Top

Έξαρση κρουσμάτων στις κατασκηνώσεις – Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για παιδιά 12-15

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

Parallaxi
έξαρση-κρουσμάτων-στις-κατασκηνώσει-743225
Parallaxi
Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας
Κικίλιας: Σπάμε το φράγμα των 5.000.000 πλήρως εμβολιασμένων

«Σπάμε το φράγμα των 5.000.000 πλήρως εμβολιασμένων συμπολιτών μας. Συνεχίζουμε», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες 75-79 και 65-69 ετών έχουν ξεπεράσει το 80%, «αριθμό που θέλουμε σε όλους άνω των 60 ετών», όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Όσο αφορά στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι έχουν γίνει 400, από τις περίπου 1. 500 αιτήσεις που έχουν γίνει, με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς.

Βόρεια Ελλάδα: Έξαρση κρουσμάτων στις παιδικές κατασκηνώσεις

Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε κατασκηνώσεις στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καβάλα, στη Σιθωνία και τη Κασσάνδρα. Όσο περνούν οι μέρες ολοένα και περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται. Συνολικά, οι παιδικές κατασκηνώσεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν καταγράψει 100 κρούσματα.

Τα 50 από αυτά εντοπίζονται στη μεγάλη παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική. Άλλα 8 κρούσματα εντοπίστηκαν στην παιδική κατασκήνωση της Καβάλας, η οποία έχει εκκενωθεί προληπτικά κι έχει ξεκινήσει η απολύμανση των χώρων.

Τέλος, άλλα 3 κρούσματα εντοπίστηκαν στην παιδική κατασκήνωση που βρίσκεται στην περιοχή της Σιθωνίας στην Χαλκιδική. Η συγκεκριμένη κατασκήνωση θα λήξει σήμερα νωρίτερα από το προβλεπόμενο, προκειμένου να απολυμανθούν οι χώροι.

Ο φόβος και η ανησυχία αυξάνονται, καθώς τα κρούσματα ενδέχεται να αυξηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς λόγω της ηλικίας των παιδιών, στα ομαδικά αθλήματα και τα παιχνίδια, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κρατηθούν αποστάσεις και η εξάπλωση είναι ιδιαίτερα γρήγορη.

«Παράθυρο» υποχρεωτικών εμβολιασμών στην εστίαση από Πέτσα

Μαζάνης για εμβολιασμό παιδιών: Οι κατασκηνώσεις δείχνουν τι μπορεί να συμβεί στα σχολεία

Καμπανάκι κινδύνου για τη διασπορά του ιού στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο έκρουσε ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Όπως είπε, αν δεν εμβολιαστούν τα παιδιά, η κατάσταση που επικρατεί τώρα στις κατασκηνώσεις, όπου καταγράφονται συρροές κρουσμάτων, λόγω της κινητικότητας σε ένα χώρο για 24 ώρες το 24ωρο, είναι ένα σημάδι για το τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία.

Πρόσθεσε ότι τα παιδιά μπορεί να είναι ασυμπτωματικά σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικινδυνότητα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ακόμα και τα ασυμπτωματικά μπορεί μακροπρόθεσμα να έχουν χρόνια προβλήματα ανάλογα με το ποιο όργανο του σώματός τους έχει βλάψει ο κορωνοϊός (καρδιά, νεφρά κλπ.).  «Αυτό λέγεται σύνδρομο post covid και είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά, γιατί μπορεί να έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα», δήλωσε.

Αναφερόμενος στη μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα, εξήγησε ότι «με τα προηγούμενα στελέχη χρειαζόταν να παραμείνει κάποιος ένα τέταρτο σε στενή επαφή και σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρα με έναν άλλον για να κολλήσει, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα υπολογίζεται ότι μέσα σε 15 δευτερόλεπτα και σε απόσταση έως και 4 μέτρα  μπορεί να κολλήσει. Μόνο που περνάς από δίπλα από κάποιον στον δρόμο να κολλήσεις».

https://parallaximag.gr/epikairotita/thoma%ce%90dis-ios-metaferetai-stin-eparchia-poies-perioches-provlimatizoun

Ανοίγει η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τα παιδιά από 12 – 15 ετών

Το νέο «όπλο» απέναντι στον κορονοϊό είναι ότι πλέον θα μπορούν να εμβολιαστούν και τα παιδιά από 12 έως 15 ετών. Όπως έγινε γνωστό, το «πράσινο φως» για εμβολιασμό των μαθητών σε αυτές τις ηλικίες έδωσε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα και τη διαθεσιμότητα εμβολίων.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

Η κ. Θεοδωρίδου ενημέρωσε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών είναι εθελοντικός, ενώ απαιτείται η συγκατάθεση των γονέων του κάθε μαθητή για να πραγματοποιηθεί το εμβόλιο. Η Μαρία Θεοδωρίδου για να υποστηρίξει την καμπάνια για τους εμβολιασμούς των μαθητών, σημείωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν από τις ενδεχόμενες παρενέργειες.

Η πλατφόρμα των εμβολιασμών για τα παιδιά από 12 έως 15 ετών θα ανοίξει στις 30 Ιουλίου.

Η διαδικασία για τα ραντεβού

Τα ραντεβού μπορούν να προγραμματιστούν μέσα από την ιστοσελίδα emvolio.gov.gr. Επίσης, οι γονείς μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού μέσω των ΚΕΠ ή στα φαρμακεία. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, συνοδευόμενα από τους γονείς τους ή τους κηδεμόνες τους.

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε και κάτω από τη «σκιά» των αυξημένων κρουσμάτων σε παιδικές και εφηβικές ηλικίες, όπως επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία.

Την ίδια έκκληση έκανε και η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι «βλέπουμε πολλά κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών», ξεκαθαρίζοντας ότι τα παιδιά 12 -15 ετών θα κάνουν δυο δόσεις εμβολίου. Εξήγησε ότι μεγάλο ρόλο έχει παίξει η μετάλλαξη Δέλτα.

Πηγή: skai.gr, ertnews.gr, in.gr

Δείτε επίσης: 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα