Ελλάδα

Εκλογές 2023: Το Debate των πολιτικών αρχηγών – Όσα είπαν

Η τρίωρη τηλεοπτική σύγκρουσης των 6 πολιτικών αρχηγών στο υπερσύγχρονο στούντιο της ΕΡΤ - Όλες οι απαντήσεις

Parallaxi
εκλογές-2023-το-debate-των-πολιτικών-αρχηγών-ό-1005920
Parallaxi

Ξεκίνησε το debate των πολιτικών αρχηγών, με επίκεντρο τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στο στούντιο της ΕΡΤ είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημoκρατίας και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Οι δημοσιογράφοι που συμμετάσχουν στο debate της ΕΡΤ είναι: Αντώνης Σρόιτερ – Alpha, Γιώργος Παπαδάκης – Ant1, Ράνια Τζίμα – Mega, Παναγιώτης Στάθης – Open, Σία Κοσιώνη – ΣΚΑΪ, Μάρα Ζαχαρέα – Star.

Οι θεματικές ενότητες θα είναι οι εξής:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα,

3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και

5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.


Update: Όλες οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στην τρίωρη τηλεοπτική τους αναμέτρηση:

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε 10 μέρες έχουμε εκλογές και όπως όλες οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν μία κρίσιμη απόφαση, αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή αν θα κυλήσουμε σε ένα παρελθόν που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.

Ήμουν συνεπής στις προεκλογικές δεσμεύσεις και ναι, τις κράτησα

Όμως οι πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον όχι το παρελθόν. Έχω όραμα την Ελλάδα του 2027, με ρυθμούς ανάπτυξης

Μια Ελλάδα που θα μπορεί να ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 950 ευρώ.

Ξέρω ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε για την κοινωνική Ελλάδα που οραματίζομαι. Αλλά έχουμε ένα πρόγραμμα για αυτό. Ξέρω ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ενέργεια, και ναι μπορούμε να γίνουμε, να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο και τον άνεμο σε επίπεδο όχι μόνο επιχειρήσεων, αλλά και νοικοκυριών, αγροτών.

Μια Ελλάδα ισχυρή, ισότιμη στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, να συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει. Σταθερά, τολμηρά μπροστά.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα

Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα αν είναι δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι.

Έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρουν μεγάλη αλλαγή. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς, το εισόδημα εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα, τα νοσοκομεία έμειναν εγκαταλελειμμένα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς καθηγητές και δασκάλους.

Οι επιχειρηματίες πνίγονται στα χρέη, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν να παράγουν την επόμενη ημέρα. Οι περισσότεροι νέοι σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα. 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς.

Δεν μας αξίζει η Ελλάδα της αισχροκέρδειας, της διαφθοράς, της οικογενειοκρατίας, της αδικίας. Είναι στο χέρι μας να φέρουμε μια μεγάλη αλλαγή. Το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο για να σχηματίσει κυβέρνηση. Νίκη ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα μεγάλο πρώτο βήμα για την αλλαγή. Για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αλλάξει τις ζωές μας, θα στηρίξει το ΕΣΥ, θα μειώσει τιμές, θα αυξήσει μισθούς, θα ρυθμίσει χρέη. Για τη στήριξη των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων της εργασίας, των ΑμεΑ των ανθρώπων της τέχνης.

Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Κάναμε λάθη, όμως κυβερνήσαμε με εντιμότητα, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια με γεμάτα τα ταμεία. Όμως, δεν κυβερνήσαμε με βάση το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το δικό μας πρόγραμμα. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, το χρωστάμε στην ιστορία, στον λαό, να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

Στις 21 Μαΐου κρίνεται αν θα αλλάξει κάτι ριζικά ή αν θα ‘χουμε μία από τα ίδια.

Η χώρα μας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη κάποιοι επισύρουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, όπως υπάρχει μετά από κάθε εκλογές. Το θέμα είναι τί κυβέρνηση θα υπάρχει;

Πυξίδα των αποφάσεων είναι 3 λέξεις:

1) εμπιστοσύνη- ο ελληνικός λαός έχει βυθιστεί σε μία κρίση εμπιστοσύνης

2) αξιοκρατία και διαφάνεια,

3)αξιοπρέπεια ισχυρό κράτος, δημόσια παιδεία και ισχυρή.

Επίσης, ανάπτυξη και προοπτική ισχυρή, με εξωστρέφεια, όχι μία χώρα real estate, μία χώρα που θα επενδύσει σε παραγωγικές επενδύσεις, αυτά κάνουν την Ελλάδα μια ισχυρή χώρα στα Βαλκάνια.

Εγώ αυτό που λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο και δεν θέλω κανένας πολίτης να νιώσει ότι εργαλειοποίησα την ψήφο του. Όχι στρατούς μετακλητών και απευθείας αναθέσεις.

Αν μας δώσουν ισχυρή εντολή οι πολίτες θα κάνουμε την αλλαγή.

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα

Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός όλα αυτά τα χρόνια. Αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος.

Αυτό τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Όλοι οι παριστάμενοι παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση, όπως είχε προτείνει το ΚΚΕ, είτε ως πρωθυπουργοί, είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων, αλλά και άλλοι ως στελέχη των κομμάτων με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση.

Είναι μέρος του προβλήματος και άρα δεν μπορεί να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Μια κυβέρνηση θα βγει έτσι κι αλλιώς. Εμείς εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διατυπώσει τα κόμματα, την άλλη ημέρα από τις εκλογές. Φαίνεται άλλες επιταγές τους οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για την οικονομία, την κοινωνία, σε επόμενες εκλογές.

Αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Η κοινωνία, η νεολαία πρέπει να πάρει τα μέτρα της, να ενισχύσουν το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται.

Το μήνυμα Βελόπουλου στο κλείσιμο του ντιμπέιτ

Για την πολιτική του πικρία μίλησε ο Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνοντας την απουσία του κόμματός του από κανάλια όπως τα ΣΚΑϊ, Mega και Star με μηδενικές παρουσίες, και λίγο τον Alpha.

Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αν στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που να αγαπήσει την Ελλάδα. Τα προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είναι εκθέσεις ιδεών. Επιτέλους αξιοκρατία στη χώρα, όχι ακαταδίωκτο, θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους..

«Πατρίδα ορθοδοξία οικογένεια» και «ψωμί, παιδία ελευθερία», να ενώσουν οι Έλληνες τα δύο συνθήματα.

Έρχεται ενεργειακή κρίση και πείνα. Είναι δέσμευση να ξανακάνουμε τους Έλληνες περήφανους, Έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων.

Η τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη

Ζητάμε όλοι από τους νέους να ψηφίσουν, αλλά στα λόγια. Καταθέτουμε 3 μήνες τώρα τροπολογία στη Βουλή να επιτραπεί στους νέους όταν δουλεύουν εποχικοί να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους και ξ κυβέρνηση κ. Μητσοτάκη, επειδή φοβάται την γενιά των Τεμπών, λέει όχι σε αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, ιδίως αυτοί που δουλεύουν στα κάτεργα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη.

Υπάρχουν δύο αφηγήματα. Των τριών μνημνονιακών κομμάτων που τσακώνονται ποιος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ουσιαστικά βάζοντάς μας. Υπάρχει και το δικό μας ότι το μνημόνιο του 2018 μας πάει μέχρι το 2060, που είναι το πιο βαρύ, αδίστακτο από όλα τα μνημόνια. Που μας έχει καθηλώσει, έχουμε πραγματικό εισόδημα λιγότερο από το 2007 και η επόμενη συγκυβέρνηση που θα μαγειρέψουν μεταξύ τους θα έχει στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχία, μια νέας μορφής λιτότητα.

Είχαμε σε αυτή τη χώρα τα δύο πρώτα μνημόνια που σχεδόν το 95% των Ελλήνων έχαναν, ακόμη και ευκατάστατοι δεν είχαν εισόδημα. Από το 2016-17 και μετά έχουμε μια μόνιμη λεηλασία που βασίζεται στο χρηματιστήριο ενέργειας, τον Ηρακλή, το όνειδος με τα κόκκινα δάνεια και το υπερταμείο.

Ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα παιδιά που δεν έχουν φύγει και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να γυρίσουν είναι η κατάργηση αυτών των τριών μηχανισμών.

Βελόπουλος για Νέα Γενιά

Πώς θα πιστέψει ένας νέος τους πολιτικούς που επί 12 χρόνια λένε ψέματα.

Διαβάζουν τα παιδιά, δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις. Πρέπει ως προερχόμενος από την Μακεδονία να ζητήσω συγνώμη από τους γονείς για τα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη.

Στα Τέμπη έχασα τον φίλο μου τον Γιώργο. Ζητώ συγγνώμη από τα παιδιά.

Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι υπάρχουν κάτι παιδιά που είναι περισσότερο παιδιά από άλλα.

Κομματικός σωλήνας είναι το μεγαλύτερο έγκλημα.

Για τον δεύτερο γύρο των εκλογών: Ίσως το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να μην ψηφίσουν οι νέοι άνθρωποι. Ο νέος μπορεί να πιέσει, έχει όραμα, έχει ελπίδα. Αλλά τι όραμα έχει όταν δεν μπορεί να κάνει οικογένεια με 600 ευρώ, ποια ελπίδα έχει; Πρέπει αν δώσουμε πίσω αυτή την ελπίδα, και η Ελληνική Λύση μπορεί να τη δώσει αυτή.

Κουτσούμπας για Νέα Γενιά

Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει, έχει γνώση και αρκετή πείρα γιατί έζησε ιδιαίτερα οι μικρότερες ηλικίες μέσα στην πανδημία μια τραγική κατάσταση.

Πρόσφατα ήταν στους δρόμους, με συνθήματα όμορφα, για την τραγωδία στα Τέμπη. Να πάει να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική ψήφος η αποχή. Η αποχή ενισχύει μόνο τα κόμματα που θέλουν να κάνουν ακόμη χειρότερη τη ζωή της.

Η νεολαία πρέπει να πάει να ψηφίσει. Καταθέσαμε πρόταση νόμου που δεν έγινε δεκτή, τα παιδιά για παράδειγμα που δουλεύουν σεζόν να πάνε να ψηφίσουν εκεί. Δεν λύνεται το ζήτημα με την ετεροδημότευση. Αυτό δυστυχώς είναι αρνητικό φαινόμενο. Τους λέμε να πάνε να ψηφίσουν.

Απόψε έχω ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Οι κάλπες στις φοιτητικές εκλογές έκλεισαν και η Πανσπουδαστική είναι ξανά πρώτη δύναμη. Ήταν και πέρυσι, μετά από πολλές δεκαετίες και αυτό λέμε να κάνει και τώρα η νεολαία. Να παρατήσει τις αναπολήσεις του παρελθόντος με αναζητήσεις πότε στον Ανδρέα Παπανδρέου, πότε στον Χαρίλαο Φλωράκη, γιατί η νεολαία σκέφτεται το παρόν, το μέλλον, βγάζει συμπεράσματα.

Ανδρουλάκης για Νέα Γενιά

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων είναι ότι έχουν πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες γιατί χιλιάδες ελληνόπουλα έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό. Εγώ λέω να δούμε σήμερα τι κάνουμε γι’ αυτούς που έμειναν εδώ και να φρενάρουμε το brain drain και να δούμε τι κάνουμε με όσους έμειναν εδώ.

Ώριμη αγορά εργασίας, με ανταγωνιστικούς τομείς. Εμείς λέμε 150 χιλ. κοινωνικές κατοικίες είτε νεόδμητες ή φορολογικά κίνητρα με κλειστά σπίτια που θα νοικιάζονται με χαμηλό κόστος, που θα οδηγήσουν σε πτώση τιμών στα ενοίκια.

Καταρχάς είπα κάτι που συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Όταν υπάρχουν τέτοια εγκλήματα (όπως οι υποκλοπές) δεν λέω κάτι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου (για ποινικές ευθύνες).

Τσίπρας για Νέα Γενιά

Τόσα χρόνια είχαμε πανελλαδικές χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής. Δεν ήταν μόνο οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, τόσοι υπουργοί πέρασαν. Ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και την έβαλε.

Το αν θα γράψεις 8 ή 12 εξαρτάται απολύτως από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων. Η κ. Κεραμέως έβαλε την ΕΒΕ για να μειώσει τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και άρα να μειωθούν οι δαπάνες και για να αβγατίσει η πελατεία των κολεγίων.

Αν θες μείωσε τον αριθμό των εισακτέων ευθέως, όχι εμμέσως. Το λέμε τρία χρόνια ότι πρέπει να καταργηθεί. Αν την επόμενη των εκλογών έχουμε προοδευτική κυβέρνηση θα καταργηθεί και τον Σεπτέμβριο θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα αναζωογονηθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια που απειλούνται με κλείσιμο επειδή δεν έχουν παιδιά.

Μην αρχίσω να διεκδικώ και με τον κ. Κουτσούμπα, την ιδιοκτησία της κληρονομιάς του Χαρίλαου Φλωράκη όπως ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί αποκλειστικότητα την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Κάποτε έλεγαν ότι ο Παπανδρέου έκλεψε τα συνθήματα της Αριστεράς. Σήμερα με κατηγορούν εμένα ότι κλέβω συνθήματα. Σήμερα γίνονται ξανά επίκαιρα συνθήματα γιατί η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη τα κάνει επίκαιρα.

Αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα.

Μητσοτάκης για Νέα Γενιά

Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Και θα αξιολογήσουν και αυτή την κυβέρνηση.

Δεν είχα καμία δυσκολία να παραδεχθώ τα λάθη μου. Ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται.

Κατά συνέπεια θα έλεγα ότι ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους πολίτες και θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πάντα θα υπάρχουν αστοχίες και λάθη. Αυτό το ισοζύγιο θα τεθεί στην κρίση του λαού και βέβαια και οι νέοι ας αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα πιο αυστηρά, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίσουν ότι ψηφίσουν για το δικό τους μέλλον.

Έγινε πολύ κουβέντα για ένα συμπληρωματικό μέτρο (150 ευρώ στους νέους). Κάνω μία πρόταση κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε στην δεύτερη κάλπη.

Να κάνω μία πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, δεν θα πάρει πάνω από 3 μέρες.

Βαρουφάκης για Νέα Γενιά

Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό από τότε που γύρισα στην Ελλάδα στο ΕΚΠΑ για να προσφέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας και να δημιουργήσω ως καθηγητής, στον βαθμό που μπορούσα, συνθήκες ασφάλειας.

Γνωρίζω τι σημαίνει η ανασφάλεια στο πανεπιστήμιο. Έχω κλειδωθεί με φοιτητές σε αμφιθέατρο με εξωσχολικούς να απειλούν. Ασφάλεια δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία τύπου Κεραμέως. Σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακήρυξης των ιδεών που να παρέχεται από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η ιδέα ότι βάζεις την αστυνομία στο πανεπιστήμιο και έτσι προσφέρεις ασφάλεια είναι ένα όνειδος. Σημαίνει ότι δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργεί η Οξφόρδη, το Κέμπριτζ, ή έχουν καταλάβει και ψεύδονται.

Μιλάτε στον πιο φιλελεύθερο άνθρωπο. Είμαι πάντα αρωγός οποιουδήποτε έχει απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του. Δεν με ικανοποιεί η ελευθερία διακίνησης ιδεών στα πανεπιστήμια. Τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, η πανεπιστημιακή αστυνομία, το κλίμα εμφυλίου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ υπονομεύει περισσότερο τη διακίνηση ιδεών. Οι φοιτητές μας ξέρουν καλύτερα πώς να προστατεύσουν.

Κουτσούμπας για Περιβάλλον και Ενέργεια

Το βασικό πρόβλημα με την ενέργεια και κατ’ επέκταση της προστασίας περιβάλλοντος και ανοικοδόμησης, στις Κυκλάδες π.χ εργατικών κατοικιών και όχι αυτών που δεν ξέρουν τι έχουν, πρέπει να μπει ένα φρένο. Αυτό θα το κάνει μία άλλη εξουσία, μια πραγματική λαϊκή εξουσία. Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη δόμηση από μία διαφορετική διακυβέρνηση.

Η εγκληματική πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του χρηματιστηρίου ενέργειας που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας, γιατί θα του έλεγα να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσομπάνη με το ΚΚΕ και αυτό αφορά ενέργεια, μεταφορές παιδεία. Ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ με τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό αφορά και την ενέργεια.

Εάν δεν αξιοποιηθούν οι εγχώριες πηγές ενέργειας με κοινωνικοποίηση και κεντρικό επιστημονικό τρόπο με συνδρομή επιστημόνων και εργατών δεν θα λυθεί το πρόβλημα.

Η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες να αξιοποιήσει και λιγνίτη, και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το ζήτημα βρίσκεται στο τι ρότα τραβάς και ποιος έχει την εξουσία και την ιδιοκτησία.

Ανδρουλάκης για Περιβάλλον και Ενέργεια

Αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκουν στο δημόσιο. Όλοι οι άλλοι μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία. Οπότε το δημόσιο διορίζει τον πρόεδρο, τον διευθύνοντα σύμβουλο. Το κράτος κάνει κουμάντο. Αυτό είναι πρόταση που δεν αλλάζει αν το κράτος θέλει να έχει η ΔΕΗ πιο φιλική προς τον πολίτη πολιτική.

Πρέπει να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση ως κίνηση της οικονομίας με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση. Για να περιορίσουμε την εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο στο οποίο πρωταγωνίστησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Γιατί με ένα καλό δίκτυο θα βάλουμε προτεραιότητα αγρότες, κτηνοτρόφους, δήμους για την παραγωγή πράσινης ενέργειας και να περιορίσουμε τις ανισότητες.

Το κράτος κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ. Είτε 34%, είτε 50%. Στην τελευταία ψηφοφορία μου ως ευρωβουλευτής καταψήφισα το εμπόριο ρύπων γιατί είναι φόρος στον άνθρακα για τα πιο ενεργοβόρα σπίτια και αυτοκίνητα. Αυτό το πληρώνουν οι πιο φτωχοί Έλληνες. Στοχεύω σε πολιτική όπου τα φωτοβολταϊκά στη στέγη και ένα πιο ισχυρό Εξοικονομώ θα περιφρουρήσει τους Έλληνες από τις αυξήσεις.

Τσίπρας για Περιβάλλον και Ενέργεια

Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείων. Και συμφωνώ, αυτό είναι πολύ καίριο μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ όταν ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές του κ. Μητσοτάκη το ζητάνε;

Γιατί οι επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στον καταναλωτή.

Εμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εσόδων από τους πολλούς στους λίγους και έτσι θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής.

Θα πέσουν οι τιμές.

Η ΔΕΗ επί των πιο δύσκολων στιγμών της, δεν αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς, και ο Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε της ΔΕΗ λίγο πριν την κρίση.

Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους.

Μητσοτάκης για Περιβάλλον και Ενέργεια

Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Που σήμαινε πως οι χώρες μπορούσαν να ξοδέψουν όσο ήθελαν για να στηρίξουν την κοινωνία και την οικονομία.

Είμαι υπερήφανος γιατί όταν χρειάστηκε να κάνουμε παρέμβαση το κάναμε, σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατεύσαμε τις επιχειρήσεις από τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Το 70% των πόρων ήρθαν από την υπερφορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Από εδώ και πέρα η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα η ακριβής κοστολόγηση έχει τεράστια σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ στοιχίζουν γύρω στα 4 δισεκατομμύρια ετησίως. Πρέπει να μας πει ο κ. Τσίπρας πού θα τα βρει, αφού οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Προφανώς υπήρξαν αστοχίες και καθυστερήσεις που πληρώσαμε πολύ ακριβά. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς. Κατασκευάζουμε τη γραμμή 4 του μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2, κάνουμε συνολική παρέμβαση στα τρένα για να είναι απολύτως ασφαλή και σύγχρονα και παραδίδουμε στα τέλη του έτους το μετρό της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα αρχαία.

Βαρουφάκης για Περιβάλλον και Ενέργεια

Οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια για να αρχίσουν να παράγουν. Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, προσφέρουν μόνο γεωπολιτικές εντάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες μικρού μεγέθους, δεδομένης της έντασης του αέρα θα μπορούν να παράξουν αρκετή ενεργεία για πράσινο υδρογόνο.

Ήδη μεγάλες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και το πράσινο υδρογόνο έχει μπει μπροστά.

Το θέμα είναι να μη χάσουμε και αυτή την πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Αποτυχία της κυβέρνησης που δεν έχουν επενδυθεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα.

Αναφορικά με το δικό μου πόθεν έσχες ότι έχω μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα: δύο αυτοκίνητα έχουμε με τη γυναίκα μου και κάθονται. Αν θα βοηθούσαμε να τα δώσουμε για ανακύκλωση να το κάνουμε. Η ουσία είναι ως πολιτικοί να μη φοβόμαστε το πολιτικό κόστος.

Είμαστε έτοιμοι να το πάρουμε και θα το πάρουμε

Βελόπουλος για Περιβάλλον και Ενέργεια

Θα περίμενα να με ρωτήσετε γιατί δεν κάνουμε εξόρυξη στη χώρα. Υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και όχι ο λαός; Να κερδίζουν από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία.

Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η αξία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα κάνουμε ό,τι η Νορβηγία. Θα εξορύξουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις. Για να μπορούν να παίρνουν αξιόλογες συντάξεις.

Όπως γνωρίζετε, η πράσινη ενέργεια δεν σε ανεξαρτητοποιεί, δεν αποθηκεύεται. Η πράσινη μετάβαση παγκόσμια είναι μια βίαιη μετάβαση που χρειάζεται τρισεκατομμύρια που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα με την Ελληνική Λύση, θα το παράγουμε και θα το εξάγουμε.

Ανδρουλακης Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Πριν απαντήσω θέλω να κλείσω τους λογαριασμούς μου. Όποιος παρακολουθεί την πορεία μου δεν περίμενε τον κ. Μητσοτάκη, Έχω σταθερή στάση για θεσμούς και δημοκρατία.

Ό,τι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία, το ξέρει κάθε Έλληνας πολίτης. Κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία αποτελώ] είπε αναφορικά με τις παρακολουθήσεις.

Στόχος μου είναι να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες.

Μέσα στο λιγότερο 10 λεπτά έφυγαν από τα ψηφοδέλτιά μας, είπε αναφορικά με τον γιατρό, υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ που έδωσε αναρρωτική στον σταθμάρχη από το δυστύχημα των Τεμπών.

Δεν δέχομαι να κρύβουμε ευθύνες κάτω από το χαλί.

Όλοι οι οργανισμοί όλα τα νοσοκομεία, δεν θα στελεχωθούν με κομματικά στελέχη, μόνο με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό.

Αναθεώρηση άρθρου 16: δεν μπαίνουμε εμπόδιο στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια αλλά λευκή επιταγή χωρίς να έχουμε συμφωνήσει το πλαίσιο της εκπαίδευσης στη χώρα δεν δίνουμε.

Στόχος ένα δυνατό δημόσιο πανεπιστήμιο. Πολλαπλές εξετάσεις, δύο χρόνια κατά το παράδειγμα της Γερμανίας.

Τσίπρας για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση στα όσα είπε ο κ. Κουτσούμπας. Η ΕΒΕ θα καταργηθεί με μια προοδευτική κυβέρνηση, οι 10 σχολές είναι για τις «πράσινες σχολές». Τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια και το κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης. Ξανασκεφτείτε λοιπόν αν θα στηρίξετε κ. Κουτσούμπα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές και έφερε μια συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Και τη φέραμε στην κρίση του λαού, κάναμε εκλογές. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν.

Ο κ. Μητσοτάκης εκεί που φέραμε την 13η σύνταξη την κατήργησε και σήμερα δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Σε όλη τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε πρόγραμμα που δεν ήταν το δικό μας, είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε, υπήρξε η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και κατανόηση στην προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια.

Δεν νομίζω ότι ισχύει το ίδιο σήμερα. 7 δισεκατομμύρια λιγότερα στους συνταξιούχους αυτή την τετραετία. Αυτά θα δοθούν πίσω.

Μητσοτάκης για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Το νέο εθνικό σύστημα αποτελεί το όραμά μου για την επόμενη τετραετία. Η μείωση των ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία.

10.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, να αντιμετωπίσουμε κενά και ελλείψεις, τα ράντζα και οι καθυστερήσεις δεν είναι αποδεκτά.

Το νέο εθνικό σύστημα υγείας αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας.

Έχουμε ένα σχέδιο αναμόρφωσης για τα επείγοντα σε 80 νοσοκομεία, 156 καινούρια κέντρα υγείας, ένα πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά που έχει ήδη αποδώσει και έμφαση στο πρόγραμμα «προσωπικός γιατρός».

Υπήρξε βελτίωση 2 μονάδες απο28 σε 26% για το επίπεδο της φτώχιας. Προτεραιότητα η μείωση του ποσοστού φτώχειας, αύξηση μισθών, δημιουργία θέσεων εργασίας κλπ γι’ αυτό και οι επενδύσεις είναι τόσο ψηλά στο δικό μας προεκλογικό πρόγραμμα.

Βαρουφάκης για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, υπάρχουν πάρα πολύ καλά μόνο στις ΗΠΑ γιατί έχουν ιδιαίτερο πλαίσιο.

Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ είναι αποκρουστική και μιλάω σαν καθηγητής πανεπιστημίου. Δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα αλλά για να αναβαπτιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς.

Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να προτείνουμε και στον κ. Τσίπρα, κ. Ανδρουλάκη, κ. Κουτσούμπα να κάτσουμε να μιλήσουμε για τις δυνατότητες εξερεύνησης συγκλίσεων. Όχι για να συμφωνήσουμε, αλλά για να δούμε.

Την απλή αναλογική πρέπει να τη σεβαστείς στην πράξη, να παραμερίσεις αντεγκλήσεις, πικρίες, το παρελθόν. Αυτή η πόρτα έχει κλείσει, αυτό το παράθυρο έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα δυστυχώς.

Βελόπουλος για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος θα μου επιτρέψετε να έχω την άποψή μου.

1ον υποχρεωτικότήτα στο εμβόλιο είναι δικό μου το σώμα το κάνω ότι θέλω εγώ, υποχρεωτικότητα ότι χειρότερο για την δημοκρατία. Γιατί τα πρόστιμα όμως, είναι δίκαιο αυτό;

Για τις αμβλώσεις εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα να κάνει ό,τι θεωρεί αυτή καλύτερο αλλά να είμαστε και προσεκτικοί λόγο του δημογραφικού, η Ελλάδα πεθαίνει.

Για τους βιασμούς, το 12χρονο κοριτσάκι τι γίνεται πού είναι οι 200 παιδοβιαστές; Τα ονόματά τους;

Τις προσωπικές και πολιτικές θέσεις τις υπαγορεύουν οι παραδόσεις μας.

Ο ψεθτοπροοδευτισμός με βρίσκει απέναντι. Έχετε μπερδέψει την πρόοδο με τα παραφύσην ζειν

Δεν είναι χριστιανοφοβία, πρόστυχο το βιβλίο του δημοτικού που απεικονίζει τη γκέισα Παναγία;

Κουτσούμπας για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει προβλήματα. Το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της παιδείας. Μέσα σε αυτά είναι η κατάργηση της ΕΒΕ την οποία προώθησε η ΝΔ γιατί θεωρεί ότι δεν μπορεί να μπαίνουν με 8.500 μόρια οι νέοι, αλλά οι ίδιοι μπορούν να πληρώνουν 8.000 ευρώ για ιδιωτικά κολέγια που έχουν εξισωθεί με πανεπιστημιακά πτυχία.

Ο κ. Τσίπρας δίνει ανέξοδες υποσχέσεις, προεκλογικές. Διότι τη στιγμή που λέει ότι θα το κάνει αυτό, βάζει έναν μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο 10 τμημάτων στο μηχανογραφικό. Που σημαίνει το ίδιο αποτέλεσμα, να κόβονται πάρα πολλά παιδιά. Στα πλαίσια αυτά, με το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει με την τράπεζα θεμάτων και άλλα ζητήματα στην παιδεία, που έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, βεβαίως καμία ανοχή.

Καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ. Δεν υπάρχουν 1-2-3 ζητηματάκια. Δεν είναι μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής, να κάνει κάποιες προσλήψεις σε ένα νοσοκομείο. Η συνολική πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία και την παιδεία είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που προτείνει το ΚΚΕ.

Τσίπρας για Κράτος, Θεσμούς, Διαφάνεια

Αισθάνομαι λίγο αμήχανα. Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης.

Υπάρχει εθνικός λόγος που παρακολουθείτο ως Ανδρουλάκης;

Ενορχηστρωτής ήταν ο κ. πρωθυπουργός όπως λέει η ΕΚ.Η απλή λογική λέει ότι μπορούμε και πρέπει να πούμε τα προγράμματά μας για να κάνουμε συγκλίσεις για την επόμενη μέρα.

Το πρώτο με το 3ο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση.

Υπάρχει προοπτική ανάσας με αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών κλπ και λέω ότι υπάρχουν αυτές οι συγκλίσεις αλλά θα τις δούμε μετά τις εκλογές.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, πηγαίνοντας στην εκλογική διαδικασία, να υπάρχει ανταγωνισμός ακόμα και σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις.

Άκουσα τον κ. Κουστούμπα που είπε ότι δεν είναι όλοι ίδοι, το καταγράφω.

Το θέμα είναι ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει συσχετισμούς. Το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει θα το ορίσει ο ίδιος.

Μητσοτάκης για Κράτος, Θεσμούς, Διαφάνεια

Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών. Οι άμεσοι προϊστάμενοι έφυγαν από τις θέσεις τους και ανέλαβα δύο βασικές δεσμεύσεις, ότι πρέπει να υπάρξει διαλεύκανση- και χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη- και να διορθώσω μια σειρά από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους έπρεπε να απαιτήσει.

Έχουμε εκσυγχρονίσει την ΕΥΠ σε πολλά διαφορετικά επίπεδα με νόμο που ψηφίστηκε. Από εκεί και πέρα θέλω να ελπίζω ότι η ΕΥΠ θα μπορεί να παρέχει σταθερά στον εκάστοτε πρωθυπουργό να παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται να να προστατεύσει τη χώρα.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελεί στόχο παρακολούθησης.

Το κράτος δικαίου αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία έχει κάνει βήματα παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Πράγματι έγιναν λάθη, αλλά το αν αποδίδεται σήμερα δικαιοσύνη αποδείξαμε και στη Μύκονο ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας.

Βαρουφάκης για Κράτος, Θεσμούς, Διαφάνεια

Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια του 2010. Λείπουν κομμάτια. Ξέρετε χώρα στον κόσμο που δεν έχει υπερταμείο;

Έχουμε μία κυβέρνηση που γράφει το ΣΤΕ στα παλαιότερα των υποδημάτων της όταν δεν της αρέσει η απόφαση.

Είναι δυνατόν να επικαλούνται το απόρρητο. Για το ερώτημα της βασικής μας πρότασης: διαβουλευτικά συμβούλια, η αρχαιοαθηναϊκή ιδέα δλδ, συμβούλια που θα γνωμοδοτούν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Το κόμμα μας το 2019, και τώρα, προτείνουμε δημιουργία σοβαρού συμβουλίου- δίωξης επιχειρηματικού και πολιτικού- εγκλήματος.

Ένα δικό μας FBI, για να διώκει τη διαπλοκή, σημαντική τομή. Η δικαιοσύνη δεν έχει τα μέσα.

Για τα δικά μου λάθη παρακαλώ τον κ. Μητσοτάκη να μας πει γιατί δείλιασε; Γιατί δεν έκανε την επιτροπή για το 2015.

Βελόπουλος για Κράτος, Θεσμούς, Διαφάνεια

Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Έχει δικαίωμα να ψηφίζει; Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει τον δρόμο σε οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και την ίδια ώρα τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα από τη φυλακή.

Μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στη Βουλή. Ούτε τα λογισμικά, ούτε οι υποκλοπές που έχουν γίνει. Μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της έχει θεσμούς ασφαλείας. Όχι να παρακολουθείς τον αρχηγό του στρατού και τον αντίπαλό σου.

Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν. Ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες, τους γιατρούς, τους υπουργούς. Με ακαταδίωκτα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο.

Όταν βγαίνει βουλευτής και λέει θα πάρουμε από άλλα κόμματα; Το know how το έχουν κάποιοι, ξέρουν πώς γίνονται οι διαδικασίες. Συνεργασία με κόμμα που κάνει απευθείας αναθέσεις, πρόδωσε τη Μακεδονία, συζητά θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ.

Κουτσούμπας για τη Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Καταρχάς μια διευκρίνιση γιατί διαστρεβλώνεται η θέση του κόμματος. Δεν είπαμε ποτέ ότι ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα είναι ίδιοι, ότι έχουν στρατηγικές στοχεύσεις κοινές, είπαμε σε ότι αφορά στην ενεργειακή πολιτική και ονομαζόμενη πράσινη μετάβαση, με επιλογές διεθνώς συμμάχων είτε ΝΑΤΟ είτε ΕΕ, που βάζουν εμπόδια στον ελληνικό λαό υπέρ των συμφερόντων του, έτσι έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μία τέτοια κυβέρνηση.

Όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει την εντολή, τότε μπορούμε να το υλοποιήσουμε.

Από κει και πέρα τα υπόλοιπα κόμματα και με τις εξαγγελίες τους και δεσμεύσεις, εμείς λέμε ο λαός μας να κρατά μικρό καλάθι.

Το ΚΚΕ δέχεται συνεχείς ελέγχους από εφορίες και Βουλή και ορκωτούς, ελέγχονται τα πάντα, τα πόθεν έσχες είναι δημόσια κλπ. Αυτό που αρνούμαστε είναι να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτό που μας ενισχύει.

Ανδρουλάκης για Κράτος, Θεσμούς, Διαφάνεια

Αυτή η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αλλά όπως είδατε από το πόρισμα της Pega έχει υψηλό ενδιαφέρον γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για τους θεσμούς, τη διάκριση των εξουσιών, την καταπάτηση δικαιωμάτων.

Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη, αλλά δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα. Εκατομμύρια Έλληνες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Αδιανόητο να έχεις στο περιβάλλον σου ανθρώπους που στήνουν παρακράτος και μέσω της βουλής να στήνεις ασπίδα. Το απίστευτο παρακράτος δεν χτύπησε μόνο εμένα αλλά και αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της κυβέρνησης

Πολύ στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού έχει καταδικαστεί 13-0 και είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή στον ορισμό των ανώτατων δικαστών για να έχουμε πιο στιβαρή διάκριση εξουσιών

Χρειάζονται μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε ευρωπαϊκή κανονικότητα. Απαράδεκτο η χώρα να μπαίνει στο στόχαστρο θεσμικής κρίσης. Δεν γίναμε Ουγγαρία, αλλά είμαστε στον δρόμο προς την Ουγγαρία αν δεν θωρακίσουμε τώρα τους θεσμούς.

Μητσοτάκης για Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων είναι υποχρέωση. Μετά από μία 10ετία οικονομικής κρίσης υπήρχαν ελλείψεις και αυτό ακριβώς κάναμε με μία σειρά από εξοπλιστικά, μετά από εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Απέναντι σε μία εχθρική Τουρκία, καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή, χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία και ναι ενισχύσαμε ένοπλες δυνάμεις με πολύ σημαντικά συστήματα.

Για τις εκλογές στην Τουρκία θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με οποιονδήποτε στο μέλλον, αν εκλεγώ ξανά.

Η Γαλάζια Πατρίδα, όμως, είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων.

Η πολιτική των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση όμως.

Βαρουφάκης για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Με πάτε πίσω στο 1996 και τα Ίμια; Ελπίζω να μην πάμε ποτέ σε τέτοια συγκυρία.

Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας. Έχει τεράστια σημασία πρώτον να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς, δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας αυτό που δεν ξεκαθάρισε κ. Σημίτης 1996, ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα συστήματα που μας πούλησαν.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μην φτάσουμε εκεί. Η αποτροπή είναι το παν. Ο τρόπος είναι να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δρομολογήσουμε διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα, τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι απαραίτητη για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία δεν έχουν υποχρεωτική στράτευση. Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις σε αυτό το υποθετικό σενάριο, πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις δυνάμεις και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τι μπορεί να γίνει να αποσοβήσεις τον κίνδυνο πάνω σε εκείνη τη βραχονησίδα.

Βελόπουλος για Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Σε ένα πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις εσύ τη μοίρα σου αποφασίζεις που θα πας.

Το «ανήκομε εις τη δύση» ανήκει στο παρελθόν.

Δεν ζούμε το ’80, τότε υπάρχουν δύο μπλοκ. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος χρειάζεται να έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Δεν μπορείς να πηγαίνεις

με τη Δύση χάσαμε την Βόρεια Μακεδονία, το Αιγαίο, την Κύπρο, μπορεί να χάσουμε και την Θράκη.

Το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιους θα είμαστε.

Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο, ουδέποτε υπήρξε.

Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε και μόνοι θα είμαστε.

Να ξαναφέρω τα όπλα από τα νησιά μας κα να αλλάξω την συμφωνία των Πρεσπων τα πρώτα πράγματα που θα έκανα, αν αναλάμβανα το υπουργείο Άμυνας.

Εγώ είμαι Μακεδόνας και δεν το ξεχνώ.

Υπάρχουν 172 παραβιάσεις των Σκοπίων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε.

Κουτσούμπας για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία, ή άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει η χώρα, που κάνει επιθετικές ενέργειες ενάντια σε άλλες χώρες.

Που εμπλέκει και τη χώρα μας και γίνεται πιθανός στόχος αντιποίνων. Δεν είναι τυχαίο ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει εξελιχθεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ- Ρωσίας.

Οι εξοπλισμοί αυτοί, να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα να πετούν πάνω από τα Βαλκάνια, τα πλοία να βρίσκονται στον Περσικό, δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας, που θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος.

Όλοι οι εξοπλισμοί οδηγούν μόνο σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων.

Όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας και ο λαός θα είναι στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα στον περίγυρο. Ούτε στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη. Βλέπουμε να κινητοποιούνται και οι άλλοι λαοί. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό. Μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου.

Ανδρουλάκης για Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Ουδέποτε έχω δεχθεί επίσημη πρόταση από ον κ. Μητσοτάκη.

Είμαι έναν χρόνο πρόεδρος και έχω συναντήσει πάνω από 6 αρχηγούς κρατών ευρωπαϊκών.

Το μεγάλο επίδικο είναι τι κάνουμε με την Τουρκία. Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου και οι δύο προκαλούν τις συνθήκες καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε 3 άξονες:

-άσκηση του βέτο

-ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά αλλά ευρωτουρκικά

-εξοπλιστικά προγράμματα να συμμετέχει και η εγχώρια βιομηχανία.

Δεν έχω συναντήσει τον κ. Ερντογάν αλλά 5 υπουργούς του .

Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Τσίπρας για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακής δυσκολίας, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε αναβάθμιση των F-16 που σήμερα πετάνε και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας

Ψηφίσαμε στη Βουλή τα περισσότερα από τα προγράμματα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης, τις φρεγάτες, τα Rafale. Δεν υπερψηφίσαμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των γενικών επιτελείων. Για αυτό δεν ψηφίσαμε τα επιπλέον Rafale.

Προφανώς, θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως γιατί είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Η φύλαξκη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο. Εμείς ήμασταν κυβέρνηση και υπήρχε φράχτης δεν τον γκρεμίσαμε ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν. Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες. Όπου υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, θα λυθεί με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ στο Μεξικό.

Βαρουφάκης για Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Δεν είναι στόχος μας η έξοδος από το ευρώ αλλά δεν θα θυσιάσουμε την βιωσιμότητα του τόπου.

Αυτή είναι μία άποψη που θα έπρεπε να έχουν όλοι. Το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί το λαό και όχι το αντίθετο. Ένιωσα ένα deja vu ακούγοντας τους υπόλοιπους αρχηγούς με μία οικονομία υπό κατάρρευση. Μία κυβέρνηση της ΝΔ όπως και τότε που μιλούσε για θωρακισμένη οικονομία. Μία αντιπολίτευση κεντροαριστερά, που ουσιαστικά λέει ότι υπάρχουν λεφτά.

Η χώρα βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας

Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισα. Αυτό ήταν η ιδέα του Σόιμπλε.

Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό παράλληλων πληρωμών, στημένο στο λογισμικό της ΑΑΔΕ.

Βελόπουλος για Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Κάθε σοβαρή χώρα που θέλει να ανταπεξέλθει πρέπει να έχει plan b. Το λέω σαν επιχειρηματίας, αν δεν έχω σημαίνει ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την καταιγίδα.

Ακούω μια πλειοδοσία από όλους και δεν λένε πού θα βρουν τα λεφτά. Εμείς λέμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Επίσης, αλλαγή φορολογικού μοντέλου. 15% οριζόντιος φόρος. Όπως κάνουν οι Αμερικανοί.

Κάποια στιγμή πρέπει να τα δούμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο.

Η λύση η δεύτερη δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα, πρέπει να έχεις εναλλακτική πρόταση αν συμβεί το μοιραίο στην ευρωζώνη. Αν δείτε πώς βολεύονται και διορίζονται οι ανεξάρτητες αρχές αναξιοκρατικά, θα καταλάβετε ότι το 1 δισ. βρίσκεται αμέσως. Τόσο μας κοστίζουν οι ανεξάρτητες αρχές καιν οι μετακλητοί. Αν το επενδύσεις, το 1 θα γίνει 7 δισεκατομμύρια.

Κουτσούμπας για Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Μόνο το ΚΚΕ έχει μοντέλο ανάπτυξης που είναι ρεαλιστικά και μοναδικά εφαρμόσιμο από τη σκοπιά εξυπηρέτησης του ελληνικού λαού.

Όλα τα άλλα κόμματα μιλούν για όλα αυτά που προϋποθέτουν τουλάχιστον, αντιλαϊκά παραιτούμενα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό, που είναι γονατισμένος εδώ και μία 10ετία.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για μία σειρά ζητήματα της φορολογικής μεταρρύθμισης κλπ. που δεν τα ψήφισαν τα αγνόησαν (τα κόμματα) ενώ είναι φιλολαϊκά προγράμματα.

Ανεφάρμοστα είναι για όσους εξυπηρετούν τα μεγάλα κεφάλαια. Ανεφάρμοστο δεν είναι να φορολογείται το 95% από τον εργαζόμενο λαό και το 5% να προέρχεται από το μεγάλο κεφάλαιο, από τους λίγους.

Μιλάμε για χρέη που πρέπει να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Ανδρουλάκης για Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα, αλλά με προοπτική, όχι με παρακμή και συνεχώς νέες δημοσιονομικές περιπέτειες. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο

Το βέτο που βάζω δεν είναι προσωπικό. Μιλάμε για πρόσωπα που έχουν κριθεί οι πολιτικές τους. Πρέπει να πάμε σε νέα εποχή.

Έχουμε έναν πρόγραμμα που δίνει βάση σε συγκεκριμένα κομμάτια της οικονομίας. Ιδιωτικό χρέος, όπως το 2010 να υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας. 120 δόσεις για όλους, όχι η κοροϊδία της ΝΔ. Λέμε συγκεκριμένα πράγματα για τις συντάξεις. Αποκατάσταση των αδικιών. Πρέπει να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1/1/2024.

Ο αγώνας της παράταξής μας είναι για να βελτιωθεί η ζωή του λαού. Ναι στη σταθερότητα, όχι στη στασιμότητα και την παρακμή οικονομικά και θεσμικά.

Υπάρχει τεράστιο θέμα με φορολογικές αδικίες, αυτό θα είναι ένα κομμάτι των προγραμματικών μας συγκλίσεων. Δεν μπορεί οι πλούσιοι να καπηλεύονται τους κόπους και τις θυσίες των πιο αδύναμων. Έχουμε φορολογικό πρόγραμμα που δίνει βάση στην αντιμετώπιση των γενικών ανισοτήτων, όχι να χαϊδέψει τους ισχυρούς.

Τσίπρας για Οικονομία, Ανάπτυξη και Απασχόληση

Το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό, απόλυτα κοστολογημένο και απαντά στις απαιτήσεις τις κοινωνίας.

Από την πρώτη στιγμή δώσαμε πραγματική κοστολόγηση.

Αλλά πέρα από το κόστος των δαπανών υπάρχουν και έσοδα από υπερφορολόγηση νοικοκυριών.

Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος, θα κοστίσει όμως σε κάποιους, π.χ στα funds.

Υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους. Υπάρχουν και έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά θα κοστίσει σε κάποιους κυρίως σε όσους έχουν υπερκέρδη.

Μητσοτάκης για Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

«Η τιμή του φυσικού αερίου από τον Δεκέμβριο είναι κάτω από 100 ευρώ και το τελευταίο δίμηνο κάτω από 40 ευρώ, ο πληθωρισμός πέφτει αλλά τιμές τροφίμων αυξάνονται. Τι προτίθεστε να κάνετε;».

«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Γνωρίζω ότι πολλά νοικοκυριά πιέζονται κυρίως από τις αυξημένες τιμές τροφίμων. Έχουμε τον πέμπτο πληθωρισμό στην Ευρώπη αλλά υψηλές τιμές τροφίμων.

Τρεις τρόποι παρέμβασης: μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού, έκτακτη στήριξη νοικοκυριών που δοκιμάζονται, με το market pass, αλλά το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και διαθέσιμο εισόδημα, συνέχιση μείωση των φόρων, ο κατώτατος να πάει 950 ευρώ και μέσος μισθός 1.500 ευρώ, μπορούμε να το πετύχουμε περισσότερες επενδύσεις, αποκλιμάκωση ανεργίας, δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

«Οι τιμές των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες, πιστεύω ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Εφόσον κρίνουμε ότι υπάρχει πιεστικό πρόβλημα, θα ήμουν διατεθειμένος, στα πλαίσια των δημοσιονομικών κανόνων, να συζητήσω επέκταση του market pass για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όπου δοκιμάστηκαν οι μειώσεις ΦΠΑ, δεν είχαν αποτέλεσμα».

Βελόπουλος για Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Κάθε σοβαρή χώρα που θέλει να ανταπεξέλθει πρέπει να έχει plan b. Το λέω σαν επιχειρηματίας, αν δεν έχω σημαίνει ότι δεν είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω την καταιγίδα.

Ακούω μια πλειοδοσία από όλους και δεν λένε πού θα βρουν τα λεφτά. Εμείς λέμε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Επίσης, αλλαγή φορολογικού μοντέλου. 15% οριζόντιος φόρος. Όπως κάνουν οι Αμερικανοί.

Κάποια στιγμή πρέπει να τα δούμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο.

Η λύση η δεύτερη δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα, πρέπει να έχεις εναλλακτική πρόταση αν συμβεί το μοιραίο στην ευρωζώνη. Αν δείτε πώς βολεύονται και διορίζονται οι ανεξάρτητες αρχές αναξιοκρατικά, θα καταλάβετε ότι το 1 δισ. βρίσκεται αμέσως. Τόσο μας κοστίζουν οι ανεξάρτητες αρχές και οι μετακλητοί. Αν το επενδύσεις, το 1 θα γίνει 7 δισεκατομμύρια.

Βαρουφάκης για Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ.

Δεν είναι στόχος μας η έξοδος από το ευρώ αλλά δεν θα θυσιάσουμε την βιωσιμότητα του τόπου.

Αυτή είναι μία άποψη που θα έπρεπε να έχουν όλοι. Το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί το λαό και όχι το αντίθετο. Ένιωσα ένα deja vu ακούγοντας τους υπόλοιπους αρχηγούς με μία οικονομία υπό κατάρρευση. Μία κυβέρνηση της ΝΔ όπως και τότε που μιλούσε για θωρακισμένη οικονομία. Μία αντιπολίτευση κεντροαριστερά, που ουσιαστικά λέει ότι υπάρχουν λεφτά.

Η χώρα βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας

Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισα. Αυτό ήταν η ιδέα του Σόιμπλε.

Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό παράλληλων πληρωμών, στημένο στο λογισμικό της ΑΑΔΕ.

Τσίπρας για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακής δυσκολίας, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε αναβάθμιση των F-16 που σήμερα πετάνε και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας

Ψηφίσαμε στη Βουλή τα περισσότερα από τα προγράμματα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης, τις φρεγάτες, τα Rafale. Δεν υπερψηφίσαμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των γενικών επιτελείων. Για αυτό δεν ψηφίσαμε τα επιπλέον Rafale.

Προφανώς, θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως- γιατί είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία- να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο. Εμείς ήμασταν κυβέρνηση και υπήρχε φράχτης δεν τον γκρεμίσαμε ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν. Όμως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες. Όπου υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, θα λυθεί με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ στο Μεξικό.

Ανδρουλάκης για Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Ουδέποτε έχω δεχθεί επίσημη πρόταση από ον κ. Μητσοτάκη.

Είμαι έναν χρόνο πρόεδρος και έχω συναντήσει πάνω από 6 αρχηγούς κρατών ευρωπαϊκών.

Το μεγάλο επίδικο είναι τι κάνουμε με την Τουρκία. Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου και οι δύο προκαλούν τις συνθήκες καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε 3 άξονες:

-άσκηση του βέτο

-ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά αλλά ευρωτουρκικά

-εξοπλιστικά προγράμματα να συμμετέχει και η εγχώρια βιομηχανία.

Δεν έχω συναντήσει τον κ. Ερντογάν αλλά 5 υπουργούς του .

Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Κουτσούμπας για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία, ή άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει η χώρα, που κάνει επιθετικές ενέργειες ενάντια σε άλλες χώρες.

Που εμπλέκει και τη χώρα μας και γίνεται πιθανός στόχος αντιποίνων. Δεν είναι τυχαίο ο πόλεμος στην Ουκρανία που έχει εξελιχθεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ- Ρωσίας.

Οι εξοπλισμοί αυτοί, να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα να πετούν πάνω από τα Βαλκάνια, τα πλοία να βρίσκονται στον Περσικό, δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας, που θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος.

Όλοι οι εξοπλισμοί οδηγούν μόνο σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων.

Όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας και ο λαός θα είναι στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα στον περίγυρο. Ούτε στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη. Βλέπουμε να κινητοποιούνται και οι άλλοι λαοί. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό. Μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου.

Βελόπουλος για Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Σε ένα πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις εσύ τη μοίρα σου αποφασίζεις που θα πας.

Το «ανήκομε εις τη δύση» ανήκει στο παρελθόν.

Δεν ζούμε το ’80, τότε υπάρχουν δύο μπλοκ. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος χρειάζεται να έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Δεν μπορείς να πηγαίνεις

με τη Δύση χάσαμε την Βόρεια Μακεδονία, το Αιγαίο, την Κύπρο, μπορεί να χάσουμε και την Θράκη.

Το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιους θα είμαστε.

Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο, ουδέποτε υπήρξε.

Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε και μόνοι θα είμαστε.

Να ξαναφέρω τα όπλα από τα νησιά μας κα να αλλάξω την συμφωνία των Πρεσπων τα πρώτα πράγματα που θα έκανα, αν αναλάμβανα το υπουργείο Άμυνας.

Εγώ είμαι Μακεδόνας και δεν το ξεχνώ.

Υπάρχουν 172 παραβιάσεις των Σκοπίων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε.

Βαρουφάκης για Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα

Με πάτε πίσω στο 1996 και τα Ίμια; Ελπίζω να μην πάμε ποτέ σε τέτοια συγκυρία.

Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας. Έχει τεράστια σημασία πρώτον να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς, δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας αυτό που δεν ξεκαθάρισε κ. Σημίτης 1996, ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα συστήματα που μας πούλησαν.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μην φτάσουμε εκεί. Η αποτροπή είναι το παν. Ο τρόπος είναι να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δρομολογήσουμε διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα, τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι απαραίτητη για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία δεν έχουν υποχρεωτική στράτευση. Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις σε αυτό το υποθετικό σενάριο, πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις δυνάμεις και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τι μπορεί να γίνει να αποσοβήσεις τον κίνδυνο πάνω σε εκείνη τη βραχονησίδα.

Μητσοτάκης για Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων είναι υποχρέωση. Μετά από μία 10ετία οικονομικής κρίσης υπήρχαν ελλείψεις και αυτό ακριβώς κάναμε με μία σειρά από εξοπλιστικά, μετά από εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Απέναντι σε μία εχθρική Τουρκία, καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή, χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες με ΗΠΑ και Γαλλία και ναι ενισχύσαμε ένοπλες δυνάμεις με πολύ σημαντικά συστήματα.

Για τις εκλογές στην Τουρκία θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. θα σεβαστούμε απόλυτα την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με οποιονδήποτε στο μέλλον, αν εκλεγώ ξανά.

Η Γαλάζια Πατρίδα, όμως, είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων.

Η πολιτική των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση όμως.

Ανδρουλάκης για Κράτος, Θεσμούς, Διαφάνεια

Αυτή η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, αλλά όπως είδατε από το πόρισμα της Pega έχει υψηλό ενδιαφέρον γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για τους θεσμούς, τη διάκριση των εξουσιών, την καταπάτηση δικαιωμάτων.

Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη, αλλά δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα. Εκατομμύρια Έλληνες δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Αδιανόητο να έχεις στο περιβάλλον σου ανθρώπους που στήνουν παρακράτος και μέσω της βουλής να στήνεις ασπίδα. Το απίστευτο παρακράτος δεν χτύπησε μόνο εμένα αλλά και αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της κυβέρνησης

Πολύ στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού έχει καταδικαστεί 13-0 και είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή στον ορισμό των ανώτατων δικαστών για να έχουμε πιο στιβαρή διάκριση εξουσιών

Χρειάζονται μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε ευρωπαϊκή κανονικότητα. Απαράδεκτο η χώρα να μπαίνει στο στόχαστρο θεσμικής κρίσης. Δεν γίναμε Ουγγαρία, αλλά είμαστε στον δρόμο προς την Ουγγαρία αν δεν θωρακίσουμε τώρα τους θεσμούς.

Κουτσούμπας για τη Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Καταρχάς μια διευκρίνιση γιατί διαστρεβλώνεται η θέση του κόμματος. Δεν είπαμε ποτέ ότι ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα είναι ίδιοι, ότι έχουν στρατηγικές στοχεύσεις κοινές, είπαμε σε ότι αφορά στην ενεργειακή πολιτική και ονομαζόμενη πράσινη μετάβαση, με επιλογές διεθνώς συμμάχων είτε ΝΑΤΟ είτε ΕΕ, που βάζουν εμπόδια στον ελληνικό λαό υπέρ των συμφερόντων του, έτσι έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μία τέτοια κυβέρνηση.

Όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει την εντολή, τότε μπορούμε να το υλοποιήσουμε.

Από κει και πέρα τα υπόλοιπα κόμματα και με τις εξαγγελίες τους και δεσμεύσεις, εμείς λέμε ο λαός μας να κρατά μικρό καλάθι.

Το ΚΚΕ δέχεται συνεχείς ελέγχους από εφορίες και Βουλή και ορκωτούς, ελέγχονται τα πάντα, τα πόθεν έσχες είναι δημόσια κλπ. Αυτό που αρνούμαστε είναι να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτό που μας ενισχύει.

Βελόπουλος για Κράτος, Θεσμούς, Διαφάνεια

Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Έχει δικαίωμα να ψηφίζει; Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει τον δρόμο σε οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και την ίδια ώρα τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα από τη φυλακή.

Μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάει στη Βουλή. Ούτε τα λογισμικά, ούτε οι υποκλοπές που έχουν γίνει. Μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της έχει θεσμούς ασφαλείας. Όχι να παρακολουθείς τον αρχηγό του στρατού και τον αντίπαλό σου.

Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν. Ακαταδίωκτο στους τραπεζίτες, τους γιατρούς, τους υπουργούς. Με ακαταδίωκτα δεν υπάρχει δημοκρατία. Εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους γιατί όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο.

Όταν βγαίνει βουλευτής και λέει θα πάρουμε από άλλα κόμματα; Το know how το έχουν κάποιοι, ξέρουν πώς γίνονται οι διαδικασίες. Συνεργασία με κόμμα που κάνει απευθείας αναθέσεις, πρόδωσε τη Μακεδονία, συζητά θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ.

Βαρουφάκης για Κράτος, Θεσμούς, Διαφάνεια

Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια του 2010. Λείπουν κομμάτια. Ξέρετε χώρα στον κόσμο που δεν έχει υπερταμείο;

Έχουμε μία κυβέρνηση που γράφει το ΣΤΕ στα παλαιότερα των υποδημάτων της όταν δεν της αρέσει η απόφαση.

Είναι δυνατόν να επικαλούνται το απόρρητο. Για το ερώτημα της βασικής μας πρότασης: διαβουλευτικά συμβούλια, η αρχαιοαθηναϊκή ιδέα δλδ, συμβούλια που θα γνωμοδοτούν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Το κόμμα μας το 2019, και τώρα, προτείνουμε δημιουργία σοβαρού συμβουλίου- δίωξης επιχειρηματικού και πολιτικού- εγκλήματος.

Ένα δικό μας FBI, για να διώκει τη διαπλοκή, σημαντική τομή. Η δικαιοσύνη δεν έχει τα μέσα.

Για τα δικά μου λάθη παρακαλώ τον κ. Μητσοτάκη να μας πει γιατί δείλιασε; Γιατί δεν έκανε την επιτροπή για το 2015.

Μητσοτάκης για Κράτος, Θεσμούς, Διαφάνεια

Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών. Οι άμεσοι προϊστάμενοι έφυγαν από τις θέσεις τους και ανέλαβα δύο βασικές δεσμεύσεις, ότι πρέπει να υπάρξει διαλεύκανση- και χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη- και να διορθώσω μια σειρά από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους έπρεπε να απαιτήσει.

Έχουμε εκσυγχρονίσει την ΕΥΠ σε πολλά διαφορετικά επίπεδα με νόμο που ψηφίστηκε. Από εκεί και πέρα θέλω να ελπίζω ότι η ΕΥΠ θα μπορεί να παρέχει σταθερά στον εκάστοτε πρωθυπουργό να παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται να να προστατεύσει τη χώρα.

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας και δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελεί στόχο παρακολούθησης.

Το κράτος δικαίου αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία έχει κάνει βήματα παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Πράγματι έγιναν λάθη, αλλά το αν αποδίδεται σήμερα δικαιοσύνη αποδείξαμε και στη Μύκονο ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας.

Τσίπρας για Κράτος, Θεσμούς, Διαφάνεια Αισθάνομαι λίγο αμήχανα. Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης.

Υπάρχει εθνικός λόγος που παρακολουθείτο ως Ανδρουλάκης;

Ενορχηστρωτής ήταν ο κ. πρωθυπουργός όπως λέει η ΕΚ.Η απλή λογική λέει ότι μπορούμε και πρέπει να πούμε τα προγράμματά μας για να κάνουμε συγκλίσεις για την επόμενη μέρα.

Το πρώτο με το 3ο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση.

Υπάρχει προοπτική ανάσας με αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών κλπ και λέω ότι υπάρχουν αυτές οι συγκλίσεις αλλά θα τις δούμε μετά τις εκλογές.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, πηγαίνοντας στην εκλογική διαδικασία, να υπάρχει ανταγωνισμός ακόμα και σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις.

Άκουσα τον κ. Κουστούμπα που είπε ότι δεν είναι όλοι ίδοι, το καταγράφω.

Το θέμα είναι ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει συσχετισμούς. Το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ποιος θα τον κυβερνήσει θα το ορίσει ο ίδιος.

Κουτσούμπας για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει προβλήματα. Το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της παιδείας. Μέσα σε αυτά είναι η κατάργηση της ΕΒΕ την οποία προώθησε η ΝΔ γιατί θεωρεί ότι δεν μπορεί να μπαίνουν με 8.500 μόρια οι νέοι, αλλά οι ίδιοι μπορούν να πληρώνουν 8.000 ευρώ για ιδιωτικά κολέγια που έχουν εξισωθεί με πανεπιστημιακά πτυχία.

Ο κ. Τσίπρας δίνει ανέξοδες υποσχέσεις, προεκλογικές. Διότι τη στιγμή που λέει ότι θα το κάνει αυτό, βάζει έναν μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο 10 τμημάτων στο μηχανογραφικό. Που σημαίνει το ίδιο αποτέλεσμα, να κόβονται πάρα πολλά παιδιά. Στα πλαίσια αυτά, με το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει με την τράπεζα θεμάτων και άλλα ζητήματα στην παιδεία, που έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, βεβαίως καμία ανοχή.

Καμιά κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ. Δεν υπάρχουν 1-2-3 ζητηματάκια. Δεν είναι μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής, να κάνει κάποιες προσλήψεις σε ένα νοσοκομείο. Η συνολική πολιτική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία και την παιδεία είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που προτείνει το ΚΚΕ.

Βελόπουλος για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος θα μου επιτρέψετε να έχω την άποψή μου.

1ον υποχρεωτικότήτα στο εμβόλιο είναι δικό μου το σώμα το κάνω ότι θέλω εγώ, υποχρεωτικότητα ότι χειρότερο για την δημοκρατία. Γιατί τα πρόστιμα όμως, είναι δίκαιο αυτό;

Για τις αμβλώσεις εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα να κάνει ό,τι θεωρεί αυτή καλύτερο αλλά να είμαστε και προσεκτικοί λόγο του δημογραφικού, η Ελλάδα πεθαίνει.

Για τους βιασμούς, το 12χρονο κοριτσάκι τι γίνεται πού είναι οι 200 παιδοβιαστές; Τα ονόματά τους;

Τις προσωπικές και πολιτικές θέσεις τις υπαγορεύουν οι παραδόσεις μας.

Ο ψεθτοπροοδευτισμός με βρίσκει απέναντι. Έχετε μπερδέψει την πρόοδο με τα παραφύσην ζειν

Δεν είναι χριστιανοφοβία, πρόστυχο το βιβλίο του δημοτικού που απεικονίζει τη γκέισα Παναγία;

Βαρουφάκης για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, υπάρχουν πάρα πολύ καλά μόνο στις ΗΠΑ γιατί έχουν ιδιαίτερο πλαίσιο.

Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ είναι αποκρουστική και μιλάω σαν καθηγητής πανεπιστημίου. Δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα αλλά για να αναβαπτιστεί ένα κολέγιο της συμφοράς.

Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να προτείνουμε και στον κ. Τσίπρα, κ. Ανδρουλάκη, κ. Κουτσούμπα να κάτσουμε να μιλήσουμε για τις δυνατότητες εξερεύνησης συγκλίσεων. Όχι για να συμφωνήσουμε, αλλά για να δούμε.

Την απλή αναλογική πρέπει να τη σεβαστείς στην πράξη, να παραμερίσεις αντεγκλήσεις, πικρίες, το παρελθόν. Αυτή η πόρτα έχει κλείσει, αυτό το παράθυρο έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα δυστυχώς.

Μητσοτάκης για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Το νέο εθνικό σύστημα αποτελεί το όραμά μου για την επόμενη τετραετία. Η μείωση των ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία.

10.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτών, να αντιμετωπίσουμε κενά και ελλείψεις, τα ράντζα και οι καθυστερήσεις δεν είναι αποδεκτά.

Το νέο εθνικό σύστημα υγείας αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του συστήματος Υγείας.

Έχουμε ένα σχέδιο αναμόρφωσης για τα επείγοντα σε 80 νοσοκομεία, 156 καινούρια κέντρα υγείας, ένα πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά που έχει ήδη αποδώσει και έμφαση στο πρόγραμμα «προσωπικός γιατρός».

Υπήρξε βελτίωση 2 μονάδες απο28 σε 26% για το επίπεδο της φτώχιας. Προτεραιότητα η μείωση του ποσοστού φτώχειας, αύξηση μισθών, δημιουργία θέσεων εργασίας κλπ γι’ αυτό και οι επενδύσεις είναι τόσο ψηλά στο δικό μας προεκλογικό πρόγραμμα.

Τσίπρας για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση στα όσα είπε ο κ. Κουτσούμπας. Η ΕΒΕ θα καταργηθεί με μια προοδευτική κυβέρνηση, οι 10 σχολές είναι για τις «πράσινες σχολές». Τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια και το κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης. Ξανασκεφτείτε λοιπόν αν θα στηρίξετε κ. Κουτσούμπα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές και έφερε μια συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Και τη φέραμε στην κρίση του λαού, κάναμε εκλογές. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν.

Ο κ. Μητσοτάκης εκεί που φέραμε την 13η σύνταξη την κατήργησε και σήμερα δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Σε όλη τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε πρόγραμμα που δεν ήταν το δικό μας, είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε, υπήρξε η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση και κατανόηση στην προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια.

Δεν νομίζω ότι ισχύει το ίδιο σήμερα. 7 δισεκατομμύρια λιγότερα στους συνταξιούχους αυτή την τετραετία. Αυτά θα δοθούν πίσω.

Ανδρουλακης Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Πριν απαντήσω θέλω να κλείσω τους λογαριασμούς μου. Όποιος παρακολουθεί την πορεία μου δεν περίμενε τον κ. Μητσοτάκη, Έχω σταθερή στάση για θεσμούς και δημοκρατία.

Ό,τι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία, το ξέρει κάθε Έλληνας πολίτης. Κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία αποτελώ] είπε αναφορικά με τις παρακολουθήσεις.

Στόχος μου είναι να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες.

Μέσα στο λιγότερο 10 λεπτά έφυγαν από τα ψηφοδέλτιά μας, είπε αναφορικά με τον γιατρό, υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ που έδωσε αναρρωτική στον σταθμάρχη από το δυστύχημα των Τεμπών.

Δεν δέχομαι να κρύβουμε ευθύνες κάτω από το χαλί.

Όλοι οι οργανισμοί όλα τα νοσοκομεία, δεν θα στελεχωθούν με κομματικά στελέχη, μόνο με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό.

Αναθεώρηση άρθρου 16: δεν μπαίνουμε εμπόδιο στα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια αλλά λευκή επιταγή χωρίς να έχουμε συμφωνήσει το πλαίσιο της εκπαίδευσης στη χώρα δεν δίνουμε.

Στόχος ένα δυνατό δημόσιο πανεπιστήμιο. Πολλαπλές εξετάσεις, δύο χρόνια κατά το παράδειγμα της Γερμανίας.

Βελόπουλος για Περιβάλλον και Ενέργεια

Θα περίμενα να με ρωτήσετε γιατί δεν κάνουμε εξόρυξη στη χώρα. Υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και όχι ο λαός; Να κερδίζουν από το λαθρεμπόριο πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία.

Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η αξία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα κάνουμε ό,τι η Νορβηγία. Θα εξορύξουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις. Για να μπορούν να παίρνουν αξιόλογες συντάξεις.

Όπως γνωρίζετε, η πράσινη ενέργεια δεν σε ανεξαρτητοποιεί, δεν αποθηκεύεται. Η πράσινη μετάβαση παγκόσμια είναι μια βίαιη μετάβαση που χρειάζεται τρισεκατομμύρια που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα με την Ελληνική Λύση, θα το παράγουμε και θα το εξάγουμε.

Βαρουφάκης για Περιβάλλον και Ενέργεια

Οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια για να αρχίσουν να παράγουν. Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, προσφέρουν μόνο γεωπολιτικές εντάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες μικρού μεγέθους, δεδομένης της έντασης του αέρα θα μπορούν αν παράξουν αρκετή ενεργεία για πράσινο υδρογόνο.

Ήδη μεγάλες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται και το πράσινο υδρογόνο έχει μπει μπροστά.

Το θέμα είναι να μη χάσουμε και αυτή την πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Αποτυχία της κυβέρνησης που δεν έχουν επενδυθεί τα χρήματα του Ταμείου Ανάπτυξης.

Για πόθεν έσχες με οικολογικό αποτύπωμα: δύο αυτοκίνητα έχουμε και κάθονται. Αν θα βοηθούσαμε να τα δώσουμε για ανακύκλωση να το κάνουμε. Ως πολιτικοί να μη φοβόμαστε το πολιτικό κόστος.

Είμαστε έτοιμοι να το πάρουμε και θα το πάρουμε.

Μητσοτάκης για Περιβάλλον και Ενέργεια

Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Που σήμαινε πως οι χώρες μπορούσαν να ξοδέψουν όσο ήθελαν για να στηρίξουν την κοινωνία και την οικονομία.

Είμαι υπερήφανος γιατί όταν χρειάστηκε να κάνουμε παρέμβαση το κάναμε, σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατεύσαμε τις επιχειρήσεις από τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Το 70% των πόρων ήρθαν από την υπερφορολόγηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Από εδώ και πέρα η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα η ακριβής κοστολόγηση έχει τεράστια σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ στοιχίζουν γύρω στα 4 δισεκατομμύρια ετησίως. Πρέπει να μας πει ο κ. Τσίπρας πού θα τα βρει, αφού οι δημοσιονομικοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Προφανώς υπήρξαν αστοχίες και καθυστερήσεις που πληρώσαμε πολύ ακριβά. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς. Κατασκευάζουμε τη γραμμή 4 του μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2, κάνουμε συνολική παρέμβαση στας τρένα για να είναι απολύτως ασφαλή και σύγχρονα και παραδίδουμε στα τέλη του έτους, αρχή του επόμενου το μετρό της Θεσσαλονίκης, μαζί με τα αρχαία.

Τσίπρας για Περιβάλλον και Ενέργεια

Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείων. Και συμφωνώ, αυτό είναι πολύ καίριο μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ όταν ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές του κ. Μητσοτάκη το ζητάνε;

Γιατί οι επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στον καταναλωτή.

Εμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εσόδων από τους πολλούς στους λίγους και έτσι θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής.

Θα πέσουν οι τιμές.

Η ΔΕΗ επί των πιο δύσκολων στιγμών της, δεν αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς, και ο Μητσοτάκης ιδιωτικοποίησε της ΔΕΗ λίγο πριν την κρίση.

Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα