Διεθνή

Έξαλλη η Άγκυρα με τη σάτιρα του Charlie Hebdo σε βάρος του Ερντογάν

Παράλληλα, το Λονδίνο καλεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ενωμένοι την ελευθερία της έκφρασης

Parallaxi
έξαλλη-η-άγκυρα-με-τη-σάτιρα-του-charlie-hebdo-σε-β-371315
Parallaxi

Ερντογάν 2

Έξαλλη είναι η Άγκυρα με τη σάτιρα του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo σε βάρος του Ερντογάν. Κορυφαίοι τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την Τετάρτη τη γελοιογραφία που σατιρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας και δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο του εβδομαδιαίου περιοδικού, κάνοντας λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος», κατ’ αυτούς.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Η σύνταξη του Σαρλί Εμπντό το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της». «Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπερθεμάτισε: «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!», έκρινε.

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν, ο οποίος εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.

Με απερίγραπτες ύβρεις σχολίασε το νέο σκίτσο του Charlie Hebdo ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Σερντάρ Καμ. «Είστε μπάσταρδοι. Γιοι σκύλας», έγραψε χαρακτηριστικά στα γαλλικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

Η οργή της τουρκικής κυβέρνησης για το σκίτσο ρίχνει λάδι στη φωτιά που έβαλε στις διπλωματικές σχέσεις της Άγκυρας και του Παρισιού η εκτενής προβολή σκίτσων του Μωάμεθ στη Γαλλία, μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί επειδή έδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές αυτόν τον μήνα.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν επέκρινε με σφοδρότητα τον Μακρόν, φθάνοντας στο σημείο να πει πως ο γάλλος πρόεδρος χρειάζεται να υποβληθεί σε εξέταση από ψυχίατρο. Το Ελιζέ ανακάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις. Προχθές Δευτέρα, ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Το Λονδίνο καλεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ενωμένοι την ελευθερία της έκφρασης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ κάλεσε σήμερα τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούν ενωμένοι τις αξίες της ανοχής και της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να σταματήσουν να αγοράζουν γαλλικά προϊόντα και κατηγόρησε τη Γαλλία για αντι-ισλαμική ατζέντα. Η Βρετανία, η Γαλλία και η Τουρκία είναι και οι τρεις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν είναι ένας από τους ηγέτες χωρών του μουσουλμανικού κόσμου που οργίστηκαν με τη Γαλλία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την δολοφονία του καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, ο οποίος είχε δείξει σε μαθητές του σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

“Η Βρετανία στέκεται αλληλέγγυα στη Γαλλία και τον γαλλικό λαό μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του Σαμουέλ Πατί”, αναφέρει ο Ράαμπ σε ανακοίνωσή του. “Δεν μπορεί και δεν θα υπάρξει ποτέ δικαιολογία για την τρομοκρατία”, προσθέτει.

“Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και η ευρύτερη διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίζει ενωμένη τις θεμελιώδεις αξίες της ανοχής και της ελευθερίας της έκφρασης και δεν θα πρέπει να κάνουμε ποτέ στους τρομοκράτες το δώρο ότι μας διαίρεσαν”, προσθέτει.

Ο Πατί, καθηγητής Ιστορίας σε σχολείο σε προάστιο του Παρισιού, δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου από έναν φανατικό ισλαμιστή τσετσενικής καταγωγής. Ο καθηγητής είχε δεχθεί επικρίσεις από ορισμένους πολίτες της τοπικής κοινότητας επειδή έδειξε σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλασφημία την απεικόνιση του Προφήτη.

Η γαλλική κυβέρνηση υποστηριζόμενη από μεγάλο αριθμό πολιτών εξέλαβε την δολοφονία του καθηγητή ως επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην δημοσιοποίηση σκίτσων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τον Πατί ήρωα και δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τον, όπως τον περιέγραψε, ισλαμικό αυτονομισμό, σημειώνοντας ότι απειλεί να κυριεύσει ορισμένες μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία.

Η αντίδραση στην δολοφονία του Πατί έχει προκαλέσει ευρεία οργή σε μουσουλμανικές χώρες, όπου έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις και έχουν διατυπωθεί αιτήματα για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων. Η Γαλλία εξέδωσε προειδοποίηση στους πολίτες της που βρίσκονται σε χώρες στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι να λάβουν επιπλέον μέτρα προφύλαξης.

Η Άγκυρα θα λάβει “δικαστικά και διπλωματικά” μέτρα για τη δημοσίευση του Charlie Hebdo

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα λάβει “δικαστικά και διπλωματικά” μέτρα μετά τη δημοσίευση από την γαλλική εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo σκίτσου που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Θα γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές και διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου”, δηλώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην γαλλική γλώσσα, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι.

“Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικών βημάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική, αλλά και αποφασιστικότητα”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Η γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα ανήρτησε χθες Τρίτη το βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωτοσέλιδο του τελευταίου φύλου της, στο οποίο δημοσιεύεται σκίτσο που σατιρίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Η τουρκική προεδρία καταδίκασε σήμερα “με τον πλέον απερίφραστο τρόπο” το “άθλιο σκίτσο”, το οποίο αντανακλά, σύμφωνα με την ίδια, μια “εχθρότητα κατά των Τούρκων και του Ισλάμ”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα