Εκατοντάδες παιδιά στην αναμονή για να χειρουργηθούν στο «Παίδων Αγία Σοφία»

«Αυτή τη στιγμή περιμένουν 160 παιδιά να χειρουργηθούν από εμένα. Το παιδί που είναι στην 160ή θέση θα χειρουργηθεί σε τέσσερα χρόνια»

Parallaxi
εκατοντάδες-παιδιά-στην-αναμονή-για-ν-595937
Parallaxi

Μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν οι λίστες της ντροπής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου εκατοντάδες παιδιά περιμένουν να έρθει η σειρά τους προκειμένου να χειρουργηθούν.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο αποκαλύπτει η Αγγελική Κρικρή, επιμελήτρια Α΄, παιδοχειρουργός στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Καθημερινή.

Όπως λέει, οι μεγάλες ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό έφεραν τη δραματική μείωση των χειρουργικών αιθουσών του νοσοκομείου και κατά συνέπεια την τεράστια λίστα αναμονής.

Από τις δέκα χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου λειτουργούν για τις προγραμματισμένες επεμβάσεις μόνο οι δύο, αφού δεν επαρκεί το προσωπικό για να ανοίξουν περισσότερες.

Πριν από την πανδημία στις δύο κλινικές χειρουργούνταν 25 με 30 τακτικά περιστατικά τον μήνα. Τώρα χειρουργούνται 15 παιδιά τον μήνα.

Μόνο η κυρία Κρικρή, όπως περιγράφει η ίδια, έχει στη δική της λίστα για χειρουργείο 160 παιδιά, με το τελευταίο παιδί να χειρουργείται σε… 4 χρόνια.

«Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, αυτή τη στιγμή περιμένουν 160 παιδιά να χειρουργηθούν από εμένα. Κάνω ένα χειρουργείο την εβδομάδα, δηλαδή τέσσερα τον μήνα και περίπου 40 τον χρόνο. Το παιδί που είναι στην 160ή θέση θα χειρουργηθεί σε τέσσερα χρόνια», λέει στην Καθημερινή η κυρία Κρικρή.

«Χρειαζόμαστε γιατρούς σε όλα τα τμήματα και κυρίως σε κάποια που κινδυνεύουν να κλείσουν. Ενα από αυτά είναι το τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας του νοσοκομείου, το οποίο διενεργεί μοναδικές εξετάσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, καλύπτει τον ανοσογενετικό έλεγχο των νοσημάτων και κάνει τον προμεταμοσχευτικό έλεγχο συμβατότητας δοτών – ληπτών για τις μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Δεν έχουμε ακτινολόγους», συμπληρώνει.

Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, σύμφωνα με την παιδοχειρούργο.

«Στο παθολογοανατομικό για να βγάλει ταχεία βιοψία πρέπει το μηχάνημα να έχει ανάψει τρεις ώρες πριν. Και δεν μπορούν να γίνουν πάνω από δύο βιοψίες την ημέρα γιατί ανάβουν κόκκινα λαμπάκια», ανέφερε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα