Εμβόλιο Pfizer: Πόσο αποτελεσματικό και ασφαλές είναι για τα παιδιά

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πανδημία στον κόσμο.

Parallaxi
εμβόλιο-pfizer-πόσο-αποτελεσματικό-και-ασφ-841847
Parallaxi

Πάνω, η εικόνα της πανδημίας το πρωί της Πέμπτης 11/11 – Κάτω, η αντίστοιχη εικόνα το πρωί της Τετάρτης 10/11

Η πανδημία COVID-19 είναι ένα μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που έχει επηρεάσει καθοριστικά την σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία διέξοδο στην πανδημία, και ήδη υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια για άτομα άνω των 12 ετών. Για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και την απρόσκοπτη εκπαίδευση των μαθητών κρίνεται σημαντική η ύπαρξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για τους μαθητές και μικρότερης ηλικίας. Έτσι σχεδιάστηκε μία μελέτη φάσης 1, προκειμένου να προσδιοριστεί η ιδανική δόση, και ακολούθως μία μελέτη φάσης 2-3 τυχαιοποιημένη για να μελετηθεί εκτενώς η ασφάλεια, η ανοσογονικότητα και η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων του εμβολίου της εταιρείας Pfizer έναντι του placebo σε παιδιά 6 μηνών έως 11 ετών.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο NEJM για την ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών. Στη φάση 1 μελετήθηκαν 48 παιδιά σε τρεις δόσεις των 10 μg, 20 μg, και 30 μg, και επιλέχθηκε η δόση των 10 μg. Στη φάση 2-3 συμπεριλήφθηκαν 2268 παιδιά εκ των οποίων τα 1517 έλαβαν το εμβόλιο και τα υπόλοιπα placebo.

Στη στιγμή ανάλυσης των δεδομένων η μέση παρακολούθηση ήταν 2,3 μήνες, και δεν περιγράφηκαν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση ο λόγος των μέσων τιμών του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών προς την ομάδα 16-25 ετών ήταν 1,04, πληρώντας τα κριτήρια αποτελεσματικότητας του εμβολίου που είχαν οριστεί στον σχεδιασμό της μελέτης.

Νόσο COVID-19 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση εμφάνισαν μόλις 3 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, αλλά 16 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο (αποτελεσματικότητα 90,7%). Τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ασφάλεια της δόσης των 10 μg σε δύο δόσεις με διαφορά 21 ημερών του εμβολίου BNT162b2 σε παιδιά 5-11 ετών και με βάση αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε έγκριση στον εμβολιασμό των παιδιών αυτής της ηλικίας.

Η επόμενη γενιά των εμβολίων

Η επόμενη γενιά εμβολίων Covid-19 θα μπορούσε να μην στοχεύει πλέον στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, όπως κάνουν τα τωρινά εμβόλια, αλλά στην πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης ενάντια στις λεγόμενες “πρωτεΐνες αναπαραγωγής”, οι οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στα αρχικά στάδια πολλαπλασιασμού του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Ο σχεδιασμός τέτοιων νέου τύπου εμβολίων πιθανώς θα καταστήσει εφικτό να καταστρέφεται ο κορονοϊός αμέσως, προτού προκαλέσει εκτεταμένη λοίμωξη στον οργανισμό, κάτι που θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του. Μάλιστα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάλα Μαΐνι και τον δρα Λίο Σουάντλινγκ του Τμήματος Λοιμωξιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο “Nature”, ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη τους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός “παν-εμβολίου” αποτελεσματικού εναντίον όλων των κορονοϊών, συμπεριλαβανομένων όσων προκαλούν κρυολογήματα.

Η ανακάλυψη βασίστηκε στη μελέτη ανθρώπων (υγειονομικών σε νοσοκομεία του Λονδίνου) που φάνηκε να μην αρρωσταίνουν καθόλου από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, παρόλο που εκτίθεντο συχνά σε αυτόν. Κάτι ανάλογο έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει με κάποιους ανθρώπους, καθώς παρόλο που έχουν μολυνθεί όλα τα μέλη μιας οικογένειας, κάποιος παραμένει αλώβητος μέσα στο σπίτι.

Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι στην πραγματικότητα ορισμένοι άνθρωποι (περίπου το 10% έως 15% όσων μελετήθηκαν), αντί να αποφεύγουν τελείως τη μόλυνση από τον ιό, έχουν μια πολύ χαμηλού επιπέδου ασυμπτωματική λοίμωξη που δεν είναι ανιχνεύσιμη στα τεστ και η οποία όμως δημιουργεί αυξημένα επίπεδα Τ-κυττάρων ειδικά εναντίον του κορονοϊού, “καθαρίζοντας” έτσι άμεσα τον ιό.

Όπως ανέφερε η Μαΐνι, “η έρευνα μας δείχνει ότι τα άτομα που αντιστέκονται φυσικά στη λοίμωξη από SARS-CoV-2, δημιουργούν Τ-κύτταρα μνήμης που στοχεύουν στις πρωτεΐνες αναπαραγωγής των μολυσμένων κυττάρων. Αυτές οι πρωτεΐνες, που χρειάζονται στον πρωταρχικό στάδιο του κύκλου ζωής του ιού, μόλις αυτός εισδύει σε ένα κύτταρο, είναι κοινές σε όλους τους κορονοϊούς και είναι απίθανο να αλλάξουν ή να μεταλλαχθούν”.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, “‘ένα εμβόλιο που θα ωθούσε τα Τ-κύτταρα να αναγνωρίζουν και να στοχεύουν τα μολυσμένα κύτταρα, τα οποία εκφράζουν τέτοιες πρωτεΐνες, ουσιώδεις για την επιτυχία του κορονοϊού, θα ήταν πιο αποτελεσματικό στην πρόωρη εξάλειψη του SARS-CoV-2. Ενώ μπορεί να έχει και το επιπρόσθετο όφελος ότι θα αναγνωρίζει επίσης άλλους κορονοϊούς που σήμερα μολύνουν τους ανθρώπους ή που μπορεί να το κάνουν στο μέλλον”.

Τα εμβόλια επόμενης γενιάς μπορεί να συνδυάζουν αυτούς τους δύο στόχους: τόσο την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού με την οποία “τρυπώνει” στα κύτταρα και τα μολύνει, όσο και τις πρωτεΐνες αναπαραγωγής που αμέσως μετά χρησιμοποιεί για να πολλαπλασιαστεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, με τον τρόπο αυτό τα μελλοντικά εμβόλια θα παρέχουν επιπρόσθετη ανοσολογική προστασία.

Όπως τόνισε η Μαΐνι, “ένα τέτοιο εμβόλιο διπλής δράσης θα παρέχει περισσότερη ευελιξία έναντι των μεταλλάξεων, αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία”.

Γερμανία: Πάνω από 50.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού –για πρώτη φορά

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 50.196 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.894.250, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Πρόκειται, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο, για αριθμό κρουσμάτων άνευ προηγουμένου· είναι εξάλλου η πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας στη γερμανική επικράτεια που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων ξεπέρασε το ορόσημο των 50.000 μέσα σε μια ημέρα.

Οι θάνατοι 235 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 97.198 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου.

Βρετανία: 214 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 39.329 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 214 ασθενείς με την COVID-19.

Επισήμως, η πανδημία του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 142.338 ανθρώπους επί συνόλου 9.406.677 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο ασθενείς που απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.859 ασθενείς με την COVID-19.

Οι μολύνσεις μειώθηκαν κατά 14,7% τις τελευταίες 7 ημέρες, όμως αντίθετα οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 1,4%, σύμφωνα με τις αρχές.

Η κυβέρνηση ήρε τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα επικαλούμενη την πρόοδο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι, το 87% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Συνεχίζεται η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων· έχει φθάσει το 19% του πληθυσμού-στόχου.

Τουρκία: Πάνω από 27.000 κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 27.259 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 358.251 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.315.424.

Οι θάνατοι άλλων 203 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 72.713 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 55,72 εκατομμύρια πολίτες – επί συνόλου 84 εκατ. κατοίκων –, δεύτερη κάπου 49,4 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 117,86 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Ινδία: 340 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.091 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν ακόμη 340 ασθενείς με την COVID-19.

Με 462.189 θανάτους επί συνόλου 34,40 εκατ. μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της, η υποήπειρος 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Ρουμανία: Δύο ασθενείς με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν

Δύο ασθενείς με covid-19 πέθαναν σήμερα και μια νοσηλεύτρια τραυματίστηκε όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε νοσοκομείο του Πλοέστι στη νότια Ρουμανία, στην τέταρτη τραγωδία αυτού του είδους που σημειώνεται στη χώρα, έγινε γνωστό από την επιθεώρηση για τις έκτακτες καταστάσεις (ISU).

«Δύο ασθενείς πέθαναν και δεκαέξι άλλοι μεταφέρθηκαν σε άλλο νοσοκομείο του Πλοέστι εξαιτίας του καπνού που έβγαινε από το ισόγειο του νοσοκομείου, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η ζωή τους», δήλωσε η Ραλούκα Βασιλόε εκπρόσωπος της ISU.

Η νοσηλεύτρια, που έχει υποστεί εγκαύματα στο 40% του σώματός της, διακομίστηκε σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, διευκρίνισε η ίδια.

«Θα διενεργηθεί έρευνα πρόκειται να καθοριστούν τα αίτια της πυρκαγιάς», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ατίλα Τσέκε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Digi24.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, είχε γίνει ανακαίνιση στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις πέρυσι, ενώ το σύστημα παροχής οξυγόνου είχε ελεγχθεί πρόσφατα.

Η νέα αυτή πυρκαγιά σημειώθηκε την ώρα που στη Ρουμανία υπάρχει έλλειψη κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς μαίνεται στη χώρα το τέταρτο κύμα της επιδημίας covid-19.

Τον Οκτώβριο πυρκαγιά σε νοσοκομείο της Κωνστάντζας στοίχισε τη ζωή σε επτά ασθενείς με covid-19.

Είκοσι άλλοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σε δύο πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε νοσοκομείο της Πιάτρα Νεάμτς τον Νοέμβριο του 2020 και στο Βουκουρέστι τον Ιανουάριο.

Τον Απρίλιο τρεις ασθενείς με covid-19 που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στο Βουκουρέστι πέθαναν λόγω προβλήματος στο σύστημα τροφοδοσίας οξυγόνου.

Οι υποδομές των νοσοκομείων στη Ρουμανία είναι απαρχαιωμένες, ενώ το ποσοστό του προϋπολογισμού, που δίνεται για την Υγεία ανά κάτοικο, είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα