Top

Έκρηξη κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Ασία- Μαλαισία και Χιλή σε lockdown

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
έκρηξη-κρουσμάτων-στη-νοτιοανατολικ-758365
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Οι αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν σήμερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων της covid-19, την ώρα που πολλές άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας παρατηρούν επίσης έκρηξη της επιδημίας λόγω των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Η περιοχή αυτή επηρεάστηκε λιγότερο από άλλες από τα πρώτα κύματα της πανδημίας, με κάποιες χώρες να έχουν σχεδόν γλιτώσει από την εξάπλωση του κορονοϊού, αφού έκλεισαν τα σύνορά τους και επέβαλαν περιορισμούς.

Όμως πολλές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, από την Ταϊλάνδη μέχρι το Βιετνάμ, βλέπουν τις τελευταίες εβδομάδες τον αριθμό των μολύνσεων να αυξάνει, ενώ οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν με βραδείς ρυθμούς.

Η Μαλαισία –με 32 εκατομμύρια κατοίκους– είναι μια από τις χώρες που έχει επηρεαστεί περισσότερο από το νέο κύμα της covid-19, με σχεδόν 2.800 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων το 40% καταγράφηκε μόνο τον Μάιο.

Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα 570.000 κρούσματα, όμως τις τελευταίες ημέρες ο ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η εξάπλωση της cοvid-19 στη Μαλαισία αποδίδεται στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού καθώς και στις συγκεντρώσεις στη διάρκεια του Ραμαζανιού και της γιορτής Έιντ, συχνά χωρίς την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Οι μαλαισιανές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα “πλήρες lockdown” δύο εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων ανοικτά θα μπορούν να παραμένουν μόνο τα καταστήματα πρώτης ανάγκης, ενώ τα περισσότερα σχολεία έχουν ήδη κλείσει και έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις. Τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας απαγορεύονται εδώ και πολλούς μήνες.

Λιγότερο από το 6% των Μαλαισιανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 μέχρι στιγμής.

Το Βιετνάμ, το οποίο αποτέλεσε πρότυπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης πέρυσι αφού κατάφερε να ελέγξει την εξάπλωση του κορονοϊού, είδε τον Μάιο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να διπλασιάζεται.

Το γεγονός ώθησε τις αρχές να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα αλλοδαπών μέσω κάποιων αεροδρομίων και να επιβάλουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στην πόλη Χο Τσι Μινχ.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ ζήτησε από τις ιδιωτικές εταιρίες να εξασφαλίσουν εμβόλια για τους υπαλλήλους τους, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε ο βιετναμέζικος Τύπος, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας συναντήθηκαν με εκπροσώπους των νοτιοκορεατικών κολοσσών Samsung και LG καθώς και με πρεσβείες και εμπορικά επιμελητήρια για να συζητήσουν τρόπους απόκτησης εμβολίων κατά της covid-19.

Στην Ταϊλάνδη οι υπερπλήρεις φυλακές ήταν αυτές που προκάλεσαν την εξάπλωση της επιδημίας, με περισσότερα από 4.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά στη χώρα αυτή, η οποία μέχρι πρότινος είχε γλιτώσει από την πανδημία.

Η Σιγκαπούρη, που δεν είχε καταγράψει σχεδόν κανένα εγχώριο κρούσμα κορονοϊού τους τελευταίους μήνες, επέβαλε περιορισμούς τον Μάιο αφού εντόπισε πολλές εστίες μόλυνσης με νέα παραλλαγμένα στελέχη.

Οι Φιλιππίνες επέβαλαν νέους, αυστηρούς περιορισμούς τον Μάρτιο γύρω από την πρωτεύουσα Μανίλα όταν τα νοσοκομεία κινδύνευαν να γεμίσουν. Αυτά τα μέτρα χαλάρωσαν λίγο όταν ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων άρχισε να μειώνεται.

Στην Ινδονησία, την πιο πολυπληθή χώρα της περιοχής που επλήγη σφοδρά από την πανδημία στις αρχές του έτους, ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων έφτασε ξανά τις 6.000 κατά μέσο όρο στα τέλη Μαΐου, δηλαδή στα επίπεδα του Μαρτίου. Οι αρχές φοβούνται μια έκρηξη κρουσμάτων μετά τις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις στη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Οι αρχές της Χιλής επεκτείνουν τα περιοριστικά μέτρα σε άλλες 19 κοινότητες εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ενώ ενημέρωσαν ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 6.882 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 132 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού ανέρχεται ως εδώ σε 29.300 νεκρούς επί συνόλου 1.384.346 μολύνσεων.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι ανάμεσα στις κοινότητες που τίθενται σε καραντίνα συμπεριλαμβάνονται τρεις δήμοι της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας.

Ο κ. Πάρις επισήμανε πως οι περισσότεροι ασθενείς που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) δεν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 και πρόσθεσε ότι «το να μην εμβολιάζεσαι είναι σαν να θες να εισαχθείς σε νοσοκομείο, σαν να θες τον θάνατο».

Ως εδώ, 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι –το 69% του πληθυσμού-στόχου– έχουν λάβει μία δόση των εμβολίων τους και 7,9 εκατομμύρια –το 52,3%– και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Η Χιλή έχει μπροστά της έναν μήνα για να εμβολιάσει άλλους 4,6 εκατ. ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη δόση ώστε να επιτύχει τον στόχο να έχει ανοσοποιήσει 15,2 εκατ. πολίτες της περί τα μέσα της χρονιάς – να φθάσει στη συλλογική ανοσία.

Οι αρχές εντείνουν την προσπάθεια να πείσουν τους πιο διστακτικούς πολίτες να εμβολιαστούν: ανοίγουν κλινικές Σαββατοκύριακα, στέλνουν κινητές μονάδες σε εργοτάξια και αγροκτήματα, επιστρατεύουν αστέρες του αθλητισμού και διαμορφωτές γνώμης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού.

Προσφέρουν επίσης χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση για όσους έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, ακόμη και σε περιοχές όπου ισχύουν lockdowns.

Όμως, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε ημερήσια βάση να μην απέχει πολύ από το ιστορικό του υψηλό και την πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ σχεδόν στο 100% σε πολλά νοσοκομεία, ιατρικές ενώσεις επικρίνουν τις «ασύνετες» κυβερνητικές αποφάσεις που είχαν αποτέλεσμα να «χαθεί ο έλεγχος» της μετάδοσης του SARS-CoV-2.

Το Ισραήλ χαλάρωσε σήμερα ακόμη περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας covid-19, όμως διατηρεί τους αυστηρούς περιορισμούς που ισχύουν για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το εβραϊκό κράτος, το οποίο διεξήγαγε μια ευρύτατη εμβολιαστική εκστρατεία, διατηρεί τα σύνορά του κλειστά σε όσους δεν είναι πολίτες του, με εξαίρεση επαγγελματικούς λόγους ή σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Όποιος ταξιδιώτης φτάνει στο Ισραήλ πρέπει να παραμένει σε καραντίνα για 14 ημέρες, η οποία ολοκληρώνεται μόνο μετά τη διενέργεια τεστ αντισωμάτων που αποδεικνύει ότι έχει εμβολιαστεί ή διαθέτει επαρκή ανοσία στην covid-19.

Ωστόσο οι υπόλοιποι περιορισμοί στην καθημερινότητα έχουν αρθεί σχεδόν εντελώς.

Από σήμερα δεν χρειάζεται κάποιος να επιδείξει “διαβατήριο εμβολιασμού” για να πάει σε εστιατόριο ή ξενοδοχείο, ενώ πλέον δεν ισχύουν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους.

Ο υπουργός Υγείας Γιούλι Έντελσταϊν δήλωσε ότι η χρήση μάσκας, που εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους και τις δημόσιες συγκοινωνίες, ενδέχεται να καταργηθεί “σε δύο εβδομάδες”.

Τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί εξακολουθούν προς το παρόν να φορούν μάσκα στο σχολείο.

Το Ισραήλ ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου μια εκστρατεία ανοσοποίησης έπειτα από συμφωνία που σύναψε με τη Pfizer για την αγορά εμβολίων της φαρμακευτικής εταιρείας κατά της covid-19, η οποία παρείχε στο εβραϊκό κράτος εκατομμύρια δόσεις του σκευάσματός της με αντάλλαγμα την παροχή δεδομένων για τις επιπτώσεις του εμβολιασμού σε αυτή τη χώρα που διαθέτει ψηφιοποιημένα ιατρικά αρχεία για τους πολίτες της.

Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια Ισραηλινοί, σε σύνολο 9,3 εκατομμυρίων (το 55% του πληθυσμού), έχει λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19.

Η μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων επέτρεψε στις αρχές να δώσουν άδεια για την επαναλειτουργία εστιατορίων, μπαρ και αθλητικών εγκαταστάσεων, αρχικά μόνο για όσους πολίτες διέθεταν “διαβατήριο εμβολιασμού”.

Σήμερα στο Ισραήλ ανακοινώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έναντι έως και 10.000 που ανακοινώνονταν καθημερινά στην κορύφωση της επιδημίας στη χώρα.

Ποια η σχέση της πικρής γεύσης με τη φυσική ανοσία από τον κορονοϊό

Φορτίο εμβολίων για την COVID-19 με προορισμό τη Βόρεια Κορέα που επρόκειτο να της παραδοθεί στα τέλη Μαΐου από τον COVAX, το πρόγραμμα διανομής για τις λιγότερο προνομιούχες χώρες του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθυστερεί λόγω του ότι οι απαραίτητες διαβουλεύσεις παρατείνονται, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας.

Ο μηχανισμός COVAX έχει δεσμευθεί πως θα παραδώσει κάπου δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για την COVID-19 στη Βόρεια Κορέα. Η χώρα θεωρητικά θα παραλάμβανε μια πρώτη παρτίδα στα τέλη Μαΐου, αλλά βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι αναγκαίες διαβουλεύσεις, διευκρίνισε το υπουργείο.

«Οι χώρες που θέλουν υποστήριξη από τον COVAX είναι υποχρεωμένες να κάνουν διάφορες διαβουλεύσεις μαζί του και να του υποβάλουν ορισμένα έγγραφα, όπως το σχέδιό τους για την ανοσοποίηση», εξήγησε αξιωματούχος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου.

Στην περίπτωση της Πιονγκγιάνγκ, «οι διαβουλεύσεις παρατάθηκαν και φαίνεται πως το φορτίο θα παραδοθεί αργότερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά».

Μηδέν τα επίσημα κρούσματα στη Β. Κορέα

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, η οποία τηρεί απομονωτική και συχνά μυστικοπαθή πολιτική, δεν έχει κάνει καμιά δημόσια ανακοίνωση σχετικά με την προμήθεια εμβολίων. Επίσημα, δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα. Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας όμως επισημαίνουν δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν υπάρξει ξεσπάσματα, με δεδομένο ότι η Βόρεια Κορέα είχε εμπορικές ανταλλαγές με την Κίνα και ότι γίνονταν ταξίδια από και προς τη γειτονική της χώρα ωσότου τα σύνορα έκλεισαν στις αρχές της περασμένης χρονιάς.

Η συμμαχία GAVI, η οποία μαζί με τον ΠΟΥ ηγείται του μηχανισμού COVAX, δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο για το θέμα από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Είχε τονίσει τον περασμένο μήνα πως δεν έχουν παραδοθεί δόσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας της έλλειψης «τεχνικής προετοιμασίας» από την πλευρά των αρχών, προειδοποιώντας πως ενδέχεται να σημειωθούν καθυστερήσεις ως προς τον εφοδιασμό, όχι μόνο προς αυτή αλλά και σε διεθνές επίπεδο, αργότερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα, στην τοποθέτησή της στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ –που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη–, η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε κάποιες χώρες, αποφεύγοντας να τις κατονομάσει, πως μονοπωλούν τις προμήθειες και προκαλούν «συμφόρηση» στη διανομή εμβολίων, εξαιτίας του «εθνικού εγωισμού τους». «Ορισμένες χώρες προμηθεύονται και συσσωρεύουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα κάλυπταν τις ανάγκες τους» όταν «άλλες χώρες δεν μπορούν καν να προμηθευτούν» δόσεις, στηλίτευσε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 9.500 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων 3.669 στη Μόσχα, με τον επίσημο συνολικό τους αριθμό από την έναρξη της πανδημίας να φθάνει τα 5.081.417.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 372 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 121.873.

Το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων της Ουχάν, που συνεργάζεται με τον Κινεζικό Εθνικό Φαρμακευτικό Όμιλο (Sinopharm), ανακοίνωσε ότι η έναρξη της λειτουργίας μιας νέας εργοστασιακής μονάδας θα αυξήσει την ετήσια παραγωγή του εμβολίου της κατά της COVID-19, τουλάχιστον στο 1 δισεκατομμύριο δόσεις.

Το αναφερόμενο ινστιτούτο έκανε την ανακοίνωση χθες, Δευτέρα, αργά το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε πότε θα λειτουργήσει τη μονάδα στην πλήρη παραγωγική ικανότητά της.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μία θετική εξέλιξη για την επίτευξη του ετήσιου στόχου της Sinopharm, αναφορικά με την παραγωγή 3 δισεκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων της κατά της COVID-19.

Tο Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, που επίσης συνεργάζεται με την Sinopharm, το εμβόλιο του οποίου έλαβε έγκριση έκτακτης χρήσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχει μία μονάδα παραγωγής με ετήσια ικανότητα παραγωγής ενός δισεκατομμυρίου δόσεων και επίσης κατασκευάζει μία νέα εργοστασιακή μονάδα.

Η Κίνα έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια κατά της COVID-19 από εσωτερικούς παρασκευαστές (Sinopharm, Sinovac Biotech Ltd, CanSino Biologics Inc) για γενική δημόσια χρήση και τρία άλλα εμβόλια για έκτακτη χρήση.

Η Sinovac, η οποία έχει δυνατότητα παραγωγής εμβολίου κατά της COVID-19 δύο δισεκατομμυρίων δόσεων ετησίως, ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι το τέλος Μαΐου είχε προμηθεύσει περισσότερες από 600 εκατομμύρια δόσεις τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό.

Η Ιαπωνία προγραμματίζει την έναρξη εμβολιασμών κατά της COVID-19 στους χώρους εργασίας και στα πανεπιστήμια στις 21 Ιουνίου προκειμένου να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Για τους εμβολιασμούς στους παραπάνω χώρους θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της Moderna Inc, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα