα ισχύουν στο εξής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τόνισε ότι τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό σύστημα να προστατευτεί από τη νόσο και ήδη έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τους πρώτους εμβολιασμούς ενώ παγκοσμίως έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Η καθηγήτρια διαβεβαίωσε ότι το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι πάρα πολύ ισχυρό και πως υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι η φυσική μόλυνση και η νόσηση, ενεργοποιεί σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό νοσούντων, παθολογικούς μηχανισμούς μακροχρόνιων επιπλοκών και προβλημάτων.

«Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο πάνω από 18 εκατ. πολίτες πάσχουν από ένα πολύ δυσάρεστο και επιβαρυντικό για την υγεία τους σύστημα το post Covid syndrome και χρειάζονται περίθαλψη στα νοσοκομεία που πιέζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το εμβόλιο, συνέχισε η κ. Κοτανίδου, είναι μια ελαφρά παρέμβαση στον οργανισμό μας, είναι ένα πολύ ελεγχόμενο υπομέρος της συχνά απρόβλεπτης και έντονης συστηματικής παρέμβασης που μπορεί να προκαλέσει ο ίδιος ο ιός στους ανθρώπους που θα νοσήσουν.

Η καθηγήτρια και διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» τόνισε ότι διανύοντας το δεύτερο έτος νοσηλειών ασθενών με Covid και ζώντας την ανησυχία οικογενειών τους όταν τους ανακοινώνουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι χρειάζονται διασωλήνωση, κάλεσε όσους έχουν ακόμη επιφυλάξεις να μη διστάσουν να εμβολιαστούν.

Ο εμβολιασμός πρόσθεσε, είναι θέμα ελευθερίας και επιστροφής στην κανονική ζωή είναι θέμα ασφάλειας της υγείας της δική μας και των αγαπημένων μας.

Εμβολιάζει τους αστέγους ο δήμος Αθηναίων

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του δήμου, το 68% των φιλοξενουμένων του Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και 60% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, το 60% των φιλοξενουμένων του Υπνωτηρίου έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το ποσοστό εμβολιασμού στην Εστία των Αθηνών φτάνει το 50%.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες δομές και με εξειδικευμένο προσωπικό μπορεί να φιλοξενήσει ως και 400 αστέγους, παρέχοντας σε καθημερινή βάση ασφαλή στέγη, τροφή, νερό αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κάθε άνθρωπο που ζει στον δρόμο και αισθάνεται μόνος. «Για όλους εμάς στον δήμο Αθηναίων η μέριμνα και φροντίδα των ανθρώπων, που είτε από ανάγκη είτε και από επιλογή ζουν στο δρόμο, δεν είναι μια ακόμη “κοινωνική δράση”. Είναι η πεμπτουσία της αποστολής της τοπικής αυτοδιοίκησης» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Θα ισχύουν μέχρι τον Μάρτιο

Υπουργείο Υγείας: 9 στους 10 ασθενείς στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Αν όλοι οι Έλληνες είχαμε κάνει το εμβόλιο, τότε χτες δεν  θα είχαμε κάτι παραπάνω από το 1/10 των ΜΕΘ COVID κατειλημμένες, δηλαδή περίπου 50 ΜΕΘ αντί των 319, αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ανάρτηση του στο twitter, γνωστοποιώντας επίσης πως το 91,22% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Τα νούμερα λοιπόν σχετικά με το πόσο σημαντικό όπλο είναι το εμβόλιο απέναντι στην πανδημία μιλούν από μόνα τους, καθώς ουσιαστικά περισσότεροι από 9 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί και αυτή τη στιγμή δίνουν μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοινώνοντας τη δέσμη μέτρων κατά του κορωνοϊού που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο.

«Τα στοιχεία του ΕΣΥ είναι συντριπτικά, πάνω από το 90% σε ΜΕΘ είναι COVID, αρκετά πάνω, είναι ανεμβολίαστοι» σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε ακόμη ένα εκατ. εμβολιασμούς για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σκέρτσος: Oι εμβολιασμένοι πολίτες έχουν 13 φορές λιγότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν

Ο κ. Σκέρτσος υποστηρίζει επίσης πως χάρη στο εμβόλιο «δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από COVID», αλλά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, καθώς, όπως σημειώνει, «το αντίθετο θα ήταν άδικο και λάθος υγειονομικά απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, νοσούν από άλλες ασθένειες και βεβαίως έχουν δικαίωμα σε ισότιμη πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας και σωστή περίθαλψη».

Ακόμη επανέλαβε την παρότρυνση προς όλους, όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν «για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους».

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες 319 συμπολίτες μας ήταν διασωληνωμένοι λόγω COVID. Από αυτούς οι 291 (91%) είναι δυστυχώς ανεμβολίαστοι, ενώ είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, και μόλις 28 (9%) είναι εμβολιασμένοι.

Με αναγωγή, λοιπόν, των πιθανοτήτων βαριάς νόσησης μεταξύ του εμβολιασμένου και ανεμβολίαστου πληθυσμού προκύπτει ότι αν νοσήσει ένας εμβολιασμένος πολίτης έχει 13 φορές λιγότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί από έναν ανεμβολίαστο. Μάλιστα στις ηλικίες άνω των 60 ετών οι πιθανότητες αυτές, με τα σημερινά δεδομένα, αυξάνονται στις 20 φορές.

Αν υποθέσουμε, συνεπώς, ότι όλοι οι Έλληνες είχαμε κάνει το εμβόλιο, χθες θα είχαμε κάτι παραπάνω από το 1/10 των ΜΕΘ COVID κατειλημμένες, δηλαδή περίπου 50 ΜΕΘ αντί των 319.

Το όπλο μας απέναντι στην πανδημία είναι το εμβόλιο. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαίο όσο περισσότεροι συμπολίτες μας παραμένουν ανεμβολίαστοι να επιλέξουν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Μια βασική διαφορά στη διαχείριση του συστήματος Υγείας σε αυτή τη φάση της πανδημίας, είναι ότι χάρη στο εμβόλιο δεν θα μετατρέψουμε ξανά τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα χώρους περίθαλψης όσων νοσούν βαριά από COVID. Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά καθώς το αντίθετο θα ήταν άδικο και λάθος υγειονομικά απέναντι στην πλειονότητα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, νοσούν από άλλες ασθένειες και βεβαίως έχουν δικαίωμα σε ισότιμη πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας και σωστή περίθαλψη».

Πηγή: ΑΠΕ, Newsit.gr, ΣΚΑΙ

Δείτε επίσης:

Σταθερά αυξητικός ο ρυθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως-Πως προχωρούν οι εμβολιασμοί

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα