Top

Εκρήξεις ακούστηκαν στο Κίεβο- Πληροφορίες για μάχες στη γύρω περιοχή

Η Μόσχα δίνει διορία ως τις 4 μμ στην Ουκρανία να προσέλθει στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις

Parallaxi
εκρήξεις-ακούστηκαν-στο-κίεβο-πληροφ-888751
Parallaxi

Σειρά εκρήξεων ακούστηκαν δυτικά του κέντρου της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, μερικά λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες, μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters. Ουκρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για εκρήξεις και ανταλλαγή πυροβολισμών σε έναν γειτονικό δήμο.

 

Σύμφωνα με τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Segodnya.ua, μια γέφυρα ανατινάχθηκε κοντά στην πόλη Μπούκα, δυτικά του Κιέβου. Δεν είναι σαφές αν βομβαρδίστηκε από ρωσικά στρατεύματα ή αν καταστράφηκε από την ουκρανική πλευρά.

Ο Άντον Χερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε πως μάχες διεξάγονται στην Μπούκα με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να προωθηθούν προς το Κίεβο.

Κίεβο: Ακόμα μια πολυκατοικία χτυπήθηκε από πύραυλο 

Ακόμη μια πολυκατοικία χτυπήθηκε από πύραυλο στο προάστιο Μπούχα του Κιέβου, ενώ ο ρωσικός στρατός πολιορκεί την πόλη.

Στο διαδίκτυο δημοσιεύτηκαν βίντεο με το κτήριο να είναι στις φλόγες.

Από την πολυκατοικία που χτυπήθηκε, διασώθηκαν πάνω από 80 άνθρωποι, ενώ πληροφορίες της ΕΡΤ έκαναν λόγο για μια νεκρή γυναίκα.

Η Μόσχα δίνει διορία ως τις 4 μμ στην Ουκρανία να προσέλθει στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις

Διορία μέχρι τις 15:00 το απόγευμα (4 ώρα Ελλάδος) δίνει η Ρωσία στην Ουκρανία προκειμένου να απαντήσει στην πρόταση για συνομιλίες στο Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti οι εκπρόσωποι της Ρωσίας θα περιμένουν την απάντηση της Ουκρανίας στη συνάντηση στο Γκόμελ μέχρι τις 15:00, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

«Προτείνουμε ήρεμα το εξής: Είναι μεσημέρι τώρα. Μέχρι τις 15:00 συνεχίζουμε να είμαστε εδώ και περιμένουμε την απάντηση της ουκρανικής πλευράς ως επιβεβαίωση της δικής της απόφασης να φύγουν για διαπραγματεύσεις στο Gomel. Μόλις λάβουμε αυτήν την επιβεβαίωση , θα φύγουμε αμέσως εκεί και θα συναντήσουμε τους συναδέλφους μας στις διαπραγματεύσεις. Είμαστε υπέρ της ειρήνης. Σε περίπτωση άρνησης διαπραγμάτευσης, όλη η ευθύνη για το αιματοκύλισμα θα είναι στην ουκρανική πλευρά. Αλλά είμαστε εδώ μέχρι τις 15:00 περιμένοντας την απάντηση του την ουκρανική πλευρά», είπε.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ενός εκ των δημοσιογράφων, πρόσθεσε ότι μιλάμε για τοπική ώρα – ώρα Λευκορωσίας έως τις 15:00. Εκτός από τον Μεντίνσκι η ρωσική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει ανώτερους αξιωματούχους σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών, τον Ρώσου πρέσβη στη Λευκορωσία Μπόρις Γκρυζλόφ και τον επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής της Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι.

Οδομαχίες ουκρανικών – ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο

Οδομαχίες ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό σημειώνονται σήμερα στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας όπου οι αρχές έκαναν λόγο για “διείσδυση” στρατευμάτων της Μόσχας, μεταδίδει δημοσιογράφος του AFP.

Οι μάχες σημειώνονται από το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Χάρκοβο, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε ότι ελαφρά στρατιωτικά οχήματα της Ρωσίας «μπήκαν μέσα στην πόλη».

Κυκλοφόρησαν βίντεο που έδειχναν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα να οδηγούν μέσα στην πόλη που βρίσκεται στα βορειοανατολικά.

Ο Σινεγκούμποφ κάλεσε τους πολίτες να μείνουν σε ασφαλή σημεία, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται πως βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι το ουκρανικό τάγμα «Αζόφ» χτύπησε με πολλαπλούς εκτοξευτές το χωριό Σαρτανά στη Μαριούπολη

«Στις 26 Φεβρουαρίου από τις 16:00 έως τις 16:20 Ουκρανοί εθνικιστές από το τάγμα “Αζόφ” χτύπησαν με αεριωθούμενα συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων “Γκραντ” κατοικημένα τετράγωνα του χωριού Σαρτανά στα περίχωρα της Μαριούπολης και το σχολείο αρ. 8 της Μαριούπολης. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν νεκροί μεταξύ των αμάχων και καταστροφές κατοικιών. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποιούσε ότι από τους Ουκρανούς εθνικιστές προετοιμάζονταν παρόμοιες προβοκάτσιες», ανακοίνωσε σήμερα κατά τον ημερήσιο απολογισμό του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Ο Ρώσος στρατηγός υποστήριξε ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν καταφέρουν χτυπήματα εναντίον πόλεων και οικισμών, λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την προστασία της ζωής των αμάχων πολιτών».

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πραγματοποιήθηκε και χθες χτύπημα με όπλο υψηλής ακρίβειας και χρήση βαλλιστικού πυραύλου εναντίον στόχων της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας. Αναλυτικά έχουν καταστραφεί 975 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών 23 κέντρα διοίκησης και επικοινωνιών, 51 ραντάρ, 31 αντιαεροπορικά συστήματα S-300, Buk M-1, Osa, 36 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 2 τακτικοί πύραυλοι Tochka-U, 223 τεθωρακισμένα, 39 πολλαπλούς εκτοξευτήρες, 86 μονάδες πυροβολικού και 143 οχήματα και τεχνικά μέσα.

Ο υποστράτηγος Κονασένκοφ υποστήριξε ότι συνεχίζεται η «μαζική άρνηση των Ουκρανών στρατιωτικών να συνεχίσουν τις εχθροπραξίες» και αναφέρει ως τελευταίο παράδειγμα το 302ο αντιαεροπορικό Σύνταγμα στο Χάρκοβο, που είναι εξοπλισμένο με Buk M-1, το οποίο κατέθεσε τα όπλα και παραδόθηκε σύσσωμο. Οι 471 άνδρες του θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους μετά τις τυπικές διαδικασίες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τους Ρώσους στρατιωτικούς, κατά το τελευταίο 24ωρο οι δυνάμεις της διεθνώς μη αναγνωρισμένης αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τους οικισμούς Νοβοαχτίρκα, Σμολιανίνοβο, Στανίτσνο-Λουγκάνσκοε, καθώς προωθήθηκαν κατά 52 χιλιόμετρα από τις αρχικές θέσεις τους. Οι δυνάμεις της δεύτερης αναγνωρισμένης μόνο από τη Ρωσία Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ έχει προωθηθεί κατά 12 χιλιόμετρα από τις αρχικές της θέσεις, κινούμενες προς τον οικισμό Πετρόφσκοε, έχοντας θέσει υπό τον έλεγχό τους Παβλόπολ και Πισεβίκ.

Ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Ντονιέτσκ Ντενίς Πουσίλιν είχε αποδώσει τη σχετική καθυστέρηση της προέλασης προς την κατεύθυνση της Μαριούπολης στο γεγονός ότι «οι κάτοικοί της είναι ουσιαστικά όμηροι των Ουκρανών εθνικιστών».

Πλήρως αποκλεισμένες από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι οι πόλεις Χερσώνα και Μπερντιάνσκ, ενώ ελέγχονται πλήρως οι πόλεις Γκενίτσεφσκ και ένα ακόμη αεροδρόμιο, στην Τσερνομπάεφκα έξω από τη Χερσώνα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Υπέρ της ταχύτερης δυνατής διακοπής των πολεμικών επιχειρήσεων και της άμεσης έναρξης ειρηνικών συνομιλιών τάχθηκε με δήλωσή του το Ίδρυμα του τελευταίου προέδρου της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. «Στον κόσμο δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε πιο πολύτιμο από τις ανθρώπινες ζωές. Οι συνομιλίες και ο διάλογος στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του υπολογισμού των συμφερόντων αποτελούν τον μοναδικό δυνατό τρόπο επίλυσης των οξύτερων αντιθέσεων και προβλημάτων. Υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια, που στρέφεται στην επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών», σημειώνει το Ίδρυμα Γκορμπατσόφ στην ανακοίνωσή του.

Η Ελλάδα στέλνει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία

Στην απόφαση η Ελλάδα να στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, μετά από συνεννόηση με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε η σύσκεψη που είχε την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr η Ελλάδα στέλνει στην Ουκρανία πυρομαχικά, τυφεκια τύπου Καλασνικοφ και εκτοξευτές.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία» και «με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με 2 C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία».

Εκτός από το αμυντικό υλικό η Ελλάδα θα στείλει στην Ουκρανία και «σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς».

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, ελήφθη η απόφαση να σταλεί προς την Ουκρανία, ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Η μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζεται κανονικά, ανακοίνωση Gazprom

Η μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά και ο αγωγός δεν έχει πληγεί από εκρήξεις, δήλωσε ο διαχειριστής του αγωγού αερίου της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν πει πως ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν έναν αγωγό αερίου στη βορειοανατολική επαρχία Χάρκοβο όμως δεν είναι σαφές αν ο τομέας που επλήγη ήταν τμήμα ενός αγωγού διαμετακόμισης αερίου ή ένα περιφερειακό δίκτυο διανομής.

Εξάλλου, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές εξαγωγές αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη συνεχίζονται κανονικά, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από τους πελάτες.

Η εταιρία ανέφερε πως τα αιτήματα για αέριο μέσω αυτής της διαδρομής ανέρχονταν σήμερα στα 107,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Μόσχα προτείνει διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία, η Ουκρανία απορρίπτει την πρόταση, ο Πούτιν χαιρετίζει τον “ηρωισμό” των ρωσικών δυνάμεων

Την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ειδικών Δυνάμεων, χαιρέτισε τον ρόλο αυτών των τελευταίων στην εισβολή, εκφράζοντας «μια ιδιαίτερη αναγνώριση σε εκείνους που με ηρωισμό κάνουν το καθήκον τους» στην Ουκρανία στην οποία εισέβαλε η Ρωσία, παρά τη διεθνή κατακραυγή, την περασμένη Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί με την Ουκρανία, προτείνοντας ως χώρο συνάντησης την πόλη Γόμελ στη Λευκορωσία, απ΄όπου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική χώρα.

Αντιπροσωπεία με εκπροσώπους των «υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, κυρίως της προεδρικής διοίκησης έφθασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανού», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, αλλά όχι στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας, επειδή η χώρα αυτή λειτουργεί ως βάση οπισθοφυλακής στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε άλλη πόλη» θα ήταν κατάλληλη.

«Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού. Προτείναμε όλες αυτές τις πόλεις. Και οποιαδήποτε άλλη πόλη θα μας βόλευε», είπε σε βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο.

Το Κρεμλίνο είχε κάνει ήδη λόγο για συνομιλίες προχθές Παρασκευή, όμως Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν πει πως δεν επρόκειτο για σοβαρή πρόταση, με τη Μόσχα να επιδιώκει να εξασφαλίσει την παράδοση της Ουκρανίας.

Εξάλλου, αμέσως πριν από την πρόταση για διάλογο, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε καλέσει τον ουκρανικό στρατό να κάνει πραξικόπημα και είχε χαρακτηρίσει τις αρχές της χώρας «συμμορία ναρκομανών και νεοναζί».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ, Newsbomb, Iefimerida, skai

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα