Εκλογές στην εποχή της πανδημίας – Μέσα από τα αυτοκίνητα ψηφίζουν στην Ολλανδία

Drive-through και bike-through εκλογικά κέντρα, με στυλό μιας χρήσης.

Parallaxi
εκλογές-στην-εποχή-της-πανδημίας-μέσ-736344
Parallaxi

Οι πρώτες εκλογές σε ευρωπαϊκή χώρα το 2021 εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ξεκίνησαν την Δευτέρα με τους ηλικιωμένους και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μεταξύ άλλων σε drive-through και bike-through εκλογικά κέντρα και μουσεία -με στυλό μιας χρήσης-, αλλά και με επιστολική ψήφου, ενώ σε μεγαλουπόλεις όπως το Άμστερνταμ έχουν στηθεί εκλογικά κέντρα και σε δρόμους, μεγάλους ναούς και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ενώ τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν σήμερα και για τον γενικό πληθυσμό.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν, οι Αρχές τους επέτρεψαν να παρακάμψουν την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 21:00 -μέτρο που είχε πυροδοτήσει τον περασμένο Ιανουάριο τις χειρότερες ταραχές που γνώρισε η Ολλανδία εδώ και δεκαετίες.

Το αποτέλεσμα της κάλπης αναμένεται να αποτελέσει την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος της Ολλανδίας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το φιλελεύθερο κόμμα του VVD (Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία) είναι σε τροχιά για να ηγηθεί ενός τέταρτου συνεχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού μετά από σχεδόν δέκα χρόνια στην εξουσία.

Αλλά με 37 κόμματα να διεκδικούν την ψήφο των Ολλανδών και πολύμηνες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας στο κατακερματισμένο κοινοβουλευτικό τοπίο της χώρας παραμένει άγνωστη η μορφή που θα λάβει η νέα κυβέρνηση. «Οι εκλογές αυτές επισκιάζονται σε μεγάλο βαθμό από την Covid-19», λέει ο πολιτικός αναλυτής Άντρε Κρούβελ σημειώνοντας ότι ο Ρούτε αναμένεται να πάρει ένα έξτρα «μπόνους κορωνοϊού» με τις πυκνές εμφανίσεις του στη διάρκεια της πανδημίας «αν και υπάρχουν ακόμη πολλές αμφιβολίες μεταξύ των ψηφοφόρων» για τις επιδόσεις του.

Η Ολλανδία έχει καταγράψει πάνω από 1.1 εκατ. κρούσματα του κορωνοϊού και πάνω από 16.000 θανάτους και αυτή την περίοδο παραμένουν σε ισχύ τα αυστηρότερα μέτρα αφότου οι Αρχές επέβαλαν τα πρώτα πριν από έναν χρόνο. Οι διαδηλώσεις κατά του Ρούτε την περασμένη Κυριακή στη Χάγη έληξαν με την επέμβαση της αστυνομίας, που επιστράτευσε με αύρες νερού.

Αλλά ο 54χρονος υπηρεσιακός -από τον περασμένο Ιανουάριο- «πρωθυπουργός Τεφλόν», όπως τον αποκαλούν στη χώρα του λόγω της ικανότητάς του να επιβιώνει κρίσεων, έχει καλλιεργήσει στη διάρκεια της πανδημίας την εικόνα πολιτικού, στον οποίο οι πολίτες μπορούν να εμπιστευθούν την ασφάλειά τους. Πρόσφατα απέρριψε τις εις βάρος του αιτιάσεις στον απόηχο του σκανδάλου με τις χιλιάδες οικογένειες που κατηγορήθηκαν αδίκως για εξαπάτηση αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα. Μια επικράτησή του σήμερα θα επιβεβαιώσει τον Ρούτε ως έναν από τους μακροβιότερους στα πόστα τους ηγέτες της Ευρώπης -μετά την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν – έστω κι αν άλλοι συνάδελφοί του τον αποκαλούν “Μr No” λόγω της εμμονής του στη λιτότητα και της σκληρής στάσης του στο θέμα των δαπανών.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Καραδοκεί η ακροδεξιά

To VVD του Ρούτε αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να λάβει ποσοστό γύρω στο 25% – που θα του εξασφαλίσει κάτι παραπάνω από τις 32 έδρες που κατέχει στη βουλή των 150 εδρών της Ολλανδίας – πολύ μπροστά από το δεύτερο Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του ακροδεξιού, πολέμιου του Ισλάμ Γκερτ Βίλντερς, το οποίο με ένα ποσοστό γύρω στο 13% θα παραμείνει πιθανώς δεύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο.

Οι εταίροι στο συνασπισμό του Ρούτε, το συντηρητικό χριστιανοδημοκρατικό CDA του υπουργού Οικονομικών Χέκστρα και το κεντροαριστερό D66 διαγκωνίζονται για την τρίτη θέση, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον θα μετάσχουν ξανά στη νέα κυβέρνηση. Αλλά με αρκετά άλλα κόμματα, όπως οι Πράσινοι (GroenLinks) και το Εργατικό Κόμμα να ευελπιστούν να κερδίσουν την προτίμηση ικανού αριθμού ψηφοφόρων, η μορφή που θα έχει ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει αβέβαιη. Βλέψεις για καλή επίδοση στις κάλπες έχει και το λαϊκιστικό, ακροδεξιό «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» του «Ολλανδού Τραμπ», όπως αποκαλούν στη χώρα του τον Τιερί Μποντέ, επειδή κυκλοφορεί συχνά με καπελάκι σε στυλ Τραμπ και μιμείται σε όλα το πρότυπό του, τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι μισοί ψηφοφόροι του Μποντέ είναι οι αποκαλούμενοι Wappies, δηλαδή συνωμοσιολόγοι και αρνητές του κορωνοϊού. Μετά τις τελευταίες εκλογές στην Ολλανδία το 2017 οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης διήρκεσαν επτά μήνες κι αναλυτές προβλέπουν ότι και αυτή τη φορά πιθανώς οι διαπραγματεύσεις να αποδειχθούν δύσκολες. Οι κάλπες κλείνουν στις 21:00 το βράδυ τοπική ώρα, όταν και θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls.

Πηγή: ΕΡΤ / iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα