Εκλογές: Οι πιθανές ημερομηνίες για τον Μάιο και οι δεύτερες κάλπες
Οι... μαγνητοσκοπημένες προαναγγελίες του πρωθυπουργού
Ο κύβος ερρίφθη: Οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στην πρώτη του (μαγνητοσκοπημένη) τηλεοπτική συνέντευξη μετά τα Τέμπη.
“Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού»”, δήλωσε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.
Θέλησε έτσι να να βάλει τέλος στη συζήτηση που είχε ξεκινήσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για μετάθεση των εκλογών το καλοκαίρι. Και αυτό καθώς φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη πως όσο καθυστερούν οι κάλπες, τόσο θα αυξάνεται η φθορά της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να έχει μπει σε μία μη αναστρέψιμη τροχιά καθόδου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Ο κ, Μητσοτάκης στηρίζει πάντως τις ελπίδες του ότι επί του παρόντος το κυβερνών κόμμα και ο ίδιος συνεχίζουν να προηγούνται στις μετρήσεις, έστω και με μειωμένο προβάδισμα σε σχέση με το παρελθόν.
Εφόσον οι κάλπες στηθούν Μάιο, δύο θεωρούνται από τους περισσότερους στη ΝΔ ως οι πιο κατάλληλες ημερομηνίες ώστε οι δεύτερες εκλογές να μην πέσουν πάνω στις πανελλαδικές: Η 21η και η 28η Μαϊου. Σε αυτή την περίπτωση, οι πρώτες εκλογές θα προκηρυχθούν μετά το Πάσχα. Υπάρχει όμως και το σενάριο οι πρώτες κάλπες να στηθούν στις 14 Μαϊου.
Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής δεν προκύψει κυβέρνηση, απαιτείται ένα διάστημα περίπου 12 ημερών για τις διερευνητικές επαφές (κάθε κόμμα μπορεί να κρατήσει την εντολή τρεις ημέρες), τη διάλυση της Βουλής και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και από εκεί και πέρα το ελάχιστο 21 και το πολύ 30 ημέρες για τις νέες εκλογές.
Οι δεύτερες κάλπες επομένως μπορούν να στηθούν στις 25 Ιουνίου, στις 2 Ιουλίου ή στις 9 Ιουλίου το αργότερο.
Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο στόχο της αυτοδυναμίας, αλλά δεν έκρυψε ούτε το φόβο του για το σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές, ούτε κυρίως ότι αντιλαμβάνεται πως πιθανόν να αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρο μετά τις δεύτερες κάλπες.
“Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει «ποιος» πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη, εφόσον χρειαστεί, -που το θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να χρειαστεί- θα μας υποδείξει και «πώς» θα κυβερνηθεί η χώρα. Από ποια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κι εκεί πέρα προφανώς και θα σεβαστώ και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ενώ υποστήριξε ότι: “Αυτοί που υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν”. Φράση που απευθυνόταν κυρίως στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε επανέλαβε το… παράπονο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν δέχθηκε καν να συναντηθεί μαζί του μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας: “Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το πόσο εύκολη ή δύσκολη μπορεί είναι η συνεννόηση με αυτούς τους όρους.”
Ο πρωθυπουργός έθεσε πάντως και ιδεολογικά διακυβεύματα για τις εκλογές, επαναφέροντας το αφήγημα περί διαχρονικών παθογενειών του δημοσίου με τις οποίες θα συγκρουστεί την επόμενη τετραετία (δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος πάντα ήταν απέναντι στο κομματικό κράτος), και προαναγγέλοντας ότι στόχος του είναι νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να αλλάξει το άρθρο 16 και να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
ΠΗΓΗ: news247.gr