Εκτός ΜΕΘ οι τέσσερις στους πέντε θανάτους το τελευταίο δίμηνο – Ποιοι θα λάβουν πρώτοι το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
εκτός-μεθ-οι-τέσσερις-στους-πέντε-θανά-680074
Parallaxi

Εκτός ΜΕΘ οι τέσσερις στους πέντε θανάτους το τελευταίο δίμηνο

Ποσοστό περίπου 80% -ίσως και περισσότερο- των χιλιάδων θανάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο δίμηνο στην χώρα μας, έχουν υπάρξει εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας λόγω των δραματικών πιέσεων που δέχεται το νοσηλευτικό σύστημα.

Αυτό προκύπτει από την αναγωγή και την ανάλυση των δεδομένων σε σχέση με τις νοσηλείες, τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ και τον συνολικό αριθμό των θανάτων. Κι όλα αυτά με την ελπίδα ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί θα βελτιώσουν σημαντικά την εικόνα και, σταδιακά, θα αφήσουμε πίσω τον «εφιάλτη» του τελευταίου χρόνου.

Από τις 27 Οκτωβρίου λοιπόν, έως τις 27 Δεκεμβρίου, θρηνήσαμε από το δεύτερο κύμα της πανδημίας 4.013 νεκρούς, ενώ μέχρι την ίδια ημέρα ήταν διασωληνωμένοι 479 ασθενείς. Επιπλέον, το τελευταίο δίμηνο διαπιστώνεται από την σχετική ενημέρωση του ΕΟΔΥ ότι εξήλθαν από τις ΜΕΘ, συνολικά, 580 συνάνθρωποί μας.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι στη χώρα μας το ποσοστό θνησιμότητας στις εν λόγω μονάδες σημαντικής αρωγής στους ασθενείς είναι της τάξης του 43-45% περίπου, ενώ το ποσοστό επιβίωσης είναι προφανώς 55-57%.

Οι μάχες στις ΜΕΘ σε νούμερα

Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορεί να υπολογισθεί κατά προσέγγιση-όπως εξηγούν κι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί- ότι αφού αυτό το δίμηνο εξήλθαν από τις ΜΕΘ 580 άτομα (που αποτυπώνουν το ευτυχές, θετικό ποσοστό επιβίωσης της τάξης του 55% περίπου) εκείνοι που έχασαν δυστυχώς τη μάχη με την ζωή στις ΜΕΘ, παρά τις επίπονες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών ήταν περίπου 470-500.

Ετσι, με βάση σχετικούς υπολογισμούς, αποκλίσεις κλπ. υπολογίζεται ότι το ποσοστό των Ελλήνων φορέων του ιού που χάνουν την ζωή τους εκτός ΜΕΘ –δηλαδή σε απλές κλίνες Covid ή αλλού- είναι πιθανόν πλέον μεγαλύτερο του 80% (σσ. με τον συνυπολογισμό του προαναφερόμενου συνολικού αριθμού των νεκρών το τελευταίο δίμηνο που υπερβαίνει τους 4000).

Το γεγονός ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός θανάτων που σημειώνεται εκτός ΜΕΘ έχει αναδειχθεί και στο παρελθόν, με μικρότερα όμως ποσοστά (της ταξης του 51%). Είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα της 2ας Νοεμβρίου του «Βήματος» όπου παρουσιαζόταν σχετικό έγγραφο το οποίο είχε παραδοθεί στους αναλυτές της πανδημίας και το οποίο αφορούσε την περίοδο 19-25 Οκτωβρίου, που ακόμη δεν είχε σημειωθεί έξαρση θανάτων.

Στο 11σέλιδο αυτό έγγραφο σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο επταήμερο –οπότε τα κρούσματα αυξάνονταν ραγδαία- απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 ετών και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό που μνημονευόταν αμέσως μετά στην εν λόγω καταγραφή, ότι «31 εκ των νεκρών (49,21%) ήταν διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ και 32 (50,79%) ήταν ασθενείς σε κλινικά τμήματα εκτός ΜΕΘ». Μάλιστα στο εν λόγω έγγραφο προσδιορίζεται αμέσως μετά ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη ενώ η διάμεση ηλικία ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη» .

Αντίστοιχο δείγμα υπάρχει και σε επιδημιολογική έκθεση εκείνης της περιόδου όπου αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους εντός των ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο ήταν 64, επί συνόλου 125 νεκρών εκείνο τον μήνα. Ακόμη από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τις 27 του ίδιου μηνός, αναγραφόταν ότι στις εν λόγω μονάδες είχαν χάσει την ζωή τους 80 άτομα, όταν το σύνολο των αποθανόντων από τον κορωνοϊό, το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, ήταν 191.

Επιπλέον σε δήλωσή της –στις 10 Νοεμβρίου- σημαντική κρατική λειτουργός που ασχολείται με τον εν λόγω τομέα επεσήμαινε ότι «από την αρχή της πανδημίας, πάνω από 900 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και πάνω από 330 βγήκαν από τις ΜΕΘ απόλυτα υγιείς».

Σημειώνεται ότι εκείνη την ημέρα βρίσκονταν στις ΜΕΘ περίπου 270 άτομα. Κι έτσι συνάγεται το συμπέρασμα (με αφαίρεση από το σύνολο των 900 των νοσηλευόμενων εκείνη την στιγμή και των εξελθόντων) ότι οι άνθρωποι που, δυστυχώς, απεβίωσαν στις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας, ήταν περίπου 300. Σημειώνεται ότι το σύνολο των νεκρών από την φονική νόσο ήταν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 866, δηλαδή το ποσοστό αυτών που έχαναν μέχρι τότε την ζωή τους στις ΜΕΘ ήταν της τάξης περίπου του 35% του συνόλου των θανάτων.

Όμως αυτό το ποσοστό φέρεται να μειώθηκε αφού ο συνολικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ είναι 687 (σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ Β. Κικίλια στις 20 Νοεμβρίου), ενώ τα άτομα που νοσούν σοβαρά στη δεύτερη φάση της πανδημίας, είναι πολλαπλάσια. Τις τελευταίες ημέρες η μέση ηλικία νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ είναι 67 έτη, ενώ προ διμήνου ήταν 65.

Ωστόσο ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση του ΕΟΔΥ ότι μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου το 81% των θανάτων ήταν ηλικίας 70 ετών κι άνω ή με υποκείμενο νόσημα, όταν αυτό το ποσοστό στις 27 Οκτωβρίου ήταν 96,1%. Δείγμα δηλαδή της θνησιμότητας της νόσου και σε μικρότερες ηλικίες.

Από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί υγειονομικών κατά τoυ ιου

Εμβόλιο : Ποιοι θα λάβουν πρώτοι το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Πού θα χρησιμοποιείται

Στον σχεδιασμό για την διάθεση του ψηφιακού πιστοποιητικού συμμετοχής στον εμβολιασμό κατά του κοροναϊου το οποίο θα δίνεται στους πολίτες προχωρά η κυβέρνηση.

Στα μέσα Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμού πολιτών που δεν ανήκουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τότε θα πρέπει να τους χορηγείται και σε ψηφιακή μορφή, πιστοποίηση πως έχουν εμβολιαστεί, η οποία θα είναι για προσωπική χρήση.

Όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο μέτρο αυτοπροστασίας, αλλά κίνηση αλληλεγγύης, και τόνισε ότι το σημαντικό δεν είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου αλλά τα κίνητρα.

Εξήγησε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι μόλις χορηγηθεί και η δεύτερη δόση, θα δίνεται πιστοποιητικό το οποίο θα είναι και στα αγγλικά.

Το εμβόλιο και το πιστοποιητικό

Έτσι, πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λαμβάνουν όλοι οι πολίτες οι οποίοι θα κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνίας της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Η προσοχή των αρμοδίων αρχών για την στιγμή πάντως, είναι στραμμένη στην ολοκλήρωση της προετοιμασίας για την δυνατότητα χορήγησης ψηφιακού πιστοποιητικού.

Ο σχεδιασμός προχωρά με ταχείς ρυθμούς καθώς η Πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη και εν συνεχεία να προσαρμόσει την διαδικασία στις όποιες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λαμία: Κινητοποίηση για νοσηλεία κρατούμενου με κορονoϊό – Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του

Στο σηπτικό δωμάτιο του Νοσοκομείου Λαμίας ξημέρωσε ο 68χρονος κρατούμενος των Φυλακών Δομοκού, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας (28/12) αισθάνθηκε δύσπνοια λόγω κοροναϊού και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στα Επείγοντα.

Πρόκειται για έναν από τους τρεις κρατουμένους των Φυλακών Λάρισας οι οποίοι είχαν πάει με μεταγωγή στο Δομοκό προκειμένου να προστατευθούν από τον κοροναϊό που έχει κατακλύσει το συγκεκριμένο Κατάστημα Κράτησης.

Ωστόσο στο τεστ που τους έγινε στις 14 Δεκεμβρίου εμφανίσθηκαν θετικοί οι δύο εκ των τριών, ενώ σύμφωνα με το lamiareport.gr  πλέον είναι και οι τρεις θετικοί.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Λαμίας ο 68χρονος χρειάζεται νοσηλεία και σε αυτό το σημείο και με PCR θετικό άρχισαν τα προβλήματα, λόγω έλλειψης ειδικών μονάδων. Το Νοσοκομείο Λαμίας έχει εκδηλώσει την αδυναμία νοσηλείας περιστατικών που χρήζουν φύλαξης, καθώς ο μοναδικός προβλεπόμενος χώρος χρησιμοποιείται από τους κρατούμενους που δεν έχουν covid-19.

Σύμφωνα με το Διοικητή του ΓΝ Λαμίας Ανδρέα Κολοκυθά, από τη στιγμή που προέκυψε θέμα για το που θα νοσηλευτεί κρατούμενος με κοροναϊό, το Νοσοκομείο δε θα αφήσει ασθενή στο δρόμο και θα διαθέσει δωμάτιο, η φύλαξή του όμως καθίσταται και προβληματική και επικίνδυνη.

Το click away φεύγει και έρχεται το… click in shop – Πώς θα λειτουργεί

Lockdown : Πρόστιμο σε κομμωτήριο στην Κρήτη – Δούλευε χωρίς ραντεβού

Πρόστιμο βεβαιώθηκε σε επιχείρηση του Ηρακλείου που δεν τηρούσε τα μέτρα για τον κοροναϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι αρχές χθες εντόπισαν ένα κομμωτήριο το οποίο δεν πραγματοποιούσε ραντεβού με αποτέλεσμα να «κοπεί» πρόστιμο στον ιδιοκτήτη ύψους 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό, τι αφορά στα κομμωτήρια, προβλέπεται απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας τα 2 μέτρα. Οι πελάτες θα μπορούν να προσέρχονται μόνο με ραντεβού, με τους επιχειρηματίες να κρατούν κατάλογο με τα ραντεβού διαθέσιμο για έλεγχο από τα ελεγκτικά όργανα.

Φυσικά, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τους πελάτες.

Εμβόλιο – Πουρνάρας : Το αλλεργικό περιστατικό ήταν μια ταχυκαρδία

Μία ελαφριά αλλεργική αντίδραση σε μια 32χρονη ειδικευόμενη γιατρό στο νοσοκομείο «Αττικόν» παρατηρήθηκε την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού στην Ελλάδα, η οποία όμως χαρακτηρίστηκε «μη σοβαρή» από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλεόυς.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Αττικού Νοσοκομείο, Σπύρος Πουρνάρας αναφερόμενος στο αλλεργικό περιστατικό τόνισε ότι «υπήρξε μία αλλεργική αντίδραση, συμβαίνουν αυτά. Μια ταχυκαρδία εμφάνισε η κοπέλα και τώρα είναι μία χαρά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, είναι καθημερινά φαινόμενα αυτά».

Ο κ. Πουρνάρας τόνισε ότι οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί είναι «μετρημένες στα δάχτυλα», ενώ οι ήπιες είναι περισσότερες, όπως συμβαίνει με πολλά φάρμακα, εμβόλια και τρόφιμα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων μιλώντας στο Open, «ούτε το χέρι μας δεν πονάει» με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια ύφεση όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση.

Μητσοτάκης: Το εμβόλιο αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή προσοχή για 3ο κύμα

Sms στο 13033 – Πρωτοχρονιά: Πώς πάμε στο ρεβεγιόν – Τι κωδικό στέλνουμε

Mετά τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων,  η προετοιμασία για την Πρωτοχρονιά έχει ξεκινήσει για τις οικογένειες, που κάνουν τα πλάνα τους για το εορταστικό τραπέζι, που φέτος θα είναι διαφορετικό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κυβερνητικού επιτελείου αναγκαστικά το ρεβεγιόν «μεταφέρεται» μεσημέρι με έως 9 άτομα,  δεδομένου ότι το βράδυ και συγκεκριμένα από τις 22:00 έως τις 05:00 ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ακόμα όμως και το μεσημέρι ισχύουν απαγορεύσεις και τα sms στο 13033, τα οποία οι πολίτες θα πρέπει να τηρήσουν αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα.

Το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε αναφέρει επίσης πως όποιος θέλει να βγει από το σπίτι του θα πρέπει να στείλει sms στο 13033 με τον κωδικό 6. Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε sms στο 13033 στον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο.

Eν τω μεταξύ λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε. Με απλά λόγια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 22:00 ή να διανυκτερεύσει στο φιλικό σπίτι.

Πηγές: in.gr, ethnos.gr, skai.gr, star.gr, mega, ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα