Διεθνή

EΞΕΛΙΞΕΙΣ- Ιράν: Ποιος αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το ουκρανικό Boeing

Όλα τα νεότερα σχετικά με την υπόθεση κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους.

Parallaxi
eξελιξεισ-ιράν-ποιος-αναλαμβάνει-την-π-537391
Parallaxi

Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, όπως ανέφερε σήμερα ένας ανώτερος διοικητής τους σε βίντεο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από την κρατική τηλεόραση.

“Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου ατυχήματος”, δήλωσε ο επικεφαλής μεραρχίας Αμιραλί Χατζιζαντέχ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Φρουροί μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.

Οι πρόεδροι της Ουκρανίας και του Ιράν θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σήμερα μετά την παραδοχή της Τεχεράνης ότι κατέρριψε κατά λάθος ένα επιβατικό ουκρανικό αεροσκάφος, ανακοίνωσε το γραφείο του ουκρανού προέδρου.

Το ουκρανικό αεροσκάφος, το οποίο κατευθυνόταν προς το Κίεβο, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο τρης Τεχεράνης την Τετάρτη παρασύροντας στον θάνατο και τους 176 επιβαίνοντες σε αυτό.

Αρχικά, το Ιράν είχε αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ ζητά δημόσια ανακοίνωση για το συμβάν

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενημερώθηκε για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους “λόγω ανθρώπινου λάθους” χθες Παρασκευή και δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί δημοσίως έπειτα από συνάντηση που είχε με το συμβούλιο ασφλείας της χώρας, μετέδωσε το πρακτορείο Fars στο Twitter.

Εξάλλου ο Χαμενεΐ έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν να διορθώσουν οποιαδήποτε “αμέλεια” οδήγησε στο τραγικό συμβάν. Κάλεσε επίσης τον ιρανικό στρατό να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο “ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη ενός αντίστοιχου δυστυχήματος”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπό του.

Από την πλευρά του ο ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους και ζήτησε συγγνώμη από τους Ιρανούς, μετέδωσε το πρακτορείο Irib.

Ο Χατζιζαντέχ είπε μάλιστα ότι ευχήθηκε να πεθάνει ότι ενημερώθηκε για το τραγικό συμβάν.

Τι λέει ο πρόεδρος της Ukraine Airlines International

Ο πρόεδρος της Ukraine Airlines International Γεβγένιι Ντίχνε δήλωσε σήμερα ότι δεν αμφέβαλε ποτέ ότι η εταιρεία δεν ευθυνόταν για τη συντριβή του αεροσκάφους της την Τετάρτη, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Ο Ντίχνε ανήρτησε ανακοίνωση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αφού το Ιράν παραδέχθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του κατέρριψαν “από λάθος” το ουκρανικό αεροσκάφος.

“Δεν αμφιβάλαμε ούτε για δευτερόλεπτο ότι το πλήρωμά μας και το αεροπλάνο μας δεν θα μπορούσαν να ευθύνονται για αυτή την φρικτή συντριβή”, τόνισε.

“Ήταν οι καλύτεροι άνδρες και γυναίκες μας. Οι καλύτεροι”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτά την τιμωρία των υπευθύνων

Η Ουκρανία αναμένει τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας, πλήρη παραδοχή ενοχής και την καταβολή αποζημιώσεων από το Ιράν μετά την παραδοχή της Τεχεράνης ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν από λάθος το αεροσκάφος της Ukraine Airlines International, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανακοίνωσή του σήμερα.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι “το Ιράν δήλωσε ένοχο για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Όμως επιμένουμε σε πλήρη παραδοχή ενοχής”.

“Αναμένουμε από το Ιράν διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητά του να διεξαγάγει πλήρη και ανοικτή έρευνα, να προσαγάγει τους υπεύθυνους στη δικαιοσύνη, να καταβάλει αποζημιώσεις και να ζητήσει επισήμως συγγνώμη μέσω της διπλωματικής οδού”, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΜΑΡ.ΜΙ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα