Έμμεση απειλή Μόσχας για χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία – Τι δήλωσε ο Μεντβέντεφ

Η Μόσχα απειλεί ξανά με τη χρήση πυρηνικών- «Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και εναντίον εχθρού με συμβατικά μόνο όπλα».

Parallaxi
έμμεση-απειλή-μόσχας-για-χρήση-πυρηνι-903781
Parallaxi

Μόλις λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο επανέφερε το φάσμα της χρήσης πυρηνικών όπλων καθώς μαίνεται ο πόλεμος με την Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας που είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χτυπήσει έναν εχθρό που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Guardian.

Στην αρχή του πολέμου, κατά το διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωνε την στρατιωτική επιχείρηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε προειδοποιήσει τη Δύση για μεγάλες συνέπειες σε περίπτωση αντίδρασης με στρατιωτικά μέσα.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι οι απειλές μπορεί να είναι απλώς μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από την αποτυχία των δυνάμεων του Πούτιν να εξασφαλίσουν μια γρήγορη κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου, και να κάνουν προόδους σε άλλες περιοχές-κλειδιά της χώρας.

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, ο Markian Lubkivskyi, υποστήριξε το Σάββατο ότι η Ρωσία θα χάσει σύντομα τον έλεγχο της νότιας πόλης Χερσώνα, του πρώτου μεγάλου κέντρου που έπεσε στα χέρια του Κρεμλίνου από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές – το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Σε συνέντευξή του το Σάββατο, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας δεν απαιτεί από ένα εχθρικό κράτος να χρησιμοποιήσει πρώτα αυτά τα όπλα.

Εξηγώντας τα λεγόμενά του, ο Μεντβέντεφ διαμήνυσε πως «έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Το έγγραφο αυτό αναφέρει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικοί από αυτούς, επιτρέψτε μου να σας τους υπενθυμίσω:

«Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπηθεί από πυρηνικό πύραυλο.

Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της.

Η τρίτη περίπτωση είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές μας δυνάμεις.

Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται μια επιθετική πράξη κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων».

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι υπάρχει «αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της χώρας μας, να μην δώσουμε σε κανέναν λόγο να αμφιβάλει έστω και στο ελάχιστο ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια άξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της».

Κίεβο: Ακυρώθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο ακυρώθηκε, είπε ο δήμαρχος της πόλης, σύμφωνα με το skynews. Νωρίτερα, είχε μεταδοθεί ότι το Κίεβο θα βρίσκεται υπό συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας από σήμερα το βράδυ μέχρι το πρωί της Δευτέρας, μετά από ανακοίνωση του Βιτάλι Κλιτσκό.

Το Reuters αναφέρει ότι αυτή η απόφαση έχει πλέον αντιστραφεί, με τις κανονικές συνθήκες να παραμένουν σε ισχύ στην πόλη.

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που τηλεοπτικό συνεργείο του SkyNews δέχεται πυρά από το ρωσικό πυροβολικό στο Τσέρνιχιβ

Πυρά από το ρωσικό πυροβολικό δέχτηκε τηλεοπτικό συνεργείο του SkyNews, με το σχετικό οπτικό υλικό να αναμεταδίδεται από τα διεθνη ΜΜΕ. Τα σοκαριστικά πλάνα από το Τσέρνιχιβ της Ουκρανίας αποτυπώνουν την στοχοποίηση της 59χρονης ρεπόρτερ Άλεξ Κρόφορντ και των τεχνικών που αποτελούν την αποστολή του SkyNews.

Τα μέλη του συνεργείου προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό δίπλα στο Τσέρνιχιβ, περνώντας από μια πεζογέφυρα. Η ίδια περιγράφει τη σκηνή υπό τις κραυγές ενός αμάχου παραδίπλα, ο οποίος προειδοποιεί απεγνωσμένα για τα επόμενα χτυπήματα, τα οποία δεν αργούν να ακουστούν. Ακολούθως, στο βίντεο φαίνονται τα μέλη της αποστολής να τρέπονται σε φυγή για να γλιτώσουν.

Αποκρούστηκε απόπειρα απόβασης με ταχύπλοα στην Οδησσό

Πυρά ακούστηκαν και πάλι το πρωι στην Οδησσό όπως μεταδίδει ο Κ. Καντούρης. Σήμερα ανακοινώθηκε από τον Ουκρανικό στρατό ότι χθες αποκρούστηκε επιχείρηση απόβασης με ταχύπλοα στην Οδησσό. Ο δήμαρχος του Μικολαιβ δηλωσε οτι οι Ρωσοι δεν μπορεσαν να προσεγγισουν την πόλη και αρα δεν θα επιχειρηθεί απο εκεί κατάληψη της Οδησσού.

Ουκρανία: Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση με τις εξαγωγές σιτηρών στη χώρα

Ο νέος υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε σήμερα ότι η δυνατότητα της χώρας του να εξάγει σιτηρά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και η κατάσταση θα βελτιωιεί μόνο αν τελειώσει ο πόλεμος με την Ρωσία.

Μιλώντας σε τηλεοπτική ενημέρωση ο ίδιος είπε ότι η Ουκρανία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, θα εξήγαγε υπό κανονικές συνθήκες 4 με 5 τόνους σιτηρά τον μήνα, ένας όγκος που έχει μειωθεί σε μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους.

“Ο αντίκτυπος (στις παγκόσμιες αγορές) είναι άμεσος, δραματικός και μεγάλος. Και συνεχίζεται. Κάθε μέρα η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη”, δήλωσε ο υπουργός.

Γερμανία: Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο είχε συσταθεί για να βοηθήσει τις χώρες του μπλοκ να ανασυγκροτηθούν μετά την πανδημία του κορονοϊού, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

“Δεδομένης της αλλαγής της κατάστασης είμαι ανοιχτός στην προτεραιοποίηση των διαθέσιμων πόρων”, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του φιλικού προς τις επιχειρήσεις κόμματος FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ο Λίντνερ πρόσθεσε ότι αυτό που απαιτείται είναι “επενδύσεις στις υποδομές, στην ενέργεια και στην ανταγωνιστικότητα, αλλά όχι άλλες κρατικές δαπάνες και αναβληθείσες μεταρρυθμίσεις”.

Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση για να αποφευχθεί ο οικονομικός κατακερματισμός εξαιτίας της πανδημίας οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν το 2020 να δανειστούν από κοινού 800 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση των οικονομιών τους ώστε να είναι πιο πράσινες και πιο ψηφιακές.

Σε μερικές εβδομάδες η ΕΕ θα συζητήσει αν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο κοινό δανεισμό ώστε να μπορεί το μπλοκ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, Έθνος, ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα