Εκλογές 2023: Συντριπτική, καθαρή νίκη της ΝΔ, με εντολή για αυτοδυναμία
Δικαίωση της στρατηγικής Μητσοτάκη – Ανοιχτός ο δρόμο για συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης – Μούδιασμα και αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ – Χαμόγελα στο ΠΑΣΟΚ – Ανατροπές στους «μικρούς»
Το ποσοστό της συμμετοχής, η στάση των νέων ψηφοφόρων και οι τελικές επιλογές των «αναποφάσιστων», που στράφηκαν προς τη ΝΔ, είναι οι βασικοί παράγοντες που καθόρισαν το εκλογικό ποσοστό των χθεσινών εκλογών με τη Νέα Δημοκρατία, να καταγράφει μία «καθαρή» εκλογική νίκη, που αφετέρου δημιουργεί τις συνθήκες για τη συγκρότηση κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και αφετέρου ανοίγει τον δρόμο για ένα αποτέλεσμα αυτοδύναμης κυβέρνησης για τη ΝΔ στις επαναληπτικές εκλογές.
Η πρώτη εκτίμηση για το ποσοστό της ΝΔ, είναι ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατόρθωσε όχι μόνο να διατηρήσει δυνάμεις αλλά και να τις αυξήσει κάνοντας την μεγάλη έκπληξη, μετά από μία τετραετία με πολλές δυσκολίες και μεγάλες κρίσεις. Παράλληλα κατόρθωσε να συσπειρώσει την πλειοψηφία των εκλογέων που αθροίζονται από τον κεντροδεξιό και φιλελεύθερο μέχρι τον δεξιό – συντηρητικό χώρο, αλλά και να αντλήσει δυνάμεις από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Οι επιδόσεις της κατά την περίοδο της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης και η σταθερότητα στην πολιτική της στρατηγική απέδωσαν καρπούς και δικαίωσαν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι από την Πειραιώς κάνουν λόγο «για επίτευξη του στόχου με καθαρή νίκη και εντολή αυτοδυναμίας».
Να αναφέρουμε ότι η ΝΔ στις εκλογές του 2019 είχε καταγράψει ποσοστό 39,85% συγκεντρώνοντας 2.251.618 ψήφους και είχε εκλέξει 158 βουλευτές ενώ το 2015 είχε ποσοστό 28,09% με 1.526.400 ψήφους και 75 έδρες.
Συντριπτική ή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ – «Ανακατατάξεις» στην Κουμουνδούρου
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών απέχει πολύ από τους εκλογικούς στόχους της Κουμουνδούρου. Η διαφορά με τη ΝΔ καταγράφει και συνιστά μία συντριπτική ήττα που ακυρώνει στην πράξη τη στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος, επιβεβαιώνοντας τις προεκλογικές εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κατορθώσει να καρπωθεί και να «κεφαλοποιήσει», έστω οριακά, την όποια αγανάκτηση από τις κυβερνητικές επιλογές της προηγούμενης τετραετίας. Η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων και οι διαρροές κυρίως προς άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς και αριστεράς, αλλά ακόμα και προς τη ΝΔ, κόστισαν ακριβά και διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο λογικά και αναμενόμενα, θα οδηγήσει σε εσωκομματικές ανακατατάξεις και εσωστρέφεια. Τα «αυτογκόλ» των «Κατρούγκαλου – Φωτίου» και οι επικρίσεις για τα ανοίγματα προς την «αντισυστημική ψήφο» της άκρας δεξιάς όπως αποδείχθηκε δεν πέρασαν στα ψιλά, όπως συνολικά και η αντιπολιτευτική τακτική και στρατηγική της Κουμουνδούρου.
Να θυμίσουμε ότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει ποσοστό 31,53% με 1.781.057 ψήφους και 86 έδρες, ενώ το 2015 είχε συγκεντρώσει 35,46%, 1.926.526 ψήφους και 145 έδρες.
Χαμόγελα στην Χαριλάου Τρικούπη και δικαίωση Ανδρουλάκη
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν κάθε λόγο χαμογελάνε, καθώς όπως αποδείχτηκε στην κάλπη, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ άντεξε την πίεση του διπολισμού και των διλημμάτων που αναδείχτηκαν κατά την προεκλογική περίοδο από τα δύο μεγάλο κόμματα. Το ποσοστό που συγκέντρωσε, δημιουργεί κλίμα ευφορίας για το κόμμα του Ν. Ανδρουλάκη και το αναδεικνύει ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων ενώ ενισχύει τη θέση και τη στρατηγική Ανδρουλάκη για τον «διμέτωπο αγώνα».
Να θυμίσουμε ότι το 2019 το ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει 8,10% και 457.623 ψήφους εκλέγοντας 22 βουλευτές ενώ το 2015 είχε συγκεντρώσει 6,29% με 341.732 ψήφους και 17 βουλευτές.
Το ΚΚΕ καταγράφει κέρδη από την εκλογική αναμέτρηση και αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι αποτελεί σταθερή αξία στο χώρο της παραδοσιακής αριστεράς. Η συνέπεια και η αντιπολιτευτική του στάση εκτιμήθηκε από ένα σημαντικό κομμάτι της αριστεράς που επέλεξε να ψηφίσει «ταξικά και αγωνιστικά». Να θυμίσουμε ότι το 2019 είχε συγκεντρώσει 5,30% με 299.621 ψήφους και 15 έδρες ενώ το 2015 είχε συγκεντρώσει 5,55% και 301.684 ψήφους εκλέγοντας 15 βουλευτές.
Η «Ελληνική Λύση», παρότι οριακά εμφανίζει ενίσχυση ποσοστών δεν κατορθώνει να συσπειρώσει τους εκλογείς από το χώρο της λαϊκής και άκρα δεξιάς. Η αντισυστημική ψήφος της άκρας δεξιάς, δεν κατευθύνθηκε προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου το οποίο το 2019 είχε συγκεντρώσει 3,70% με 209.290 ψήφους και 10 έδρες.
Οι μεγάλες εκπλήξεις στους «μικρούς»
Στα υπόλοιπα «μικρά κόμματα», οι εκπλήξεις είναι μεγάλες με «νέα κόμματα» να καταγράφουν σημαντικά εκλογικά κέρδη και να ανατρέπουν τους υπάρχοντες συσχετισμούς.
Το ΜΕΡΑ 25 και η «Συμμαχία για τη Ρήξη», δεν κατόρθωσαν να αντλήσουν δυνάμεις από τους ψηφοφόρους που έκριναν αρνητικά την κυβερνητική θητεία της ΝΔ ή εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οριακά δεν κατορθώνει να μπει στη Βουλή, με τους εκλογείς να μην επικροτούν τον αντιπολιτευτικό λόγου του Γ. Βαρουφάκη και να στρέφονται σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς με πιο αντισυστημικό πρόταγμα. Το 2019 το κομμα Βαρουφάκη είχε συγκεντρώσει 3,44%, με 194.576 ψήφους, εκλέγοντας 9 βουλευτές.
Μεγάλη έκπληξη αυτών των εκλογών είναι η παρουσία του πρωτοεμφανιζόμενου κόμματος «Νίκη», στο οποίο έχουν στραφεί πολλοί εκλογείς από τον λεγόμενο πατριωτικό και εκκλησιαστικό χώρο. Παρότι οριακά δεν κατορθώνει να εισέλθει στη Βουλή, καταγράφει ένα ποσοστό που στις επαναληπτικές εκλογές, του παρέχει την δυνατότητα να παλέψει με αξιώσεις για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.
Επίσης μεγάλη έκπληξη αποτελεί και το ποσοστό που συγκέντρωσε η «Πλεύση Ελευθερίας», της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Κατόρθωσε να πλησιάσει το κρίσιμο 3%, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στις επαναληπτικές εκλογές να κατορθώσει να υπερβεί τον πήχη για την είσοδο του στη Βουλή. Να τονίσουμε ότι σε σχέση με το 2019 διπλασίασε το ποσοστό της. Στις εκλογές του 2019 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 1,47% και 82.786 ψήφους.