Διεθνή

Έλον Μασκ: Παρουσιάζει το ανθρωποειδές ρομπότ της Τέσλα

Θα ονομάζεται “Optimus” και θα είναι έτοιμο για "δουλειά".

Parallaxi
έλον-μασκ-παρουσιάζει-το-ανθρωποειδέ-899638
Parallaxi

Ο Έλον Μασκ (Elon Musk) θα παρουσιάσει το ανθρωποειδές ρομπότ της Τέσλα (Tesla) μετά από καθυστέρηση.Ο διευθύνων σύμβουλος της Τέσλα, Έλον Μασκ δήλωσε ότι μια επιχείρηση ρομπότ θα αξίζει περισσότερο από τα αυτοκίνητά της.

Την Παρασκευή οι επενδυτές, οι πελάτες και οι δυνητικοί εργαζόμενοι αναμένουν να δουν ένα πρωτότυπο στην “Ημέρα Τεχνητής Νοημοσύνης” της Τέσλα που θα μπορούσε να αποδείξει αν το ρομπότ με το όνομα “Optimus” είναι έτοιμο για δουλειά.

Το ρομπότ θα είναι ο πρωταγωνιστής της επίδειξης Αλ, αλλά ο Μασκ αναμένεται επίσης να συζητήσει την τεχνολογία αυτοοδήγησης της Τέσλα που καθυστερεί εδώ και καιρό. Τον Μάιο, ο Μασκ δήλωσε ότι η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο θα είχε “ουσιαστικά μηδενική αξία” χωρίς την επίτευξη πλήρους ικανότητας αυτοοδήγησης και αντιμετωπίζει αυξανόμενες ρυθμιστικές διερευνήσεις, καθώς και τεχνολογικά εμπόδια.

“Θα υπάρξουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και διασκεδαστικές επιδείξεις υλικού”, έγραψε ο Μασκ στο Twitter αργά την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση αποσκοπεί στην πρόσληψη μηχανικών.

Το ρεκόρ των ζωντανών επιδείξεων της Τέσλα είναι ανάμεικτο. Οι παρουσιάσεις συνήθως προκαλούν επευφημίες, αλλά το 2019, όταν ο Μασκ έβαλε έναν υπάλληλο να εκσφενδονίσει μια ατσάλινη μπάλα στο θωρακισμένο παράθυρο ενός νέου ηλεκτρικού φορτηγού pickup, το γυαλί ράγισε.

Η βασική δοκιμασία για το ρομπότ είναι αν μπορεί να χειριστεί απροσδόκητες καταστάσεις.

Ο Μασκ ανακοίνωσε το σχέδιο της Τέσλα για ανθρωποειδή ρομπότ στην ημέρα τεχνητής νοημοσύνης τον περασμένο Αύγουστο και καθυστέρησε τη φετινή εκδήλωση από τον Αύγουστο για να έχει το πρωτότυπο του ρομπότ σε λειτουργία, με σχέδιο να ξεκινήσει την παραγωγή ενδεχομένως το επόμενο έτος.

Η Τέσλα προκάλεσε την αποκάλυψη του ρομπότ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μια εικόνα μεταλλικών ρομποτικών χεριών που σχηματίζουν σχήμα καρδιάς. Όμως η κατασκευή ανθρωπόμορφων, ευέλικτων χεριών που μπορούν να χειρίζονται διαφορετικά αντικείμενα είναι εξαιρετικά απαιτητική, δήλωσε ο Χένι Μπεν Αμόρ, καθηγητής ρομποτικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Αρχικά, ο Όπτιμους (Optimus), μια αναφορά στον ισχυρό και καλοπροαίρετο ηγέτη των Autobots της σειράς Transformers, θα εκτελούσε βαρετές ή επικίνδυνες εργασίες, όπως η μετακίνηση εξαρτημάτων στα εργοστάσια της Τέσλα ή η τοποθέτηση ενός μπουλονιού σε ένα αυτοκίνητο με ένα κλειδί, σύμφωνα με τον Μασκ.

“Υπάρχουν τόσα πολλά από αυτά που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν με επιδεξιότητα που είναι υπερβολικά δύσκολα για τα ρομπότ. Και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει είτε το ρομπότ είναι ένας ρομποτικός βραχίονας είτε έχει τη μορφή ανθρωποειδούς”, δήλωσε στο Reuters ο Τζόναθαν Χερστ, επικεφαλής τεχνολογίας της Agility Robotics, μιας εταιρείας ανθρωποειδών ρομπότ.

Ο Μασκ έχει πει ότι στο μέλλον τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται στα σπίτια, να φτιάχνουν δείπνα, να κουρεύουν το γκαζόν και να φροντίζουν τους ηλικιωμένους, ακόμη και να γίνονται “φιλαράκια” για τους ανθρώπους ή ερωτικοί σύντροφοι.

Στην εκδήλωση της Παρασκευής αναμένεται να δώσει ενημερώσεις για το πολύ καθυστερημένο σχέδιο της Τέσλα να λανσάρει αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και για τον υπολογιστή υψηλής ταχύτητας Dojo, ο οποίος παρουσιάστηκε πέρυσι και η εταιρεία δήλωσε ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης της τεχνολογίας αυτοκίνησης.

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι αναμένει ότι η Τέσλα θα επιτύχει πλήρη αυτοκίνηση φέτος και θα παράγει μαζικά ένα ρομποταξί χωρίς τιμόνι ή πεντάλ μέχρι το 2024.

Σε μια εκδήλωση “Autonomy” το 2019, ο Μασκ υποσχέθηκε 1 εκατομμύριο ρομποταξί μέχρι το 2020, αλλά δεν έχει ακόμη παραδώσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο.

Πηγή: Reuters  – ERT