Eμβολιάζονται οι άνω των 18 ετών στις ΗΠΑ – Ευρωπαϊκές χώρες αίρουν τα μέτρα

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
eμβολιάζονται-οι-άνω-των-18-ετών-στις-ηπα-8-734228
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Οι βαριά πληγείσες από την πανδημία ΗΠΑ πραγματοποίησαν ένα θετικό βήμα καθώς οι μισοί ενήλικες Αμερικανοί έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση εμβολίου κατά της Covid, ενώ από σήμερα όλοι οι πολίτες άνω των 18 μπορούν να εμβολιαστούν.

Η αναστολή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson δεν επηρεάζει τον ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα, καθώς το συγκεκριμένο σκεύασμα αναλογούσε σε μια μικρή παρτίδα από τα χορηγούμενα εμβόλια.

Συνολικά, πάνω από 132,12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το 50,4% των πολιτών άνω των 18 ετών έχει ανοσοποιηθεί εν μέρει, ενώ το 32,5% εξ ολοκλήρου.

Η ευχάριστη είδηση από τις ΗΠΑ συμπίπτει με την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με την εφαρμογή ενός συστήματος ανοιχτών συνόρων μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Από σήμερα επιτρέπεται στους κατοίκους της Αυστραλίας να μεταβαίνουν αεροπορικώς στη Νέα Ζηλανδία για πρώτη φορά έπειτα από ένα χρόνο χωρίς την υποχρέωση να τίθενται σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες πολιτείες της Αυστραλίας έχουν επιτρέψει τις επισκέψεις χωρίς υποχρέωση καραντίνας από τη Νέα Ζηλανδία από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, η Νέα Ζηλανδία επέβαλε την απομόνωση για τις αφίξεις από τη γείτονά της επικαλούμενη τις ανησυχίες για τα σποραδικά ξεσπάσματα μετάδοσης της COVID-19 στην Αυστραλία.

Στην Ευρώπη, η υγειονομική κατάσταση παραμένει ανησυχητική, ωστόσο ορισμένες χώρες λόγω της κούρασης του πληθυσμού αρχίζουν να αίρουν σταδιακά τους περιορισμούς.

Σε αυτές συγκαταλέγονται η Ελβετία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, το Μονακό, η Πορτογαλία και η Δανία.

Η Πορτογαλία συγκεκριμένα εισήλθε σήμερα στην τρίτη φάση μιας σταδιακής άρσης των μέτρων που ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα, με το άνοιγμα εκ νέου των εμπορικών κέντρων, των εσωτερικών χώρων των καφέ και των εστιατορίων, των χώρων εκδηλώσεων, των Λυκείων και των Πανεπιστημίων.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο του ανοίγματος στη χώρα αναμένεται μετά δύο εβδομάδες, αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, με την ενανέναρξη των δημόσιων εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους.

Η Ιταλία θα άρει τους περιορισμούς σε πολλές περιοχές της χώρας από τις 26 Απριλίου με την προειδοποίηση ότι απαιτείται προσοχή ώστε οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν να μην χρειαστεί να ξανακλείσουν.

Η Ολλανδία και η Γαλλία, από την πλευρά τους, σχεδιάζουν να ανοίξουν εκ νέου τους ανοιχτούς χώρους των καφέ λίγο αργότερα και συγκεκριμένα από τα τέλη Απριλίου ως τα μέσα Μαϊου.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, πάντως, μιας χώρα που καταγράφει καθημερινά υψηλά ποσοστά θανάτων από την covid, είναι ανοιχτά από τις αρχές Απριλίου τα μπαρ και τα εστιατόρια και από σήμερα αναμένεται να ανοίξουν και οι παραλίες.

Από την άλλη κάποιες χώρες, όπως η Ινδία και η Τυνησία, αυστηροποίησαν τα περιοριστικά μέτρα από σήμερα καθώς η υγειονομική κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη.

Για παράδειγμα, στην ινδική πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, ξεκινάει από σήμερα εξαήμερο λοκντάουν καθώς οι ημερήσιες θετικές διαγνώσεις στην COVID-19 που καταγράφονται σε εθνικό επίπεδο κατέρριψαν νέο ρεκόρ και το σύστημα υγείας καταρρέει υπό το βάρος των νέων μολύνσεων.

Τα νοσοκομεία της Ινδίας πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με έλλειψη κλινών, οξυγόνου και σημαντικών φαρμάκων καθώς οι μολύνσεις ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια, λιγότερες μόνο από εκείνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Τυνησία κλείνουν όλα τα σχολεία μέχρι τις 30 Απριλίου και τίθενται περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών προκειμένου να ανασχεθεί η πανδημία.

Οι Σλοβάκοι έσπευσαν στα εμπορικά κέντρα, επέστρεψαν στα κομμωτήρια και επισκέφθηκαν βιβλιοθήκες σήμερα για πρώτη φορά εδώ και μήνες καθώς η κεντροευρωπαϊκή χώρα άνοιξε καταστήματα και υπηρεσίες με περιορισμένη δυναμικότητα στο πλαίσιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω κορονοϊού.

Η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων, που εξέρχεται από το χειρότερο κύμα της πανδημίας, άνοιξε επίσης τις εκκλησίες, τις πισίνες, τους ζωολογικούς κήπους και κάποια καταστήματα ενώ προσπαθεί να δώσει ώθηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η κομμώτρια Λούμπιτσα Τέμελ, της οποίας το πρώτο ραντεβού από τον Δεκέμβριο ήταν σήμερα στις 8 το πρωί, υποδέχθηκε τους πελάτες με μια αίσθηση ανακούφισης και ενθουσιασμού. «Οι πελάτες καλούσαν κάθε μέρα από τον Δεκέμβριο», είπε. «Είναι υπέροχο αίσθημα που τελικά μπορούμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει και φυσικά η κοινωνική επαφή είναι ανεκτίμητη».

Τα ξενοδοχεία άνοιξαν επίσης τις πόρτες τους για περιορισμένο αριθμό πελατών αλλά οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων παρέμειναν κλειστοί. Επιτρέπονται επίσης οι μετακινήσεις μακριά από τον τόπο διαμονής.

Οι μολύνσεις που εντοπίζονται με τεστ PCR είναι κάτω από 1.000 την ημέρα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο ενώ οι νοσηλείες μειώθηκαν σε 1.978 από το ρεκόρ των περισσοτέρων των 3.800 στις αρχές Μαρτίου.

Για την είσοδο σε καταστήματα, εκκλησίες και άλλα καταστήματα απαιτείται αρνητικό τεστ COVID-19 ενώ η κυβέρνηση καλεί τον κόσμο να συνεχίσει να είναι προσεκτικός.

Η Αυστραλία σχεδιάζει να επιταχύνει τους ρυθμούς εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά της COVID-19 σε πολίτες άνω των 50 ετών έπειτα από τη σύσταση σε όσους είναι κάτω των 50 να μην εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca λόγω της ανησυχίας για το ενδεχόμενο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον.

Σε ανακοίνωσή του ο Μόρισον ανέφερε ότι έπειτα από εθνικό υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, οι πολιτειακοί ηγέτες συμφώνησαν να επισπεύσουν τον εμβολιασμό για όσους είναι άνω των 50 και να τον εφαρμόσουν πέραν των υγειονομικών τους υπαλλήλων πρώτης γραμμής, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ και όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Συμφώνησαν επίσης να εγκαταστήσουν χώρους μαζικών εμβολιασμών καθώς αυξάνονται οι προμήθειες εμβολίων.

Η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα είχε καθυστερήσει εξαιτίας των προβλημάτων με τις προμήθειες που παρουσιάστηκαν στην Ευρώπη και της ανησυχίας για την πιθανότητα να συνδέεται η σπάνια εμφάνιση θρόμβων του αίματος με το εμβόλιο της AstraZeneca, στο οποίο έχει βασιστεί η χώρα για το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών σε εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής, 1,59 εκατομμύρια εμβόλια έχουν χορηγηθεί σε έναν πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η χώρα έχει αυξήσει τις παραγγελίες των εμβολίων της Moderna και της Pfizer για νεότερους πολίτες, αλλά οι παρτίδες αυτές αναμένεται να φθάσουν κατά το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς.

Ο Μόρισον έχει δηλώσει ότι ακόμη και αν ο λαός εμβολιαστεί δεν θα σπεύσει να ανοίξει το σύνορο της χώρας αγνοώντας τις εκκλήσεις των πολιτειακών πρωθυπουργών να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

“Αυτή τη στιγμή στην Αυστραλία ζούμε με έναν τρόπο που δεν ζει ο υπόλοιπος κόσμος. Ο εμβολιασμός θα είναι ένας σημαντικός μηχανισμός για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει έτσι η κατάσταση. Αλλά θα πρέπει να τονίσω και αυτό, ότι τα διεθνή σύνορα είναι επίσης μια υπερβολικά σημαντική προστασία για τους Αυστραλούς και δεν πρόκειται να χαλαρώσω αυτά τα μέτρα εύκολα”, είπε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους πριν από το εθνικό υπουργικό συμβούλιο.

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας εξετάζει την καθυστέρηση χορήγησης της δεύτερης δόσης κάποιων από τα εμβόλια κατά της covid-19 για τους πολίτες κάτω των 80 ετών για να αυξηθεί έτσι ο αριθμός των πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση, έγραψε σήμερα η El Mundo επικαλούμενη ένα επίσημο έγγραφο.

Με βάση την πρόταση αυτή, οι ασθενείς θα λάβουν την δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer και της Moderna έπειτα από οκτώ εβδομάδες, αντί για τρεις που ισχύει σήμερα, έγραψε η εφημερίδα.

Αν εγκριθεί η πρόταση, θα σηματοδοτήσει μια διαφοροποίηση από την ισχύουσα πολιτική της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει την χορήγηση στις ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και των δύο δόσεων του εμβολίου το συντομότερο δυνατό.

Το υπουργείο Υγείας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο να σχολιάσει.

Χώρες όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, που έχουν επιλέξει να παράσχουν εμβόλια σε όσο το δυνατόν περισσότερους –τουλάχιστον την μία δόση για την ταχύτερη επίτευξη της συλλογικής ανοσίας–, έχουν καταγράψει ως επί το πλείστον θετικά αποτελέσματα.

Παρά τις καθυστερήσεις στην χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και στις προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca, η Ισπανία εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι μισοί από τους 47 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ως τα τέλη Ιουλίου.

Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνουν ότι το 7% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ενώ το 19% τουλάχιστον με τη μία.

Η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα θα παραλάβει 1,7 εκατομμύριο δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer από τις 26 Απριλίου.

Τα σχολεία στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες θα ανοίξουν εντέλει σήμερα μετά την απόφαση δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε εντολή των ομοσπονδιακών αρχών για εξ αποστάσεως μαθήματα για δύο εβδομάδες εν μέσω μιας έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο δικαστής του Μπουένος Άιρες απεφάνθη υπέρ της προσφυγής μη κυβερνητικών οργανώσεων γονέων και ορισμένων εκπαιδευτικών στην πόλη, οι οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί άμεσα το διάταγμα που εκδόθηκε για την αναστολή των μαθημάτων δια ζώσης στις τάξεις της περιοχής της πρωτεύουσας για 15 ημέρες.

Η απόφαση αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει περαιτέρω πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στον πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος δήλωσε ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι απαραίτητο για να ανασχεθεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα, και την υπό την αντιπολίτευση τοπική κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες, η οποία αντιτίθεται στο μέτρο αυτό.

Ο Φερνάντες καταφέρθηκε κατά της δικαστικής απόφασης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο El Destape αργά χθες Κυριακή το βράδυ.

«Λαμβάνουν μέτρα τα οποία υπάγονται αποκλειστικά στον τομέα της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης», δήλωσε ο Φερνάντες στο μέσο αυτό.

Ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες Οράσιο Ροντρίγκες Λαρέτα, ο οποίος ανήκει στην αντιπολίτευση, είχε προηγουμένως δεσμευτεί να κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία. Είχε ζητήσει τη διεξαγωγή άμεσα συνομιλιών με τον Φερνάντες και προσέφυγε επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο δεν έχει ακόμη εξετάσει το ζήτημα.

«Με μεγάλη υπερηφάνεια σας ενημερώνω ότι στην Πόλη του Μπουένος Άιρες τα σχολεία θα είναι ανοιχτά αύριο», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Λαρέτα. «Λαμβάνουμε αποφάσεις βάσει των στοιχείων» πρόσθεσε

Η απόφαση αυτή της τελευταίας στιγμής από δικαστή κατώτερου δικαστηρίου άφησε τους διευθυντές των σχολείων του Μπουένος Άιρες να αγωνίζονται αργά χθες το βράδυ να ενημερώσουν τους γονείς να πάνε τελικά τα παιδιά τους σήμερα στο σχολείο.

Δύο σύλλογοι εκπαιδευτικών ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν σήμερα από τα μαθήματα για να διαμαρτυρηθούν καθώς τάσσονται υπέρ του διατάγματος που ζητεί τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες.

Η Αργεντινή, όπως πολλές άλλες χώρες στην Λατινική Αμερική, έχει πληγεί σκληρά από ένα σφοδρό δεύτερο κύμα της επιδημίας. Η χώρα αυτή ανακοίνωσε την Παρασκευή ένα ρεκόρ 29.472 νέων κρουσμάτων σε μια μέρα.

Η Πορτογαλία εισήλθε σήμερα στην τρίτη φάση μιας σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα, με την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, του εσωτερικού των καφέ και των εστιατορίων, των αιθουσών θεαμάτων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.

Από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου, οι αρχές της χώρας είχαν επιβάλει αυστηρό γενικό λοκντάουν προκειμένου να αναχαιτίσουν ένα τρίτο βίαιο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού. Περίπου δέκα δήμοι που καταγράφουν πολύ αυξημένα ποσοστά μολύνσεων δεν ακολούθησαν αυτήν την κίνηση άρσης των περιορισμών.

Οι έλεγχοι στα σύνορα με την Ισπανία θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τα τέλη του μηνός, όπως και η υποχρέωση για τους επισκέπτες που φθάνουν στην Πορτογαλία να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ και να υποβάλλονται σε καραντίνα.

Η κυβέρνηση της Λισαβόνας χαλάρωσε ωστόσο την Παρασκευή τους περιορισμούς ταξιδιών που ίσχυαν από τα τέλη Ιανουαρίου, αίροντας την αναστολή πτήσεων με τη Βρετανία και τη Βραζιλία για μετακινήσεις που κρίνονται απαραίτητες.

Το επόμενο και τελευταίο στάδιο της σταδιακής άρσης των υγειονομικών περιορισμών προβλέπεται σε δύο εβδομάδες, κυρίως με την επαναφορά δημόσιων εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους αν η εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης το επιτρέψει, ανέφερε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Παράλληλα με την επαναλειτουργία των σχολείων, που είχαν ξεκινήσει με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι αρχές ξεκίνησαν εκστρατεία ιχνηλάτησης και εμβολιασμού του εκπαιδευτικού προσωπικού. Το Σαββατοκύριακο, σχεδόν 170.000 εκπαιδευτικοί και άλλο προσωπικό που εργάζεται στα σχολεία έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19.

Συνολικά, για έναν πληθυσμό περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων, η Πορτογαλία έχει χορηγήσει 2,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και 650.000 άνθρωποι έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση.

Η περιοχή της πρωτεύουσας της Ινδίας, Δελχί, ανακοίνωσε σήμερα εξαήμερο λοκντάουν καθώς οι ημερήσιες θετικές διαγνώσεις στην COVID-19 που καταγράφονται σε εθνικό επίπεδο κατέρριψαν νέο ρεκόρ και το σύστημα υγείας καταρρέει υπό το βάρος των νέων μολύνσεων.

Τα νοσοκομεία της Ινδίας πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με έλλειψη κλινών, οξυγόνου και σημαντικών φαρμάκων καθώς οι μολύνσεις ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια, λιγότερες μόνο από εκείνες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λιγότερες από 100 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας είναι διαθέσιμες στην πόλη του Νέου Δελχί, με έναν πληθυσμό άνω των 20 εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο επικεφαλής υπουργός Αρβίντ Κερτζιβάλ, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από διαμαρτυρίες.

Οι ημερήσιες μολύνσεις COVID-19 στην Ινδία έφθασαν τις 273.810 σήμερα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Καταγράφηκε επίσης ρεκόρ θανάτων, 1.619, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει τώρα τις 178.769.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο Δελχί θα τεθούν σε ισχύ από απόψε.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ινδία, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος σε θρησκευτικές γιορτές και προεκλογικά συλλαλητήρια.

Ηγέτες, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ, αναμένεται να λάβουν μέρος σήμερα και σε άλλα συλλαλητήρια και δημόσιες εκδηλώσεις.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραχούλ Γκάντ –που μίλησε επίσης σε προεκλογικά συλλαλητήρια τις τελευταίες εβδομάδες– δήλωσε χθες πως αναστέλλει στο εξής όλα τα συλλαλητήριά του στη Δυτική Βεγγάλη, η οποία βρίσκεται εν μέσω εκλογών.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε αργά χθες πως θα αναστείλει τις πτήσεις από την Ινδία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες από αύριο και για δύο εβδομάδες λόγω των εισαγόμενων μολύνσεων.

Έως σήμερα, η Ινδία είχε χορηγήσει σχεδόν 123,9 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, αριθμός που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά εκείνον στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα, αν και η χώρα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα στην κλίμακα κατάταξης αναλογικά με τον πληθυσμό της.

H Ρωσία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 8.589 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 2.279 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 4.710.690.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 346 άνθρωποι κατέληξαν από covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 105.928.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν τον εμβολιασμό τους με το σκεύασμα της AstraZeneca αν το επιθυμούν, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Δανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που σταμάτησε οριστικά να χρησιμοποιεί το εμβόλιο αυτό μετά την αρχική αναστολή της χορήγησής του, στην οποία είχε προχωρήσει έπειτα από την πιθανότητα να συνδέεται με την εμφάνιση μιας σπάνιας μορφής θρόμβωσης.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα