Top

Εμβολιάζει τους 16-17 η Κύπρος – Η Πορτογαλία βάζει σε καραντίνα τους ανεμβολίαστους Βρετανούς

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Parallaxi
εμβολιάζει-τους-16-17-η-κύπρος-η-πορτογαλ-516909
Parallaxi

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο.

Την έναρξη των εμβολιασμών ατόμων ηλικίας 16 και 17 ετών ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας Κύπρου, σε μια προσπάθεια περαιτέρω θωράκισης της δημόσιας υγείας απέναντι στην Covid-19 και λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου.

Οι εμβολιασμοί των ατόμων της ηλικιακής ομάδας 16-17 θα γίνονται με εμβόλια τεχνολογίας mRNA κατόπιν ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού. Η Πύλη Εμβολιασμού για διευθέτηση ραντεβού για τα άτομα άνω των 16 ετών θα ανοίξει από την Τετάρτη, 30 Ιουνίου, στις 7:30 το πρωί και θα παραμείνει ανοικτή χωρίς χρονικό περιορισμό. Το ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού μπορεί να διευθετείται είτε από τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες είτε από τον Προσωπικό Ιατρό/Παιδίατρο σε συνεννόηση με τους γονείς/νόμιμους κηδεμόνες των παιδιών.

Η απόφαση για εμβολιαστική θωράκιση των ηλικιών 16 και 17 ετών ελήφθη αφού εξετάστηκαν τα πρόσφατα δεδομένα της Ομάδας Ιχνηλάτησης, με βάση τα οποία ποσοστό σχεδόν 30% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 18 ετών και κάτω, ιδιαίτερα έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών, οι οποίοι έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα και αυξημένο αριθμό επαφών. Σύμφωνα δε με τα επιστημονικά στοιχεία, τα χαρακτηριστικά που εκδηλώνει ο ιός στους έφηβους (μεταδοτικότητα, διασπορά, συμπτωματολογία κ.ο.κ.) είναι πανομοιότυπα με εκείνα που παρουσιάζονται στους ενήλικες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας Κύπρου, για τους παραπάνω λόγους και για να διασφαλιστεί ότι θα αποτραπεί μια νέα έξαρση του ιού στην κοινότητα και θα θωρακιστούν οι νεαρότερες ηλικίες και, κατ’ επέκταση, το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, προτρέπονται οι γονείς/κηδεμόνες μετά από συζήτηση με τα παιδιά τους, να συναινέσουν στον εμβολιασμό τους. Ενόψει δε και της επανέναρξης της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών θα συμβάλει στην απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, με τη φυσική παρουσία των μαθητών.

Βέλγιο: Ένας στους 3 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά του κορονοϊού

Ένας στους τρεις πολίτες στο Βέλγιο είναι πλήρως εμβολιασμένος κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ινστιτούτου υγείας Sciensano.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 6.905.604 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, αριθμός που ισοδυναμεί με το 59,9% του συνολικού πληθυσμού και το 74,5% των πολιτών άνω των 18 ετών. Στη Βαλλονία, το 72% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση ενώ το ίδιο ποσοστό στη Φλάνδρα φτάνει το 79% και στις Βρυξέλλες το 54%. Συνολικά 3.829.652 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 33,2% του συνολικού πληθυσμού και το 41,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Πορτογαλία: Η χώρα θα θέτει σε καραντίνα για 14 ημέρες τους ανεμβολίαστους βρετανούς τουρίστες

Οι επιβάτες που φθάνουν στην Πορτογαλία από τη Βρετανία πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημερες από σήμερα, αν δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού, ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ η πορτογαλική κυβέρνηση.

Ο νέος κανονισμός, ο οποίος θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι τις 11 Ιουλίου, τίθεται σε ισχύ εν μέσω μιας έξαρσης των κρουσμάτων στην Πορτογαλία, όπου ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό μέσα σε μία ημέρα έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, όταν η χώρα των λίγο περισσότερων από 10 εκατομμύρια κατοίκων εξακολουθούσε να βρίσκεται σε αυστηρό λοκντάουν.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα αυξάνεται εδώ και ένα μήνα και στη Βρετανία.

Οι Βρετανοί, που φθάνουν στην Πορτογαλία από αέρα, στεριά ή θάλασσα, πρέπει να παρουσιάζουν απόδειξη ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή να μένουν σε απομόνωση για 14 ημέρες «στο σπίτι ή σε μέρος που θα υποδεικνύεται από τις υγειονομικές αρχές», αναφέρει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Η Βρετανία, μία από τις μεγαλύτερες πηγές ξένων τουριστών για την Πορτογαλία, αφαίρεσε νωρίτερα αυτό το μήνα τη χώρα αυτή από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες επιτρέπονται τα ταξίδια χωρίς υποχρέωση για καραντίνα. Η Γερμανία χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα την Πορτογαλία «ζώνη παραλλαγών του ιού», ένα μέτρο που θα επιφέρει αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια προς και από τη χώρα.

Η Πορτογαλία, η οποία έδωσε νωρίτερα φέτος τη μεγαλύτερη μάχη της εναντίον του κορονοϊού, βρίσκεται στην πορτοκαλί λίστα της Βρετανίας, πράγμα που σημάνει πως όσοι κάνουν εκεί διακοπές πρέπει να αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες, όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους, και να κάνουν ακριβά τεστ για Covid-19.

Οι πορτογαλικές υγειονομικές αρχές έχουν κατηγορήσει την πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, αλλά εξαπλώνεται γρήγορα και στη Βρετανία, για την πρόσφατη αύξηση των λοιμώξεων. Πάνω από το 70% των κρουσμάτων Covid-19 στην περιοχή της Λισαβόνας είναι της παραλλαγής Δέλτα.

Αυστραλία: Περίπου το 70% του πληθυσμού βρίσκονται τώρα σε κάποιας μορφής λοκντάουν

H επιτροπή αντιμετώπισης της COVID-19 στην Αυστραλία αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, καθώς τα ξεσπάσματα μετάδοσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα σε όλη τη χώρα έχουν προκαλέσει την επιβολή λοκντάουν στο Σίδνεϊ, αλλά και την εφαρμογή περιορισμών σε άλλες περιοχές.

Περίπου 18 εκατομμύρια Αυστραλοί ή περίπου το 70% του πληθυσμού βρίσκονται τώρα σε κάποιας μορφής λοκντάουν ή περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19, καθώς οι αξιωματούχοι παλεύουν με ξεσπάσματα της COVID-19 σχεδόν σε κάθε πολιτεία ή περιοχή.

«Νομίζω ότι εισερχόμαστε σε μία νέα φάση της πανδημίας, με το πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα», δήλωσε σήμερα στο ABC ο υπουργός Οικονομικών Τζος Φρίντενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η Αυστραλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «κρίσιμη περίοδο» στη μάχη της κατά της COVID-19.

Η επιτροπή εθνικής ασφάλειας, της οποίας προεδρεύει ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, θα ενημερωθεί από τον υπεύθυνο αρχίατρο της χώρας αργότερα σήμερα, όπως δήλωσε ο Φρίντενμπεργκ.

Το Σίδνεϊ, που είναι η πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, στην οποία κατοικεί το 1/5 του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, εισήλθε σε ένα λοκντάουν δύο εβδομάδων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Δεκαοκτώ νέα περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης αναφέρθηκαν σήμερα στη Νέα Νότια Ουαλία, σε σύγκριση με τα 30 περιστατικά της προηγούμενης ημέρας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των μολύνσεων από το τελευταίο ξέσπασμα στις 130, από τον εντοπισμό του πρώτου περιστατικού, πριν περίπου από δύο εβδομάδες σε έναν οδηγό λιμουζίνας, που μετέφερε ένα πλήρωμα πτήσεων εξωτερικού.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για σημαντική αύξηση των αριθμών», δήλωσε η πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους στην πολιτειακή πρωτεύουσα Σίδνεϊ.

«Με αυτή τη συρροή βλέπουμε μία μεταδοτικότητα περίπου στο 100% μεταξύ των νοικοκυριών».

Η βόρεια πόλη του Ντάργουιν εισήλθε χθες, Κυριακή, σε διήμερο λοκντάουν, που προκλήθηκε από τον εντοπισμό του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, χωρίς να υπάρχει σχέση με το ξέσπασμα στο Σίδνεϊ, σε έναν εργαζόμενο ορυχείου αφού είχε εγκαταλείψει την εργασία του.

Η πολιτεία του Κουίνσλαντ εισήγαγε σήμερα την υποχρεωτική χρήση της μάσκας και περιορισμούς σε συναντήσεις εντός σπιτιών σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπρίσμπεϊν, μετά από μία παρόμοια κίνηση αξιωματούχων της Δυτικής Αυστραλίας στην πολιτειακή πρωτεύουσα Περθ.

Οι περιορισμοί παραμένουν στην πολιτειακή πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτόρια, στη Μελβούρνη, αλλά και στην εθνική πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα.

Ένας υγειονομικός συναγερμός εκδόθηκε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για εκατοντάδες επιβάτες, αφού ένα μολυσμένο μέλος πληρώματος καμπίνας της Virgin Australia, εργάστηκε σε πέντε διαφορετικές πτήσεις καλύπτοντας το Μπισμπέιν, τη Μελβούρνη και τη Χρυσή Ακτή.

Η Αυστραλία μέχρι τώρα αντιμετώπισε πολύ καλύτερα από αρκετές άλλες ανεπτυγμένες χώρες τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, με μόλις 30.450 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους.

Η εφαρμογή λοκντάουν, σκληρών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και ταχείας ιχνηλάτησης των κρουσμάτων βοήθησαν τη χώρα, να καταστείλει αποτελεσματικά προηγούμενα ξεσπάσματα, αλλά το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα που κινείται ταχύτατα, έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές.

H αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας επέβαλε πρόστιμο σε 44 ανθρώπους για μη τήρηση των μέτρων παραμονής στα σπίτια, συμπεριλαμβανομένου και ενός γυμνού ζευγαριού που έκανε ηλιοθεραπεία και είχε χαθεί στο εθνικό πάρκο αφού το τρόμαξε ένα ελάφι.

«Όχι μόνο ζήτησαν βοήθεια από την αστυνομία για να τους διασώσουν, αλλά και οι δύο έλαβαν κλήση 1.000 δολαρίων Αυστραλίας (636 ευρώ)», σύμφωνα με τον επίτροπο της αστυνομίας στη Νέα Νότια Ουαλία Μικ Φούλερ.

Βρετανία: Ο νέος υπουργός Υγείας θέλει οι περιορισμοί Covid να αρθούν το συντομότερο δυνατόν

Ο νέος υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί οι εναπομείναντες κοινωνικοί περιορισμοί της COVID-19 να αρθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο Τζάβιντ αναμένεται να ενημερώσει τους βουλευτές αργότερα για το ποιοι περιορισμοί θα πρέπει να αρθούν στις 19 Ιουλίου, όπως έχει αφήσει ήδη να εννοηθεί η κυβέρνηση.

“Θέλω να δω αυτούς τους περιορισμούς να αίρονται όσο πιο γρήγορα μπορούμε”, είπε σε δημοσιογράφους. “Δεν υπάρχει επιστροφή και γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί κατά τη διαδικασία αυτή και θα έχω να πω περισσότερα γι’ αυτό κατά τη δήλωσή μου”.

Ισπανία: Η χώρα αυστηροποιεί τους κανόνες Covid για την πρόσβαση των Βρετανών

Η Ισπανία θα αρχίσει να ζητά αρνητικό τεστ COVID-19 ή αποδεικτικό εμβολιασμού από τους Βρετανούς τουρίστες που θέλουν να πάνε στη Μαγιόρκα, την Ίμπιζα και τις υπόλοιπες Βαλεαρίδες Νήσους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Αυτό που πρόκειται να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε στους Βρετανούς τουρίστες που πάνε στις Βαλεαρίδες Νήσους τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο Σάντσεθ στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER. «Θα χρειαστούν πλήρη δόση εμβολιασμού ή αρνητικό PCR», δήλωσε, αναφερόμενος σε συγκεκριμένο τύπο τεστ κορονοϊού.

Η Ισπανία είχε αποφασίσει να άρει από τις 20 Μαΐου την υποχρέωση να παρουσιάζουν οι Βρετανοί αρνητικό τεστ PCR.

Οι αρχές στη Μαγιόρκα, δημοφιλή παραθεριστικό προορισμό για Ισπανούς και ξένους, ερευνούν την έξαρση του κορονοϊού μεταξύ περισσοτέρων από 600 φοιτητές.

Πληροφορίες: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα