«Εμπόλεμη ζώνη» τα νοσοκομεία λόγω κοροναϊού- Δεν επαρκούν τα κρεβάτια
Οι νεότερες εξελίξεις του ιού στην Ελλάδα.
Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινούνται τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.835 νέα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.
Παράλληλα, τραγικός είναι για ακόμη μια ημέρα ο απολογισμός των θανάτων με 38 νέους (έσπασε το φράγμα των 1.000 θανάτων), ενώ κατά 30 αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο και πλέον ανέρχονται σε 366.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 72.510, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.
Από αυτά, 4.622 (6.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18.812 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
«Στο κόκκινο» για ακόμη μία μέρα βρίσκονται Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα 612 κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 766 νέα κρούσματα.
Χάρτης των κρουσμάτων: 766 κρούσματα σε Θεσσαλονίκη, 612 Αττική, 143 Λάρισσα, 159 Πέλλα
«Εμπόλεμη ζώνη» τα νοσοκομεία λόγω κοροναϊού – Δεν επαρκούν τα κρεβάτια
Πανικός επικρατεί στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται περιστατικά κορωνοϊού, αφού τα κρεβάτια δεν επαρκούν. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη ξεκίνησαν οι μεταφορές από το νοσοκομείο της Λάρισας, ενώ τα νοσοκομεία της Χαλκίδας άρχισαν να δέχονται περιστατικά από το νοσοκομείο της Καρδίτσας. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό απευθύνουν μέσα από την κάμερα του MEGA δραματικές εκκλήσεις, ενώ οι πολίτες σχηματίζουν ουρές για να υποβληθούν σε rapid test. «Βράζουν» τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Εισαγωγές, διασωληνώσεις και εκατοντάδες πολίτες που συρρέουν στα νοσοκομεία, δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος.
Τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι δυσεύρετα ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων μετατρέπουν χειρουργικές αίθουσες σε μονάδες προκειμένου να μπορέσουν να νοσηλευτούν ασθενείς υπό μηχανικής υποστήριξη.
«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία της Λάρισας
Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς και για τα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου νοσηλεύονται 168 ασθενείς και μόλις μία κλίνη ΜΕΘ στην πόλη να είναι διαθέσιμη. Γεμάτη και η μονάδα στα Τρίκαλα όπου από τα 10 κρεβάτια ένα είναι κενό. Στην Καρδίτσα άρχισαν ήδη διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία με 2 ασθενείς να έχουν μεταφερθεί στην ΜΕΘ της Χαλκίδας.
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το σύστημα υγείας καθώς αν τα κρούσματα και οι εισαγωγές δεν μειωθούν το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο θα καταρρέει σαν ντόμινο.
Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα προανήγγειλε ο Πέτσας -«Εικόνες με παιδάκια από σπίτι σε σπίτι, δεν μπορούμε να δούμε»
Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα θα ζήσουμε κατά πάσα πιθανότητα στα πλαίσια της νέας -λόγω κορωνοϊού- κανονικότητας που βιώνουμε, όπως προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πρωινοί Τύποι», υπογράμμισε πως «κάλαντα με τη λογική που είχαμε πέρσι και όλες αυτές οι διαδικασίες όπως καταλαβαίνετε πρέπει να μπουν στο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας». Προσέθεσε επίσης πως «εικόνες με παιδάκια σε γειτονιές και από σπίτι σε σπίτι δεν μπορούμε να δούμε».
Ο Στέλιος Πέτσας, στην ίδια συνέντευξη, δήλωσε επίσης ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αναμένεται να έρθει στη χώρα μας τον Ιανουάριο κι άμεσα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών. Μέχρι και το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021, η Ελλάδα αναμένεται να έχει εφοδιαστεί με 25 εκ. παρτίδες εμβολίου, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη όλου του πληθυσμού και με το δεδομένο ότι χρειάζονται δυο δόσεις για κάθε άνθρωπο.
Κλειστά έως τις 30 Νοεμβρίου δημοτικά και νηπιαγωγεία – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς
Σε δυο εβδομάδες, την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου θα χτυπήσει ξανά το σχολικό κουδούνι στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία της χώρας τα οποία έκλεισαν σήμερα με απόφαση της κυβέρνησης ως ένα ακόμα μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Κλειστοί θα είναι και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ενώ τα σχολεία ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτά.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη τηλεκπαίδευση. Από την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί θα προβάλλονται εκπαιδευτικά προγράμματα από την κρατική τηλεόραση για μαθητές δημοτικού.
Η διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30 λεπτά. Για τα παιδιά του δημοτικού η τηλεκπαίδευση θα ξεκινά στις 2 το μεσημέρι και θα ολοκληρώνεται στις 5 το απόγευμα. Για το νηπιαγωγείο το μάθημα θα ολοκληρώνεται στις 4 και 20. Ανάμεσα στις διδακτικές ώρες θα υπάρχουν ολιγόλεπτα διαλείμματα.
Η απόφαση για το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά πάρθηκε κατά πλειοψηφία με 15 ψήφους έναντι 8, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.
Να σημειωθεί ότι ήδη για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, στα οποία συμμετέχουν 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.
Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς
Στο προσκήνιο και σε γενική χρήση επανέρχεται το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς, καθώς μπαίνει προσωρινό λουκέτο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία.
Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας με πρόσφατη εγκύκλιό του, προκειμένου για εργαζόμενους/ες που έχουν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του 4ημέρου σχήματος της άδειας ειδικού σκοπού, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.
Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού χορηγείται υπό τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις για όλο το διάστημα που διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί νέα ρύθμιση.
Προκειμένου για εργαζόμενους γονείς τέκνων τα οποία είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν σε μονάδες/δομές παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης των οποίων η λειτουργία ή η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία αναστέλλεται, συστήνεται κατ’ αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, εφόσον αυτή είναι εφικτή.
Εάν δεν είναι δυνατή η παροχή εξ’ αποστάσεως εργασίας, τότε ως εναλλακτική χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, ως ισχύει και σύμφωνα με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες που έχουν ήδη εκδοθεί για τους δικαιούχους αυτής και για άλλα επιμέρους ζητήματα.
Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι η άδεια ειδικού σκοπού δύναται να χορηγείται και στην περίπτωση που παιδί το οποίο φοιτά στο δημοτικό σχολείο τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό έπειτα από επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός της σχολικής μονάδας, όπως τμήμα του ολοήμερου σχολείου ή μαθήματα ειδικότητας (π.χ. γαλλικών ή γερμανικών), τα οποία τα παιδιά παρακολουθούν διατμηματικά, εξαιτίας του οποίου αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος το οποίο παρακολούθησε το παιδί που νόσησε αλλά και το παιδί που τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, χωρίς ωστόσο να ανασταλεί η λειτουργία του βασικού τμήματος στο οποίο φοιτά το τελευταίο. Στην περίπτωση αυτή τα σχολεία θα πρέπει να χορηγούν στους γονείς σχετικές βεβαιώσεις.
Ανησυχητική η διασπορά της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα
Από τους 3.023 νοσηλευόμενους σε όλη τη χώρα, πάνω από τους μισούς, οι 1.675 βρίσκονται σε νοσοκομεία της βορείου Ελλάδος. Θεσσαλονίκη ώρα μηδέν. Οι επόμενες δέκα ημέρες είναι κρίσιμες και καθοριστικές για το σύστημα υγείας, με τους αριθμούς να είναι ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας.
Για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Παπανικολάου χειρουργικές αίθουσες χρησιμοποιούνται για να νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19, με τέσσερις -μόλις- κλίνες να έχουν μείνει κενές.
Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οδήγησε τον διευθυντή της εντατικής του νοσοκομείου Παπανικολάου να κάνει λόγο για άμεση εφαρμογή του plan-b σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η δημιουργία ειδικών χώρων σε Βελλίδειο και Παλέ ντε Σπορ για την υποδοχή ασθενών σε covid-19.
«Πλέον πρέπει να συζητάμε και αυτό το περιβόητο plan-b, στη περίπτωση που όλοι οι διαμορφωμένοι χώροι, στη Βόρειο Ελλάδα ειδικά, δε θα επαρκούν» σημείωσε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Νίκος Καπραβέλος.
Το Βελλίδειο και το Παλέ ντε Σπορ έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε κλινικές προκειμένου να φιλοξενήσουν και ασθενείς που θα χρειάζονται μόνο οξυγόνο αλλά και βαρύτερα περιστατικά.
Ο κορωνοϊός καλπάζει και… τα πάρτι επίσης
Δεκαεπτά φοιτητές του προγράμματος Erasmus από διάφορες χώρες διοργάνωσαν πάρτι σε διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την ώρα που η πόλη πλήττεται από τον κορωνοϊό.
Οι γείτονες που δεν πίστευαν στα αυτιά τους ειδοποίησαν το 100 και οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στους διοργανωτές.
Οι δύο φοιτητές, ένοικοι του διαμερίσματος, που κατηγορούνται για την οργάνωση του πάρτι, έδωσαν τη δική τους εξήγηση στις αρμόδιες αρχές.
«Κοιμόμουνα στο δωμάτιο μου και ξύπνησα όταν ήρθε η αστυνομία. Η συγκάτοικος μου διοργάνωσε το πάρτι χωρίς να το ξέρω» ανέφερε ο 24χρονος Παλαιστίνιος
«Δεν ήξερα ότι απαγορευόταν οι συγκεντρώσεις λόγω πανδημίας. Ήθελα απλά να γιορτάσω τα γενέθλια μου. Λυπάμαι για ότι έγινε» σημείωσε από την πλευρά της η 21χρονη Γαλλίδα.
Στους δύο φοιτητές επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ στον καθένα.
Αυξάνονται δραματικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Το ΑΧΕΠΑ σήμερα εφημερεύει και έχει μόλις δύο κλίνες κορωνοϊού κενές. Στο νοσοκομείο έχουν βρεθεί από το πρωί δεκάδες πολίτες, προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test. Από τα 200 τεστς που έγιναν, τα 40 βρέθηκαν θετικά, ενώ μέχρι το μεσημέρι έγιναν 23 εισαγωγές.
«Ανελέητος, δεν υπολογίζει ηλικίες»: 17χρονη περιγράφει στον ΣΚΑΪ τη μάχη της με τον κορωνοιό
Σαρώνει ο κορωνοιός στις ηλικίες κάτω των 40 ετών.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι νεαρής ηλικίας διαπιστώνονται θετικοί.. όπως η Σοφία, 17 ετών από την Πάτρα
Η Σοφία έχει ζαχαρώδη διαβήτη αλλά αυτό ήταν κάτι που το ρύθμισε μετά από δύο ημέρες.
Περιγράφει στον ΣΚΑΙ πως κατάλαβε ότι έχει κορωνοϊό.
«Το τεστ βγήκε θετικό και μετά από αυτό μου είπαν ότι θα χρειαστεί να μείνω σε θάλαμο αρνητικής πίεσης για τρεις ημέρες περίπου χωρίς κανέναν συνοδό, αυτό ήταν με σοκάρισε περισσότερο. Ότι θα έπρεπε να μείνω μόνη μου σ’ ένα νοσοκομείο με μια ασθένεια που δεν ήξερα κάτι ούτε εγώ ούτε κανένας.» αναφέρει.
«Αισθανόμουν στην αρχή κόπωση, κουρασμένη και δεν είχα πολύ όρεξη. Το επόμενο πρωί ανέβασα δέκατα, η κόπωση είχε ενταθεί και είχα κι έναν συνεχή πονοκέφαλο. Ο πυρετός ανέβαινε κατά τη διάρκεια της ημέρας και αναγκάστηκα να πάω στο νοσοκομείο το απόγευμα, όπου εκεί έκανα και δύο εμετούς. Ο πυρετός έφτασε 39.5, χρειάστηκε να μείνω μέσα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα» προσθέτει.
Μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτεί για τρεις ολόκληρες ημέρες σε θάλαμο αρνητικής πίεσης..
«Αγχώθηκα, τρομοκρατήθηκα, ήθελα να ξεσπάσω, να βάλω τα κλάματα, όχι γιατί ήμουν άρρωστη ή επειδή είχα κορωνοιό, εγώ θεωρώ ότι το πέρασα πολύ ελαφριά, δηλαδή στάθηκα τυχερή μέσα σε εισαγωγικά, αλλά γιατί έπρεπε να μείνω μόνη μου σ ένα νοσοκομείο»
Η Σοφία μετά την περιπέτεια που είχε όπως η ίδια λέει βγήκε πιο ώριμη και δίνει τις δικές της συμβουλές στους νέους..
“Θεωρώ ότι πλέον έχω ωριμάσει κατά μία έννοια, προσέχω ακόμα περισσότερο και δεν παίρνω τίποτα δεδομένο γιατί και πριν έλεγα ότι είναι απίθανο να κολλήσω εγώ γιατί είμαι νέα, υγιής, για όλα αυτά. Και θα συμβούλευα ιδιαίτερα τα νέα παιδιά που είμαστε πιο επαναστάτες να το πω, να μην εφησυχάζονται και να μην κάνουν το ίδιο λάθος που έκανα εγώ, πρέπει να προσέχουμε ακόμα παραπάνω γιατί αποδείχτηκε ότι αυτός ο ιός είναι ανελέητος και δεν υπολογίζει ούτε ηλικία, ούτε οικογένεια, ούτε τίποτα.”
Για ένα φυσιολογικό φαινόμενο κάνουν λόγο οι ειδικοί διότι όπως λένε οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον ιό λόγω της καθημερινής τους ζωής.
“Κοιτάξτε οι νέοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κάθε δραστηριότητας κατά συνέπεια είναι πιο εκτεθειμένοι από όλους μας. Επίσης από τον τρόπο της ζωής τους είτε σπουδάζουν, είτε υπηρετούν στο στρατό, είτε βρίσκονται στην αρχή της οικογένειας τους ζουν μ ένα πιο μαζικό τρόπο από όλους εμάς. Χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα, διασκεδάζουν σε μεγαλύτερες παρέες. Είναι πολύ φυσιολογικό οι νέοι να εκτίθενται περισσότερο στον ιό διότι είναι νέοι.” , τονίζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου.
Με την αυστηροποίηση των μέτρων οι ειδικοί θεωρούν ότι τα κρούσματα και στους νέους θα μειωθούν.
Αυξημένοι οι έλεγχοι τη χθεσινή πρώτη ημέρα απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21:00
Αυξημένοι ήταν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων του lockdown κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21:00, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Παρασκευή διενεργήθηκαν συνολικά 74.230 έλεγχοι και καταγράφηκαν 2.475 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.
Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 237.750 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε τρία καταστήματα για μη τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Οι περισσότεροι έλεγχοι διενεργήθηκε από την ΕΛΑΣ (73.536), ενώ καθημερινά συνδράμουν και αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (Λιμενικό Σώμα, Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες).
Αγρίνιο: Θετικές στον κορωνοϊό 2 νοσηλεύτριες σε γηροκομείο
Θετικές στον κορωνοϊό βρέθηκαν δύο νοσηλεύτριες που εργάζονται στο γηροκομείο Αγρινίου. Για την εξέλιξη αυτή έχει ενημερωθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ενώ σε εξέλιξη είναι και οι ιχνηλατήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύτρια που επέστρεψε από άδεια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη γυναίκα , απουσίαζε με οκταήμερη άδεια, έκανε τεστ την Τρίτη το οποίο και βγήκε θετικό την Πέμπτη το απόγευμα. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ, δεν είχε πάει στο γηροκομείο, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα.
Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και διενεργήθηκαν rapit test σε τρόφιμους και προσωπικό του γηροκομείου. Στα test αυτά, βρέθηκε θετική στη συνέχεια και δεύτερη νοσηλεύτρια.
Κορωνοϊός: Στα 6 τα κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο στο Αγρίνιο
Στα 6 τα κρούσματα κορωνοιού σε γηροκομείο στο Αγρίνιο.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα από τα rapid test έδειξαν άλλα 4 κρούσματα, 2 στο προσωπικό και 2 σε ηλικιωμένους, sυνολικα 6 εκ των οποίων 4 σε εργαζόμενους.
Αρχικά, θετικές στον κορωνοϊό βρέθηκαν δύο νοσηλεύτριες που εργάζονται στο γηροκομείο Αγρινίου. Για την εξέλιξη ενημερώθηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ενώ σε εξέλιξη είναι και οι ιχνηλατήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλεύτρια που επέστρεψε από άδεια βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη γυναίκα , απουσίαζε με οκταήμερη άδεια, έκανε τεστ την Τρίτη το οποίο και βγήκε θετικό την Πέμπτη το απόγευμα. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ, δεν είχε πάει στο γηροκομείο, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα.
Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και διενεργήθηκαν rapit test σε τρόφιμους και προσωπικό του γηροκομείου. Στα test αυτά, βρέθηκε θετική στη συνέχεια και δεύτερη νοσηλεύτρια.
Έλληνας καθηγητής ΜΙΤ: Tί θα καθορίσει ένα νέο lockdown- Πότε θα απαλλαγούμε από τις μάσκες
«Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο κατά κάποιο τρόπο, γιατί αν κάποιος κολλήσει μικρή δόση κορονοϊού, θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο οργανισμός του να τον καταπολεμήσει. Η ασθένεια θα είναι λιγότερο οδυνηρή. Η μάσκα δεν μειώνει μόνο τη μετάδοση, αλλά και την ποσότητα του ιικού φορτίου». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο καθηγητής Πληροφορικής στον τομέα της γονιδιωματικής και μοριακής ιατρικής στο ΜΙΤ, Μανώλης Κέλλης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η χρήση της μάσκας θα καθορίσει αν θα υπάρξει και επόμενο lockdown τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Όσον αφορά το τωρινό lockdown, θεωρεί ότι αν τα μέτρα τηρηθούν, τότε σε δύο με δυόμιση εβδομάδες θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα, έως και μηδενισμό κρουσμάτων. Ο κ. Κέλλης μιλάει για το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer, καθώς επίσης και για τα υπόλοιπα εμβόλια που βρίσκονται σε τελικά στάδια δοκιμών, και για τα οποία αναμένονται αποτελέσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Μείνετε σπίτι και φορέστε μάσκες όταν βγούμε από το lockdown. Ακούτε τις αρχές. Ακούτε τους επιστήμονες. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί στην Ελλάδα που έχουμε μία κυβέρνηση, η οποία δουλεύει με τους επιστήμονες. Αντιδρά γρήγορα και με στιβαρότητα. Εμείς ως πολίτες πρέπει να της συμπαρασταθούμε, όσο περισσότερο μπορούμε» τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΜΙΤ.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο καθηγητής Μανώλης Κέλλης στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ»
Ερ: Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο σας για το εμβόλιο της Pfizer που έφερε έναν αέρα αισιοδοξίας σε ολόκληρο τον πλανήτη
Απ: Τα νέα είναι πολύ θετικά και ολόκληρος ο πλανήτης έχει βασίσει τις ελπίδες του σ’ αυτό το εμβόλιο. Πρόκειται για μία νέα τεχνολογία που δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί, και για πρώτη φορά ξέρουμε ότι όντως μπορεί να λειτουργήσει. Υπάρχουν όμως ζητήματα όπως το θέμα συντήρησης στους -80 βαθμούς, κάτι που δεν είναι εφικτό ούτε στα φαρμακεία ούτε στις κλινικές. Αυτό το εμβόλιο μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου μόνο για πέντε λεπτά. Οπότε θα υπάρξει μία κάποια δυσκολία στη διανομή του. Για το πώς θα βρούμε αυτά τα ψυγεία, πρώτον. Είναι ειδικά ψυγεία που πρέπει να τα παραγγείλουν τα κράτη από ειδικές εταιρείες. Και ίσως πρέπει να κατασκευαστούν αυτά τα ψυγεία. Ωστόσο, το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο απ’ όλα τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί στην πανδημία. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι ότι χρειάζονται δύο δόσεις με απόσταση ενός μήνα η μία από την άλλη. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών, αλλά και λογιστικά για το ίδιο το νοσοκομείο ή το κέντρο εμβολιασμού να προκύψουν κάποια ζητήματα.
Ερ: Τι άλλο περιμένουμε από πλευράς εμβολίων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες;
Απ: Η Μoderna, η οποία βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με την Pfizer, περιμένει τα αποτελέσματα της μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και ίσως είναι η επόμενη που θα κάνει ανακοινώσεις. Η Johnson&Johnson έχει ένα εμβόλιο το οποίο θα χρειάζεται μία δόση. Είχαν σταματήσει οι δοκιμές στις 12 Οκτωβρίου, γιατί υπήρχε πρόβλημα με έναν εθελοντή, αλλά 11 μέρες αργότερα συνεχίστηκαν και μέχρι το τέλος της χρονιάς περιμένουμε αποτελέσματα. Όπως, επίσης, και από τη Novavax, αλλά και την AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που φαίνεται ότι πηγαίνουν πολύ καλά οι μελέτες.
Ερ: Πότε βλέπετε να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός;
Απ: Η Ευρώπη έχει ήδη αγοράσει πάρα πολλές δόσεις και φρονώ ότι θα πρέπει να διανείμει τα εμβόλια αρχικά στις χώρες που το χρειάζονται περισσότερο. Και η Ελλάδα προφανώς θα είναι μέσα σ’ αυτές. Στα χέρια μας βλέπω μετά από κάποιους μήνες να φτάνουν τα εμβόλια, κοντά στον Απρίλη. Δεν θα εμβολιαστούμε αύριο.
Ερ: Οι μεταλλάξεις του ιού είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Μαθαίνουμε ότι μέχρι τώρα οι περισσότερες δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη των εμβολίων. Ωστόσο, φαίνεται ανησυχητικό το μεταλλαγμένο στέλεχος που βρέθηκε σε μινκ στη Δανία, όπου από τον Ιούνιο προσβλήθηκαν 214 άτομα και έτσι η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε τη θανάτωση του συνόλου των εκτρεφόμενων μινκ, δηλαδή 17 εκατ. ζώων. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε κι εδώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για μινκ που εκτρέφονται σε μονάδα της Κοζάνης.
Απ: Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι καινούργιες αυτές μεταλλάξεις θα επηρεάζουν δραματικά τον άνθρωπο ή την ανάπτυξη εμβολίων. Υπήρξε ένα τεστ σε εργαστήριο όπου φάνηκε ότι μία από αυτές τις μεταλλάξεις μειώνει την αντίδραση που έχει το εμβόλιο στα αντισώματα. Όμως αυτό δεν έχει δειχτεί ακόμη στον άνθρωπο.
Ερ: Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η επιδημία μέχρι τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα;
Δυστυχώς, χειρότερα. Εκτός αν τηρηθούν τα μέτρα ευλαβικά. Το κάθε επόμενο κύμα είναι πιο οδυνηρό και ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι κάθε φορά υπάρχουν περισσότερες εστίες. Δηλαδή, περισσότερα άνθρωποι που νοσούν. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει όλοι να κάνουμε είναι να φοράμε τις μάσκες γιατί αν δεν τις φοράμε, τότε ξανακλεινόμαστε μέσα. Θεωρώ ότι αυτό που κάνουν οι αρχές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ σωστό, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι. Αν οι θάνατοι δεν είχαν αυξηθεί, ενδεχομένως να μην χρειαζόταν να κλείσουμε. Και σίγουρα αν φοράγαμε τις μάσκες μας, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε lockdown. Το μήνυμα λοιπόν είναι: Μείνετε σπίτι και φορέστε μάσκες, όταν βγούμε από το lockdown. Ακούτε τις Αρχές. Ακούτε τους επιστήμονες. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί στην Ελλάδα που έχουμε μία κυβέρνηση η οποία δουλεύει με τους επιστήμονες. Αντιδρά γρήγορα και με στιβαρότητα. Εμείς ως πολίτες πρέπει να της συμπαρασταθούμε όσο περισσότερο μπορούμε.
Ερ: Υπάρχουν πολλές μελέτες εδώ και πολλούς μήνες για το «μάσκα παντού» και πόσο βοηθάει στη μείωση της μεταδοτικότητας;
Aπ: Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να φοράμε μάσκα. Ο πρώτος είναι ότι μειώνει το ιικό φορτίο. Αλλά ακόμη κι αν διαπεράσει αυτό το ιικο φορτίο τη μάσκα και κάποιος προσβληθεί, η ασθένεια θα είναι λιγότερο οδυνηρή. Γιατί όλα εξαρτώνται από το πόσο μόρια του ιού θα εισέλθουν στον οργανισμό κάποιου. Η μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο κατά κάποιο τρόπο, γιατί αν κάποιος κολλήσει μικρή δόση κορονοϊού θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο οργανισμός του να τον καταπολεμήσει. Και για αυτό αν στη συνέχεια ξανακολλήσει μεγαλύτερη δόση, ο οργανισμός θα είναι έτοιμος να καταπολεμήσει τον ιό. Οπότε δεν μειώνει μόνο την μετάδοση, αλλά και την ποσότητα του ιικού φορτίου.
Ερ: Είπατε ότι η επιδημία θα εξελιχθεί επί τα χείρω. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; Πότε θεωρείτε ότι θα δούμε φως;
Απ: Όσο δεν «κλείνουμε» όλες οι χώρες, κι όσο δεν φοράμε μάσκες, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση. Δηλαδή το πρώτο κύμα ήταν κάπως μικρό. Το δεύτερο μεγαλύτερο. Στην Αμερική είμαστε ήδη στο τρίτο κύμα, το οποίο είναι τεράστιο. Στην Ελλάδα όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε σε δύο, δυόμιση εβδομάδες θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα. Ίσως και να μηδενιστούν τα κρούσματα.
Ερ: Σε τόσο μικρό διάστημα είναι κάτι τέτοιο εφικτό;
Απ: Αυτά τα τρεις χιλιάδες και πλέον κρούσματα (σ.σ. 3.038 σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση) αν δεν μεταδοθούν, ο ιός πεθαίνει. Δεν μπορεί να ζήσει μέσα σε έναν άνθρωπο μακροχρόνια. Ή καταπολεμάται από τον οργανισμό, ή αυτός ο άνθρωπος αρρωσταίνει, πεθαίνει, ή βγαίνει από τον κύκλο της μετάδοσης. Οπότε αν καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτή τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο ιός δεν έχει άλλο τρόπο να επιζήσει. Σταματώντας τη μετάδοση, σκοτώνουμε τον ιό.
Ερ: Θα μπαινοβγαίνουμε σε lockdown, πιστεύετε;
Απ: Αναλόγως πώς θα χρησιμοποιήσουμε τις μάσκες. Αν μειώσουμε τη μετάδοση, μπορεί να είναι το τελευταίο, πριν έρθει το εμβόλιο. Αν βγαίνοντας από το τωρινό lockdown, δεν φορέσουμε μάσκες, τότε φοβάμαι ότι θα υπάρξει και άλλο, ίσως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Ερ: Τις μάσκες πότε λέτε να τις «πετάξουμε» ως ανθρωπότητα;
Απ: Όταν θα υπάρχει το εμβόλιο, αλλά κυρίως όταν το 60% του πληθυσμού, ή θα έχει περάσει τον ιό ή θα έχει εμβολιαστεί.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΣΚΑΙ/ MEGA/ iefimerida.gr