Ελλάδα

Ελάφια στην Πάρνηθα: Απαγορεύεται αυστηρά το τάισμα- Συστάσεις

Πριν μερικές εβδομάδες, ένα ελάφι στην Πάρνηθα βρέθηκε νεκρό

Parallaxi
ελάφια-στην-πάρνηθα-απαγορεύεται-αυσ-389680
Parallaxi

Πριν μερικές εβδομάδες, ένα ελάφι στην Πάρνηθα βρέθηκε νεκρό, καθώς περιπατητές του έδωσαν να φάει γαριδάκια τόστ κονσέρβες και άλλες … αυστηρώς ακατάλληλες τροφές για ένα φυτοφάγο ζώο.

«Ψωμιά, πατατάκια, σκυλοτροφές από το πρωί πέρασαν 1000 άτομα. Ειδικά τα ΣΚ έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Φέρνουν από τα σπίτια και μετα το ελάφι ψάχνει στα σκουπίδια γιατί θέλει να βρει έτοιμη τροφή» ανέφερε η Ειδικός Δασοπροστασίας, Δρακούλη Δήμητρα.

Σε όλους τους χώρους αναψυχής στην Πάρνηθα υπάρχει αυτή εδώ η ταμπέλα στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα, ότι απαγορεύεται οι επισκέπτες να ταΐζουν τα ζώα. Οι περισσότεροι ωστόσο, που έρχονται εδώ μόλις δουν τα ελάφια την αγνοούν επιδεικτικά.

«Απαράδεκτο. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που δυστυχώς το βλέπουν σαν παιχνίδι» λέει επισκέπτης της περιοχής ενώ άλλος σημείωσε πως «και στον ζωολογικό κήπο το έχω δει. Δεν νομίζω ότι το κάνουν (εξ) επίτηδες. Δεν θέλουν να του κάνουν κακό, αλλά νομίζουν, ότι του κάνουν καλό».

Αρκετές οικογένειες, όπως αυτή στο βίντεο επιλέγουν να δώσουν στα ελάφια φρούτα, που θεωρητικά είναι πιο ασφαλή. Είναι σωστή όμως, αυτή η κίνηση;

«Oι μπανάνες για παράδειγμα έχουν ζάχαρη. Δεν πρέπει να τους δίνουμε ούτε κλαδί, ούτε χορτάρι πρέπει να φάει μόνο του γιατί δεν πρέπει να εξοικειώνεται» σημείωσε η Ειδικός Δασοπροστασίας, Δρακούλη Δήμητρα

Το πόσο εξοικειωμένα είναι τα ελάφια με τους ανθρώπους φαίνεται από το γεγονός, ότι ελάφι κατέβηκε τον δρόμο και έφτασε σε συγκεκριμένο σημείο περιμένοντας να έρθει κάποιος να του δώσει τροφή.

Γι αυτό έχουν κατέβει τόσο κοντά στον δρόμο και μπορεί να καθίσουν εκεί να μην κουνιούνται γιατί έχουν συνδέσει τον άνθρωπο με παροχή τροφής δήλωσε η Ειδικός Δασοπροστασίας, Δρακούλη Δήμητρα

Κι όπως μας συμβουλεύουν τα μέλη του φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας «καλούμαστε να προστατεύσουμε ένα τόσο όμορφο και σπάνιο ζώο. Ώστε να το χαρούν και οι επόμενες γενιές».

Πηγή: skai.gr

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα