Ελλάδα

Ελληνικός Χρυσός: Διευκρινίσεις προς τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τα οικονομικά και φορολογικά της στοιχεία

Τι αναφέρει σε επιστολή της

Parallaxi
ελληνικός-χρυσός-διευκρινίσεις-προς-483418
Parallaxi
Εικόνα: www.hellas-gold.com

Διευκρινίσεις επί της κοινοβουλευτικής ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλου και Κ. Μάλαμας αναφορικά με τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία της Ελληνικός Χρυσός, δίνει η εταιρεία δια του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Δημήτρη Δημητριάδη.

Η εταιρεία στην επιστολή της, την οποία κοινοποιεί και στος αρμόδιους υπουργούς, αναφέρει:

«Αξιότιμα μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου

Καταρχάς, χρειάζεται για ακόμα μία φορά να υπογραμμίσουμε ότι η εταιρεία μας λειτουργεί σε απόλυτη συμμόρφωση με το θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο που διέπει την δραστηριότητά της. Η ακεραιότητά μας και ο σεβασμός στους Νόμους, τόσο από περιβαλλοντικής όσο και από τεχνικής άποψης, έχουν επισφραγιστεί από πολλαπλές αποφάσεις της ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης. Επιπλέον, συμμορφωνόμαστε απαρέγκλιτα με το νομικό και φορολογικό πλαίσιο της χώρας μας, ενώ η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων μερών και αρμοδίων φορέων για τα πεπραγμένα μας συντελείται πάντοτε με υπευθυνότητα, εγκυρότητα και σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

Με περισσή έκπληξη γίναμε κοινωνοί της πρόσφατης κοινοβουλευτικής ερώτησης που αφορά στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας μας και την οποία απευθύνατε στα Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και κοινωνικών Υποθέσεων. Είναι φυσικά αυτονόητο ότι με την παρούσα επιστολή μας δεν υποκαθιστούμε σε καμία περίπτωση τον θεσμικό ρόλο και υποχρέωση των παραπάνω να χειριστούν το αίτημά σας, ούτε σπεύδουμε να απαντήσουμε επί των σημείων. Θα θέλαμε, ωστόσο, να προβούμε σε ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις, προς αποκατάσταση της υπόληψης και της φήμης της εταιρείας μας, Ελληνικός Χρυσός, που για μια ακόμη φορά πλήττονται αδίκως από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας.

Κάθε εταιρεία που επενδύει µε σεβασμό στον εαυτό της και τιμά τον τόπο που δραστηριοποιείται, θεωρεί κάτι παραπάνω από αυτονόητη την θεσμική συμμόρφωση. Δυστυχώς, όμως, αναγκαζόμαστε για πολλοστή φορά να το επαναλάβουμε, κατόπιν των συχνών αναληθών και ενίοτε προκατειλημμένων ισχυρισμών που θίγουν την Ελληνικός Χρυσός και, θα λέγαµε, συλλήβδην τον ελληνικό μεταλλευτικό κλάδο. Η διαπίστωση αυτή γίνεται μετά λύπης, ωστόσο δύσκολα εξάγει κανείς διαφορετικό συμπέρασμα από το γεγονός ότι, εν προκειµένω, στην ουσία εγκαλείτε την εταιρεία μας απρόκλητα αλλά προκλητικά, χωρίς καμία τεκμηρίωση, παρά κυρίως ως ρητορικό πυροτέχνημα. Αναρωτιόμαστε δε για ποια άλλη εταιρεία έχει τεθεί αντίστοιχο ζήτημα στο Κοινοβούλιο, πλην των πλήρως ή μερικώς δηµοσίων εταιρειών, ή άλλων που διώκονται νομικώς για οικονομικά ή άλλα εγκλήματα εις βάρος του Δημοσίου.

Σας γνωστοποιούμε, λοιπόν, ότι τόσο η Ελληνικός Χρυσός όσο και η μητρική της εταιρεία Eldorado Gold, είναι οι πρώτοι που καλωσορίζουν την θεσµική διαβούλευση και τον θεσµικό έλεγχο, θέτοντας από την πρώτη στιγμή στην διάθεση των αρμόδιων αρχών το σύνολο των δεδομένων που διέπουν την δραστηριότητά τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Αντιστοίχως, όλα τα οικονοµικά και φορολογικά στοιχεία που αιτείστε στην ερώτησή σας βρίσκονται στην διάθεση του αρμοδίου Υπουργείου Οικονοµικών καθώς και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση, Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε ότι, μέχρι σήµερα, η Ελληνικός Χρυσός έχει υλοποιήσει επένδυση με εισαγωγή κεφαλαίου από το εξωτερικό στην χώρα, ύψους 51,2 δισ, απασχολώντας σήµερα 1.650 εργαζοµένους, εκ των οποίων 9 στους 10 προέρχονται από την τοπική κοινωνία του Δήµου Αριστοτέλη, ενώ έχει αποδώσει €348 EK. σε µισθούς, επιδόµατα και εργοδοτικές εισφορές. Η δραστηριότητά μας έχει αποφέρει έσοδα €375 εκ. για το ελληνικό κράτος, καθώς και έσοδα €892 εκατ. σε εγχώριους προμηθευτές και επιχειρήσεις. Επιπλέον, έχουμε μέχρι σήμερα πραγµατοποιήσει επενδύσεις άνω των €22 εκατ. σε έργα εταιρικής υπευθυνότητας για την πολυεπίπεδη ενίσχυση των κοινοτήτων της ΒΑ Χαλκιδικής, προάγοντας τον τουρισμό, τον πολιτισµό, τον αθλητισμό, την κοινωνική συνοχή, την δημόσια υγεία και την ανάπτυξη παράλληλων οικονοµιών στην περιοχή.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι μόνο μερικά εκ των όσων δικαίως καθιστούν την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από τις µεγαλύτερες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, µε μια σπουδαία προοπτική πλήρους ανάπτυξης, επιπλέον επενδύσεων της τάξης των $2 δις και απασχόλησης που θα φτάσει τις 5.000 άμεσες και έµμεσες θέσεις εργασίας. Εξάλλου, ήδη αποτελούμε τον µεγαλύτερο εργοδότη στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η ανεργία προσεγγίζει τα επίπεδα του 30%.

Σε ό,τι αφορά τους προβληµατισμούς σας περί κερδοφορίας της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold, σε αντιδιαστολή με την ζημιογόνο δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός τα τελευταία χρόνια, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένας όμιλος όπως η Eldorado Gold λογσδοτεί για όλες τις δραστηριότητές της διεθνώς σε µερικές από τις σημαντικότερες και πιο αυστηρές εποπτικές και οικονομικές αρχές παγκοσμίως, όπως είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ΗΠΑ, oIRS, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Καναδά, μεταξύ άλλων. Η κερδοφορία της της επιτρέπει να χρηματοδοτεί τις θυγατρικές εταιρείες ανεξαρτήτως από τυχόν ζημιογόνες χρήσεις που πιθανώς να εμφανιστούν.

Αντιλαμβανόμαστε δε ότι γνωρίζετε πολύ καλά τους λόγους που οδηγούν την εταιρεία μας σε ζημιογόνο δραστηριότητα, δηλαδή τις πολυετείς αδειοδοτικές καθυστερήσεις που καθήλωσαν για χρόνια την μακροπρόθεσμη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και στέρησαν από την τοπική κοινωνία σημαντικά οφέλη και χιλιάδες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Τέλος θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι η πρόσκλησή μας να επισκεφθείτε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας παραμένει ανοιχτή. Σας καλούμε να παρακολουθήσετε από κοντά τη λειτουργία και το επίπεδο ασφαλείας των εγκαταστάσεών μας, το εκτεταμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων και παρακολουθήσεων, να συνομιλήσετε με τους εργαζομένους μας και να λάβετε ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση για όλα τα θέματα που σας απασχολούν».

Τι είχαν ζητήσει Κ. Μάλαμα και Σ. Φάμελλος

Ερώτηση προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα και συνυπογράφει ο Σωκράτης Φάμελλος σε σχέση με τα οικονομικά και φορολογικά δεδομένα που αφορούν την Ελληνικός Χρυσός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

“ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2020 Προς τους κ. Υπουργούς : – Οικονομικών – Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Περιβάλλοντος κι Ενέργειας

Θέμα : Οικονομικά και φορολογικά στοιχεία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Eldorado Gold, μητρική εταιρία της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Όπως αναφέρεται στην έκθεσή της, για το συγκεκριμένο διάστημα, η εταιρία είχε καθαρά έσοδα 45 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία διένημε στους μετόχους της. Συγκεκριμένα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση : “Net earnings attributable to shareholders of the Company in Q2 2020 were $45.6 million or $0.27 per share (Q2 2019: net earnings attributable to shareholders of the Company of $12.2 million, or $0.08 per share).”

Σε ότι αφορά την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., τα τελευταία διαθέσιμα στο διαδίκτυο στοιχεία προέρχονται από την ίδια την εταιρία κι αφορούν το έτος 2018, δια μέσου της δημοσιευμένης “Έκθεσης Βιωσιμότηταςς 2018”. Σημειώνεται ότι η εταιρεία, σε αντίθεση με την μητρική της, δεν έχει αναρτημένους τους ισολογισμούς της στον επίσημο ιστότοπο της, ενώ στην υποσελίδα “οικονομικά στοιχεία” του διαδικτυακού της τόπου δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Στην “Έκθεση Βιωσιμότητας 2018”, η Ελληνικός Χρυσός δημοσιοποιεί (στην σελίδα 22) ότι τα έσοδα της για το συγκεκριμένο έτος ήταν 95 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα λειτουργικά της κόστη 112,9 ευρώ. στην ίδια στιγμή, την έκθεση βιωσιμότητας 2017, η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. παρουσιάζει ως πληρωμές σε προμηθευτές δαπάνη 208 εκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια έκθεση βιωσιμότητας του 2017, η Ελληνικός Χρυσός ισχυρίζεται ότι πλήρωσε σε φόρους στο δημόσιο 776.775 ευρώ και σε δικαιώματα εκμετάλλευσης 723.800 ευρώ.

– Επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ισολογισμοί στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικός Χρυσός. – Επειδή η Ελληνικός Χρυσός εμφανίζει ζημίες την ώρα που η μητρική της εταιρία διανέμει εταιρικά κέρδη 45 εκατομμύρια ευρώ. – Επειδή η οικονομική διαφάνεια επιβάλλεται να ξεκινά από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός :

📍1. Ποια είναι η συνεισφορά της Ελληνικός Χρυσός σε φόρους προς το δημόσιο από το 2013 μέχρι το 2020; 📍2. Ποιο είναι το ύψος των τιμολογημένων δαπανών της Ελληνικός Χρυσός από το 2013 μέχρι σήμερα σε προμηθευτές; 📍3. Πόσο είναι το μισθολογικό κόστος που καταβάλει η Ελληνικός Χρυσός κατ’ έτος από το 2013 μέχρι σήμερα; 📍4. Πόσα χρήματα έχει πληρώσει η Ελληνικός Χρυσός για τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από το 2013 μέχρι σήμερα; 📍5. Ποιο είναι το ύψος των χορηγιών προς τρίτους από την εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. από το 2013 μέχρι σήμερα και ποιοι είναι οι δικαιούχοι αυτών των χορηγιών; 📍6. Πόσο είναι το ύψος του δανεισμού της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κι από που έχουν ληφθεί αυτά τα δάνεια; Έχει έκθεση σε δανεισμό σε ελληνικές τράπεζες; 📍7. Έχουν διενεργηθεί φορολογικοί έλεγχοι στην Ελληνικός Χρυσός από το 2013 μέχρι σήμερα, με δεδομένο ότι αρκετά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο κάνουν λόγο για ζημίες της εταιρίας επί έτη;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω παρακαλείται ο κύριος Υπουργός Οικονομικών να καταθέσει στο Σώμα, όλους τους ισολογισμούς της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. από το 2013 μέχρι σήμερα, το χαρτοφυλάκιο του δανεισμού της, τις βεβαιώσεις φόρων προς την συγκεκριμένη εταιρία, καθώς κι όλα τα σχετικά έγγραφα αφορούν στα θέματα που τίθενται στην ερώτηση. Οι ερωτώντες κι αιτούντες βουλευτές Μάλαμα Κυριακή Φάμελλος Σωκράτης “

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα