Ελπίδες Ερντογάν για «νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Δεν έκρυψε την επιθυμία αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Σε «μια νέα σελίδα» των σχέσεων Τουρκίας–Ε.Ε. ευελπιστεί τώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν έκρυψε την επιθυμία αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι η πρώτη μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας «η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ» και να «ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» και «στη βάση κοινών συμφερόντων».
Ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως, το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο «θετικού» κλίματος. Ταυτόχρονα επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις.
Είπε επίσης πως η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στην νομιμότητα και ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει πάντοτε τις απαραίτητες προσπάθειες για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην περιοχή. «Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, «ρίχνοντας γέφυρες», μια μέρα μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων S-400.
Υπό το καθεστώς των κυρώσεων για τους S-400
Στο μεταξύ κοινή δήλωση-διαμαρτυρίας υπέγραψαν τα τέσσερα από τα πέντε μεγάλα πολιτικά κόμματα του τουρκικού κοινοβουλίου. Στο κείμενο αναφέρουν ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με Τουρκία θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και τονίζουν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας» «Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκαταστήσουν αμέσως αυτό το σοβαρό λάθος. Η Τουρκία δεν θα «υποκύψει μπροστά σε απειλές ή κυρώσεις» αναφέρει η κοινή δήλωση που ψήφισαν τα 4 κόμματα. Δεν υπέγραψε το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.
Ο αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε με τη σειρά του ότι «είμαστε περήφανοι για τους ανθρώπους, στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις». Η Άγκυρα επιμένει ότι οι κυρώσεις δεν θα την πλήξουν ωστόσο Τούρκοι αναλυτές επισημαίνουν ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης και θεωρούν ότι υπάρχει όριο στη χρησιμοποίηση της στρατιωτικής ισχύος ως όπλο εξωτερικής πολιτικής γιατί αυτό εξαρτάται από την οικονομική αντοχή μιας χώρας.
Πηγή: ert.gr