Top

Έλληνας φοιτητής ταξίδεψε με ποδήλατο από τη Σκωτία για να επιστρέψει στην Αθήνα

Όταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση πτήσεων λόγω της πανδημίας.

Parallaxi
έλληνας-φοιτητής-ταξίδεψε-με-ποδήλατ-629163
Parallaxi
Εικόνα: Twitter
Ένας  εικοσάχρονος Έλληνας φοιτητής, ο Κλέων Παπαδημητρίου που είχε εγκλωβιστεί στην Σκωτία, όπου σπούδαζε, χωρίς δυνατότητα να γυρίσει στην Αθήνα, καθώς οι πτήσεις είχαν ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας, αποφάσισε να ταξιδέψει με το ποδήλατο του, διανύοντας μία  απόσταση 2.175 μιλίων.
«Τώρα αρχίζω και συνειδητοποιώ πόσο μεγάλο κατόρθωμα ήταν», δηλώνει ο νεαρός για το ταξίδι που διήρκεσε 48 ημέρες. «Και όντως έμαθα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου, για τα όρια μου, τις αντοχές μου και τις αδυναμίες μου. Και θα έλεγα ότι ελπίζω πραγματικά αυτό το ταξίδι να ενέπνευσε τουλάχιστον έναν άνθρωπο να βγει από το comfort zone και να δοκιμάσει κάτι καινούριο, κάτι σημαντικό».
Ο Κλέων Παπαδημητρίου που ετοιμάζεται να περάσει στο τρίτο έτος των σπουδών του στο Πανεπιστημίο Aberdeen, αναφέρει ότι ήταν οι τελευταίες μέρες του Μαρτίου, όταν αποφάσισε να αναζητήσει μία άμεση πτήση για το σπίτι του, με την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί γρήγορα η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από τους φίλους του είχαν ήδη γυρίσει, αλλά αυτός παρέμεινε πίσω για να μην χάσει κάποιο μάθημα. Είχε κάνει κράτηση για τρεις πτήσεις, αλλά όλες είχαν ακυρωθεί.
«Μέχρι τις αρχές Απριλίου, ήξερα ότι θα περνούσα τουλάχιστον τον επόμενο μήνα καραντίνα στο Aberdeen», δήλωσε.
«Μέχρι τότε δεν είχα ιδέα».

Σαρδέλες σε κονσέρβα, ένα ποδήλατο και μία σκηνή.

Χιλιάδες μίλια μακριά από την οικογένεια του και με όρεξη για περιπέτεια, ο Παπαδημητρίου αναφέρει ότι ξεκίνησε να ψάχνει τι χρειάζεται για ένα ταξίδι με ποδήλατο. Αναφέρει ότι είχε κερδίσει έναν αγώνα το 2019 και είχε κάνει μία προπόνηση λίγων εβδομάδων, αλλά τίποτα περισσότερο.
Αρχικά, δήλωσε ότι η ιδέα ήταν ουτοπική. Αλλά σύντομα ξεκίνησε να αγοράζει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειαζόταν. Αγόρασε ένα ποδήλατο και στην συνέχεια ανακοίνωσε την ιδέα του στους φίλους του και στους γονείς του. Συμφώνησαν, όπως είπε, κυρίως επειδή θεώρησαν ότι ήταν μία ιδέα που θα ξεχνούσε γρήγορα.
Ο πατέρας του συμφώνησε με την προϋπόθεση ότι θα έχει μαζί του μία εφαρμογή η οποία θα παρακολουθεί την διαδρομή του.
Στις 10 Μάιου, εξοπλισμένος με κονσέρβες, φυστικοβούτυρο και ψωμί, έναν υπνόσακο, μία σκηνή και εξαρτήματα για το ποδήλατο, ξεκίνησε το ταξίδι του.

Δεκάδες χιλιάδες μίλια κάθε μέρα

Έκανε με το ποδήλατό του καθημερινά 35 με 75 μίλια, ταξίδεψε κατά μήκος του Ρήνου ποταμού για αρκετές ημέρες, πέρασε μέσα από την Αυστρία και πήγε με ποδήλατο στην ανατολική ακτή της Ιταλίας, πριν πάρει το καράβι για το λιμάνι της Πάτρας και από εκεί να μετακινηθεί με ποδήλατο στην Αθήνα.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του, κατασκήνωσε σε χωράφια και δάση. Περνούσε τις τελευταίες στιγμές της κάθε ημέρας γράφοντας την εξέλιξη, σημειώνοντας το μονοπάτι της επόμενης ημέρας και δίνοντας αναφορά σε φίλους και οικογένεια. Καθώς οι εβδομάδες περνούσαν, ανέφερε ότι όλο και περισσότερος κόσμος μάθαινε για το ταξίδι του και λάμβανε νέα από γνωστούς και φίλους.

Καθώς έκανε το ταξίδι του σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη, ο Παπαδημητρίου ανέφερε ότι ορισμένες φορές έβρισκε φίλους ή γνωστούς, που του προσέφεραν ένα κρεβάτι ή ένα ντουζ, μία πολύ γλυκιά εναλλακτική από τα ξύλινα παγκάκια στα οποία συνήθιζε να περνάει τα βράδια.

«Ως σχετικά εσωστρεφής άνθρωπος, εξαναγκάστηκα να βγω από την άνεσή μου, καθώς εάν δεν έκανα κάποια πράγματα, δεν θα είχα μέρος να μείνω, δεν θα είχα νερό», ανέφερε. «Αναγκάστηκα να κάνω αυτές τις κινήσεις και να επικοινωνήσω».
Στις 27 Ιουνίου, σχεδόν 50 ημέρες από τότε που ξεκίνησε το ταξίδι, έφτασε σπίτι, όπου η οικογένεια του μαζί με δεκάδες φίλους του,  μερικοί από τους οποίους ήταν άγνωστοι που τους συνάντησε στην διαδρομή- τον περίμεναν για να γιορτάσουν την άφιξη του.
«Ήταν πολύ συγκινητικό», είπε. «Επειδή οι γονείς μου ήταν αρκετά περιπετειώδεις ως άνθρωποι όταν ήταν νέοι, το να με βλέπουν να ακολουθώ τα βήματα τους, νομίζω ότι είναι πολύ συγκινητικό. Αλλά νομίζω ότι αισθάνθηκαν κυρίως ανακούφιση», πρόσθεσε.

«Θέσε τον πήχη πολύ ψηλά»

Τώρα πίσω στην Ελλάδα, ο νεαρός φοιτητής, έφυγε από την Αθήνα για καλοκαιρινή δουλειά και δηλώνει ότι ακόμη σκέφτεται το επτά εβδομάδων ταξίδι με το ποδήλατο του.

«Νομίζω ότι βελτιώθηκα ως άνθρωπος, έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιστεύω περισσότερο στις ικανότητες μου» ανέφερε. «Εάν δεν είχα κάνει αυτό το ταξίδι και με ρωτούσε κανείς εάν μπορώ να το κάνω, θα του έλεγα όχι, αφού πώς θα μπορούσα να κάνω όλα αυτά;».
Αλλά ακόμη και τώρα που πέτυχε τον στόχο του, ο Παπαδημητρίου δηλώνει έτοιμος για τον επόμενο μεγάλο του στόχο. Και έχει μία χρήσιμη συμβουλή για εκείνους που σωστά θεωρούν ότι ένα ταξίδι 48 ημερών είναι κάτι δύσκολο.

«Όταν θέτεις πραγματικά ψηλά τον πήχη και κατορθώνεις να φτάσεις αυτό τον φιλόδοξο στόχο, είτε το πετύχεις είτε όχι, εξελίσσεσαι» λέει χαρακτηριστικά. «Μαθαίνεις πράγματα για τον εαυτό σου και εκπλήσσεσαι με τον εαυτό σου».

Πηγή: CNN

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα