Έξι νεκροί και δύο τραυματίες σε σύγκρουση μεταξύ εγκλείστων σε φυλακή
Στην Πολιτεία Μορέλος στο Μεξικό
Έξι νεκροί και δύο τραυματίες σε σύγκρουση μεταξύ εγκλείστων σε φυλακή στην Πολιτεία Μορέλος
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε σύγκρουση ανάμεσα σε εγκλείστους σε φυλακή στην κεντρική Πολιτεία Μορέλος του Μεξικού, συμπεριλαμβανομένου ενός από τους πρώην επικεφαλής της συμμορίας που κατηγορείται για την εξαφάνιση 43 φοιτητών το 2014, ανακοίνωσαν οι πολιτειακές αρχές. Δύο ακόμη φυλακισμένοι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν με ελικόπτερο σε κοντινό νοσοκομείο.
Η βία του υποκόσμου, ειδικά οι ανθρωποκτονίες, οι οποίες οδεύουν να καταγράψουν νέο ιστορικό υψηλό το 2019, χαρακτηρίζεται μια από τις πιο πιεστικές προκλήσεις για την κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. Η πολιτειακή αστυνομία της Μορέλος, άνδρες του στρατού και της Εθνοφρουράς, νέου σώματος αποτελούμενου από στρατιωτικούς και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, αναπτύχθηκαν στη φυλακή για να ανακτηθεί ο έλεγχος. «Περίπου 350 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας αναπτύχθηκαν κατ’ εφαρμογή του εθνικού πρωτοκόλλου ασφαλείας και ανακτήθηκε ο πλήρης έλεγχος» της φυλακής, ανέφεραν οι πολιτειακές αρχές σε ανακοίνωσή τους. Ο Ραϊμούντο Ισίδρο, άλλοτε επικεφαλής της συμμορίας Guerreros Unidos («Ενωμένοι πολεμιστές») στην Πολιτεία Μορέλος, είναι ανάμεσα στους ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν στο επεισόδιο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Το 2014, μέλη της συμμορίας Γκερέρος Ουνίδος θεώρησαν — εσφαλμένα — ότι 43 φοιτητές, που σπούδαζαν για να γίνουν δάσκαλοι, ήταν μέλη αντίπαλου καρτέλ των ναρκωτικών. Τους δολοφόνησαν, απανθράκωσαν τα πτώματά τους σε μια χωματερή και πέταξαν ότι απέμεινε από αυτούς σε ποτάμι. Η απαγωγή και η σφαγή των νεαρών, που γενικά πιστεύεται ότι έγινε με τη συνέργεια διεφθαρμένων αστυνομικών που συνεργάζονταν με τους κακοποιούς το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2014, προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα και διεθνώς και σφοδρές επικρίσεις σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο.
Καθώς ο Ισίδρο ήταν επικεφαλής της ομάδας της συμμορίας που δρούσε στη Μορέλος, δεν θεωρείται πως εμπλεκόταν στην απαγωγή και τη σφαγή των 43 φοιτητών.
ΑΠΕ