Εμβολιάστηκε ο Μπάιντεν – Παραμένει έντονη η ανησυχία για την μετάλλαξη του ιού
Ξεπέρασαν τα 18 εκατ. τα κρούσματα στις ΗΠΑ - Εναλλακτικές αναζητούν Βρετανία, Γαλλία για τη μεταφορά εμπορευμάτων
Η εικόνα της πανδημίας σήμερα (22/12)
Η εικόνα της πανδημίας το πρωί της 21ης Δεκεμβρίο
Εμβολιάστηκε live ο Μπάιντεν
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Δευτέρα το όριο των 18 εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 319.000, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Η χώρα, η οποία υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, είναι αντιμέτωπη με τρομακτική αναζωπύρωση της πανδημίας τον τελευταίο περίπου ενάμιση μήνα. Χθες Δευτέρα, τα κρούσματα του SARS-CoV-2 ανέρχονταν σε 18.006.061.
Το νέο αυτό πολύ βαρύ ορόσημο ξεπεράστηκε ενώ οι ΗΠΑ έχουν πλέον αρχίσει εκστρατεία εμβολιασμού, μετά την άδεια κατεπείγουσας χρήσης που χορηγήθηκε στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna.
Για να δώσει το παράδειγμα και να καθησυχάσει όσους εκφράζουν σκεπτικισμό, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 78 ετών, έλαβε χθες Δευτέρα, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, την πρώτη δόση ενός εμβολίου για τον νέο κορονοϊό.
Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επίσης εμβολιάστηκε την Παρασκευή, και αυτός δημόσια, όπως και πολλά κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου.
Η Κολομβία δεν θα εμβολιάσει σχεδόν 1 εκατ. Βενεζουελάνους μετανάστες
Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει από την εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού για την Covid-19 τους παράτυπους μετανάστες από τη Βενεζουέλα, δηλαδή πάνω από τους μισούς Βενεζουελάνους που βρίσκονται στη χώρα.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό Blu δήλωσε ότι μόνο οι Βενεζουελάνοι που έχουν λάβει την κολομβιανή υπηκοότητα ή που έχουν άδεια παραμονής από την υπηρεσία μετανάστευσης θα επωφεληθούν από τους εμβολιασμούς.
«Εκείνοι που επί του παρόντος δεν έχουν έγγραφα που να πιστοποιούν ότι είναι πολίτες της Κολομβίας ή που δεν έχουν ρυθμίσει τη μεταναστευτική τους κατάσταση, ασφαλώς και δεν θα εμβολιαστούν», πρόσθεσε.
Ο Ντούκε δικαιολόγησε την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι αν εμβολιάζονταν από την Κολομβία οι παράτυποι μετανάστες «θα ήταν σαν να τους καλούσαμε σε άτακτη έξοδο (σ.σ. από την Βενεζουέλα), να περάσουν όλοι τα σύνορα για να ζητήσουν το εμβόλιο».
Το 55% δεν έχει χαρτιά
Σήμερα στην Κολομβία ζουν περίπου 1,7 εκατομμύριο Βενεζουελάνοι και περισσότεροι από τους μισούς (55%) δεν έχουν χαρτιά, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας μετανάστευσης από τον περασμένο Οκτώβριο.
Η Κολομβία, η οποία δεν διατηρεί πλέον διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Βενεζουελάνου προέδρου Νικολάς Μαδούρο, φιλοξενεί τους περισσότερους από τους Βενεζουελάνους που έφυγαν από τη χώρα τους μετά το 2015 λόγω της βαθιάς κοινωνικοοικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 5 εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας την έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια.
Η κυβέρνηση της Κολομβίας σχεδιάζει να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς τον Φεβρουάριο, αφού εξασφάλισε 40 εκατομμύρια δόσεις για τα 50 εκατομμύρια των κατοίκων της. Μεταξύ των εταιρειών με τις οποίες έχει συνάψει συμφωνία είναι οι Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.
Έντονες αντιδράσεις για την απόφαση
Οι δηλώσεις του προέδρου Ντούκε προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.
«Το να μην εμβολιαστούν οι Βενεζουελάνοι είναι κακή ιδέα, από επιδημιολογικής άποψης. Είναι όμως κυρίως μια πρόταση που αντίκειται στην ηθική: αποκλείονται οι πιο ευπαθείς και γίνονται διακρίσεις, σχεδόν απειλητικές, σε βάρος μιας ομάδας ανθρώπων λόγω της εθνικότητάς τους και του μεταναστευτικού καθεστώτος τους», ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας Αλεχάντρο Γκαβίρια μέσω του Twitter.
Η Κολομβία είναι η τρίτη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό (1,5 εκατομμύριο) και η τέταρτη σε αριθμό θανάτων (40.400).
Πάνω από 500.000 Βρετανοί έκαναν ήδη το εμβόλιο
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της Covid-19 στη χώρα.
«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να διανέμει το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech.
Συμφωνία Ρωσίας – AstraZeneca για ενισχυμένο εμβόλιο
Ησουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και το ρωσικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια υπέγραψαν τη Δευτέρα μνημόνιο προθέσεων με στόχο την αξιοποίηση της ρωσικής τεχνολογίας για τη βελτίωση του βρετανικού εμβολίου κατά της Covid-19.
«Σας συγχαίρω και εκφράζω την ελπίδα ότι η συνεργασία θα είναι επιτυχής» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε βιντεοδιάσκεψη με ευκαιρία την υπογραφή του μνημονίου.
Τόσο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Γκαμαλέγια όσο και το εμβόλιο της AstraZeneca βασίζονται σε ακίνδυνους αδενοϊούς που περιέχουν το γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας του κοροναϊού SARS-CoV-2. Το συνθετικό γενετικό υλικό που περιέχουν οι ιοί απορροφάται από τα ανθρώπινα κύτταρα και τα αναγκάζουν να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία στη συνέχεια αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.
Οι πρώτες αναφορές για συνεργασία ανάμεσα στη βρετανική εταιρεία και το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια ήρθαν στη δημοσιότητα μετά την τυχαία διαπίστωση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται πρώτα σε μικρή δόση και μετά σε μεγάλη.
Σε αυτή την περίπτωση η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπολογίστηκε στις κλινικές μελέτες ότι φτάνει το θεαματικό ποσοστό του 90%. Όταν όμως το εμβόλιο χορηγείται σε δύο ίδιες υψηλές δόσεις η αποτελεσματικότητα πέφτει στο 60%.
Μια εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο είναι ότι οι εθελοντές που δέχτηκαν υψηλή πρώτη δόση ανέπτυξαν αντισώματα όχι μόνο κατά της πρωτεΐνης ακίδας αλλά και κατά του αδενοϊού που περιέχει το εμβόλιο. Η επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στον αδενοϊό-φορεα ενδεχομένως περιορίζει την αποτελεσματικότητα της δεύτερης δόσης.
Η AstraZeneca και το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχουν ανακοινώσει πως στόχος της συνεργασίας είναι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων. Στις κλινικές μελέτες που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη δόση ο αδενοϊός της Οξφόρδης, ο οποίος προέρχεται από τους πιθήκους, ενώ στη δεύτερη δόση ίσως χρησιμοποιηθεί ο αδενοϊός του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια, ο οποίος προέρχεται από τον άνθρωπο.
«Οι δοκιμές θα αρχίσουν πολύ σύντομα, πρακτικά από τώρα» δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια.
«Δεν θα απαιτήσουν μεγάλες επενδύσεις ή πολύ χρόνο, καθώς οι τεχνολογίες πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca και το Sputnik V είναι πολύ παρόμοιες» εξήγησε.
Στο πρόγραμμα συνεργασίας θα συμμετάσχουν επίσης η ρωσική φαρμακοβιομηχανία R-Pfarm και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσεων Επενδύσεων ως χρηματοδότης.
Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία καταρτίζουν σχέδιο για να ξαναρχίσουν οι μεταφορές εμπορευμάτων
Οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας καταρτίζουν και αναμένεται να παρουσιάσουν σχέδιο για την επανέναρξη των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα, μεταδίδει το BBC.
Το σχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ήδη από αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, το οποίο επικαλείται τον Κλεμάν Μπον, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας.
Νότια Κορέα: 869 κρούσματα του νέου κορονοϊού
Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που διαγνώστηκαν στη Νότια Κορέα σε 24 ώρες παρέμεινε κάτω από το επίπεδο των χιλίων για δεύτερη ημέρα, ανήλθε σε 869, ανακοίνωσε σήμερα η νοτιοκορεάτικη Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA), ωστόσο οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο ιός παρέμειναν σε επίπεδο-ρεκόρ.
Η χώρα της Ασίας κατέγραψε ρεκόρ 1.097 κρουσμάτων του SARS-CoV-2 την Κυριακή.
Από τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν, τα 824 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί έφθασε τους 51.460, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Ακόμη 24 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, απολογισμός πανομοιότυπος με αυτόν της προηγουμένης, ο οποίος αποτελεί τραγικό ρεκόρ. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως εδώ τους 722 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας αυξήθηκε στο 1,4%.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση αυξήθηκε σε 281, από 274 την προηγουμένη.
Η Νότια Κορέα είχε καταφέρει να διατηρήσει το επίπεδο των κρουσμάτων συγκριτικά χαμηλό στα δύο προηγούμενα κύματα της πανδημίας, αλλά το τρέχον, το τρίτο, εγείρει πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις διότι πλήττει εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Μπροστά στον δισταγμό της κυβέρνησης να επιβάλλει εθνικό lockdown για να μην υποστεί πλήγμα η νοτιοκορεάτικη οικονομία, οι τοπικές αρχές στη Σεούλ, στην επαρχία Κιόνγκι και στην πόλη Ιντσόν ανακοίνωσαν χθες πολύ πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ιδίως απαγορεύοντας τις συναθροίσεις άνω των τεσσάρων προσώπων.
Μεξικό: Καταγράφηκαν 5.370 κρούσματα του νέου κορονοϊού
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.370 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 396 ασθενείς με την COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως εδώ τους 118.598 νεκρούς επί συνόλου 1.325.915 καταγεγραμμένων μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει ότι στην πραγματικότητα οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.
Κρούσματα και στην Ανταρκτική
Στη μοναδική ήπειρο η οποία παρέμενε μέχρι χθες αλώβητη από την πανδημία, στην Ανταρκτική, εντοπίστηκε εστία του νέου κορονοϊού σε στρατιωτική βάση της Χιλής, ενημέρωσε χθες Δευτέρα ο στρατός της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Συνολικά, «36 άνδρες» διαγνώστηκε πως έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, εκ των οποίων 26 είναι στρατιωτικοί και 10 «πολίτες», εργαζόμενοι σε εταιρεία στην οποία είχε ανατεθεί με σύμβαση «να εκτελέσει προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης» στη βάση Μπερνάρντο Ο’ Χίγκινς Ρικέλμε, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του επιτελείου.
Οι μολύνσεις πιστεύεται πως συνδέονται με πρόσφατη επίσκεψη που έκανε στη βάση το σκάφος πολλαπλών ρόλων Sargento Aldea του ΠΝ της Χιλής για να την ανεφοδιάσει, μεταξύ της 27ης Νοεμβρίου και της 10ης Δεκεμβρίου.
Αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του και επέστρεψε στο λιμάνι του, στο Ταλκαουάνο (νότια), τη 16η Δεκεμβρίου, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα του νέου κορωνοϊού μεταξύ των 208 μελών του πληρώματός του.
Ως χθες, η Ανταρκτική ήταν ανάμεσα στις ελάχιστες περιοχές του πλανήτη όπου δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα του SARS-CoV-2, μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων και την ακύρωση των επισκέψεων τουριστών.
Όλο το μη απαραίτητο προσωπικό απομακρύνθηκε όταν εκδηλώθηκε η πανδημία, ενώ αποφασίστηκε να απαγορευθεί κάθε επαφή μεταξύ του προσωπικού των περίπου σαράντα μόνιμων στρατιωτικών και επιστημονικών βάσεων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ