Top

Εισαγγελέας για τους θανάτους αρνητών μοναχών στο Άγιο Όρος

Το καλό και το κακό σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Parallaxi
εισαγγελέας-για-τους-θανάτους-αρνητώ-409168
Parallaxi

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Άγιο Όρος για τον θάνατο 40 μοναχών από κορονοϊό και τη νόσηση άλλων 1.050.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, στη σκιά της κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας για αντιεμβολιαστικά κηρύγματα αγιορειτών γερόντων, αρκετοί είναι οι μοναχοί που εδώ και έναν χρόνο τάσσονται ανοιχτά κατά του εμβολίου.

Ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, μίλησε για το “χτύπημα” του κορονοϊού στο Άγιον Όρος και πήρε θέση για τους αρνητές που παρασύρουν ανθρώπους στο να μην κάνουν το εμβόλιο με αποτέλεσμα να ασθενούν βαριά και να καταλήγουν από επιπλοκές.

Ειδικότερα, ο Γέροντας Βαρθολομαίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στο φαινόμενο του “γεροντισμού” μοναχών που θέλουν γύρω τους “όχι πιστούς αλλά οπαδούς” υπογραμμίζοντας ότι, “Διδάσκουν για έναν τιμωρό Θεό και ότι η εκκλησία μας είναι υπό διωγμό και αυτό δημιουργεί φανατισμό”.

Πιο αναλυτικά, είπε και εξήγησε για το “φαινόμενο του γεροντισμού: “Έχουμε καταγγείλει προ πολλών ετών αυτή την κατάσταση, είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει στο χώρο της εκκλησίας, το “φαινόμενο του γεροντισμού”, το οποίο λειτουργεί με τρόπο αρρωστημένο, σαν “καρκίνωμα” μέσα στον κορμό της εκκλησίας και το μόνο που καταφέρνει είναι να διασπά τους ανθρώπους, να τους διχάζει και να τους χωρίζει”.

“Είναι κάποιοι που θέλουν να παριστάνουν τους συνεχιστές και διαδόχους Αγίων Γεροντάδων και προσπαθούν γύρω από τον εαυτό τους να μαζέψουν ανθρώπους. Έχουν το πάθος της προβολής και λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με κάποιους ανθρώπους που αναζητούν κάποιον “γκουρού”, που θα τους πει το μέλλον.

Αναζητούν οπαδούς και αυτό το “οπαδιλίκι” φαίνεται από τον τρόπο που αντιδρούν, με φρασεολόγιο που παραπέμπει σε γήπεδο, σε ανθρώπους που θα πουν κάποια αντίθετη γνώμη από τη δική τους. Έχουν μετατρέψει την πίστη μας σε μια θρησκεία στην οποία κυριαρχεί ο τρόμος προς τους Χριστιανούς για έναν αυστηρό Θεό ο οποίος είναι τιμωρός. Κάτι που δεν είναι στην πίστη μας”.

Κάνοντας αναφορά στο πάθος προβολής κάποιων μοναχών- αρνητών σημείωσε “Από την παράδοσή μας και τα Συναξάρια που διαβάζουμε, ό,τι έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την πίστη μας είναι ότι “εάν κάποιος Άγιος έχει τη χάρη του Θεού, ένα χάρισμα από τον Θεό, αυτός κάνει το παν για να το κρύψει και όχι να το φανερώσει.”.

Ο Γέροντας Βαρθολομαίος ενημέρωσε πως “Το Άγιον Όρος μετρά πολλά θύματα από τον κορονοϊό αναλογικά με τον πληθυσμό του. Πολλοί πατέρες νόσησαν και κοιμήθηκαν. Πολλοί έχουν νοσήσει και το ξεπέρασαν αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι κατάλοιπα θα τους αφήσει, καθώς ταλαιπωρούνται.

Τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται για θανάτους λόγω του κορονοϊού στο Άγιον Όρος κάνουν λόγο για 25-30 άτομα, αλλά είναι πολλοί περισσότερα. Μαζί με κάποιους Αγιορείτες που εκοιμήθησαν εκτός Αγίου Όρους και τους έφεραν εδώ θα πλησιάζουμε τους 40 θανάτους Μοναχών από κορονοϊό”.

Χάθηκε σε 2 εβδομάδες ο πληθυσμός ενός νησιού όπως η Σέριφος

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 1.576 θύματα της νόσου covid και των επιπλοκών της, που καταγράφηκαν κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του χρόνου, τα 1.456 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν λάβει την καίρια όπως αποδεικνύεται αναμνηστική δόση.

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου ήταν αποκαλυπτικά για την επίπτωση του τωρινού επιδημικού κύματος αλλά και για ό,τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες δεδομένης της εμβολιαστικής «τρύπας» στο τείχος ανοσίας του πληθυσμού άνω των 60 χρόνων.

«Το 92,4% των θανάτων συνολικά τις τελευταίες 15 ημέρες αφορά σε συνανθρώπους μας που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου – αυτοί είναι οι περισσότεροι- ή και να είχαν εμβολιαστεί, δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση» ανέφερε η καθηγήτρια, υπογραμμίζοντας ότι πλέον τα ελληνικά δεδομένα του εμβολιασμού επιβεβαιώνουν συνεχώς τη μεγάλη σημασία της θωράκισής μας με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση.

Δείκτης θανάτων οι ανεμβολίαστοι

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι το 80% των ατόμων ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, που κατέληξαν κατά το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, ήταν επίσης ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Η μοιραία κατάληξη που θα έχει η πλειονότητα των ανεμβολίαστων ασθενών με covid προαναγγέλλεται ουσιαστικά από την κίνηση μέσα στα νοσοκομεία: σταθερά το 80% με 85% των ασθενών που εισάγονται και χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 χρόνων αποτελούν τον πιο ισχυρό προβλεπτικό δείκτη των θανάτων σε όλες τις χώρες. «Είναι πλήρως προβλέψιμο, δηλαδή μπορείς να δεις ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων, τόσο περισσότεροι είναι οι θάνατοι» είπε χθες ο καθηγητής.

Στην Ελλάδα 310.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν κατά του κορoνοϊού είναι δεδομένο πως θα αποτελέσουν μια «δεξαμενή» που θα συντηρεί τη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία και θα διαταράσσει τη λειτουργία τους τους επόμενους μήνες. Το ίδιο θα συμβαίνει και με άλλους 800.000 ενηλίκους- δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης οι οποίοι δεν έχουν ακόμη προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Το προφίλ των νοσηλευομένων

Η κυρία Παπαευαγγέλου έδωσε ακόμη την εικόνα των ασθενών στις κλίνες covid, απλές και ΜΕΘ. Όπως ανέφερε, περισσότεροι από τους 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών. Συνεπώς, και με δεδομένο ότι μέχρι και εχθές το βράδυ νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία 5.108 άνθρωποι λόγω κορoνοϊού, περίπου 1.500 ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 55 χρόνων. Οι νοσηλείες των ανηλίκων είναι περί τις 100, κάτι που σημαίνει ότι στα νοσοκομεία δίδεται σκληρή μάχη με τον κορoνοϊό και τις επιπλοκές του από 1.400 ανθρώπους της πιο παραγωγικής ηλικίας, 18 έως 54 χρόνων.

Επίσης, 1 στους 3 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών. Πρόκειται για τουλάχιστον 195 ασθενείς ηλικίας 18 έως 59 χρόνων.

«Το συμπέρασμα είναι απλό. Κανείς δεν είναι άτρωτος και η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το πιο σημαντικό μας όπλο για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο ανεξαρτήτως της ηλικίας μας» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Παρά την επέλαση της μετάλλαξης Omicron -εντοπίζεται στο 90% των κρουσμάτων στην κοινότητα- στη χώρα εξακολουθεί να κυκλοφορεί η μετάλλαξη Δέλτα που προκαλεί βαρύτερη νόσο. Στην επικράτεια το 50% των ανθρώπων που εισάγονται στα νοσοκομεία έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι καταγράφονται κατά μέσο όρο 540 εισαγωγές ημερησίως, προκύπτει ότι τουλάχιστον 270 αφορούν τη σοβαρή νόσο covid που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα και άλλες τόσες αφορούν τη μετάλλαξη Omicron, η οποία σχετίζεται με ηπιότερη νόσο αλλά στους εμβολιασμένους.

Στη βόρεια Ελλάδα, δε, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία που οφείλονται στη Δέλτα είναι περισσότερες από τον μέσο όρο της επικράτειας, φτάνοντας στο 60%, κάτι που σημαίνει ότι η πίεση στο σύστημα υγείας στη Μακεδονία και τη Θράκη θα παραμείνει υψηλή.

Πότε θα βγούμε από την πανδημία – Το καλό και το κακό σενάριο

Ελπίδες ότι μπορεί άμεσα να μπορέσουμε να βγούμε από τη “μέγγενη” της πανδημίας του κορονοϊού αφήνουν καθημερινά πια επιστήμονες τόσο της χώρας μας όσο και από διεθνείς φορείς και οργανισμούς.

Στη χώρα μας οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας σε μεγάλο ποσοστό εκτιμούν ότι μπορεί η αποκλιμάκωση της Όμικρον να σημάνει τελικώς και την κάμψη της πανδημίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα όσο και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσαν μία νότα αισιοδοξίας λέγοντας ότι πιθανώς να μπορέσουμε το Πάσχα να το γιορτάσουμε κανονικά, εάν όμως δείξουμε τη δέουσα προσοχή στα μέτρα και προχωρήσουμε κανονικά στους εμβολιασμούς.

Το καλό σενάριο

Το καλό σενάριο πάντως για τη λήξη της πανδημίας που ενστερνίζονται αρκετοί Έλληνες επιστήμονες είναι ότι με την αποκλιμάκωση της Μετάλλαξης Όμικρον θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα.

Ο κορονοϊός στην περίπτωση αυτή θα συνεχίσει βέβαια να υπάρχει αλλά θα προκαλεί πολύ λιγότερες μολύνσεις, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είναι προστατευμένο λόγω των εμβολίων.Με βάση τις εκτιμήσεις, τις επόμενες εβδομάδες θα καταγραφεί μείωση του κύματος της πανδημίας.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε: «Είναι προφανές ότι το κύμα της «Όμικρον» στην Ελλάδα έχει μπει σε μία τροχιά συρρίκνωσης, κάτι που αναμένουμε να φανεί και στην πίεση στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες.

Κατά πόσο η συρρίκνωση της διασποράς θα συνεχιστεί, είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια. Με βάση, ωστόσο, την πορεία της επιδημίας και σε προηγούμενα κύματα, αναμένουμε να σταθεροποιηθεί σε ένα «πλατό», το οποίο πιθανώς και θα είναι υψηλότερο από αυτό της «Δέλτα» όσον αφορά τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση».

Το κακό σενάριο

Από την άλλη υπάρχει όμως και το κακό σενάριο. Αυτό που θέλει μετά την Μετάλλαξη Όμικρον να εμφανίζεται μία άλλη Μετάλλαξη που θα είναι πιο επικίνδυνη.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά ήπιους τόνους για το πότε θα έρθει το τέλος της υγειονομικής κρίσης, αφού οι φόβοι της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας εστιάζονται στην επόμενη μέρα μετά τη Μετάλλαξη Όμικρον.

Tο ζήτημα πάντως είναι ότι σε περίπου έναν μήνα θα έχει περιορισθεί η Μετάλλαξη Όμικρον, οι περισσότεροι πολίτες θα είναι εμβολιασμένοι και με την αναμνηστική δόση, ενώ θα κυκλοφορούν κανονικά και τα αντιικά χάπια για την covid.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα χάπια της Merck βρίσκονται στη χώρα μας από τις 27 Δεκεμβρίου χωρίς όμως να έχουν ακόμη διατεθεί στους πολίτες.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν έχουν λάβει ακόμη επίσημη έγκριση και σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, υπήρχε μια διαδικασία με το πώς θα γίνει η δήλωση συγκατάθεσης του ασθενούς.

Κατά τα άλλα όμως όλη η διαδικασία είναι έτοιμη ενώ λειτουργεί κανονικά και η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι δηλώσεις από τους θεράποντες ιατρούς για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων σε ασθενείς με covid.

Πάντως μέχρι να ολοκληρωθεί και μία κλινική μελέτη που είναι σε εξέλιξη, είναι άγνωστο πότε θα μπορούν να χορηγηθούν όπως είπε η κ.Γκάγκα.

ΠΗΓΕΣ: MEGA / ethnos.gr / protothema.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα