Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ για τις μεταλλάξεις του ιού που εξαπλώνονται

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
έκτακτη-συνεδρίαση-της-επιτροπής-ειδ-650329
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Τουρκία: Ξεκινάει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac από τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας

Η Τουρκία άρχισε σήμερα να χορηγεί τα εμβόλια κατά της COVID-19 της κινεζικής Sinovac σε εργαζόμενους στον τομέα υγείας καθώς ξεκινάει το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της νόσου, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 23.000 ανθρώπους στη χώρα.

Η Τουρκία έχει αναφέρει περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού από τον Μάρτιο και εξακολουθεί να καταγράφει περίπου 10.000 νέα κρούσματα και 170 θανάτους σε ημερήσια βάση έπειτα από έναν μήνα επιβολής lockdown τα σαββατοκύριακα και απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Σε ένα ερευνητικό νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη έχουν στηθεί 30 εμβολιαστικά κέντρα.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι κλείνουν το ραντεβού τους ηλεκτρονικά, εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση και παρέμειναν για παρακολούθηση για λίγη ώρα προτού φύγουν.

Σε 28 ημέρες θα τους χορηγηθεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου.

Ο γενικός χειρουργός Νουρετίν Γιγίτ δήλωσε ότι το νοσοκομείο μπορεί να εμβολιάζει περίπου 1.800 ανθρώπους καθημερινά και ότι οι 3.500 εργαζόμενοι σε αυτό–ανάμεσά τους νοσηλευτές και επιστάτες–θα μπορούν να εμβολιαστούν σε δύο ημέρες.

“Περάσαμε περίπου δέκα μήνες με λευκές προστατευτικές στολές στηρίζοντας τους ανθρώπους που πασχίζουν για τη ζωή τους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χαλαρά και ότι είναι απαραίτητο το εμβόλιο”, λέει ο ίδιος.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι θα εμβολιαστούν σε μερικές ημέρες και η διαδικασία θα συνεχιστεί με την επόμενη ομάδα που περιλαμβάνει τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Θα ακολουθήσουν όσοι είναι άνω των 50 και έχουν υποκείμενο νόσημα καθώς και κάποιοι εργαζόμενοι σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Μια τρίτη ομάδα περιλαμβάνει τους νεαρούς ενήλικες και άλλες κατηγορίες και η τέταρτη ομάδα καλύπτει τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η Τουρκία έχει παραγγείλει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Sinovac, του CoronaVac, και έχει λάβει τρία εκατομμύρια.

Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και εκείνου που παρασκεύασαν η Pfizer με την BioNTech και στη διαδικασία ανάπτυξης ενός εγχώριου εμβολίου.

Οι κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως έχουν δείξει αντιφατικά αποτελέσματα για το κινεζικό εμβόλιο, το οποίο η Ινδονησία ξεκίνησε να χορηγεί χθες.

Ανάμεσά τους και το αποτέλεσμα από το τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών του εμβολίου στη Βραζιλία που εμφάνισε ποσοστό αποτελεσματικότητας μόλις 50,4%.

Τον περασμένο μήνα τούρκοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το CoronaVac έχει αποτελεσματικότητα 91,25%, με βάση μια προσωρινή ανάλυση 29 περιπτώσεων.

Μια πληρέστερη ανάλυση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν φθάσουν τα 40 τα περιστατικά.

Οι κλινικές δοκιμές της Τουρκίας θα συνεχιστούν καθώς η χώρα προχωράει σε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο συντονιστής των δοκιμών.

Μια δημοσκόπηση τον Δεκέμβριο της Turkiye Raporu έδειξε ότι σχεδόν το 35% των Τούρκων δεν θέλει να εμβολιαστεί, ενώ περίπου το 30% απάντησε ότι θα εμβολιαστεί μόνο με τουρκικό εμβόλιο.

Εμβόλια: 5 προβλήματα στην σπαζοκεφαλιά της εκστρατείας εμβολιασμού παγκοσμίως

Μικρός αριθμός δόσεων, δυσκολίες αποθήκευσης, αργοκίνητες διοικητικές διαδικασίες, καχυποψία του πληθυσμού: η εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της Covid-19 συναντά σε ολόκληρο τον κόσμο προβλήματα.

Ανεπάρκεια δόσεων

Η ανεπάρκεια δόσεων των εμβολίων αγωνίζεται να ακολουθήσει το ρυθμό της ανάπτυξης και της έγκρισής του, που έγιναν σε χρόνους ρεκόρ.

Ελλείψει επαρκών στοκ, τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα στο Βερολίνο και στην Νέα Υόρκη καθυστέρησαν να ανοίξουν τις πόρτες τους, ενώ άλλα παραμένουν ακόμη κλειστά.

Στην Νέα Υόρκη, παραδόθηκαν 1 εκατομμύριο δόσεις για τα 4 εκατομμύρια των ατόμων που ανταποκρίνονται στα κριτήρια του εμβολιασμού.

Υπό πίεση, η Ευρωπαϊκή Ενωση διπλασίασε τις προπαραγγελίες του εμβολίου Pfizer-BioNTech, μόλις παραδόθηκαν οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Moderna και ένα τρίτο εμβόλιο είναι πιθανόν να εγκριθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου. Περί τα 600 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες στην ΕΕ τους προσεχείς μήνες.

Η γερμανική BioNTech υπόσχεται 2 δισεκατομμύρια δόσεις από σήμερα μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή 700 εκατομμύρια περισσότερες από τις προβλεπόμενες, με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου που επιτρέπει την εξαγωγή 6, αντί 5, δόσεων ανά φυαλίδιο και με την λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής στην Γερμανία.

Η ανεπάρκεια των δόσεων συνοδεύεται ορισμένες φορές από άλλα προβλήματα. Στην Γαλλία, για παράδειγμα, διανεμήθηκαν δύο φορές λιγότερες σύριγγες από τις δόσεις, καθιστώντας αδύνατο μεγάλο αριθμό εμβολιασμών.

Θέματα υπάρχουν επίσης με τα φυαλίδια. Ομως, η γερμανική Schott, ένας από τους βασικούς κατασκευαστές, διαβεβαιώνει ότι θα είναι σε θέση να παραδώσει αρκετά φυαλίδια για τα 2 δισεκατομμύρια δόσεις αυτόν τον χρόνο.

Η πρόκληση της αποθήκευσης

Το εμβόλιο του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), η ιατρική καινοτομία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή των δύο προϊόντων που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή στην Ευρώπη, πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Ειδικά το εμβόλιο Pfizer/BioNTech διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών για μεγάλο χρονικό διάστημα και στην συνέχεια, όταν βγει από την βαθιά κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί για 5 ημέρες σε θερμοκρασίες ανάμεσα στους 2 και 8 βαθμούς, γεγονός που αφήνει μικρά περιθώρια κινήσεων και δίνει χώρο στην ευρηματικότητα.

Ετσι στην Βαυαρία, μέρος των δόσεων αποθηκεύτηκε σε φορητά ψυγεία του κάμπινγκ. Εκατοντάδες δόσεις αχρηστεύθηκαν έτσι τις πρώτες ημέρες, λόγω του φόβου κενών στην αλυσίδα της ψύξης.

Στην Βουλγαρία, η πρώτη αποστολή δόσεων έγινε στο τέλος του Δεκεμβρίου έγινε σε φορτηγά ψυγεία παραγωγού λουκάνικων, τροφοδοτώντας την καχυποψία του πληθυσμού.

Η Ισπανία δεν μπόρεσε να λάβει δόσεις στα τέλη του Δεκεμβρίου εξαιτίας προβλήματος «θερμοκρασίας» σε εργοστάσιο του Βελγίου, ενώ η πρόσφατη σφοδρή χιονόπτωση και το κλείσιμο του αεροδρομίου της Μαδρίτης Μπαράχας πρόσθεσε νέα προβλήματα τροφοδοσίας στην ισπανική κακοτυχία.

Η αποθήκευση των εμβολίων αποτελεί σπαζοκεφαλιά στην Ινδία, η οποία έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τον Ιούλιο. Η τήρηση της αλυσίδας ψύξης στην περίπτωση της Ινδίας σημαίνει την επιστράτευση 29.000 σημείων αποθήκευσης και 41.000 καταψυκτών.

Η γραφειοκρατία

Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας εξηγεί την καθυστέρηση της εκστρατείας εμβολιασμού στην Γαλλία.

Εγχειρίδιο οδηγιών 45 σελίδων είχε σταλεί στο υγειονομικό προσωπικό για να συνοδεύσει τους εμβολιασμούς στους οίκους ευγηρίας. Οι υγειονομικές αρχές είχαν προβλέψει ιατρική εξέταση κάθε υποψήφιου για εμβολιασμό πέντε ημέρες πριν από τον εμβολιασμό. Αυτό καταργήθηκε και το εγχειρίδιο των οδηγιών περιορίσθηκε στις 20 σελίδες.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει επίσης χρησιμοποιήσει ιδιωτικά ιατρεία στο πλαίσιο μίας διαδικασίας στην οποία συμμετέχουν υγειονομικές αρχές, ιατρικά και παραϊατρικά ιδρύματα και τοπικοί θεσμοί.

Η έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού μέσα στην περίοδο των γιορτών δεν διευκόλυνε τις επιχειρήσεις, κυρίως στην Ισπανία, όπου οι υπηρεσίες δεν έκαναν εμβολιασμούς εκείνες τις ημέρες, παραδέχθηκε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας.

Σπατάλη

Οι εμβολιαστές αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι μπορούσαν να βγάλουν έξι δόσεις αντί για πέντε από κάθε φυαλίδιο του εμβολίου Pfizer/BioNTech. Ομως, καθώς για την έκτη δόση δεν είχε δοθεί έγκριση, έπρεπε να την πετούν. Εκτοτε, οι υγειονομικές αρχές έχουν αλλάξει το πρωτόκολλο, ώστε να μην χάνεται σταγόνα.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν απώλειες.

Νοσοκομεία στην Νέα Υόρκη πέταξαν ολόκληρα φυαλίδια ελλείψει υποψηφίων για εμβολιασμό κατά το πρώτο κύμα του εμβολιασμού.

«Δεν υπάρχουν οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει με τις δόσεις που περισσεύουν», δήλωσε στο AFP ο δρ Σάαντ Ομερ, διευθυντής του Ινστιτούτου παγκόσμιας Υγείας του Yale.

Μία λύση θα μπορούσε να είναι η κατάρτιση επικουρικής λίστας σε περίπτωση που δεν παρουσιάζονται οι υποψήφιοι της κύριας λίστας για εμβολιασμό, «όπως είναι τα εισιτήρια της τελευταίας στιγμής στο Μπρόντγουέι».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα 25,4 εκατομμύρια των πρώτων δόσεων των εμβολίων Pfizer και Moderna που διανεμήθηκαν στην χώρα, μόνο 8,9 εκατομμύρια (35%) είχαν χορηγηθεί στις 11 Ιανουαρίου, σε μία εκστρατεία εμβολιασμού που χαρακτηρίσθηκε «φάρσα» από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Το κλείσιμο των ραντεβού μπορεί να γίνει επίσης χαώδης διαδικασία. Στην Θουριγγία (Γερμανία) η ιστοσελίδα εγγραφής έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης, προκαλώντας στην απώλεια πολλών εκατοντάδων αιτήσεων για ραντεβού. Σε άλλες χώρες, τα τηλεφωνικά δίκτυα και το Ιντερνετ κράσαραν.

Το βάρος του σκεπτικισμού

Το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» και οι, ορισμένες φορές, βίαιες εκδηλώσεις του, έχουν οδηγήσει σειρά κυβερνήσεων, όπως της Γαλλίας και της Αυστρίας, να χρησιμοποιούν αργές διαδικασίες.

Ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια είναι εξαιρετικά έντονος στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

Αλλά, αυτό το πνεύμα απειλεί και το ιατρικό σώμα. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς δήλωναν τον Νοέμβριο ότι θα εμβολιασθούν.

Στην Λετονία, πολλοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Ντούνεμπουργκ, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας, αρνούνται να εμβολιασθούν.

Στην Γερμανία, οι μισοί νοσηλευτές δεν θέλουν εμβόλιο, γεγονός που οδήγησε τον βαυαρό πρωθυπουργό να ζητήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό του νοσηλευτικού προσωπικού.

Κορονοϊός: Αν κάνετε αυτό στην μάσκα είστε πιο ασφαλείς λένε οι ειδικοί

Γαλλία-κορονοϊός: Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 αρχίζει να γίνεται ευρύτερα αποδεκτός από τους Γάλλους πολίτες, δηλώνει ο πρωθυπουργός Καστέξ

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 έχει αρχίσει να γίνεται ευρύτερα αποδεκτό από τους Γάλλους πολίτες, δήλωσε σήμερα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’αυτό, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Οι Γάλλοι βρίσκονται μεταξύ αυτών που εκφράζουν τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19.

“Με χαρά διαπιστώνω ότι η αποδοχή του προγράμματος εμβολιασμού αυξάνεται και αυτό είναι μια πολύ σπουδαία είδηση για τη χώρα μας”, δήλωσε ο Καστέξ σε επίσκεψη που πραγματοποίησε σε κέντρο εμβολιασμού στο ανατολικό τμήμα της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη Γαλλία. Το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, να επιβληθεί από νωρίτερα νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, δηλαδή από τις 18:00 αντί για τις 20:00 το βράδυ, όπως ισχύει ήδη σε κάποιες περιοχές της ανατολικής και της νοτιοανατολικής Γαλλίας.

Covid-19–Ρωσία: 24.763 νέα κρούσματα και 570 θάνατοι

Ρωσία κατέγραψε 24.763 νέα κρούσματα κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο, από 22.850 που είχε αναφέρει μια ημέρα πριν, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 3.495.816, ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο διαχείρισης του κορονοϊού.

Η Μόσχα επιβεβαίωσε 5.893 νέα κρούσματα το ίδιο διάστημα –από 4.320 που είχε καταγράψει χθες.

Επίσης, το κέντρο διαχείρισης του κορονοϊού ανέφερε 570 νέους θανάτους (566 ήταν ο αντίστοιχος αριθμός χθες) ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 63.940.

Νότια Κορέα: 524 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 10 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Στη Νότια Κορέα καταγράφηκαν 524 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 70.728. Ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε κάτω από το όριο των 600 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι δέκα ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 1.195 νεκρούς ως εδώ. Το ποσοστό θνητότητας ανέρχεται σε 1,69%.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η κατάσταση τείνει να σταθεροποιηθεί στη χώρα, που χτυπήθηκε από το λεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, χάρη στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Την 25η Δεκεμβρίου καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων (1.241) κι έκτοτε ο αριθμός τους ξεπερνούσε συχνά το όριο των χιλίων. Πάντως, την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού (R0) υποχώρησε στο 0,88.

Κατά την κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA), ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 380 (+6 από την προηγουμένη).

(Με επιπλέον πληροφορίες από το νοτιοκορεάτικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.)

Ρωσία: Η Μόσχα ανοίγει και πάλι τα σχολεία την Δευτέρα, αλλά παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα κατά μια εβδομάδα

Η Μόσχα παρέτεινε όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της COVID-19 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου με εξαίρεση τους μαθητές που θα επιστρέψουν στα σχολεία τους την Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η Ρωσία, η οποία έχει ξεκινήσει ένα εθελοντικό πρόγραμμα εμβολιασμού με το ρωσικής παρασκευής εμβόλιο Sputnik V από τον περασμένο μήνα, απέφυγε να επιβάλει αυστηρό lockdown όπως είχε κάνει στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας τον περασμένο χρόνο, προτιμώντας αντ’αυτού τα στοχευμένα μέτρα.

Ο Σομπιάνιν δήλωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού της Μόσχας σημειώνει πρόοδο με χιλιάδες πολίτες να εμβολιάζονται καθημερινά, αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός των νοσηλευομένων, που σημαίνει ότι είναι εφικτή μόνο μια σταδιακή μείωση των περιοριστικών μέτρων.

“Θα είμαι ειλικρινής. Η απόφαση να ακυρώσουμε την εξ’αποστάσεως εκπαίδευση στα γυμνάσια ήταν πολύ δύσκολη”, έγραψε ο δήμαρχος της Μόσχας στην ιστοσελίδα του.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης με κορονοϊό παραμένει μεγάλος και ότι ο εντοπισμός ενός κρούσματος θα έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρη η τάξη του μαθητή αυτού να επιστρέψει στην τηλεκπαίδευση.

Τα περιοριστικά μέτρα στη Μόσχα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων νωρίς, τη χρήση μάσκας μέσα στα καταστήματα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς και την μείωση του προσωπικού που θα εργάζεται με φυσική παρουσία.

Η Ρωσία κατέγραψε χθες 22.850 νέα κρούσματα του κορονοϊού, περιλαμβανομένων 4.320 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 3.471.053.

Ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 στη χώρα ανέρχεται σε 63.370.

Βρετανία-κορονοϊός: Νέα οδηγία των αρχών επιτρέπει σε ασθενείς με COVID-19 που έμειναν σε καραντίνα και δεν εμφάνισαν συμπτώματα να πηγαίνουν απευθείας από τα νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας χωρίς να επανεξετάζονται για νέο κορονοϊό

Η Βρετανία άλλαξε χθες, Τετάρτη, τους κανονισμούς της και θα επιτρέπει πλέον σε ασθενείς με COVID-19, που ολοκλήρωσαν την καραντίνα τους των 14 ημερών χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου, να πηγαίνουν απευθείας από τα νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας χωρίς να επανεξετάζονται για νέο κορονοϊό.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν θεωρείται ότι θέτουν κίνδυνο μετάδοσης, σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση προς τους οίκους ευγηρίας σε όλη τη χώρα.

Τα νοσοκομεία όφειλαν προηγουμένως να κάνουν διαγνωστικό τεστ για την COVID-19 σε οποιονδήποτε προβλεπόταν να πάει σε οίκο ευγηρίας 48 ώρες προτού του δοθεί εξιτήριο.

Ο Τζόναθαν Άσγουορθ, μέλος του κοινοβουλίου που ανήκει στην αντιπολίτευση, επέκρινε την κίνηση αυτή λέγοντας ότι θα έχει “δυνάμει τραγικές συνέπειες”.

“Καλούμε τους υπουργούς να αναθεωρήσουν αυτή την οδηγία και να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν παίρνει εξιτήριο για να πάει σε γηροκομείο χωρίς τεστ για την COVID-19 ώστε να προστατευθούν ζωές”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του την οποία έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Βρετανοί έχουν διαγνωστεί θετικοί στον νέο κορονοϊό, με έναν στους 20 ανθρώπους να υπολογίζεται ότι έχει προσβληθεί από τον ιό σε τμήματα του Λονδίνου. Η ταχύτατα μεταδιδόμενη ασθένεια δημιουργεί τον κίνδυνο υπερφόρτωσης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) της Βρετανίας, καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν με ασθενείς της COVID-19.

Έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας καθώς τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού εξαπλώνονται

Η επιτροπή εκτάκτων αναγκών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεδριάσει σήμερα για τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, τα οποία προκαλούν ανησυχία στις αρχές σε όλο τον κόσμο, όπου ο αγώνας κατά της αναζωπύρωσης της πανδημίας της COVID-19 εντείνεται με περιοριστικά μέτρα, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και εκστρατείες εμβολιασμού.

H αναζωπύρωση του ιού πλήττει και την Κίνα, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, αλλά σήμερα ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 στο έδαφός της από τον περσινό Μάιο.

Την ίδια ώρα το βρετανικό παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού και το νοτιοαφρικανικό, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα μεταδοτικά, εξαπλώνονται: ο αριθμός των χωρών και των εδαφών όπου έχει εντοπιστεί πλέον το νέο στέλεχος του κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη νότια Αγγλία ανέρχεται σε 50, ενώ αυτών στις οποίες έχει εντοπιστεί το νέο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική σε 20, υπολογίζει ο ΠΟΥ, σύμφωνα με τον οποίο οι αριθμοί αυτοί υπολείπονται μάλλον των πραγματικών.

Επιπλέον ένα τρίτο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, προερχόμενο από την Αμαζονία της Βραζιλίας, την ανακάλυψη του οποίου ανακοίνωσε την Κυριακή η Ιαπωνία, αναλύεται και θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος κάνει λόγο για “ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος”.

Η επιτροπή ειδικών του ΠΟΥ, η οποία συνεδριάζει συνήθως κάθε τρεις μήνες, συνεκλήθη τώρα δύο εβδομάδες νωρίτερα για να συζητήσει κυρίως γι’αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού. Όταν ολοκληρωθεί η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής αυτής αναμένεται να ανακοινωθούν συστάσεις για τον ΠΟΥ και τις χώρες μέλη του οργανισμού, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Εμπειρογνώμονες στην Κίνα

Ένα νέο κύμα της επιδημίας έχει εμφανιστεί σχεδόν παντού στον κόσμο.

Η Κίνα, όπου η επιδημία εμφανίστηκε στα τέλη του 2019, ανακοίνωσε σήμερα ότι το 24ωρο που πέρασε κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από την COVID-19 εδώ και οκτώ μήνες. Αυτός καταγράφηκε στην επαρχία Χεμπέι, όπου πολλές πόλεις τέθηκαν πρόσφατα σε καραντίνα μετά την εμφάνιση εστιών κρουσμάτων. Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης 138 νέα κρούσματα κορονοϊού, με αυτόν να είναι ο υψηλότερος ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα από τον Μάρτιο.

Ο νέος αυτός θάνατος ανακοινώθηκε στην Κίνα την ώρα που ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε σήμερα στη χώρα, στην Ουχάν, την πόλη στο κεντρικό τμήμα της Κίνας στην οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019.

Η ομάδα αυτή, η οποία αποτελείται από επιστήμονες διαφόρων εθνικοτήτων, θα ερευνήσει για την πηγή προέλευσης της COVID-19, μόλις τα μέλη της ολοκληρώσουν την περίοδο της καραντίνας δύο εβδομάδων στην οποία τέθηκαν αμέσως μετά την άφιξή τους.

Στην Ασία και πάλι, η Ιαπωνία επέκτεινε χθες, Τετάρτη, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία είχε ήδη επιβάλει στο Τόκιο και τα μεγάλα προάστιά του, σε επτά επιπρόσθετες περιοχές της χώρας, επιβάλλοντας κυρίως το κλείσιμο το βράδυ των μπαρ και των εστιατορίων.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η Βρετανία, η οποία θρηνεί τα περισσότερα θύματα στη γηραιά ήπειρο με σχεδόν 85.000 νεκρούς από την COVID-19 και έχει επιβάλλει νέο λοκντάουν εξαιτίας της διάδοσης ενός παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού που θεωρείται πιο μεταδοτικό, ανακοίνωσε χθες 1.564 θανάτους από COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, με τον αριθμό αυτόν να αποτελεί τον υψηλότερο που καταγράφει η χώρα από τότε που ενέσκηψε η πανδημία.

Και πάλι στην γηραιά ήπειρο, η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες ότι καταφεύγει σε ένα νέο γενικό λοκντάουν από αύριο, Παρασκευή, καθώς ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται γρήγορα στη χώρα με περισσότερα από 10.500 νέα κρούσματα να καταγράφονται το 24ωρο της Τρίτης μεταξύ των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Στην γειτονική Ισπανία, όπου χθες, Τετάρτη, ανακοινώθηκε ότι σχεδόν 39.000 νέα κρούσματα είχαν καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο, η υπουργός Εδαφικής Πολιτικής Καρολίνα Νταρίας έκανε λόγο για μια κατάσταση “ακραίου κινδύνου”.

Παράλληλα στην Ιταλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως τις 30 Απριλίου, ενώ η Γαλλία κρατάει την ανάσα της καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων (περισσότερα από 23.000 ανακοινώθηκε χθες ότι καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο) και η διάδοση του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού.

Την ίδια ώρα στην Αφρική, η Τυνησία ξανατέθηκε σε καραντίνα για 4 ημέρες, από σήμερα ως την Κυριακή, για να επιβραδύνει την εξάπλωση της COVID-19 που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, προκαλώντας μια “πολύ επικίνδυνη” κατάσταση, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Επίσης στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, η Μοζαμβίκη ανακοίνωσε χθες ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλει για υγειονομικούς λόγους εξαιτίας μιας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

“Αστρονομικοί αριθμοί”

Η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.963.557 ανθρώπων στον κόσμο από τότε που το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα γνωστοποίησε την εμφάνισή της στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του AFP.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η περισσότερο πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών (περισσότεροι από 384.000) , αλλά και κρουσμάτων (περισσότερα από 23 εκατομμύρια). Έχοντας κατά μέσον όρο τρεις θανάτους το λεπτό, η χώρα αυτή κατέγραψε χθες, Τετάρτη, νέο ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από την COVID-19 (4.470).

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι έφτασαν τα 10 εκατομμύρια οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 στη χώρα, με τον αριθμό αυτόν να είναι σημαντικός σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς ο ΠΟΥ γνωστοποίησε ότι 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί συνολικά σε 46 χώρες. Ωστόσο η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί εξακολουθεί ακόμη να είναι μεγάλη για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

Στην Καλιφόρνια, μια από τις βασικές εστίες της επιδημίας του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, ένα μεγάλο κέντρο εμβολιασμού άνοιξε χθες τις πύλες του στον χώρο στάθμευσης της διάσημης Disneyland της κομητείας του Όραντζ, την οποία έχουν κλείσει εδώ και δέκα μήνες οι αρχές της αμερικανικής πολιτείας λόγω της πανδημίας.

Χθες εξάλλου εμβολιάστηκε και ο 84χρονος Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με δημοσιογράφους.

Στη Ρωσία παράλληλα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε χθες εντολή να αρχίσει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 όλου του πληθυσμού, λέγοντας ότι το εμβόλιο που έχει παρασκευαστεί από τη χώρα του είναι το “καλύτερο”.

Απέναντι στην εξάπλωση της επιδημίας, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σπεύδουν για να αποκτήσουν και να χορηγήσουν το ταχύτερο δυνατό εμβόλια στους λαούς τους.

Η Βρετανία υπολογίζει ως εκ τούτου στην εφαρμογή “το ταχύτερο δυνατό” ενός εμβολιασμού σε 24ωρη βάση. Ο στόχος της είναι να έχουν εμβολιαστεί ως τα μέσα Φεβρουαρίου οι άνω των 70 ετών και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ήτοι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι, έναντι των 2,4 εκατομμυρίων που έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα από τις 8 Δεκεμβρίου στη χώρα.

Η Αφρικανική Ένωση εξασφάλισε 270 εκατομμύρια εμβόλια κατά της COVID-19 για την αφρικανική ήπειρο, στην οποία οι περισσότερες χώρες δεν διαθέτουν τα μέσα για να χρηματοδοτήσουν τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Νότιας Αφρικής που ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ένωσης.

Τέλος όσον αφορά την Βραζιλία, η Μπραζίλια ανακοίνωσε χθες ότι δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca θα σταλούν αεροπορικώς από την Ινδία ώστε να αρχίσει ως το τέλος του μήνα ο εμβολιασμός του πληθυσμού της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα