Ελληνική οικονομία: Τα κρίσιμα ραντεβού και ο δύσκολος χειμώνας
Η ατζέντα της ΔΕΘ, τα μέτρα στήριξης και οι νέες αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους
Με κρίσιμα ραντεβού κάνει ποδαρικό ο Σεπτέμβριος ενόψει ενός καυτού φθινοπώρου, όπου το βλέμμα της οικονομικής ηγεσίας βρίσκεται φυσικά και στον προσεχή, δύσκολο χειμώνα.
Το θερμόμετρο δεν ανεβαίνει μόνο στο πολιτικό μέτωπο αλλά και στην οικονομία καθώς το προσεχές δίμηνο η κυβέρνηση και η οικονομία περνά από εξετάσεις, οι όποιες δεν περιορίζονται μόνο στο κομμάτι των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και την ακρίβεια.
Η ατζέντα περιλαμβάνει ασκήσεις ισορροπίας στα δημοσιονομικά και σε μέτρα στήριξης, το σταθμό των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από την ΔΕΘ, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες και τις προσεχείς αξιολογήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.
ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΑΕΠ
Το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο επικεντρώνεται στη δημοσιονομική εικόνα προκειμένου να σταθμίσει τις αντοχές της οικονομίας. Σημαντικοί παράγοντες για το δημοσιονομικό χώρο είναι τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου τα οποία αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπως και οι τουριστικές εισπράξεις στο δίμηνο. Κρίσιμη ημερομηνία είναι η ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 7 Σεπτεμβρίου για το ύψος του ΑΕΠ β’ τριμήνου. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τα νέα θα είναι θετικά και πως τελικά το 2022 θα κλείσει με ανάπτυξη άνω των προβλέψεων του σεναρίου του ΥΠΟΙΚ, δηλαδή από 3% στο 4%.
ΔΕΘ
Από όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση θα κληθεί να υπολογίσει τα οικονομικά περιθώρια για να καθορίσει τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ. Στο τραπέζι υπάρχουν σχέδια τους για νέες μόνιμες παρεμβάσεις σε μισθωτούς και συνταξιούχους για το 2023, όπως μειώσεις φόρων, κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό, τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους κλπ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Το Σεπτέμβριο αναμένεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού τουλάχιστον 2 δισ. Ευρώ για τα νέα μέτρα στήριξης έως το τέλος του έτους και στη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1% το 2023, από πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ εφέτος.
ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Το υπουργείο Οικονομικών προς τα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκινά την υποβολή του αιτήματος για τη δεύτερη δόση ύψους 1,97 δισ. Ευρώ. Μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση απαιτείται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ένα διάστημα τριών μηνών. Αυτό γίνεται για ελέγχους και διασταυρώσεις από την Κομισιόν ώστε να να συμπεράνει αν τα 25 ορόσημα που συνοδεύουν τη δόση εκπληρώθηκαν με βάση τη συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα τον περασμένο Νοέμβριο. Κατά τον Δεκέμβριο, η Κομισιον αναμένεται να δημοσιοποιήσει την γνωμοδότηση και στη συνέχεια το ποσό θα εκταμιευθεί.
ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Στις 6 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι αξιολογήσεις από την DBRS και Moody’s. Και στις 7 Οκτωβρίου η Αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Τα ραντεβού αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το 2023 και οι εν λόγω εκθέσεις θα δείξουν τουλάχιστον τις προθέσεις.
ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Προς τα μέσα Οκτωβρίου ξεκινά η πρώτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση με επίκεντρο τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από το προηγούμενο καθεστώς εποπτείας και ο στόχος είναι η θετική απόφαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο για την της δόσης που εκκρεμεί ύψους 740 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρέπει να κλείσουν μία σειρά από περίπου 22 εκκρεμότητες, όπως το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να ανακτηθούν κρατικές εγγυήσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, είναι η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ, η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback, πρόοδος ως προς την εφαρμογή του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης κλπ.
Πηγή: ΟΤ