O εμβολιασμός, τα σχολεία, το παρακάτω

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο ΑΧΕΠΑ και άλλα τρία Νοσοκομεία της Περιφέρειας

Parallaxi
o-εμβολιασμός-τα-σχολεία-το-παρακάτω-687573
Parallaxi

Εμβόλιο : Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο ΑΧΕΠΑ και άλλα τρία Νοσοκομεία της Περιφέρειας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο Ελευθερία και σήμερα ξεκινούν οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων.

Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΑΧΕΠΑ ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Για τους εμβολιασμούς στη Θεσσαλονίκη, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η ειδικευόμενη παθολόγος του νοσοκομείου κ. Ελευθερία Ζτρίβα, η οποία έχει εκπαιδευτεί όπως κι άλλοι υγειονομικοί για τον εμβολιασμό.

Η ίδια θα εμβολιαστεί κατά τη δεύτερη φάση των εμβολιασμών καθώς είχε νοσήσει από κοροναϊό πριν από δύο μήνες.

Στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο γενικός εμβολιασμός των υγειονομικών και έως 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη δόση εμβολιασμού των υγειονομικών, των οίκων ευγηρίας, των μονάδων χρόνιας φροντίδας και των κέντρων αποκατάστασης.

Εκτιμάται, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ότι στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των υγειονομικών στα πέντε Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» Βούλας και μέχρι τις 4 το απόγευμα χθες είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ, 471 άτομα.

Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ στον ΑΝΤ1 για τις αλλεργίες στο εμβόλιο και το πιστοποιητικό

Πιστοποιητικό που θα εγγυάται την ανοσία, απάντησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, απαντώντας σχετικά με το έγγραφο που θα χορηγείται με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ενώ εκτίμησε πως « σε μία ανοιχτή κοινωνία όπως η δική μας ή η ευρωπαϊκή θα προστατέψει από φαινόμενα όπως ‘δεν μπαίνεις μέσα, πχ στο θέατρο, αν δεν έχεις εμβολιαστεί’».

Στιγμιότυπο βίντεο-Αnt1

Αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι το θα πρέπει να φέρουμε πάντα μαζί μας το πιστοποιητικό.

Σχετικά με το αν οι αλλεργικοί θα πρέπει ή όχι να κάνουν το εμβόλιο, εξήγησε πως «δεν σημαίνει ότι αν κάποιος έχει αλλεργίες θα υπάρχει πρόβλημα, προβληματισμός υπάρχει με τις αναφυλακτικές αλλεργίες ενδεχομένως».

Αναφερόμενος τέλος στην ανοσία που προκαλεί το εμβόλιο, παραδέχθηκε πως ακόμα δεν έχει περάσει ικανό διάστημα, ώστε να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, όπως άλλωστε δεν έχει γίνει ακόμα σαφές το πόσο κρατά η ανοσία αυτού που έχει νοσήσει.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, πάντως διαβεβαίωσε πως, το εμβόλιο έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους.

Άνοιγμα σχολείων: Διχασμένοι οι ειδικοί – Έτοιμο για όλα τα σενάρια το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας πάντως προετοιμάζεται και για το σενάριο να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και πέραν της 8ης Ιανουαρίου για μικρό πάντως διάστημα. Οι επιστήμονες λένε ότι όλα θα κριθούν από τη στάση μας κατά την περίοδο των εορτών.

Η καλή μας…διαγωγή κατά την εορταστική περίοδο και η τήρηση των μέτρων, θα ανοίξει το δρόμο και για το άνοιγμα των σχολείων της χώρας. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία τους στις 8 Ιανουαρίου, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρουν οι επιστήμονες την επόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε. Επιθυμία όλων είναι ν΄ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να μη χρειαστεί να ξανακλείσουν σύντομα λόγω αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, από τις επαφές μας κατά τη περίοδο των εορτών.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως προετοιμάζεται και για το σενάριο να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και πέραν της 8ης Ιανουαρίου για μικρό πάντως διάστημα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ετοιμάζεται και εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων και Λυκείων να στείλουν τις βαθμολογίες τετραμήνου (σ.σ. λήγει στις 20 Ιανουαρίου) όλων των μαθητών στους κηδεμόνες τους ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τους στις σχολικές μονάδες. Οι βαθμολογίες θα συνοδεύονται και με τον αριθμό των απουσιών των μαθητών, μεταξύ των οποίων και αυτών που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα των σχολείων

Πάντως, αυτή την εβδομάδα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει για μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης αλλά και για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Εάν θα ανοίξουν πρώτα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή όλα μαζί αυτό θα αποφασιστεί μέσα στην εβδομάδα. Πώς θα ανοίξουν και αν θα αφορούν και τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης ταυτόχρονα θα το δούμε μετά τις συνεννοήσεις της υπουργού με τους ειδικούς».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «κατ’ αρχάς, ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε έχουμε αρκετές ημέρες μπροστά μας και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ προσεκτικά, προκειμένου να έχουμε τη μείωση στο ιικό φορτίο, σ’ όλη την Επικράτεια. Όσον αφορά τα σχολεία, εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με τους ειδικούς, προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων. Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι ν’ ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς θα είμαστε την επόμενη εβδομάδα, ποια θα είναι τα επίπεδα των κρουσμάτων, ποια θα είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ιδίως στις Μ.Ε.Θ. και στους διασωληνωμένους και τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τους υπόλοιπους κλάδους της Οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε θετικός ν΄ανοίξουν τα σχολεία και πρώτα τα δημοτικά μετά τις γιορτές λέγοντας ότι: «H εικόνα από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα είναι καλή και η πορεία των κρουσμάτων είναι πτωτική. Σε πρώτη φάση θα ήταν θετικό να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά από μια εβδομάδα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια». Ιδια θέση ανέπτυξε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, λέγοντας όμως ότι θα ήταν καλό ν΄ ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα.

Οι αντιρρήσεις

Αντίθετα το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσάκρης, επέμεινε ότι «για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας. Θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας».

Και ο λοιμωξιολόγος, Νίκος Σύψας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, σημειώνοντας πως “οι συναθροίσεις των πολιτών τα Χριστούγεννα μπορεί να αποβούν μοιραίες για την επαναλειτουργία των σχολείων. Ο στόχος είναι να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε από τώρα να το σκεφτούμε, με την έννοια ότι δεν ξέρουμε τι θα επικρατεί στη χώρα, αν συνεχιστούν οι συναθροίσεις θα έχουμε πρόβλημα να τα ανοίξουμε».

Ο Σύψας εξηγεί γιατί και το καλοκαίρι θα παίρνουμε μέτρα και τα δύο σενάρια για την πανδημία στο μέλλον

«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε σήμερα σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.

Δε μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, τόνισε στον ΣΚΑΪ λέγοντας πως με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είπε, όμως, ο καθηγητής αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό

Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου, ανέφερε ο κ. Σύψας.

Μετά, το επόμενο βήμα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες. Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση, εξήγησε ο καθηγητής. «Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο.», είπε και προσέθεσε:

«Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε».

Όπως εκτιμά ο κ. Σύψας, του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά. Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται.

Οι δύο εκδοχές για την πανδημία

«Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε».

«Στην Ελλάδα ο δείκτης R είναι κάτω από το 1, όμως ανατρέπεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι το ποσοστό πλήρωσης των ΜΕΘ. Θα δούμε πλήρη αποκλιμάκωση έως τα μέσα Ιανουαρίου», εκτιμά ο κ. Σύψας.

Τέλος, τόνισε ότι η προϋπόθεση είναι να τηρούμε τα μέτρα. Τον Ιανουάριο φουντώνουν οι λοιμώξεις. Βλέποντας την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να είναι δύσκολα.

Εμβόλια και μετάλλαξη

Όπως είπε ο κ. Σύψας τα δύο εμβόλια που έχουμε τώρα, αλλά και τα επόμενα τρία που περιμένουμε έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 90% και είναι απόλυτα ασφαλή. Όποιος εμβολιάζεται μπορεί να λάβει τη βεβαίωσή του δίνοντας τα στοιχεία του.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί η μετάλλαξη».

Η τεχνολογία mRNA είναι έξυπνη και ταχύτατη και σε ένα μήνα και λιγότερο μπορεί να παραχθεί νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί. Στο μέλλον τα εμβόλια θα παράγονται με αυτή την τεχνολογία, εξήγησε.

Όσον αφορά την ανοσία, ο κ. Σύψας είπε πως δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Ξέρουμε σίγουρα ότι κρατάει 6 μήνες. Από κει και πέρα μπορεί να κρατάει και παραπάνω. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr/ ethnos.gr/ant1news.gr/ in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα