Εξαπλώνονται οι μεταλλάξεις στην Ευρώπη – Αρνείται να δώσει στοιχεία στον ΠΟΥ η Κίνα

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
εξαπλώνονται-οι-μεταλλάξεις-στην-ευρ-713012
Parallaxi

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού παγκοσμίως.

Ιταλία: Με βρετανική μετάλλαξη το ένα πέμπτο των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία

Σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, η βρετανική μετάλλαξη εντοπίσθηκε περίπου στο 20% των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν στη χώρα, στις 3 και 4 Φεβρουαρίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε βάσει δείγματος 3.600 κρουσμάτων, από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε, κυρίως, στις περιφέρειες της κεντρικής Ιταλίας.

Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί έκρηξη κρουσμάτων, αλλά οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι οι μολύνσεις, λόγω της συγκεκριμένης μετάλλαξης, μπορεί να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Covid-19: Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορεί να επαναμολυνθούν από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από την Covid-19 μπορεί να επαναμολυνθούν με ένα παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Δρ. Σούμια Σουαμινάθαν, η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, είπε: «Λαμβάνουμε τώρα αναφορές για ανθρώπους που επαναμολύνονται από μια νέα παραλλαγή του ιού. Υπήρξαν κάποιες πρώτες αναφορές από τη Νότια Αφρική που αφήνουν να εννοηθεί ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν μολυνθεί προηγουμένως, μπορεί να προσβληθούν και πάλι».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μια μικρή μελέτη που έγινε στη Νότια Αφρική έδειξε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπορεί να μην προστατεύει επαρκώς από την παραλλαγή του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα αυτή, την αποκαλούμενη B1351 ή 501YV2. Η Σουαμινάθαν τόνισε ωστόσο ότι «παρέχεται σαφώς προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης που οδηγεί στη νοσηλεία και τον θάνατο», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τώρα αναφορές ότι αν έχετε κάνει ένα εμβόλιο και προσβληθείτε, το ιικό φορτίο είναι πολύ μικρότερο».

Σε κρίσιμη κατάσταση ένας ασθενής στη Γαλλία

Στη Γαλλία, οι γιατροί προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή έναν ασθενή, ο οποίος μολύνθηκε από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού, τέσσερις μήνες αφότου ανάρρωσε από την Covid-19. «Η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει το γεγονός ότι η παραλλαγή (σ.σ. της Νότιας Αφρικής) μπορεί να ευθύνεται για σοβαρή επαναμόλυνση μετά από μια πρώτη, ελαφρά μόλυνση» με το «κλασικό» στέλεχος του SARS-CoV-2, ανέφεραν οι Γάλλοι ερευνητές που μελέτησαν την περίπτωση και την περιέγραψαν σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η πρώτη περιγραφή μιας επαναμόλυνσης με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή που προκαλεί σοβαρή Covid-19, τέσσερις μήνες μετά από μια πρώτη, ελαφριά μόλυνση», πρόσθεσαν.

Ο ασθενής είναι ένας 58χρονος που πάσχει από άσθμα και αρχικά είχε βρεθεί θετικός στην Covid-19 τον Σεπτέμβριο, όταν πήγε στον γιατρό του επειδή είχε πυρετό και δύσπνοια. Τα συμπτώματα επέμειναν μόνο για λίγες ημέρες και τον Δεκέμβριο ο άνδρας αυτός υποβλήθηκε δύο φορές σε τεστ, που βγήκαν αρνητικά.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο εισήχθη σε νοσοκομείο και διαγνώστηκε ξανά με Covid-19, αυτή τη φορά με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Όταν οι συντάκτες του άρθρου το έδωσαν προς δημοσίευση, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Περιπτώσεις επαναμόλυνσης με τις παραλλαγές του SARS-CoV-2 από τη Βρετανία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική έχουν αναφερθεί και άλλες φορές, όμως συνήθως τη δεύτερη φορά τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

Κίνα: Αρνείται να δώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανεπεξέργαστα στοιχεία για τα πρώτα της κρούσματα Covid-19

Η Κίνα αρνήθηκε να δώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανεπεξέργαστα δεδομένα σχετικά με τα πρώτα της κρούσματα της COVID-19, γράφει σήμερα η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη τους ερευνητές του ΠΟΥ οι οποίοι όπως ανέφερε περιέγραψαν μια έντονη συζήτηση λόγω της έλλειψης λεπτομερειών.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανέφεραν ότι ανεπεξέργαστα, εξατομικευμένα στοιχεία θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να καθορίσουν πώς και πότε άρχισε να εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Κίνα, αναφέρει η εφημερίδα.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ότι ο ιός “θα παραμείνει ανάμεσά μας”, εκτιμά η διεύθυντρια του ECDC

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να παραμείνει «ανάμεσά μας» μακροπρόθεσμα παρά τα εμβόλια, προειδοποίησε σήμερα η διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίες ασθενειών, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τώρα, φαίνεται πως είναι πιθανότερο ότι θα παραμείνει» μαζί μας, παρά το ότι θα εξαφανιστεί, δήλωσε η Άντρεα Άμον, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

«Δείχνει να προσαρμόζεται πολύ καλά στους ανθρώπους, Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ότι θα παραμείνει ανάμεσά μας», σημείωσε.

«Δεν θα ήταν ο πρώτος ιός που θα παρέμενε ανάμεσά μας για πάντα, επομένως δεν αποτελεί ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό για έναν ιό», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής υγειονομικής αρχής με έδρα τη Στοκχόλμη.

Αν και τα εμβόλια επιτρέπουν να μειωθεί πολύ δραστικά ο κίνδυνος μόλυνσης με Covid-19, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα εμποδίσουν το ίδιο τη μετάδοση του ιού.

Τα νέα στελέχη, ιδίως το νοτιοαφρικανικό και βραζιλιάνικο, περιπλέκουν τα δεδομένα, διότι υπάρχουν υποψίες ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

«Το ζήτημα είναι τι θα συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», υπογράμμισε η Άμον, αναφέροντας το παράδειγμα της εποχικής γρίπης όπου τα εμβόλια προσαρμόζονται κάθε χρόνο.

«Είναι πιθανό ότι θα γίνεται το ίδιο πράγμα, ή καλύτερα, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ο ιός θα σταθεροποιηθεί και θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εμβόλιο για μια μακρά περίοδο», είπε στο AFP μέσω τηλεδιάσκεψης.

Γερμανία: Προσεκτική χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό και στενή παρακολούθηση των συνεπειών τους πριν γίνουν νέα βήματα συνιστά η καγκελάριος Μέρκελ

Υπέρ της προσεκτικής χαλάρωσης των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και της στενής παρακολούθησης των συνεπειών τους πριν γίνουν νέα βήματα, τάχθηκε η καγκελάριος Μέρκελ.

«Τώρα εξαρτάται από εμάς και από τα έξυπνα βήματα ανοίγματος που θα κάνουμε αν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία χωρίς ένα μεγάλο τρίτο κύμα ή αν θα είμαστε πολύ απρόσεκτοι και μετά θα έχουμε και πάλι αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δεύτερο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Εάν, για παράδειγμα, τα καταστήματα άνοιγαν ξανά, ο δείκτης συχνότητας των 35 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους το επταήμερο θα πρέπει να παραμείνει σταθερός για άλλες δύο εβδομάδες πριν εξετασθεί το επόμενο βήμα», πρόσθεσε και ανέφερε ως παραδείγματα (επόμενου βήματος) το άνοιγμα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των επαγγελματικών λυκείων, των πανεπιστημίων, τις ιδιωτικές επαφές, τον πολιτισμό, τα ομαδικά αθλήματα καθώς επίσης τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.

«Λόγω των νέων μεταλλάξεων πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το σχεδιαζόμενο από τα ομοσπονδιακά κρατίδια άνοιγμα σχολείων και παιδικών σταθμών είναι ήδη ένα τολμηρό βήμα. Αλλά βλέπω επίσης τη μεγάλη σημασία τους», τόνισε η Μέρκελ.

Για το ενδεχόμενο άνοιγμα των κομμωτηρίων την 1η Μαρτίου, είπε πως «αυτό σημαίνει περισσότερες επαφές που πρέπει να παρακολουθήσουμε».

Το μειωμένο ποσοστό συχνότητας νέων κρουσμάτων από 50 σε 35 ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες είναι «μια προσεκτική τιμή», εξήγησε η Μέρκελ.

«Αν πάμε κάτω από αυτό, μπορούμε εξ αντιδιαστολής , να σκεφτούμε να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα ανοίγματος. Το επόμενο βήμα θα είναι τότε εφικτό εάν το προηγούμενο δεν οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων», ανέφερε ως μέτρο της στρατηγικής έναρξης του ανοίγματος.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η καγκελάριος είπε ότι «η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά σύντομα λόγω των συνεχώς αυξανόμενων όγκων παράδοσης. Στο τέλος Μαρτίου ή Απριλίου μάλλον θα έχουμε πρόβλημα με την άμεση χορήγηση των διαθέσιμων δόσεων (παρά με τις ποσότητες των διαθέσιμων δόσεων).

Ισπανικές επιχειρήσεις προσφέρουν βοήθεια για να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμών κατά του νέου κορονοϊού

Ισπανικά σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και άλλες εταιρείες τροφίμων και διανομής προσφέρθηκαν σήμερα να βοηθήσουν τις υγειονομικές αρχές, που βρίσκονται υπό πίεση, με τους εμβολιασμούς κατά του νέου κορονοϊού.

Πέντε μεγάλες ενώσεις λιανικής επισημαίνουν, σε μια επιστολή προς τις υγειονομικές αρχές, ότι τα μέλη τους, πολλά εκ των οποίων διεξάγουν ήδη ετήσιους εμβολιασμούς του προσωπικού τους, θα μπορούσαν να χορηγήσουν εμβόλια κατά της Covid-19 στους εργαζόμενούς τους, προκειμένου να χαλαρώσουν την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Οι εταιρείες, μεταξύ άλλων οι El Corte Ingles, Carrefour και IKEA, τόνισαν πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε απόλυτη συμφωνία με την εθνική στρατηγική εμβολιασμού.

Αν και η Ισπανία ανέφερε αρχικά ότι το δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα μπορούσε να διαχειριστεί το σχέδιο εμβολιασμού, η αναμενόμενη επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο οδηγεί τις περιφερειακές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μετατρέψουν μεγάλους χώρους σε κέντρα εμβολιασμών.

Η Μαδρίτη έχει ήδη πει ότι θα χρησιμοποιήσει τα στάδια, ενώ άλλες περιοχές όπως η Ανδαλουσία, η Βαλένθια και η Καταλονία ζυγίζουν τις επιλογές τους, ακόμα και να χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως καθεδρικούς ναούς. Η πόλη Ρόντα, στην Ανδαλουσία, χρησιμοποιεί ήδη drive-thru εμβολιαστικούς σταθμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος να εμβολιαστεί το 70% των 47 εκατομμυρίων Ισπανών πολιτών έως το τέλος καλοκαιριού, ορισμένες αρχές ενδέχεται να προσλάβουν γιατρούς που έχουν βγει στη σύνταξη, φοιτητές ή άλλους επαγγελματίες, όπως φαρμακοποιούς για να βοηθήσουν.

Σε μια πρώτη φάση, που στόχευε στην προστασία των τροφίμων των οίκων ευγηρίας και των εργαζομένων και γιατρών στην πρώτη γραμμή, η Ισπανία έχει χορηγήσει 2,3 εκατομμύρια δόσεις. Οι αρχές θα αρχίσουν σύντομα να εμβολιάζουν ευρύτερο τμήμα της κοινωνίας, μεταξύ άλλων τους οικιακούς βοηθούς και τους φυσικοθεραπευτές, με το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει εγκριθεί για τους 18-55 ετών.

Με τον ρυθμό μολύνσεων 14 ημερών να έχει μειωθεί στα 540 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους, από σχεδόν 900 στα τέλη Ιανουαρίου, ορισμένες περιφέρειες της χώρας προχωρούν σε χαλάρωση των περιορισμών.

Τα μπαρ στην περιφέρεια Καστίγια λα Μάντσα επαναλειτουργούν σήμερα, όμως οι πελάτες πρέπει να «κατεβάσουν» έναν κωδικό QR προτού μπουν μέσα, προκειμένου να επιτρέψουν την ευκολότερη ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Στο μεταξύ, η Μαδρίτη γνωστοποίησε ότι θα ξεκινά την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 11, από 10, από την επόμενη Πέμπτη.

Ελβετία: “Όλες οι θεωρίες παραμένουν ανοιχτές” για την προέλευση του νέου κορονοϊού, δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Όλες οι θεωρίες παραμένουν ακόμη ανοιχτές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσον αφορά την έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, αυτήν την εβδομάδα είπαν ότι δεν εξετάζουν πλέον αν ο ιός ξέφυγε από κάποιο εργαστήριο, μια υπόθεση που θεωρείται πολύ απίθανη. Οι ΗΠΑ ωστόσο ανέφεραν ότι θα εξετάσουν τα ευρήματα της αποστολής.

«Τέθηκαν κάποια ερωτήματα, για το αν έχουν αποκλειστεί κάποιες θεωρίες. Αφού μίλησα με ορισμένα μέλη της ομάδας, θέλω να επιβεβαιώσω ότι όλες οι υποθέσεις παραμένουν ανοιχτές και απαιτούν περαιτέρω ανάλυση και μελέτη», είπε ο Τέντρος.

Σε υποχώρηση η Covid-19 στη Βρετανία, ο δείκτης R κάτω του 1 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο

Η πανδημία Covid-19 στη Βρετανία υποχωρεί και ο δείκτης αναπαραγωγής R, που μετρά τα ποσοστά διασποράς, μειώθηκε κάτω του 1 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, στοιχεία που εντείνουν την αισιοδοξία ότι ορισμένοι περιορισμοί του λοκντάουν θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τον επόμενο μήνα.

Οι εκτιμήσεις, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι ο αριθμός R στη Βρετανία κυμαίνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ 0,7 και 0,9, μια μικρή μείωση από τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ 0,7 και 1,0. Για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες ο συγκεκριμένος δείκτης μειώθηκε κάτω του 1.

Ο επιπολασμός των μολύνσεων Covid-19 στην Αγγλία δείχνει να μειώνεται, βάσει στοιχείων που επίσης δημοσιεύθηκαν σήμερα. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ανέφερε πως περίπου ένας στους 80 ανθρώπους μολύνθηκαν την εβδομάδα που τέλειωσε στις 6 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με έναν στους 65 την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Αγγλία βρίσκεται σε λοκντάουν από τις 5 Ιανουαρίου, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για τα περισσότερα παιδιά. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των περιορισμών θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στις 22 Φεβρουαρίου.

Η ταχεία εξέλιξη των εμβολιασμών στη Βρετανία θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει να πεισθεί η κυβέρνηση να άρει τα μέτρα λοκντάουν, αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα νέα στελέχη του ιού.

Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει μια πρώτη δόση του εμβολίου και η κυβέρνηση βρίσκεται σε σωστή πορεία να πετύχει τον στόχο της, που είναι να έχει χορηγήσει μια πρώτη δόση εμβολίου σε όλες τις ευπαθείς ομάδες έως την επόμενη εβδομάδα.

Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας επισήμανε σήμερα πως είναι πεπεισμένο πως η πανδημία υποχωρεί σε όλες τις περιοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, αν και προειδοποίησε πως ο επιπολασμός του ιού παραμένει υψηλός και ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν τους κανονισμούς και να μένουν στο σπίτι.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Βρετανία υποχωρεί μεταξύ 5 και 2% καθημερινά, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Με τον δείκτη R να εκτιμάται πλέον μεταξύ 0,7 και 0,9, αυτό σημαίνει ότι κάθε 10 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θα μολύνουν μεταξύ 7 και 9 ανθρώπους.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τις τελευταίες επτά ημέρες, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί στην Covid-19 μειώθηκε κατά 29% και ο αριθμός των θανάτων από τον ιό όπως και εκείνος των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω του ιού έχουν επίσης καταγράψει πτώση.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα