Διεθνή

Εξωδικαστικός συμβιβασμός 27 εκατ. δολαρίων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Ο αστυνομικός που ήταν υπεύθυνος για το θάνατο του άτυχου άνδρα δικάζεται αυτή την εβδομάδα.

Parallaxi
εξωδικαστικός-συμβιβασμός-27-εκατ-δολα-608501
Parallaxi
EIKONA APXEIOY

Το ποσό των 27 εκατομμυρίων δολαρίων έλαβε η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ, ως αποζημίωση για το θάνατό του από αστυνομική βία, που είχε προκαλέσει πληθώρα έντονων αντιδράσεων και διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.

Ο αστυνομικός που ήταν υπεύθυνος για το θάνατο του άτυχου άνδρα, ο οποίος έμεινε στην ιστορία με τις τελευταίες του λέξεις «I can’t breathe» – «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», δικάζεται αυτή την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ένα κομμάτι από τα χρήματα που έλαβε, η οικογένεια θα τα διαθέσει ως δωρεά στο δήμο και τους κατοίκους της Μινεάπολης.

Ο θάνατος του Φλόιντ, που βιντεοσκοπήθηκε από περαστικούς, πυροδότησε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό που έχουν βιώσει ποτέ οι ΗΠΑ.

Ο Ντέρεκ Σόβιν, ο λευκός αστυνομικός που γονάτισε επί εννέα λεπτά στον λαιμό του Φλόιντ, δικάζεται από τις αρχές της εβδομάδας.

Η οικογένεια του Φλόιντ είχε προσφύγει στα αστικά δικαστήρια τον Ιούνιο του 2020 εναντίον του δήμου και των τεσσάρων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη σύλληψη και τον θάνατό του.

Ο Σόβιν προσπάθησε να συλλάβει τον Φλόιντ, το απόγευμα της 25ης Μαΐου, με την υποψία ότι είχε δώσει ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων σε ένα μπακάλικο για να αγοράσει τσιγάρα.

Οι άλλες τρεις αστυνομικοί θα δικαστούν αργότερα φέτος. Όλοι τους έχουν πλέον απολυθεί από την Αστυνομία της Μινεάπολις.

Με πληροφορίες από Mega

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα