Ελλάδα

Ξεκίνησε η υλοτόμηση ξηρών δένδρων στο Δημοτικό Άλσος Συκεών

Στο Δημοτικό Άλσος Συκεών έχουν εντοπισθεί και σημανθεί συνολικά 77 δένδρα (πεύκα, κυπαρίσσια, λέιλαντ) προς υλοτόμηση και απομάκρυνση.

Parallaxi
ξεκίνησε-η-υλοτόμηση-ξηρών-δένδρων-στ-459460
Parallaxi

Στην εξυγίανση του Δημοτικού Άλσους Συκεών (Δενδροφυτεία), με την υλοτόμηση και απομάκρυνση των ξηρών δένδρων, προχώρησε σήμερα η Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η παρέμβαση αυτή προέκυψε μετά την αυτοψία που διενεργήθηκε από στελέχη της Υπηρεσίας το προηγούμενο διάστημα, εν μέσω της έξαρσης και εξάπλωσης του τραγικού φαινομένου με τον αφανισμό δεκάδων χιλιάδων δένδρων στο δάσος του Σέιχ-Σου από το έντομο του φλοιοφάγου ή βλαστοφάγου (Tomicus piniperda), που είναι το έντομο φονιάς των πεύκων και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς παρά μόνο με υλοτόμηση και άμεση απομάκρυνση των νεκρών και προσβεβλημένων δένδρων.

Στο Δημοτικό Άλσος Συκεών έχουν εντοπισθεί και σημανθεί συνολικά 77 δένδρα (πεύκα, κυπαρίσσια, λέιλαντ) προς υλοτόμηση και απομάκρυνση, κατόπιν και της έγκρισης του Δασαρχείου. Ωστόσο, ένα ελάχιστο ποσοστό από αυτά έχουν προσβληθεί από το έντομο του βλαστοφάγου, με τον αριθμό των δένδρων να φθάνει περίπου στα 3-4, ενώ τα υπόλοιπα επλήγησαν από άλλες αιτίες.

Ειδικά συνεργεία του δήμου με τον κατάλληλο εξοπλισμό, κατόπιν της ειδικής άδειας του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, από νωρίς σήμερα το πρωί (Τρίτη 25 Ιουνίου 2019), ανέλαβαν δράση στο Άλσος της Δενδροφυτείας υλοτομώντας τα νεκρά δένδρα, «κατεδαφίζοντας» και τεμαχίζοντας τα 20 πρώτα, για να συνεχισθούν οι εργασίες και το επόμενο διάστημα. «Το Άλσος της Δενδροφυτείας βρίσκεται καθημερινά υπό έλεγχο και παρακολούθηση. Είναι ένας πνεύμονας πρασίνου, ένας μοναδικός χώρος αναψυχής και εκδηλώσεων, που φροντίζουμε να βρίσκεται πάντα στην καλύτερη κατάσταση. Έχοντας δίπλα μας τη μεγάλη και εξελισσόμενη καταστροφή του Σέιχ-Σου, με τις πρώτες επισημάνσεις νεκρών δένδρων στο Δημοτικό μας Άλσος ήμασταν έτοιμοι να παρέμβουμε για την απομάκρυνση των ξηρών ατόμων, κάτι που γίνεται σήμερα και θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος, μαζί με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας Αλέκο Σιμητόπουλο, επόπτευσαν τις εργασίες της υλοτόμησης. Όπως είπε ο κ.Σιμητόπουλος, η ξυλεία που θα προκύψει από την υλοτόμηση θα μεταφερθεί σε ειδικό χώρο στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων από όπου θα διατεθεί στους κατοίκους, ενώ τα κλαδιά θα οδηγηθούν σε άλλους πιστοποιημένους χώρους που θα γίνει ο θρυμματισμός τους για άλλη χρήση.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα