Εκρηκτικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας εν μέσω νέων ισραηλινών επιδρομών
Αυξάνεται η μαύρη λίστα των νεκρών, την ώρα που καταγράφεται διεθνής πίεση για κατάπαυση του πυρός.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη (από αυτά που συνεκπαιδεύονται με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία), εξαπέλυσαν νέους βομβαρδισμούς τα χαράματα της Τετάρτης στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς συνεχίζεται αδιάκοπη η ισραηλινή επιδρομή κατά του θύλακα.
Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων «Wafa», στόχος ήταν κτίριο κατοικιών στην Πόλη της Γάζας, ενώ μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες.
Τα ισραηλινά πολεμικά αεροπλάνα εξαπέλυσαν και χτες δεκάδες δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό για τον παλαιστινιακό λαό.
Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 220 νεκρούς, εκ των οποίων τα 63 ήταν παιδιά, πάνω από 1.400 τραυματίες, μεγάλες καταστροφές σε οδικό, ηλεκτρικό δίκτυο και δίκτυο υδροδότησης, σοβαρές υλικές ζημιές σε 18 νοσοκομεία και κλινικές, ελλείψεις στα μισά είδη βασικών φαρμάκων αλλά και σε καύσιμα και νερό.
Περισσότεροι από 60.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των βομβαρδισμών που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Σε μία προσπάθεια να εξωραΐσει το φονικό πρόσωπο της επίθεσης, το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες το άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ με τη Γάζα, για να ξεκινήσει ο ανεφοδιασμός της αποκλεισμένης περιοχής με ορισμένα καύσιμα και φάρμακα. Ακολούθως ωστόσο το έκλεισε με τη δικαιολογία ότι εκτοξεύτηκαν οβίδες προς αυτό.
Με τη γνωστή επίκληση ότι όλα τα παραπάνω γίνονται… για να χτυπηθεί η «Χαμάς», ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, επιθεωρώντας ναυτική βάση στο νότιο Ισραήλ απείλησε: «Κανένα πρόσωπο και καμία περιοχή ή συνοικία στη Γάζα δεν είναι απρόσβλητη. Έχουμε χιλιάδες στόχους για επιθέσεις (…) Ο ισραηλινός στρατός έχει πολλά σχέδια και συνεχίζει να χτυπά τη Χαμάς και να την πολεμά και δεν θα σταματήσει μέχρις ότου επιφέρουμε πλήρη και μακροπρόθεσμη ηρεμία».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, από τις ρουκέτες που εκτοξεύουν σε απάντηση η «Χαμάς» και η ισλαμική «Τζιχάντ», οι νεκροί στο Ισραήλ ανέβηκαν χτες στους 12, εκ των οποίων οι δύο ήταν Ταϊλανδοί μετανάστες εργάτες.
Απέναντι στο νέο έγκλημα του κράτους του Ισραήλ, μεγάλη λαϊκή ανταπόκριση είχε χτες το κάλεσμα σωματείων, παλαιστινιακών αντιστασιακών οργανώσεων και κομμάτων για γενική απεργία και κινητοποιήσεις στη Δυτική Όχθη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε πόλεις του Ισραήλ με Άραβες εργαζόμενους.
Τρεις νέοι Παλαιστίνιοι (ηλικίας 15, 20 και 25 χρόνων) έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά κοντά στη Ραμάλα, ενώ στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκαν και δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.
Το απόγευμα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ξέσπασαν νέες επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες, κανόνια νερού και «skunk water» στην περιοχή του τεμένους Αλ Άκσα και στη συνοικία Σέιχ Τζαραχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Συνελήφθησαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι, ενώ ένα 12χρονο κορίτσι χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα στο σπίτι του.
«Εκρηκτικό» κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ – Τουρκία
Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε χθες Τρίτη τις δηλώσεις που έκανε μία ημέρα νωρίτερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τις «αντισημιτικές» και καλώντας να αποφεύγονται «εμπρηστικά σχόλια που μπορεί να υποκινήσουν ακόμη περισσότερη βία» στη Μέση Ανατολή.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες αντισημιτικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν σχετικά με τον εβραϊκό λαό», ανέφερε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο τούρκος πρόεδρος, που αυτοπροβάλλεται ως υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης, επέκρινε τη Δευτέρα το Ισραήλ για τα συνεχιζόμενα πλήγματα που καταφέρνει στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπολύοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς περί «δολοφόνων» οι οποίοι «σκοτώνουν παιδιά πέντε κι έξι ετών».
«Μόνο όταν ρουφάνε αίμα χορταίνουν», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.
Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν τη 10η Μαΐου, όταν έγινε η πρώτη εκτόξευση ομοβροντίας ρουκετών από τη Χαμάς εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους 700 και πλέον Παλαιστίνιους οι οποίοι τραυματίστηκαν σε επεισόδια που σημειώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και τη Δευτέρα με την ισραηλινή αστυνομία στην πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχή που κατέχει – παράνομα με βάση το διεθνές δίκαιο – το Ισραήλ από το 1967. Αφορμή των διαδηλώσεων αυτών ήταν η απειλή αναγκαστικής έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων προς όφελος ισραηλινών εποίκων.
Από την έναρξη της νέας σύρραξης, πάνω από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους τουλάχιστον 59 παιδιά, και πάνω από 1.300 άλλοι έχουν τραυματιστεί.
Από τα φραστικά πυρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν γλίτωσε ούτε ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, με τον τούρκο πρόεδρο να δηλώνει «γράφετε ιστορία με χέρια βουτηγμένα στο αίμα».
Ο Τζο Μπάιντεν έχει επαναβεβαιώσει επανειλημμένα την παραδοσιακή αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ και στο δικαίωμα του εβραϊκού κράτους να «αμύνεται».
Οι σχέσεις ανάμεσα στη νέα αμερικανική κυβέρνηση και την Τουρκία, εξαρχής τεταμένες, ενδέχεται να γνωρίσουν νέα επιδείνωση, ωστόσο οι πρόεδροι των δύο χωρών δεν αποκλείεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου του NATO στις Βρυξέλλες, τον επόμενο μήνα.
Στο Συμβούλιο του ΟΗΕ συνεχίζει να καταγράφεται αδιέξοδο επί οκτώ ημέρες, χωρίς να έχει υιοθετηθεί ούτε μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, που θεωρούν μια τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο απόφασης του ΣΑ/ΟΗΕ που ζητεί κατάπαυση του πυρός
Η Γαλλία υπέβαλε χθες Τρίτη το βράδυ στους 14 εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σχέδιο απόφασης που ζητεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσε το Ελιζέ.
Στη διάρκεια συνάντησης του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του αιγυπτίου ομολόγου του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και – μέσω βιντεοσύνδεσης – του ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, «οι τρεις χώρες συμφώνησαν σε τρία απλά στοιχεία: τα πυρά πρέπει να πάψουν, είναι ώρα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να παρέμβει στο ζήτημα», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Το Παρίσι αποφάσισε έτσι να καταθέσει το σχέδιο απόφασης αυτό, σε συντονισμό με τους εταίρους του, προστίθεται στο κείμενο των υπηρεσιών του κ. Μακρόν.
Η Γαλλία, η οποία καλεί να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός εδώ και αρκετές ημέρες, σημειώνει ότι υποστηρίζει τη μεσολαβητική προσπάθεια της Αιγύπτου. Ο κ. Μακρόν και ο αιγύπτιος ομόλογός του, που βρίσκεται για ένα διήμερο στο Παρίσι επ’ ευκαιρία συνόδου για τη στήριξη των οικονομιών της Αφρικής, συζήτησαν το θέμα εκτενώς τη Δευτέρα και αποφάσισαν χθες Τρίτη να ζητήσουν την υποστήριξη της Ιορδανίας.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συζήτησε επίσης με τον τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ, η χώρα του οποίου είναι το τρέχον διάστημα κράτος-μη μόνιμο μέλος του ΣΑ.
Το γαλλικό σχέδιο ανακοίνωσης υποβλήθηκε ενώ το ΣΑ του ΟΗΕ συνεχίζει να μένει άπρακτο εδώ και οκτώ ημέρες, χωρίς να υιοθετεί καν μια απλή ανακοίνωση για τη σύρραξη, εξαιτίας της ένστασης που προβάλλουν οι ΗΠΑ, καθώς θεωρούν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση αντιπαραγωγική σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών, «ακούσαμε την πρόταση την οποία έκανε ο γάλλος συνάδελφος στο Συμβούλιο και, σε ό,τι αφορά την Κίνα, ασφαλώς υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που θα διευκόλυναν το τέλος της κρίσης και την επιστροφή στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε σε μερικούς δημοσιογράφους ο κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν, η χώρα του οποίου ασκεί τον τρέχοντα μήνα την προεδρία του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.
Ο κινέζος πρεσβευτής διευκρίνισε πως το σχέδιο ανακοίνωσης που έχουν υποβάλει η χώρα του, η Νορβηγία και η Τυνησία – απορρίπτεται από τις ΗΠΑ εδώ και πάνω από μια εβδομάδα – παραμένει επίσης στο τραπέζι του ΣΑ.
Στα τέλη του 2017, είχε υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, μετά την αναγνώριση της ιερής πόλης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ πρόβαλαν το βέτο τους στο σχέδιο, που ακολούθως τέθηκε σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση η οποία, παρά τις αμερικανικές απειλές, ενέκρινε το – κυρίως συμβολικής αξίας – κείμενο με ευρεία πλειοψηφία.
Αίγυπτος: Δίνει 500 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας
Την ικανοποίησή του για τη συμβολή της Αιγύπτου με 500 εκατομμύρια δολάρια στην ανοικοδόμηση της Γάζας, μετά από τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ, εξέφρασε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
Σύμφωνα με το κρατικό παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η εθνική και ιστορική θέση της Αιγύπτου «αντικατοπτρίζει τον ρόλο της στον αραβικό κόσμο αναφορικά με τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του μέχρι την ίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης προσέθεσε ότι η Αίγυπτος παραμένει ισχυρός υποστηρικτής και υπερασπιστής των διαχρονικών και ιστορικών δικαιωμάτων της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένων των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων.
Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ‘Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα στο Παρίσι, στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, ότι η Αίγυπτος θα διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος μιας αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, με αιγυπτιακές εταιρείες να συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση αυτή αλλά και με νέους σε ηλικία Παλαιστινίους να καταρτίζονται σε ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που θα τους εξοικειώσουν με τις τελευταίες εξελίξεις στη διοίκηση επιχειρήσεων και την τεχνολογία.
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του Αιγυπτίου προέδρου εξέφρασε το Αιγυπτιακό Κοινοβούλιο και οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων θρησκειών της χώρας, ο Μεγάλος Ιμάμης του Ελ ‘Αζχαρ ‘Αχμεντ Αλ Τάγιεμπ και ο Πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας Ταουάντρος Β΄.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ