Εμβόλια CoronaVac και Soberana 2 – Ποια είναι η αποτελεσματικότητα τους
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα σε Τουρκία, Κούβα.
Το ένα από τα πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια για την COVID-19 που αναπτύχθηκαν στην Κούβα, το Soberana 2, έχει αποτελεσματικότητα 91,2% μετά τη χορήγηση των τριών προβλεπόμενων δόσεων, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο διευθυντής του εργαστηρίου που το δημιούργησε.
«Έχουμε τη δυνατότητα να παραγάγουμε ένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα 91,2%», είπε ο Βισέντε Βέρες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φίνλεϊ.
Ο επίσημος ειδησεογραφικός ιστότοπος Cubadebate ανέφερε, επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στο ινστιτούτο, ότι το εμβόλιο αυτό έχει «αποτελεσματικότητα 91,2 στην αποτροπή συμπτωματικών μολύνσεων», «75,5% στην αποτροπή της μόλυνσης» και «100% στην αποτροπή σοβαρών και θανατηφόρων νοσήσεων».
Ο κ. Βέρες είχε πει στις αρχές του Ιουνίου πως το Soberana 2 έχει αποτελεσματικότητα 62% έπειτα από δύο δόσεις.
«Πρόκειται αληθινά για πολύ υψηλό ποσοστό», σημείωσε με ικανοποίηση ο κ. Βέρες, υπογραμμίζοντας πως «ο θεμελιώδης σκοπός» του εμβολίου αυτού είναι να εξασφαλίσει πως για τον ασθενή, ο νέος κορονοϊός θα μετατραπεί «σ’ ένα συνάχι».
Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η Κούβα των 11,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε ημερήσια βάση. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στο νησί της Καραϊβικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.431 νεκρούς επί συνόλου 218.396 μολύνσεων.
Συνολικά, κουβανοί επιστήμονες εργάζονται σε πέντε υποψήφια εμβόλια, τα δύο από τα οποίας έχουν πρακτικά ολοκληρώσει την τελική φάση των κλινικών δοκιμών τους: τα Abdala και Soberana 2.
Την 21η Ιουνίου η δημόσια φαρμακευτική εταιρεία BioCubaFarma ανακοίνωσε ότι το Αμπντάλα, το πρώτο που άρχισε να αναπτύσσεται στη Λατινική Αμερική, έχει αποτελεσματικότητα 92,28% έπειτα από τρεις δόσεις.
Το Αμπντάλα αναμένεται πολύ σύντομα να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές της Κούβας. Δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όμως οι αρχές, αντιμέτωπες με την αύξηση των μολύνσεων, άρχισαν από τον Μάιο να εμβολιάζουν μαζικά τον πληθυσμό στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.
Σκοπός της κυβέρνησης στην Αβάνα είναι να εμβολιαστούν μέσα στη χρονιά πρακτικά όλοι οι Κουβανοί με εμβόλια που θα έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως.
Η Κούβα ελπίζει επίσης να εξασφαλίσει πωλήσεις εμβολίων στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει ανακοινώσει την αγορά 12 εκατ. δόσεων του Αμπντάλα και έχει ήδη αρχίσει να αξιοποιεί τις πρώτες ποσότητες. Βιετνάμ, Ιράν και Αργεντινή έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, ενώ άλλες χώρες έχουν έρθει σε επαφή με την Κούβα για να ενημερωθούν, σύμφωνα με επιστήμονες στη νήσο.
Εξαιτίας του εμπάργκο που της επιβάλλουν οι ΗΠΑ από το 1962, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Σήμερα το 80% των εμβολίων που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ανοσοποίησης παράγεται εντός χώρας.
Το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac εμφάνισε στην Τουρκία αποτελεσματικότητα 83,5% κατά της Covid-19 με συμπτώματα και 100% κατά της νοσηλείας
Τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 3 του κινεζικού εμβολίου CoronaVac (γνωστού και ως Sinovac) στην Τουρκία έδειξαν ότι αυτό παρέχει προστασία κατά 83,5% κατά της συμπτωματικής λοίμωξης μετά από δύο δόσεις και κατά 100% κατά της νοσηλείας και του θανάτου, όπως ανακοίνωσαν Τούρκοι επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID), ενώ παράλληλα έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».
Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μουράτ Ακόβα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χατσετεπέ της Άγκυρας, το εμβόλιο είναι ασφαλές και οι παρενέργειές του είναι κυρίως ήπιες και δεν κρατούν πάνω από μία ημέρα. Το εν λόγω εμβόλιο είναι πιο παραδοσιακού τύπου, καθώς βασίζεται σε αδρανοποιημένα σωματίδια του κορονοϊού που δεν μπορούν να προκαλέσουν νόσο, αλλά πυροδοτούν ανοσιακή απόκριση στον οργανισμό.
Το CoronaVac βρίσκεται σε δοκιμές φάσης 3 από τα μέσα του 2020 σε Βραζιλία, Ινδονησία, Χιλή και Τουρκία, ενώ έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε 22 χώρες. Στην Τουρκία η διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με ψευδοεμβόλιο (πλασίμπο) δοκιμή του έγινε σε 10.029 άτομα, ηλικίας 18 έως 59 ετών, σε 24 ιατρικά κέντρα.
Υπήρξαν 41 περιστατικά συμπτωματικής Covid-19 τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, εκ των οποίων εννέα στην ομάδα των εμβολιασμένων και 32 στην ομάδα ελέγχου (πλασίμπο), πράγμα που αντιστοιχεί σε αποτελεσματικότητα 83,5% όσον αφορά την αποτροπή λοίμωξης με συμπτώματα. Δεν καταγράφηκαν καθόλου θάνατοι, ενώ υπήρξαν έξι εισαγωγές στο νοσοκομείο στην ομάδα του πλασίμπο και καμία στην ομάδα των εμβολιασμένων, από το οποίο προκύπτει αποτελεσματικότητα 100% στην αποτροπή νοσηλείας.
Παρενέργειες εμφάνισε το 19% των εμβολιασθέντων, έναντι 17% της ομάδας του πλασίμπο (άλλη μία ένδειξη πόσο ισχυρή είναι η αυθυποβολή). Η πλειονότητα των παρενεργειών (90%) ήταν ήπιες και έφυγαν σε ένα 24ωρο. Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι σχεδόν το 90% των εμβολιασθέντων ανέπτυξαν αντισώματα κατά της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού.
Μία δεύτερη μελέτη, που επίσης παρουσιάστηκε στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο και στο περιοδικό Μικροβιολογίας «The Lancet Microbe», δείχνει ότι τα αντισώματα που γεννά το εμβόλιο CoronaVac είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της «βραζιλιάνικης» παραλλαγής Γάμμα του κορονοϊού. Επίσης, δείχνει ότι η εν λόγω παραλλαγή μπορεί να είναι ικανή να μολύνει όσους προηγουμένως είχαν αρρωστήσει από Covid-19.
Το CoronaVac είναι ένα από τα βασικά εμβόλια στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Βραζιλίας και προηγούμενη βραζιλιάνικη μελέτη είχε δείξει ότι το κινεζικό εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα μόνο 50,7% κατά της αποτροπής λοίμωξης με συμπτώματα, αλλά αρκετά μεγαλύτερη κατά της βαριάς νόσου και του θανάτου.
Το CoronaVac παράγεται από την κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech, δεν χρειάζεται βαθιά ψύξη και μπορεί να μεταφερθεί σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου, όπως διατηρείται και το αντιγριπικό εμβόλιο.
Σύνδεσμοι για επιστημονικές δημοσιεύσεις:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01429-X/fulltext https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(21)00129-4/fulltext
Πηγή: ΑΠΕ
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ