Ελλάδα

Φιγούρες Playmobil αναπαριστούν… την Ελληνική Επανάσταση!

Παρουσιάστηκε σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Parallaxi
φιγούρες-playmobil-αναπαριστούν-την-ελληνικ-501072
Parallaxi

Η κήρυξη της επανάστασης στην Πελοπόννησο, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, η καπετάνισσα Μπουμπουλίνα με το πλήρωμά της, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Μάρκος Μπότσαρης, αποτελούν μερικά από τα γεγονότα και τις προσωπικότητες που κοσμούν την έκθεση «Το ’21 Αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα playmobil», που παρουσιάστηκε σήμερα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Περισσότερα από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκήνων), κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα playmobil τα οποία απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821, παρουσιάζονται στο Μουσείο φιλοδοξώντας να προσελκύσουν μικρούς και μεγάλους και να αφηγηθούν την ιστορία μέσα από μία αλλιώτικη ματιά. Η έκθεση είναι μέρος της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις που οργανώνει το Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

To Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών PLAYMOBIL καθώς και με τη στήριξη της PLAYMOBIL Hellas, επιδιώκουν να προσεγγίσουν με πρωτότυπο, εντυπωσιακό και ιστορικά τεκμηριωμένο τρόπο την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Στην εικαστικά ανανεωμένη ματιά που προβάλλονται τα γεγονότα του 1821 αναφέρθηκε η διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, Ευθυμία Παπασπύρου. «Τα γεγονότα δεν αλλάζουν όμως ο χρόνος που περνάει αλλάζει τον τρόπο που τα βλέπουμε και τα προβάλλουμε. Προβάλλονται εικαστικά με ανανεωμένη ματιά πιο ευφάνταστα και αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους που τα κάνουν πιο προσιτά και πιο ελκυστικά. Τέτοιο παράδειγμα είναι η έκθεση ‘’ Το ‘21 αλλιώς” που αξιοποίησε όλα αυτά τα σύγχρονα δεδομένα», επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Παπασπύρου.

«Πολύπλοκο και δύσκολο όνειρο» χαρακτήρισε την έκθεση η διευθύντρια Μάρκετινγκ της PLAYMOBIL HELLAS, Ειρήνη Ευφραιμίδη. Παράλληλα τόνισε ότι «ο σκοπός για τον οποίο κατασκευάστηκε αυτό το παιχνίδι θα έχει επιτευχθεί, αν η έκθεση αυτή βοηθήσει έστω και λίγο τους επισκέπτες της να συνδεθούν με την ιστορία τους να ρίξουν μία μικρή ματιά στο παρελθόν, να ενδιαφερθούν λίγο περισσότερο για αυτά που συνέβησαν πριν 200 χρόνια».

Το σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν αναλάβει οι επιμελήτριες του Μουσείου, η ιστορικός τέχνης, Νατάσα Καστρίτη , η αρχαιολόγος Παναγιώτα Παναρίτη και η ιστορικός , Ρεγγίνα Κατσιμάρδου. Για την κατασκευή διοραμάτων είναι υπεύθυνοι οι συλλέκτες και κατασκευαστές Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, ‘Αγγελος Γιακουμάτος, Βασιλική Φατή ενώ την κατασκευή φιγούρων ιστορικών προσώπων έχει αναλάβει ο Στέλιος Μυλωνάς.

Όπως δήλωσε η κ. Καστρίτη, «είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία προσπάθεια στην Ελλάδα να απεικονιστεί η Επανάσταση του 1821 από playmobils, διοράματα, και είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια έκθεση διοραμάτων playmobil μπαίνει σε ένα τέτοιο μουσείο. Εντυπωσιαστήκαμε όταν ανακαλύψαμε τις δυνατότητες που προσφέρει το playmobil στις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις».

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση με οδηγό το ειδικό έντυπο δραστηριοτήτων που θα παραλαμβάνουν στην είσοδο, ώστε να μπορέσουν να αναζητήσουν συγκεκριμένους ήρωες, να κατευθύνουν διαδραστικά μια πυρπόληση τουρκικού δικρότου και να παίξουν ψυχαγωγικά επιτραπέζια παιχνίδια.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τον Μάιο του 2020, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ενώ οι ώρες και μέρες λειτουργίας είναι από Τρίτη έως Κυριακή από τις 9:00 πμ μέχρι τις 2 μμ.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα