Εκρήξεις σε Κίεβο και Λβιβ- Νεκροί 3.000 ουκρανοί στρατιώτες έως σήμερα

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Βλ. Ζελένσκι. 

Parallaxi
εκρήξεις-σε-κίεβο-και-λβιβ-νεκροί-3-000-ουκ-929001
Parallaxi

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Κίεβο και τη δυτική πόλη Λβιβ, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν νωρίς σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση για τις εκρήξεις.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες.

Δέκα νεκροί, 35 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίσθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο, μεγάλη πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

Σε έναν πρώτο απολογισμό, ο περιφερειακός κυβέρνησης Όλεγκ Σινεγκούμποφ είχε ανακοινώσει τον θάνατο “επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος επτά μηνών”.

Λίγες ώρες αργότερα, η περιφερειακή εισαγγελία ανακοίνωσε έναν απολογισμό με 10 νεκρούς και 35 τραυματίες.

“Ένας αριθμός κτιρίων κατοικιών υπέστη ζημιές ή καταστράφηκε”, πρόσθεσε, συνοδεύοντας στην ανακοίνωση στο Facebook φωτογραφίες κτιρίων και αυτοκινήτων εν μέρει κατεστραμμένων.

Το Κίεβο θα παραδώσει σύντομα το ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι

Η Ουκρανία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Παρασκευής.

«Η δουλειά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύντομα θα παραδώσουμε τις απαντήσεις στην αντιπροσωπεία της ΕΕ», εξήγησε ο Ζελένσκι.

Το ερωτηματολόγιο χρησιμεύει ως βάση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στο Κίεβο.

Η Ουκρανία κατέθεσε αίτημα για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Επί του παρόντος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το αίτημα. Η ένταξη μιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συνήθως μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Ακόμη κι αν η Κομισιόν γνωμοδοτήσει θετικά, μπορεί να χρειαστεί να περάσει καιρός μέχρι να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει υποσχεθεί επίσπευση της διαδικασίας.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 3.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του, 2.500 έως 3.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αποσπάσματα της οποίας είδαν χθες Παρασκευή το φως της δημοσιότητας, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 10.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πούμε πόσοι εξ αυτών θα επιβιώσουν».

Στον αντίποδα, αναφέρθηκε στις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, κάνοντας λόγο για 19.000 έως 20.000 νεκρούς.

Επισήμως η Μόσχα κάνει λόγο για 1.350 νεκρούς στρατιώτες της.

Ερωτηθείς σχετικά με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και δείχνουν νεκρούς και καταστροφές στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο εμφανίζεται μια μητέρα να βρίσκει το πτώμα του γιου της μέσα σε πηγάδι, ο Ζελένσκι είπε: «Είναι μεγάλος ο πόνος μου!».

«Ως πατέρας, δεν μπορώ να το δω. Επειδή το μόνο που θέλεις μετά είναι να εκδικηθείς και να σκοτώσεις», συνέχισε. «Είμαι υποχρεωμένος όμως να το δω ως πρόεδρος μιας χώρας όπου πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο και έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι που θέλουν να ζήσουν».

«Όλοι μας θέλουμε να πολεμήσουμε», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ωστόσο, όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου αυτός ο πόλεμος να μην είναι δίχως τέλος. Όσο περισσότερο διαρκέσει, τόσο περισσότερους θα χάσουμε. Όλες αυτές οι απώλειες θα είναι όπως εκείνη», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Ο πρωθυπουργός Σμιχάλ και κορυφαίοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ και κορυφαίοι αξιωματούχοι θα ταξιδέψουν στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σερβία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βελιγράδι υπέρ της Ρωσίας και κατά του ΝΑΤΟ

Πλήθος διαδηλωτών, ανάμεσά τους πολλοί από υπερεθνικιστικές οργανώσεις, συμμετείχε στην πορεία από το κέντρο της πόλης προς τη ρωσική πρεσβεία, όπου εκτόξευσαν φωτοβολίδες και έπαιξαν τους εθνικούς ύμνους της Ρωσίας και της Σερβίας, χαιρετίζοντας τις δύο χώρες ως αδελφικά Έθνη.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Βελιγράδι υπερψήφισε τρεις φορές τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που καταδίκαζαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανέστειλαν τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Μόσχα χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» την επίθεση που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Σερβία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και διατηρεί τακτική αεροπορική σύνδεση με τη Μόσχα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Όχι ΝΑΤΟ» και «Σέρβοι και Ρώσοι είναι αδέλφια», καθώς και συνθήματα κατά του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς που κέρδισε τις εκλογές της 3ης Απριλίου, ενώ το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σε μια κίνηση που ειδικοί εξέλαβαν ως απομάκρυνση από τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία εξέταζε την αγορά 24 – καινούργιων και μεταχειρισμένων – δυτικών μαχητικών αεροσκαφών.

Η Ρώμη ξανανοίγει την πρεσβεία της στο Κίεβο

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, Λουίτζι Ντι Μάιο, από την ερχόμενη Δευτέρα η Ιταλία θα ξανανοίξει την πρεσβεία της στο Κίεβο.

«Ο πρέσβης μας, Πιερ Φραντσέσκο Τζάτζο, έφτασε στο Κίεβο μετά από δεκάωρο ταξίδι που ξεκίνησε από το Λβιβ, όπου είχε μεταφερθεί προσωρινά, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ήμασταν από τους τελευταίους που έφυγαν από το Κίεβο, είμαστε από τους πρώτους που επιστρέφουν», υπογράμμισε ο Ντι Μάιο.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφεθεί πάντα ανοικτός ένας δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία», διότι «ο πόλεμος θα σταματήσει μόνον με μια πολιτική λύση».

Η σύζυγος του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος κρατείται στην Ουκρανία, κατηγορεί τις αρχές του Κιέβου ότι τον ξυλοκόπησαν

Η Οξάνα Μαρτσένκο, σύζυγος ενός εκ των συμμάχων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας στη διάρκεια της ανάκρισης μετά τη σύλληψή του.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μόσχα, η σύζυγος του Βίκτορ Μεντβεντσούκ ανέφερε ότι σε μία από τις δύο φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές φαίνεται ότι έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει τον ισχυρισμό της και ότι ούτε η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) ούτε το Κρεμλίνο ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Την Τετάρτη, ο Νμτίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε: «Αυτά τα φρικιά που αυτοαποκαλούνται ουκρανικές αρχές λένε ότι θέλουν να αποσπάσουν δια της βίας την κατάθεση του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, “γρήγορα και δίκαια”, να τον καταδικάσουν και μετά να τον ανταλλάξουν με άλλους αιχμαλώτους».

Η SBU ανακοίνωσε την Τρίτη ότι συνέλαβε τον Μεντβεντσούκ, ο οποίος υποστήριζε εδώ και καιρό τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία και είναι επικεφαλής της «Αντιπολιτευόμενης Πλατφόρμας – Για τη Ζωή», του μεγαλύτερου κόμματος της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Μια φωτογραφία του Μεντβεντσούκ με χειροπέδες δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του επίσημου λογαριασμού του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram, ενώ η δεύτερη δημοσιοποιήθηκε από την SBU στο Facebook.

Παρουσιάζοντας τις δύο φωτογραφίες, η Μαρτσένκο δήλωσε ότι η μία είχε τραβηχτεί πριν από την ανάκριση και δεν ήταν εμφανές κάποιο σημάδι τραυματισμού. Στη δεύτερη όμως – η οποία είπε ότι είχε τραβηχτεί στη διάρκεια της ανάκρισης – όπου τα μαλλιά πέφτουν στο μέτωπό του, σημείωσε ότι «φαίνεται μια μεγάλη μελανιά, την οποία προσπάθησαν να κρύψουν με τα μαλλιά του». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξυλοκοπήθηκε κατά τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψή του», ισχυρίστηκε.

Στην επίμαχη φωτογραφία διακρίνεται κάτι σαν σημάδι, το οποίο καλύπτεται από τα μαλλιά, αν και το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από τι μπορεί να προκλήθηκε.

Τρεις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι ο Μεντβεντσούκ διέφυγε από κατ’ οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί τον Μάιο του 2021, κατηγορούμενος για εσχάτη προδοσία και εν συνεχεία για βοήθεια σε τρομοκράτες.

Ο φιλορώσος πολιτικός, ο οποίος σημειωτέον έχει δηλώσει ότι ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του, αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτονται.

Ο επικεφαλής της SBU δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Μεντβεντσούκ σχεδίαζε να διαφύγει στο εξωτερικό, περνώντας κρυφά στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, αλλά το σχέδιό του έπεσε στο κενό.

Η Μαρτσένκο τόνισε ότι θέλει να μάθει πού βρίσκεται ο σύζυγός της, για να προστατευθεί από τυχόν κακοποίηση και να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη και πρόσβαση σε δικηγόρο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει την ανταλλαγή του Μεντβεντσούκ με Ουκρανούς αιχμαλώτους που κρατούνται από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Μόσχα απέρριψε την πρόταση την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι εκείνοι που τον κρατούν ενδέχεται σύντομα να συλληφθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΓ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα