Ελληνική μαφία: Ο άγνωστος «εμφύλιος» και τα θύματά της
Ανεξιχνίαστες οι περισσότερες «πληρωμένες εκτελέσεις» ανθρώπων της νύχτας
Η εγκληματική σιωπή το τελευταίο πεντάμηνο στον κόσμο της νύκτας, μας είχε δώσει την ψεύτικη ελπίδα ότι ο πόλεμος των 23 συμμοριών που λυμαίνεται την Αττική κι ο οποίος είχε ξεκινήσει το 2018 κι είχε αφήσει περισσότερα από 20 θύματα, είχε τελειώσει.
Είχαμε παλαιότερα πληροφορίες για συνάντηση νονών της νύκτας στα νότια προάστια της Αττικής για να υπάρξει εκεχειρία μεταξύ τους.
Ομως η εν ψυχρώ δολοφονία του 53χρονου Γιάννη Σκαφτούρου στα Σκούρτα μας ανέδειξε ότι όλο αυτό το διάστημα που θεωρούσαμε ότι είχε λήξει αυτή η φάση του εμφυλίου στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος, απλώς ετοιμαζόταν και τελειοποιείτο η επιχείρηση εξόντωσης του εν λόγω ποινικού μέσα στο σπίτι του.
Κι αυτό μάλιστα σε απομακρυσμένη περιοχή σε μία πρωτοφανή επίδειξη ισχύος των κακοποιών. Κάτι που προκαλεί φόβους ότι θα υπάρξουν νέες ανταποδοτικές, αιματηρές επιθέσεις για λόγους επικυριαρχίας στον κόσμο της νύκτας και κυρίως στα δυτικά προάστια και στον Πειραιά.
Αλληλουχία δολοφονιών
Με συμπληρωματικό ενδιαφέρον στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, σε ύποπτες «επενδύσεις» σε αλυσίδες καταστημάτων αλλά και στη διακίνηση ναρκωτικών ή προστασία καταστημάτων στην Αττική, σε θέρετρα όπως η Μύκονος κ.λπ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο 53χρονος που δολοφονήθηκε στη Βοιωτία ήταν από τους κύριους στόχους έρευνας της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι είχε μεγάλα έσοδα κι ότι είχε ατύπως μερίδια μέχρι και σε αρτοποιεία.
Με τη βία να επανατροφοδοτείται, όπως ίσως συμβαίνει και στην περίπτωση του Γιάννη Σκαφτούρου, από την τακτική των ανθρώπων της νύκτας να σκοτώνουν αντιπάλους τους για να προλάβουν μία αντίστοιχη εγκληματική κίνηση σε βάρος τους.
Κι είναι ενδεικτικό ότι από τους 30-40 κυρίαρχους της ελληνικής μαφίας κάποια χρονική στιγμή, μετά από 10-15 χρόνια θα έχουν επιβιώσει λόγω του πολέμου αλληλοεξόντωσης περίπου 2-3 από αυτούς, αν έχουν εγκαίρως αποτραβηχτεί ή αν παραμένουν στην… ασφάλεια της φυλακής. Με την ενεργοποίηση συνήθως 15-20 πληρωμένων εκτελεστών από Ελλάδα, Αλβανία κι άλλες χώρες που ενεργοποιούνται από τους καθοδηγητές των συμμοριών».
Σε αυτή την αναφορά προχώρησε, μιλώντας στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Λεωφόρου Κατεχάκη, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία στη Βοιωτία του ποινικού που ακουγόταν με το ψευδώνυμο «θείος Τζο» στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για την εξιχνίαση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009 στο Καβούρι. Με τις διωκτικές αρχές να στέκονται αδύναμες να εξιχνιάσουν έστω κι ένα μικρό ποσοστό αυτών των επιθέσεων, αφήνοντας πολλές φορές να εξελιχθεί η «αυτοκάθαρση» στον χώρο της νύκτας.
Δεκάδες νεκροί
Ο κατάλογος των εγκληματικών ενεργειών δεν έχει τέλος. Την περίοδο 2005-2009 είχαν σημειωθεί περίπου 20 δολοφονίες – και ανάμεσα σε αυτές των Αριστείδη Λακιώτη, Αλεξάντερ Σιμόνι, Γιάννη Γαβάκη, Σωτήρη Κούση, Αριστοτέλη Γιαγιά, Γιώργου Αρβανιτάκη, Γιώργου Αυτιά, Γεράσιμου Μαυράκη, Γιώργου Σαμπάτ, Αλέξανδρου Κοσμόπουλου, Γιώργου Αναγνωστόπουλου και άλλων – που δεν εξιχνιάστηκαν.
Ορισμένοι από αυτούς ήταν συνεργάτες ή αντίπαλοι συμμοριών στα δυτικά προάστια όπου συμμετείχαν ο Βασίλης Στεφανάκος κι ο Γιάννης Σκαφτούρος. Ακολούθησαν την τελευταία τριετία οι εν ψυχρώ δολοφονίες των ιδιωτών Β. Στεφανάκου, Γ. Λίτσα, Μ. Καραγιάννη, Π. Σιτοκωνσταντίνου, Β. Γρίβα, Κατερ. Αναγνωστάκη, Δ. Καπετανάκη, Κ. Ασημακόπουλου, Δ. Μάλαμα, του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου κι άλλες αιματηρές επιθέσεις στη Βούλα, στον Πειραιά, στο Περιστέρι, στην Κυψέλη, στο Γαλάτσι οι οποίες επίσης δεν έχουν εξιχνιασθεί.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι πολλοί ποινικοί έχουν επαφή με αστυνομικούς, κρατικούς παράγοντες αλλά και πολιτικούς κι είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί από αυτούς μνημονεύονταν στη δικογραφία που είχε σχηματίσει η ΕΥΠ την περίοδο 2016-2018 για τη διαφθορά στο εσωτερικό των αρχών ασφαλείας.
Σε αυτή την έρευνα της ΕΥΠ είχαν αποδοθεί κεντρικοί ρόλοι στον 50χρονο επιχειρηματία Δημήτρη Μάλαμα που δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι και ο οποίος φαίνεται να συντόνιζε εισπράξεις για «προστασία» περίπου 1.000 οίκων ανοχής, στούντιο μασάζ κ.λπ. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους σε αυτό το «σύστημα» που ήσαν εν ενεργεία και απόστρατοι αστυνομικοί φέρεται να είχαν γνωριμίες με πρώην βουλευτές και να επιδίωκαν μέχρι και συμμετοχή σε διαγωνισμούς για την τροφοδοσία του hotspot όπου φιλοξενούνται μετανάστες μέχρι και για αγορά του καφενείου της Βουλής. .
Η εγκληματική δράση
Σημειώνεται ότι στη λίστα με τους 500 περίπου «νονούς της νύκτας» που ανήκαν σε 23 συμμορίες και είχε αποστείλει πριν από έναν περίπου χρόνο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης στον Αρειο Πάγο, στην πρώτη θέση υπήρχε η οργάνωση στην οποία ανήκε ο 53χρονος που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αγνώστων προ δυο 24ώρων στη Βοιωτία. Οπως σημειωνόταν, ήταν η πιο ισχυρή συμμορία που δρα στα δυτικά προάστια (κυρίως στην περιοχή Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού κ.λπ.) από το 2000 κι αριθμεί 70 μέλη, από τα οποία οι 23 έχουν κεντρικό ρόλο.
Η εγκληματική αυτή οργάνωση σύμφωνα με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ κατηύθυνε εγκληματικές ενέργειες, όπως την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009 μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού ενώ συμμετέχει σε λαθρεμπόριο καυσίμων, ελέγχει πρατήρια βενζίνης και πουλά προστασία σε εκατοντάδες καταστήματα. Επιπλέον είχε επιχειρηθεί να συνδεθεί με δεκάδες συμβόλαια θανάτου κυρίως της περιόδου 2000-2010, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν αναφερθεί επαφές με αντιεξουσιαστές.
Ακόμη θεωρήθηκε ότι είχε σχέσεις με τη «μαφία των φυλακών» που αποκαλύφθηκε το 2015 από τη Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής όπου ανάμεσα σε στόχους βομβιστικών επιθέσεων ήταν δικαστικοί λειτουργοί αλλά και κρατούμενοι πολιτικοί, όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος κι ο Γιάννης Σμπώκος που κατηγορούνταν για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ανεξιχνίαστες οι περισσότερες «πληρωμένες εκτελέσεις» ανθρώπων της νύχτας
Ήταν πέρυσι τέτοια περίπου εποχή (19 Μαΐου) που ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβαινε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα, προκειμένου να του παραδώσει ένα ογκώδη φάκελο με τα ονόματα 500 –όπως διέρρεε η Κατεχάκη- σκληρών ποινικών που είχαν αποφυλακιστεί και κυκλοφορούσαν ελεύθεροι.
Το θέμα έγινε επί ημέρες πρωτοσέλιδο με πηχυαίους τίτλους στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και αντικείμενο προβολής σε ειδικές εκπομπές και «πρωινάδικα» : Όλοι, με πρώτο το υπουργείο Προστασίας , το παρουσίαζαν ως μια ενέργεια που καθιστούσε θέμα χρόνου τη σύλληψη σκληρών εγκληματιών, πρωτίστως των νονών της νύχτας (και αυτών με τα πληρωμένα συμβόλαια) – και, φυσικά, την εξάρθρωση των συμμοριών τους.
Σχετικό ρεπορτάζ, ανέφερε:
«Ο φάκελος είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διεξήγαγε η Ασφάλεια Αττικής και εντός αυτής αναλύεται όλη η δομή του οργανωμένου εγκλήματος τη τελευταία δεκαετία. Ανάμεσα στις υποθέσεις που υπάρχουν στον φάκελο περιλαμβάνονται συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες, εκβιασμοί, μαστροπεία, ναρκωτικά και άλλα. Πηγές της Κατεχάκη τονίζουν ότι στόχος αυτής της κίνησης είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας της ΕΛ.ΑΣ με τη Δικαιοσύνη ώστε να προχωρήσει μια ποινική έρευνα για το οργανωμένο έγκλημα και να μπει τέλος στη δράση του, που το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει».
Ένα χρόνο μετά, η πρωτοβουλία του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα, δεν γνωρίζουμε (και το χειρότερο, δεν ερευνούμε καν) αν έχει ολοκληρωθεί ή σε ποιο στάδιο βρίσκεται!
Ελάχιστες υποθέσεις εκτελέσεων με πληρωμένα συμβόλαια έχουν αντιμετωπιστεί από την ΕΛΑΣ. Από τις 65 περίπου εκτελέσεις είναι ζήτημα αν έχουν εξιχνιαστεί-και που έχουν σχέση κυρίως με πληρωμένους από το εξωτερικό εκτελεστές.
Ερωτήματα υπάρχουν πολλά γιατί αυτό συμβαίνει. Πχ δεν παρακολουθούνται οι επικεφαλής των συμμοριών και τα «πρωτοπαλλήκαρά» τους; Δεν υπάρχουν πληροφορίες από τα μέσα; Τα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.
ΠΗΓΕΣ: in.gr / ieidiseis.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ