Έκτακτη συνεδρίαση υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, προς αναζήτηση λύσεων

Οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία

Parallaxi
έκτακτη-συνεδρίαση-υπουργών-ενέργει-899154
Parallaxi

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί από τότε που η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τρεις ημέρες -ξεκινώντας από την Τετάρτη-, για να εκτελέσει εργασίες συντήρησης. Αναζωπυρώνονται έτσι οι φόβοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει τελείως το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, η οποία αγωνίζεται να αποθηκεύσει αποθέματα ενόψει του χειμώνα.

Όταν ο κρίσιμος αγωγός τέθηκε εκτός λειτουργίας για επισκευές για 10 ημέρες τον Ιούλιο, πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φοβήθηκαν ότι δεν θα επέστρεφε. 

Όταν η Ρωσία επανεκκίνησε τη λειτουργία, οι ροές μειώθηκαν σημαντικά.

Ο πυρηνικός τομέας της Γαλλίας, ο οποίος παρέχει περίπου το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, βρίσκεται επίσης σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής, ωθώντας στα ύψη τις τιμές της ενέργειας στη χώρα.

Η Τσεχική Δημοκρατία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου, καθώς αναζητούνται λύσεις επειγόντως.

Οι επιχειρήσεις ανησυχούν ότι μπορεί να χρειαστεί να διακόπτουν περιοδικά τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εάν υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ τα νοικοκυριά μπορεί να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους αυξανόμενους λογαριασμούς θέρμανσης. Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια βαθιά ύφεση.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Γερμανία, ανησυχία στην υπόλοιπη Ευρώπη για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας Τη Δευτέρα, πάντως, υπήρχε μια νότα αισιοδοξίας. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας γεμίζουν και έτσι η χώρα δεν θα χρειαστεί να πληρώσει τις υψηλές τιμές που επιβάλλει αυτή τη στιγμή η αγορά. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Γερμανίας είναι σχεδόν κατά 83% γεμάτες και θα φτάσουν το όριο του 85% στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Χάμπεκ.

Όμως η τεράστια αβεβαιότητα παραμένει. Οι υψηλές τιμές ενέργειας για το επόμενο έτος δείχνουν ότι οι έμποροι δεν πιστεύουν ότι η κρίση θα περιοριστεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον Rønningen.

«Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία τη Δευτέρα.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα χρειαζόταν περισσότερη βοήθεια από την κυβέρνηση, ζητώντας επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία είπε ότι τα μετρητά της βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της έλλειψης ρωσικών εξαγωγών, γεγονός που την αναγκάζει να πληρώσει υψηλές τιμές αγοράς για να καλύψει τα κενά στην προσφορά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα