Ελλάδα

Εκλογές 2023: Όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν φτάσεις στην κάλπη

Ένας χρηστικός οδηγός για όσα πρέπει να ξέρεις

Ραφαήλ Γκαϊδατζής
εκλογές-2023-όσα-πρέπει-να-γνωρίζεις-πριν-1003532
Ραφαήλ Γκαϊδατζής

Η ώρα των εθνικών εκλογών, της γιορτής της δημοκρατίας, έφτασε, με τις κάλπες να στήνονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, την Κυριακή 21 Μαΐου.

Παρακάτω σου ετοιμάσαμε έναν χρηστικό οδηγό για όσα πρέπει να ξέρεις πριν μπεις στο παραβάν για να αποφασίσεις για το μέλλον της χώρας.

Από τις ώρες που μπορείς να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα και τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχεις μαζί σου μέχρι τα κόμματα που συμμετέχουν και τους σταυρούς προτίμησης που μπορείς να βάλεις.

Πότε ψηφίζουμε;

Οι κάλπες θα ανοίξουν το πρωί της Κυριακής (21/5) και θα παραμείνουν ανοιχτές έως το απόγευμα. Συγκεκριμένα, οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (21/5) και οι ψηφοφόροι μπορούν να ρίξουν το ψηφοδέλτιό του ως τις 19:00 το απόγευμα, όταν και η ψηφοφορία ολοκληρώνεται.

Έτσι, όλοι οι πολίτες έχουν δώδεκα ώρες στη διάθεσή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Παρόλα αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες φορές η ψηφοφορία παρατείνεται για λίγη ώρα σε περίπτωση που κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας υπάρχουν ουρές έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα.

Πού ψηφίζω;

Η πλατφόρμα που πρέπει να μπείτε είναι το «Μάθε πού ψηφίζεις» (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) και σε λίγα δευτερόλεπτα θα δείτε τη σχολική μονάδα που πιθανότατα να έχει αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία το 2019.

Για να μάθετε το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε, πρέπει να βάλετε 5 προσωπικά στοιχεία:

  • Επώνυμο (Ολογράφως)
  • Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Επίσης έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Μάλιστα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Πώς ψηφίζω;

Προσέρχεσαι στο εκλογικό τμήμα και επιδεικνύεις την ταυτότητά σου στην εφορευτική επιτροπή, η οποία θα σου δώσει τα ψηφοδέλτια, αφού πρώτα επιβεβαιώσει τα στοιχεία σου.

Αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή:

  •  σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Το ίδιο ισχύει και για τα διαβατήρια, ακόμη και αν έχει λήξει η ισχύς τους.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

«Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση της ως άνω διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Φέτος για πρώτη φορά έχει προβλεφθεί μέριμνα για τη διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα. Συγκεκριμένα, περιέγραψε ότι σε κτίρια που δεν βρίσκονται οι αίθουσες στο ισόγειο, εκεί θα υπάρχει ειδικός χώρος με προσωπικό του δήμου που θα υποδέχεται τους ψηφοφόρους που δεν είναι σε θέση να ανεβούν σκάλες, θα κάθονται εκεί και στην συνέχεια θα ειδοποιείται ο δικαστικός αντιπρόσωπος να κατέβει, ώστε να ψηφίσει ο πολίτης σε παραβάν και να πάει με τον φάκελο πίσω στο εκλογικό τμήμα ο δικαστικός για να τον ρίξει στην κάλπη.

Πηγή: Eurokinissi

Διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για τα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το αρχηγείο της αστυνομίας η λειτουργία των γραφείων θα γίνει ως εξής:

Γραφεία ταυτοτήτων

  • Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00.
  • Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Γραφεία διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

  • Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00.
  • Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00.

Επισημαίνεται ότι σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης-αντικατάστασης δελτίου ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομισθούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα δικαιολογητικά αλλά και διευκρινιστικές λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας, από τα γραφεία ταυτοτήτων, οι πολίτες μπορούν να ψάξουν  στην ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας / οδηγός του πολίτη – δικαιολογητικά.

Τα κόμματα που ζητούν την ψήφο μας

Στις εκλογές συμμετέχουν δεκάδες κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, που για να επιτύχουν την είσοδό τους στη Βουλή, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, πρέπει να έχουν λάβει πανελλαδικά ποσοστό άνω του 3%.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν είναι τα εξής:

1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7)  ΚΙΝΗΜΑ 21

8)  ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24)  ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1)  ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2)  ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3)  ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4)  ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5)  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6)  ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7)  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8)  ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

1) ΣΤΕΦΑΝΟΣ  ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Πόσους σταυρούς βάζω;

  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, βάζουμε έναν σταυρό.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, βάζουμε μέχρι δύο σταυρούς.
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς
  • Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς

Στο κάθε εκλογικό κέντρο, θα σας ενημερώνουν για το πόσους σταυρούς θα βάλετε στο ψηφοδέλτιο.

Για παράδειγμα εάν ψηφίζετε στην Α’ Θεσσαλονίκης μπορείτε να βάλετε μέχρι 4 σταυρούς προτίμησης.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης μπορείτε να βάλετε μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης.

Στην εκλογική περιφέρεια Κοζάνης μπορείτε να βάλετε μέχρι 2 σταυρούς προτίμησης.

Τι είναι η απλή αναλογική;

Για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, ακόμη και με την απλή αναλογική, θα πρέπει να πιάσει τον “στόχο” του 3%. Όσα κόμματα δηλαδή έχουν ποσοστό κάτω από το συγκεκριμένο όριο, μένουν εκτός. Όπως αναφέρει ο νόμος, για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Από αυτό καθορίζονται οι έδρες και στη συνέχεια, οι αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. “Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα” σημειώνεται στον νόμο.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής).

Οπως είχε αναλύσει πρόσφατα στην ΕΡΤ ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, Ευτύχης Βαρδουλάκης: “Κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί εάν τα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν έχουν ένα ποσοστό το οποίο ξεκινάει από 45% αν το 10% περίπου μείνει εκτός Βουλής. Και μπορεί να φτάσει μέχρι το 47%-48% εάν είναι μικρότερο το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής”.

Πότε βγαίνει άκυρο ένα ψηφοδέλτιο;

Συγκεκριμένα:

οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία πρέπει να εφαρμόζονται, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το π.δ. 26/2012, ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει:

1) Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).

2) Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

3) Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).

4) Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).

5) Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ` εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).

5) Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 26/2012).

Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν:

α) εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που χορηγήθηκε από το Δημόσιο ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώμα από αυτά που γενικά χρησιμοποιήθηκαν,

β) έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 70,

γ) δεν είναι ακριβώς σύμφωνο με τους όρους των παρ. 2 – 6 του άρθρου 72, δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού, ε) χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας κι όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό και

στ) βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 75 (άρθρο 76 του π.δ. 26/2012).

Επιπλέον, κρίνεται χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι δεν αποτελούν, κατά κανόνα, λόγο ακύρωσης από τις εφορευτικές επιτροπές ήσσονος σημασίας διαφορές των ψηφοδελτίων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε:

  • συνήθεις τυπογραφικές αβλεψίες,
  • ασήμαντες αποκλίσεις από τις οριζόμενες διαστάσεις (στις οποίες η σχετική απόφαση αναφέρεται με τη λέξη «περίπου»), αναπόφευκτες άλλωστε κατά την κοπή των φύλλων του χαρτιού,
  • απλές παραλλαγές της απόχρωσης ή της ποιότητας του χαρτιού,
  • ατέλειες στην κοπή των πλευρών, και
  • στίγματα ή ξέσματα, που επέφερε η εκτύπωση του μεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων

Για πρώτη φορά ψηφίζουν 438.595 νέοι

Για πρώτη φορά σε αυτή την εκλογική διαδικασία θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διατηρεί το Υπουργείο Εσωτερικών οι 17χρονοι που θα μπορούν να ψηφίσουν στις 21 Μαΐου είναι 112.097. Εξ αυτών, οι 57.357 είναι αγόρια και οι 54.740 κορίτσια, που μέχρι σήμερα πηγαίνουν κανονικά σχολείο.

Εκτός όμως από τους 17άρηδες, για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι γεννηθείσες και οι γεννηθέντες τα έτη 2005 δηλαδή οι 18άρηδες, 2004 οι 19άρηδες και 2003 οι 20άρηδες.

112.097 νέοι εκλογείς 17 ετών /έτος γέννησης 2006 109.719 νέοι εκλογείς 18 ετών/έτος γέννησης 2005 108.762 νέοι εκλογείς 19 ετών/έτος γέννησης 2004 108.017 νέοι εκλογείς 20 ετών/έτος γέννησης 2003

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω, ήτοι όσοι γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006. Βασική προϋπόθεση ωστόσο είναι να έχουν ήδη περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών, που αξιοποιεί τα στοιχεία που έχουν οι δήμοι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να κάνουν κάποια ενέργεια οι πολίτες.

Για τους νέους ψηφοφόρους, το Υπουργείο επισημαίνει ότι εντάσσονται στους εκλογικούς καταλόγους από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους ήδη από την αναθεώρηση του Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι 17χρονοι, οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και γενικά οι πολίτες, θα πρέπει να ελέγξουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής “Μάθε πού ψηφίζεις” του υπουργείου Εσωτερικών.

Τι θα γίνει εάν με έχουν καλέσει εφορευτική επιτροπή αλλά δεν εμφανιστώ

Η παρουσία στην εφορευτική επιτροπή για όποιον κληθεί, είναι υποχρεωτική. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, κάποιοι δεν εμφανίζονται στη θέση τους την ημέρα των εκλογών.

Στην περίπτωση που ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής απουσιάσει ή δηλώσει κώλυμα ή είναι άλλη η αιτία της απουσίας του, τότε αντικαθίσταται από τα αναπληρωματικά μέλη.

Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη, οι εκλογές γίνονται από τα παρόντα μέλη ή ακόμη και μόνο από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.

Ωστόσο, προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:

  • Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, σε περίπτωση ασθένειας
  • Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα των εκλογών
  • Έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.

Πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα;

Τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες, στις 19.00, θα δουν και το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία των exit poll.

Έως τις 20:30 το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic.

Έως τις 22:00 η εκτίμηση θα επικαιροποιηθεί καθώς θα έχει ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.

Πλέον κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος θα διαθέτει από ένα tablet μέσω του οποίου θα μεταδίδει απευθείας στο υπουργείο τα αποτελέσματα του εκλογικού του κέντρου μετά το τέλος της καταμέτρησης. Η μέθοδος αυτή με το tablet είχε εφαρμοστεί και σε προηγούμενες εκλογές και είχε κριθεί αποτελεσματική.

Ο Δημήτρης Μπακάκος, γενικός διευθυντής Singular Logic εκτίμησε πως μέχρι τις 12 το βράδυ θα υπάρχει ένα ασφαλές δείγμα.

Θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές;

Αν δεν υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης έπειτα από τις εκλογές της 21η Μαΐου, τότε θα οδηγηθούμε σε επαναληπτική διαδικασία, πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου. Εκεί θα ισχύσει ο νόμος της ΝΔ του 2020. Σύμφωνα με αυτόν αν το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό έως 25%, τότε θα λάβει μπόνους 20 εδρών. Οι υπόλοιπες 280 έδρες θα κατανεμηθούν αναλογικά. Για κάθε επιπλέον 0,5%, το πρώτο κόμμα θα παίρνει μπόνους μία έδρα. Το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών στις δεύτερες εκλογές του 2023 θα επιτευχθεί μόνο αν λάβει το 40% των έγκυρων ψήφων.

Δωρεάν διόδια από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έως τη Δευτέρα

Δωρεάν θα είναι η διέλευση από τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας από τις 24:00 το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο (20.05.2023) έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας μετά τις εκλογές.

Η ελεύθερη διέλευση από τα διόδια σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους αποφασίστηκε και για αυτές τις εκλογές προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση όσων θελήσουν να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να ψηφίσουν.

Χωρίς διόδια θα είναι οι διελεύσεις επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητόδρουμους της χώρας, όπως:

  • Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας, Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη,
  • Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο,
  • Ιόνια οδός
  • Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια,
  • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια – Ράχες,
  • Αυτοκινητόδρομος Ράχες– Κλειδί,
  • Εγνατία Οδός
  • Αττική Οδός

Σε ό, τι αφορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα ταξιδέψουν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους στις εκλογές, τα διόδια είναι δωρεάν από την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 10:00 π.μ. έως και τη Δευτέρα 22 Μαΐου στις 24:00μ.μ..

Η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του Δικαστικού Αντιπροσώπου καθώς και της ταυτότητάς τους.

Εκλογές με άστατο καιρό: Νεφώσεις και λασποβροχές – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σύμφωνα με το OPEN και τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, συννεφιά, νότιοι άνεμοι και λασποβροχές θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς.

Στο Ιόνιο, στην περιοχή της Πελοποννήσου, στην Κεντρική Στερεά προς την Θεσσαλία και την Μακεδονία, ακόμη και στην Ήπειρο, οι συννεφιές κατά διαστήματα θα είναι αυξημένες και θα αφήνουν στο πέρασμά τους κάποιες τοπικές βροχές που σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη, θα είναι λασποβροχές.

Ως προς την Κυριακή των εκλογών, ο Σάκης Αρναούτογλου προέβλεψε ότι θα έχουμε συννεφιά με σκόνη στην ατμόσφαιρα, μπόρες στα δυτικά και βόρεια αλλά και πέρασμα από λασποβροχές στα κεντρικά και νότια της χώρας.

Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει γύρω στους 23 βαθμούς Κελσίου.

Τη δική του πρόγνωση για τον καιρό την Κυριακή (21/5) των εκλογών έκανε ο γνωστός μετεωρολόγος του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook «Με λασποβροχές θα ψηφίσουμε, με μπόρες και χαλάζια θα επιστρέψουν οι ετεροδημότες».

Αναλυτικά η ανάρτηση Τσατραφύλλια για τον καιρό των εκλογών:

«Ύφεση θα παρουσιάσει η αστάθεια σήμερα και αύριο (Παρασκευή-Σάββατο 19-20/5) στη χώρα μας με τις βροχές να είναι πολύ περιορισμένες και στα ορεινά και οι άνεμοι να μην δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα με εξαίρεση το Σάββατο στο νότιο Ιόνιο που θα πνέουν πολύ ισχυροί νοτιάδες έως 7-8 μποφόρ.

Ωστόσο από το Σάββατο το βράδυ και από τα δυτικά αναμένονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες την Κυριακή των εκλογών θα επηρεάσουν τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας θα έχουν ιδιαίτερη ένταση και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Επιπλέον αυξημένες θα είναι και οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Η έντονη αστάθεια θα συνεχιστεί και από τη Δευτέρα και σχεδόν όλη την εβδομάδα.

Όλες αυτές τις ημέρες η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε λίγο πιο χαμηλά από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι άνεμοι- κυρίως βοριάδες- δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στα θαλάσσια ταξίδια!»

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά πιθανώς να είναι ισχυρά.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα