Εμβόλια γρίπης και covid-19: Ποιοι και πότε πρέπει να τα κάνουν

Σήμερα η έκτακτη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Parallaxi
εμβόλια-γρίπης-και-covid-19-ποιοι-και-πότε-πρ-906268
Parallaxi

«Ανάχωμα» στη νέα φάση της πανδημίας, τους επόμενους μήνες αναμένεται να αποτελέσουν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19.

Ήδη, οι πρώτες 400.000 δόσεις των εμβολίων, που καλύπτουν τα στελέχη 1 και 2 της μετάλλαξης Όμικρον, έχουν φτάσει στη χώρα μας και σήμερα το υπουργείο Υγείας, σε έκτακτη ενημέρωση στις 18.00 το απόγευμα, θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης των εμβολιασμών αλλά και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το ποιοι πολίτες και γιατί πρέπει να κάνουν το νέο ενισχυμένο εμβόλιο, που έλαβε άδεια έκτακτης χρήσης από τους ρυθμιστικούς Οργανισμούς Ευρώπης και Αμερικής.

Πρώτοι οι ηλικιωμένοι και ευάλωτοι -Ποια θα είναι η σειρά προτεραιότητας

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Οκτώβριο με προτεραιότητα τον ηλικιωμένο και ευάλωτο πληθυσμό, ενώ στη συνέχεια θα ανοίξει η ροή και για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει, μιλώντας στο iefimerida.gr, η Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ. «Θα ξεκινήσουμε με τους πιο ευάλωτους, τους ευπαθείς, τους ηλικιωμένους κ.ο.κ και σταδιακά θα περάσουμε στον υπόλοιπο πληθυσμό. Όλα αυτά θα γίνουν γρήγορα και δε θα υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας», τονίζει.

Επί της ουσίας πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που συστήνονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Αν και αυτά τα δύο πρώτα ενισχυμένα εμβόλια (Pfizer/ BioNTech και Moderna) είναι εγκεκριμένα για χρήση σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον πρωτογενή εμβολιασμό κατά του COVID-19, το ECDC και ο EMA συμβουλεύουν ότι θα πρέπει να απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Τις συστάσεις αυτές αναμένεται να υιοθετήσει και η ελληνική πλευρά.

Αυτό περιλαμβάνει:

άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

ανοσοκατεσταλμένα και άλλα ευάλωτα άτομα (από 12 ετών) με υποκείμενες παθήσεις

και έγκυες γυναίκες

Επιπλέον, συνίσταται προτεραιότητα σε:

διαμένοντες και προσωπικό σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας

και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λόγω της αυξημένης έκθεσής τους σε περίπτωση μελλοντικών νέων κυμάτων του SARS-CoV-2 και του βασικού τους ρόλου για την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Επικαιροποιημένα εμβόλια μόνο για όσους έχουν κάνει 1η και 2η δόση

Σημειώνεται ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια, που φαίνεται να κάνουν λίγο καλύτερα και υψηλότερα αντισώματα ενώ έχουν και ελαφρώς καλύτερη αποτελεσματικότητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως αναμνηστικές δόσεις μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος (1ης και 2ης δόσης) ανεξάρτητα από το ποια εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν τότε.

Το εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας από 18 ετών, ενώ το εμβόλιο Pfizer για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ακολουθήσουν και τα ενισχύμενα εμβόλια για τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 για τα οποία επίσης έχει δοθεί άδεια έκτακτης χρήσης.

Τα πλεονεκτήματα των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων είναι ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες προστασίας από την παραλλαγή που κυριαρχεί σήμερα, δηλαδή την Όμικρον. Ωστόσο, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο μεγαλύτερη είναι αυτή η προστασία. Οι ειδικοί, υποστηρίζουν, πάντως, ότι θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και να βελτιώσει τη διάρκεια και το εύρος της προστασίας, που εξακολουθούν να αποτελούν στόχο.

Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και της Covid-19

Φέτος, προβληματισμό στους ειδικούς προκαλεί και η άνοδος των κρουσμάτων της γρίπης, που εμφανίστηκαν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι λόγω της μεγαλύτερης ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του κορωνοιού.

Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται, όπως κάθε χρόνο, σε ειδικές ομάδες, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Σε τι απόσταση χρονική μπορεί να γίνει όμως το εμβόλιο της γρίπης από το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοιού; Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, δηλώνει στο iefimerida.gr ότι το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

«Υπάρχει οδηγία ότι τα εμβόλια μπορούν να γίνουν παράλληλα ακόμα και την ίδια μέρα. Επειδή όμως στη χώρα μας τα εμβόλια κατά του κορωνοιού γίνονται στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ τα εμβόλια κατά της γρίπης στον γιατρό ή το φαρμακείο, οι περισσότεροι δικαιούχοι λογικά θα τα κάνουν ξεχωριστά. Θα μπορούσαν να γίνουν και μετά από μία μέρα, μία εβδομάδα ή και δυο εβδομάδες. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Όποτε τους συστήσει ο θεράπων ιατρός. Το να τα κάνεις πάντως μαζί δε δημιουργεί κανένα απολύτως θέμα. Ως προς το ποιοι πρέπει να προχωρήσουν στον εμβολιασμό της γρίπης ισχύει η εγκύκλιος που ίσχυε και παλαιότερα», τονίζει η κυρία Θεοδωρίδου.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Δεδομένου πάντως ότι στη χώρα μας το κύμα της γρίπης κορυφώνεται μετά τα Χριστούγεννα και ξεκινάμε τον εμβολιασμό προς τα τέλη Οκτωβρίου, αφού τα εμβόλια έχουν διάρκεια ζωής 6 μηνών, απ’ ό,τι φαίνεται, θα προηγηθούν τα επικαιροποιημένα απ’ αυτά της γρίπης.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα