Ελλάδα

H εξάπλωση της COVID-19 στην Ελλάδα και στον κόσμο – Διαδραστικός χάρτης με νέα γραφήματα

Εξέλιξη θανάτων ανά περιφέρεια και μέσος ρυθμός μεταβολής θανάτων τα νέα γραφήματα στην εφαρμογή του iMEdD Lab.

Parallaxi
h-εξάπλωση-της-covid-19-στην-ελλάδα-και-στον-κό-594143
Parallaxi

Το iMEdD Lab, που δημιούργησε και συντηρεί μια διαδραστική εφαρμογή για την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα και τον κόσμο, παρουσιάζει 2 νέα ακόμα γραφήματα. Συγκεκριμένα, στη σελίδα «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ», προστέθηκαν τα εξής: 

  • Εξέλιξη θανάτων ανά περιφέρεια στην Ελλάδα: το γράφημα αποτυπώνει τους αθροιστικούς θανάτους ανά ημέρα, χωρίς να περιλαμβάνονται εκείνοι για τους οποίους δεν είναι γνωστός ο γεωγραφικός προσδιορισμός
  • Μέσος ρυθμός μεταβολής θανάτων: το γράφημα αποτυπώνει πόσο γρήγορα αυξάνονται οι θάνατοι σε επιλεγμένες χώρες από την 1η Μαρτίου και έπειτα

Δείτε τα δυο νέα γραφήματα εδώ: https://lab.imedd.org/covid19/stats/

Δείτε την εφαρμογή*: https://lab.imedd.org/covid19/ 

*Η παρούσα εφαρμογή ενημερώνεται, βελτιώνεται και εξελίσσεται διαρκώς, σε επίπεδο περιεχομένου και τεχνικής επάρκειας. 

Μπορείτε να κοινοποιήσετε ή/και να ενσωματώσετε την παρούσα διαδικτυακή εφαρμογή του iMEdD Lab στη δική σας ιστοσελίδα, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος, με την παράκληση αναφοράς στον δημιουργό και κατ’ εφαρμογή των όρων και περιορισμών που αναφέρονται στην ιστοσελίδα.

Πληροφορίες για την εφαρμογή:

  • Τα στοιχεία για τα καταγεγραμμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα και τα δεδομένα που αφορούν τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στη χώρα βασίζονται σε επίσημα στοιχεία τα οποία ανακοινώνονται ημερησίως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και από το Υπουργείο Υγείας, ενώ συμπληρώνονται με διασταυρωμένα στοιχεία που δημοσιεύονται στον ελληνικό Τύπο. Η ομάδα του iMEdD Lab συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά και τα διατηρεί σε σύνολα δεδομένων (datasets), τα οποία είναι διαθέσιμα στο σχετικό αποθετήριο, στον λογαριασμό του iMEdD Lab στο GitHub.
  • Η πηγή των δεδομένων που απεικονίζονται στον παγκόσμιο χάρτη και στον πίνακα με την κατάταξη των χωρών, ανά αριθμό κρουσμάτων, αριθμό όσων έχουν αναρρώσει ή αριθμό θανάτων, είναι το Worldometer, το περιεχόμενο του οποίου υπόκειται σε όρους χρήσης. Στην εφαρμογή του iMEdD Lab, τα στοιχεία αυτά και οι ανάλογες οπτικοποιήσεις ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Η πηγή των ιστορικών παγκόσμιων δεδομένων που αναπαρίστανται στο γράφημα υπό τον τίτλο «Η Εξέλιξη των Κρουσμάτων στον Χρόνο» είναι το αποθετήριο του Johns Hopkins University στο GitHub. Στο συγκεκριμένο αποθετήριο, το εν λόγω Πανεπιστήμιο διαθέτει για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από την ερευνητική ομάδα του. Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων ενημερώνεται μία φορά την ημέρα. Περισσότερες πληροφορίες για την αντίστοιχη διαδικτυακή εφαρμογή του Johns Hopkins University, η οποία αρχικά δημοσιεύθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2020, για την ανάπτυξή της και για τα δεδομένα που εκείνη χρησιμοποιεί μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
  • Η εφαρμογή του iMEdD Lab δεν περιέχει δεδομένα σχετικά με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα των ασθενών, ούτε κανενός είδους άλλο δημογραφικό ή προσωπικό δεδομένο.
  • Στη λίστα των χωρών, η καταχώρηση «Diamond Princess» αφορά στα κρούσματα του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο είχε αγκυροβολήσει στις ακτές της Ιαπωνίας. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να λαμβάνονται και εδώ. Οι χώρες που καταγράφονται στη λίστα δεν αποτυπώνονται πάντα με ακρίβεια στον χάρτη. Για παράδειγμα, η Μαρτινίκα, που βρίσκεται στην Καραϊβική, επειδή αποτελεί υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας, στον χάρτη εμφανίζεται ως Γαλλία. Σε άλλες περιπτώσεις, επειδή η ονομασία της χώρας στο Worldometer δεν είναι ακριβώς ίδια με την ονομασία της χώρας στον χάρτη, ενδεχομένως δεν εμφανίζεται στον χάρτη ως χώρα με ενεργά κρούσματα. Προσπαθούμε να διορθώσουμε τυχόν τέτοια λάθη κάθε φορά που υποπίπτουν στην αντίληψή μας.
  • H συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και απαγορεύεται ρητά η χρήση της για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Οποιαδήποτε εμπορική ή ιατρική χρήση απαγορεύεται αυστηρά. Επίσης, η ιστοσελίδα δεν παρέχει καμία ιατρική καθοδήγηση. Κανένα στοιχείο της ιστοσελίδας δεν υποκαθιστά τις επίσημες πηγές και ανακοινώσεις των αρμόδιων κρατικών αρχών. Για επίσημες ανακοινώσεις και χρήσιμες πληροφορίες, μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
  • Το iMEdD ουδεμία ευθύνη φέρει για την ακρίβεια των περιεχομένων της ιστοσελίδας καθώς και για οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της.

Περισσότερες πληροφορίες για το iMEdD: https://www.imedd.org/

Περισσότερες πληροφορίες για το iMEdD Lab: https://www.imedd.org/imedd-lab/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα