Εξαπλώνεται η Όμικρον και απειλεί παγκόσμια οικονομία και υγεία
Ιταλία: Μέχρι χίλια ευρώ πρόστιμο σε όποιον θα μπαίνει σε μέσα αστικής μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ ή πράσινο πάσο εμβολιασμένου.
Πάνω η κατάσταση της πανδημίας το πρωί της Τρίτης 30/11 – Κάτω η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Δευτέρας
Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ θεωρεί ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον εγκυμονούν κινδύνους για την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας ταυτόχρονα την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.
Ο Πάουελ, η θητεία του οποίου στη Fed αναμένεται να ανανεωθεί, μετά την εισήγηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κρίνει επίσης ότι «όπως φαίνεται οι παράγοντες που ωθούν προς τα επάνω τον πληθωρισμό θα επιμείνουν και την επόμενη χρονιά».
Οι εκτιμήσεις αυτές αναφέρονται στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει ο Πάουελ αύριο το πρωί ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για θέματα τραπεζών.
Ιταλία: Μέχρι χίλια ευρώ πρόστιμο σε όποιον θα μπαίνει σε μέσα αστικής μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ κορονοϊού ή πράσινο πάσο εμβολιασμένου
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε απόψε ότι, από τις 6 Δεκεμβρίου, σε όποιον θα μπαίνει σε μέσα αστικής μεταφοράς χωρίς αρνητικό τεστ κορονοϊού ή πράσινο πάσο, θα επιβάλλεται πρόστιμο από 600 μέχρι 1.000 ευρώ.
Οι έλεγχοι δεν θα πραγματοποιούνται μόνον από τους μόνιμους ελεγκτές, αλλά και από αστυνομικούς, καραμπινιέρους και αστυφύλακες και άνδρες και γυναίκες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας.
Η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε ζήτησε, επίσης, την αποδοτική συνεργασία όλων των εμπορικών ενώσεων της χώρας, ώστε η εφαρμογή του μέτρου που δεν θα επιτρέπει την είσοδο σε καταστήματα, καφέ και εστιατόρια σε όποιον δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού (πάντα από τις 6 Δεκεμβρίου) να είναι αυστηρή και χωρίς κανενός είδους εξαίρεση.
Παραλλαγή Όμικρον – Ινδία και Κίνα στέλνουν εμβόλια στην Αφρική
H Ινδία είναι έτοιμη να στείλει «άμεσα» περισσότερα εμβόλια κατά της covid-19 στην Αφρική προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, ανακοίνωσε αργά χθες Δευτέρα το Νέο Δελχί, λίγη ώρα αφού η Κίνα δεσμεύθηκε να προσφέρει 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στην ήπειρο.
Η Ινδία και η Κίνα έχουν στενούς δεσμούς με πολλές αφρικανικές χώρες, αλλά το Πεκίνο έχει επενδύσει περισσότερα χρήματα στην Αφρική και χθες δεσμεύθηκε να επενδύσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ινδία επεσήμανε ότι έχει προσφέρει περισσότερες από 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που έχουν παραχθεί στη χώρα σε 41 κράτη της Αφρικής, κυρίως μέσω του μηχανισμού COVAX.
«Η κυβέρνηση της Ινδίας είναι έτοιμη να στηρίξει τις πληγείσες χώρες στην Αφρική που αντιμετωπίζουν το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, προσφέροντάς τους εμβόλια παρασκευασμένα στην Ινδία», επεσήμανε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Τα εμβόλια «μπορούν να χορηγηθούν μέσω του COAVX ή μέσω διμερών συμφωνιών», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Νέο Δελχί έχει εγκρίνει όλες τις παραγγελίες που έχει κάνει ο COVAX για την παράδοση εμβολίων AstraZeneca σε χώρες όπως το Μαλάουι, η Αιθιοπία, η Ζάμπια, η Μοζαμβίκη, η Γουινέα και το Λεσότο, ενώ προσέφερε δόσεις του εγχώρια παραγόμενου εμβολίου Covaxin στη Μποτσουάνα.
Τον προηγούμενο μήνα η Ινδία ξεκίνησε και πάλι τις εξαγωγές εμβολίων κατά της covid-19 για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, όταν είχε απαγορεύσει τις πωλήσεις στο εξωτερικό καθώς ήθελε να ανοσοποιήσει τους κατοίκους της λόγω της έξαρσης της επιδημίας.
Από τότε η παραγωγή εμβολίων κατά της covid-19 έχει περισσότερο από τριπλασιαστεί στην Ινδία και φτάνει περίπου τις 300 εκατομμύρια δόσεις μηνιαίως.
Η Ινδία έχει χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19 στο 83% των 944 εκατομμυρίων ενήλικων κατοίκων της και δύο δόσεις στο 47%.
Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον
Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.
Όμικρον: Η Χιλή ανέβαλε το άνοιγμα των συνόρων της
Η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως ακυρώνει το άνοιγμα τριών χερσαίων διελεύσεων στα σύνορά της, που προβλεπόταν την Τετάρτη, εξαιτίας του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού, καθώς και την απαγόρευση εισόδου των ταξιδιωτών από επτά αφρικανικές χώρες, καταρχήν για 14 ημέρες.
«Εξαιτίας της παγκόσμιας κατάστασης με την παραλλαγή Όμικρον, αποφασίσαμε να αναβάλουμε το άνοιγμα των χερσαίων διελεύσεων που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες», είπε ο υφυπουργός Υγείας Αλμπέρτο Ντουνιάκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Οι τρεις χερσαίες διελεύσεις που αναμενόταν να ανοίξουν βρίσκονται στην Τσακαγιούτα, στα σύνορα με το Περού, στο Πίνο Ατσάδο, στα σύνορα με την Αργεντινή, και στην Κολτσάνε, στα σύνορα με τη Βολιβία.
Η απόφαση της κυβέρνησης θα επανεκτιμηθεί σε δύο εβδομάδες, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης σε εθνικό επίπεδο και διεθνώς με την παραλλαγή Όμικρον, εξήγησε ο κ. Ντουνιάκ.
Η παραλλαγή αυτή εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νότια Αφρική. Έχει εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες – στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στον Καναδά, στην Ολλανδία, στο Ισραήλ, στην Πορτογαλία, στην Αυστρία, στην Ισπανία…
Εξάλλου η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε ότι «από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, θα απαγορεύεται η είσοδος στην επικράτεια των αλλοδαπών μη μονίμων κατοίκων από τις ακόλουθες αφρικανικές χώρες: τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, το Λεσότο, το Εσουατίνι και τη Μοζαμβίκη».
Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 38.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,7 εκατ. και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 από την εκδήλωση της πανδημίας.
Όμικρον: Ο Ισημερινός ανακοινώνει ταξιδιωτικούς περιορισμούς
Οι αρχές του Ισημερινού θα απαγορεύσουν την είσοδο στους αλλοδαπούς ταξιδιώτες από αφρικανικές χώρες και θα απαιτούν πιστοποιητικά πλήρους εμβολιασμού αυτών από τις υπόλοιπες για να τους επιτρέπει να μπαίνουν στην επικράτειά του, εξαιτίας του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας, ο Γκιγιέρμο Λάσο.
Ο Ισημερινός προστέθηκε στον αυξανόμενο αριθμό των χωρών της υφηλίου που λαμβάνουν μέτρα εξαιτίας της Όμικρον.
«Για όλους μας στον Ισημερινό αυτή η παραλλαγή πρέπει να ιδωθεί σαν κλήση αφύπνισης για να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τόνισε ο κ. Λάσο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του προς τους πολίτες, τους οποίους κάλεσε να εμβολιαστούν. «Είναι καιρός να ανανεώσουμε τον αγώνα μας» εναντίον της πανδημίας, επέμεινε.
Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ αύριο Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου.
Ταξιδιώτες που έρχονται από ή πέρασαν από τη Νότια Αφρική – όπου ανακοινώθηκε ο εντοπισμός της Όμικρον την Παρασκευή –, την Μποτσουάνα, την Αίγυπτο, τη Μοζαμβίκη, το Λεσότο, τη Ζιμπάμπουε, το Εσουατίνι και τη Ναμίμπια δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται στην επικράτεια.
Οι ταξιδιώτες από τον υπόλοιπο κόσμο θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση πλήρους εμβολιασμού και βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ PCR με αρνητικό αποτέλεσμα μέσα στις προηγούμενες 72 ώρες για να τους επιτρέπεται η είσοδος. Δεν εξαιρούνται τα παιδιά μεταξύ δύο και δεκαέξι ετών.
Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής καταγράφηκε λίγο καιρό μετά την απόφαση που πήρε το Κίτο να ανοίξει (από αύριο) τα σύνορα με την Κολομβία. Η κυβέρνηση πλέον θα υιοθετήσει πιο σταδιακή προσέγγιση ως προς το άνοιγμα, είπε ο αρχηγός του κράτους. «Η πρώτη φάση θα αφορά τη μεταφορά εμπορευμάτων με πρωτόκολλα βιοασφάλειας, δυνάμει των συμφωνιών των υπουργείων Μεταφορών των δύο χωρών», ανέφερε ο κ. Λάσο.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει εμβολιαστεί το 85% του πληθυσμού μέσα στον Δεκέμβριο και ο συντηρητικός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως είναι διαθέσιμος επαρκής αριθμός δόσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Αυστραλία δημιούργησε το πρώτο της mRNA εμβόλιο
Αυστραλοί επιστήμονες ανέπτυξαν το πρώτο mRNA εμβόλιο της χώρας, το οποίο ελπίζουν ότι μπορεί να προσαρμοστεί κατάλληλα, ώστε να προστατεύει από νέες παραλλαγές του κοροναϊού όπως η Όμικρον. Είναι η πρώτη φορά που η Αυστραλία αναπτύσσει ένα εμβόλιο νέας τεχνολογίας mRNA.
Το εμβόλιο, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα σε πέντε μήνες από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης, της αυστραλιανής φαρμακευτικής εταιρείας IDT Australia και του Ινστιτούτου Ντόχερτι, βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών και εγκρίσεων.
Τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών αναμένονται εντός του 2022, αλλά πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια εωσότου το εμβόλιο χρησιμοποιηθεί ευρέως, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τρεις φάσεις κλινικών δοκιμών του και να δοθεί άδεια κυκλοφορίας του από τις ρυθμιστικές-εποπτικές αρχές.
Ο καθηγητής φαρμακευτικής βιολογίας Κόλιν Πούτον του Πανεπιστημίου Μόνας δήλωσε, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ότι το νέο εμβόλιο είναι διαφορετικό από τα υπάρχοντα εμβόλια Covid-19, καθώς χρησιμοποιεί μικρότερο μέρος της πρωτεΐνης ακίδας του ιού για να προκαλέσει ανοσοποίηση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ