Top

Eν αναμονή νέων ανακοινώσεων για αυστηρότερα μέτρα – Ένα βήμα πριν την κατάρρευση των νοσοκομείων

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού στην χώρα μας.

Parallaxi
eν-αναμονή-νέων-ανακοινώσεων-για-αυστη-678869
Parallaxi
εικόνα: Sakis Tb

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων στη Θεσσαλονίκη, μέχρι χθες καταγράφηκαν 9.253 ενεργά κρούσματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα αποφασίσει τα μέτρα στη μεσημεριανή συνεδρίαση και στη συνέχεια θα υποβάλει τις προτάσεις της στον πρωθυπουργόΚυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά την εισήγηση των ειδικών, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει εάν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα στη συμπρωτεύουσα -που βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η διασπορά του κορονοϊού με τα χιλιάδες κρούσματα οδηγεί την κυβέρνηση στο κλείσιμο όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης που παρέμεναν ανοιχτά έως σήμερα και δη τα δημοτικά σχολεία, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Μάλιστα, πολλά σχολεία στην Αττική έχουν αποστείλει μηνύματα στους γονείς – κηδεμόνες έτσι ώστε να εγγράψουν τα παιδιά τους, μαθητές του δημοτικού, στην ηλεκτρονική εκπαίδευση. Τα e-class, η τηλεκπαίδευση δηλαδή, αναμένεται να ισχύσει και για τα δημοτικά σχολεία τα οποία κατά πληροφορίες θα υπαχθούν στο καθεστώς των υπολοίπων βαθμίδων α’βαθμιας και β’βαθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Χαρακτηριστικό είναι το μήνυμα που εστάλη σε γονείς από δημοτικό σχολείο σε κεντρικό δήμο της Αθήνας όπου αναφέρει: «Αγαπητοί Γονείς & Κηδεμόνες, Παρακαλώ πολύ σας ενημερώνουμε ότι μπαίνοντας στον παρακάτω σύνδεσμο του ΠΣΔ https://register.sch.gr/students/ μπορείτε να προβείτε στην εγγραφή μαθητή/ήτριας (σε περίπτωση που δεν έχετε προβεί ήδη), ούτως ώστε – σε περίπτωση που χρειαστεί – να γίνουν μέλη των ψηφιακών τμημάτων (π. χ. e-class) από τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς».

Το απόγευμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ενδέχεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν και κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Κλείνουν τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα, από Δευτέρα -Για να σταματήσει η κινητικότητα των γονέων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown – Υπό εξέταση νέα περιοριστικά μέτρα

Με τη διασπορά του κορoνοϊού να μην εμφανίζει σημάδια ανάσχεσης, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί, και το σύστημα Υγείας να δοκιμάζει τις αντοχές του, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο τραπέζι μπαίνει ήδη η παράταση του lockdown και μετά τις 30 Νοεμβρίου. Συνεχείς είναι οι διασκέψεις του Πρωθυπουργού με τους ειδικούς, οι οποίοι προχωρούν σε νέες εισηγήσεις μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Τα όποια νέα μέτρα, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, θα κριθούν τις επόμενες πέντε ημέρες. Αν δεν αποδώσουν τα υπάρχοντα μέτρα, όλα βρίσκονται στο τραπέζι: είναι πιθανή η παράταση του lockdown ιδίως για τη Β. Ελλάδα, μπορεί να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα όσον αφορά την κινητικότητα, ενώ ίσως αποφασιστεί ακόμα και σήμερα από την Επιτροπή των ειδικών τι θα γίνει με τα δημοτικά σχολεία.

Επίσης είναι πιθανόν να ανασταλούν και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες και να αυξηθεί η τηλεργασία στο 70%, από το 50% όπου βρίσκεται σήμερα. Στόχος, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι οι γιορτές, ωστόσο η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά. Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, είναι σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ξεκινούν μαζικά τεστ για τον κορονοϊό σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου προκειμένου να αξιολογηθεί κι εκεί η κατάσταση, και να δούμε κατά πόσο και η Β’θμια εκπαίδευση θα μπορέσει να ανοίξει στο τέλος του μήνα, όπως είναι ο αρχικός σχεδιασμός.

Παγώνη: Μάσκα μέχρι το καλοκαίρι – Ξεχάστε τις γιορτές

«Ξεχάστε τα Χριστούγεννα»: με αυτή τη φράση η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως οι φετινές γιορτές θα είναι πολύ διαφορετικές. Σε συνέντευξή της στο CNN Greece η κ. Παγώνη επεσήμανε πως η κατάσταση που βιώνει η χώρα με την πανδημία είναι εξαιρετικά δύσκολη και πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται σημαντικά. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη μέχρι το καλοκαίρι θα είμαστε με την μάσκα και εφόσον πάνε όλα καλά, το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε κλείσει την πόρτα στον κορωνοϊό. Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στις πολύ δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. «Τα δημοτικά σχολεία στη συμπρωτεύουσα θα έπρεπε να έχουν κλείσει από την προηγούμενη εβδομάδα», είπε η ίδια και προσέθεσε: «Η εικόνα στη Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τα νοσοκομεία στην περιοχή θα συνεχίζουν να πιέζονται σημαντικά».

Αναφορικά με το πότε θα αποδώσουν τα νέα μέτρα η κ. Παγώνη υπογράμμισε πως απαιτούνται περίπου 10 ημέρες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Για τη στρατηγική του «ακορντεόν», σημείωσε πως θα ήταν καλό να αποφευχθεί, ωστόσο ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων θα αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Ερωτώμενη για την επίταξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα ιδιωτικά θεραπευτήρια δήλωσε πως η δύσκολη κατάσταση που βιώνει το ΕΣΥ καθιστά αναγκαίες τέτοιου είδους κινήσεις. Παράλληλα, τόνισε πως η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί, ωστόσο είναι καθοριστικό στην παρούσα φάση να τηρηθούν τα μέτρα ώστε να μειωθεί η διασπορά του ιού. Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο σημείωσε ότι είναι πολύ αισιόδοξο το μήνυμα το οποίο μας έδωσε η Pfizer, προσθέτοντας, ωστόσο ότι οι μελέτες ακόμα δεν έχουν τελειώσει και ότι βρίσκεται στην τρίτη φάση.

«Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και θα είναι ένα ασφαλές εμβόλιο, αλλά αφού τελειώσει η τρίτη φάση αυτό τον μήνα, τον Νοέμβριο, όπως είπαν, μετά πρέπει να πάρει την έγκριση από την επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν ξεκινήσουν από τις αρχές του χρόνου να έρχονται τα εμβόλια στην πατρίδα μας -γιατί κάθε χώρα θα πάρει ανάλογα με τον πληθυσμό της-, τότε θέλει και κάποιες διαδικασίες», κατέληξε, εξηγώντας ότι τα εμβόλια θα γίνουν με σειρά προτεραιότητας.

Λάρισα: Ουρές αυτοκινήτων για τεστ κορονοϊού – Drive through testing στη σκεπαστή αγορά Νεάπολης

Θεσσαλονίκη: Προειδοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ για κατάρρευση των νοσοκομείων αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Οριακή είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ και στις κλινικές covid-19  των νοσοκομείων. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 4.396 κρούσματα τις τελευταίες επτά ημέρες. Στη μάχη κατά του κορονοϊού μπαίνουν και ιδιωτικές κλίνες, ενώ 150 ιδιώτες γιατροί εγγράφησαν μέσα σε μόλις μία ημέρα στη σχετική λίστα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Τα νοσοκομεία δεν θα αντέξουν αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το επόμενο δεκαήμερο Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εκτός ελέγχου δήλωσε στην εκπομπή «Κάθε μέρα Ελλάδα» της ΕΡΤ3 ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ.Γιαννάκος λέγοντας ότι τα κρούσματα στους νοσοκομειακούς έφτασαν τα 500. Σήμερα μάλιστα διασωληνώθηκε μία εργαζόμενη, ηλικίας 50 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ. Στο ΑΧΕΠΑ στις 32 κλινες ΜΕΘ νοσηλεύονται σήμερα 31 ασθενείς με μόλις μία κλίνη κενή, στο Παπανικολάου  και οι 37 κλίνες είναι κατειλημμένες, το ίδιο και στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο με 10 ασθενείς διασωληνωμένους σε 10 κλίνες. Η Θεσσαλονίκη δε θα αντέξει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση άλλες δέκα μέρες, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γιαννάκος και κατέληξε καλώντας όσους τηρούν τα μέτρα να απομονώσουν τους αρνητές της μάσκας.  Κάλεσε  μάλιστα τους αρνητές να επισκεφθούν τα νοσοκομεία ώστε να αντιληφθούν τι σημαίνει κορονοϊός.

Μ. Γκάγκα: Τα παιδιά δεν μολύνονται και δεν μεταφέρουν τον ιό

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο «ΣΩΤΗΡΙΑ» αλλά και για τους κυριότερους τρόπους διαμόλυνσης μίλησε η διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής, Μίνα Γκάγκα στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις έξι».

Αυτή τη στιγμή στο “ΣΩΤΗΡΙΑ» υπάρχει επάρκεια σε ΜΕΘ σύμφωνα με τη διευθύντρια του νοσοκομείου και περιμένουν και άλλο προσωπικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση όλων των μονάδων. Φέτος στο νοσοκομείο υπάρχουν περισσότερα κρεβάτια από πέρσι και η νέα ΜΕΘ παραδόθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και τη λειτουργούν λίγο λίγο προκειμένου να γίνει η σωστή διαδικασία ώστε να είναι ασφαλής, δηλώνει η πνευμονολόγος.

Στο “ΣΩΤΗΡΙΑ” έχουν νοσηλευτεί πάνω από 1.000 ασθενείς, οι οποίοι δεν χρειάστηκε να μπουν σε ΜΕΘ διότι τους «κάναμε καλά πριν χρειαστεί να μπουν εκεί. Άρα πιστεύω ότι η συζήτηση για τις μονάδες είναι σημαντική, αλλά δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ. Το μεγάλο πρόβλημα του ΕΣΥ είναι το να λειτουργεί καλά από την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη δευτεροβάθμια περίθαλψη και από εκεί και πέρα όταν χρειαστεί στη ΜΕΘ» υπογράμμισε η κα Γκάγκα αναφέροντας επίσης πως το άλλο πάγιο πρόβλημα του ΕΣΥ είναι ο αποδεκατισμός του προσωπικού του τα τελευταία χρόνια, αν και φέτος ο αριθμός του προσωπικού είναι αυξημένος σε σχέση με άλλες χρονιές.

Η πνευμονολόγος τόνισε πως η συνδρομή των εθελοντών γιατρών είναι απαραίτητη γιατί δεν βρισκόμαστε υπό κανονικές συνθήκες και αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία “βομβαρδίζονται” από ασθενείς.

«Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι ενώ έχουν παρθεί μέτρα στη Θεσσαλονίκη εδώ και αρκετές μέρες, χθες είχαμε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, άρα αυτό που βλέπουμε στα νοσοκομεία ακολουθεί τα μέτρα με μια διαφορά φάσης, δηλαδή αν σταματάει η έντονη διαμόλυνση σήμερα, αυτή τη διαφορά στα νοσοκομεία θα τη δούμε μετά από 10-15 μέρες» εξήγησε η ίδια.

Αναφορικά με το ποιες είναι οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού και το αν τα σχολεία αποτελούν μια από αυτές η κα. Γκάγκα διευκρίνισε πως υπάρχουν μελέτες σε όλο τον κόσμο που δείχνουν ότι τα παιδιά δεν μολύνονται και δεν μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι και έφερε το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία με όλα αυτά τα κρούσματα και το πλήρες lockdown άφησε τα σχολεία ανοιχτά. «Νομίζω ότι τα ίδια τα παιδιά δεν είναι πρόβλημα, αυτό που φοβούνται πολλοί είναι τους γονείς που συγχρωτίζονται. Αν φανεί ότι υπάρχει διαμόλυνση και στα σχολεία τότε και αυτά θα κλείσουν, όμως οι περισσότερες χώρες κράτησαν τα σχολεία ανοιχτά και ο ΠΟΥ παρακαλεί τις χώρες να τα διατηρήσουν ανοιχτά».

Ο κυριότερος τρόπος διαμόλυνσης είναι όταν χαλαρώνουμε με φίλους, όπου και δεν φοράμε μάσκα και ο δεύτερος πιο  σημαντικός τρόπος είναι τα παιχνίδια με μπάλα, όπου έρχονται κοντά πολλοί άνθρωποι, που τρέχουν, είναι λαχανιασμένοι κ.ο.κ, σημείωσε η πνευμονολόγος.

Γιατί όμως εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης τα κρούσματα ήταν λιγότερα από ότι τώρα; «Το καλοκαίρι, μέσα στις διακοπές διασκεδάζαμε όλοι, αλλά την άλλη μέρα δεν πηγαίναμε στη δουλειά για αυτό και ο ιός περιορίστηκε μέσα στις παρέες, ενώ τώρα όταν βγαίνουμε έξω την άλλη μέρα πάμε στη δουλειά και έτσι γίνεται η διαμόλυνση» εξήγησε η κα. Γκάγκα».

Κλείσιμο των Δημοτικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα ανακοινώνει το απόγευμα η Κεραμέως

Φυλακές Διαβατών: Στα 108 τα κρούσματα- Πέθανε 69χρονος κρατούμενος

Στα 108 έφτασαν τα θετικά κρούσματα κορονοϊού στις Φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που έχασε τη μάχη με τον ιό ένας 69χρονος κρατούμενος με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κρατούμενους και εργαζόμενους στις φυλακές, εντοπίστηκαν άλλα 32 κρούσματα (31 σε κρατούμενους και ένα σε εργαζόμενο), με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ασθενών να φτάσει τους 108. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται και σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ενώ θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα, αν θεωρηθεί κάτι τέτοιο απαραίτητο.

https://parallaximag.gr/epikairotita/thoma%ce%90dis-meiosi-sta-40-000-energa-krousmata-deichnoun-ta-lymata-stin-attiki

Ζέρβας: Ώρα για πιο αυστηρά μέτρα – Να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία

Για την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο δήμαρχος της πόλης Κ. Ζέρβας. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι ανάγκη να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα, ανάμεσα σε αυτά και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη. «Έκρουσα από νωρίς το καμπανάκι του κινδύνου. Βλέπαμε αυτές τις εικόνες να έρχονται.

Δυστυχώς η εικόνα που έχουμε δεν δείχνει να σταθεροποιείται η κατάσταση. Πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί. Μπορεί να καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν επιλέξαμε το αυστηρό lockdown Μαρτίου – Απριλίου, νομίζω όμως ότι έχει έρθει η ώρα να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Ξεκινήσαμε με ανοιχτά όλα τα σχολεία, έκλεισαν τα λύκεια, έκλεισαν τα γυμνάσια, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να κλείσουν και τα δημοτικά.

Αυτό δεν είναι μια δική μου εισήγηση. Ο δήμαρχος έχει μια εικόνα της πόλης συνολική. Δέχομαι πληροφορίες ότι κάθε μέρα δημοτικά σχολεία πρέπει να απολυμανθούν, υπάρχουν κρούσματα, υπάρχει συνωστισμός γονέων έξω από τις σχολικές αυλές όλα αυτά προκαλούν μια εικόνα η οποία πραγματικά δεν είναι ότι καλύτερο. Άρα από τη στιγμή που βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και από τη στιγμή που πρέπει πλέον να είμαστε πιο αυστηροί, θα πρέπει να επέμβουμε και σε αυτό». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε πως δεν είναι ώρα για «παιχνίδι ευθυνών» αφού σύμφωνα με τον ίδιο, «το τι έφταιξε, ποιος έφταιξε είναι το λιγότερο το ελάχιστο που ενδιαφέρει τους πολίτες». Τέλος, ανέφερε ότι οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό στη Θεσσαλονίκη κάνουν το καλύτερο δυνατό και ότι θα πρέπει να βρεθούν χώροι για περισσότερες κλίνες, εάν η κατάσταση χειροτερέψει.

Μόσιαλος: Πότε αναμένεται το εμβόλιο στην Ελλάδα

Το αργότερο αρχές 2021 θα έχουμε το εμβόλιο στην Ελλάδα ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε σχετικά με τα εμβόλια κορωνοιου με βάση αυτά που είπε η Pfizer έχουμε μια σημαντική ανακάλυψη και σύμφωνα με τον ίδιο μέσα στον 2020 ή αρχές του 2021 το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ενώ σημείωσε πως με το εμβόλιο υπάρχει φως στο τούνελ. Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε πως η ΕΕ έχει εξασφαλίσει 300 εκατ. δόσεις δηλαδή για 150 εκατ. ανθρώπους γιατί χρειάζονται 2 δόσεις για τον καθένα.

Προτεραιότητα όπως είπε θα είναι οι ευπαθείς ομάδες, το υγειονομικό προσωπικά και σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να είναι και οι καθηγητές-δάσκαλοι. Μεταξύ άλλων είπε πως δεν έχει ξεφύγει στην Ελλάδα ο ιός αλλά σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και ο κύριος λόγος είναι ο τρόπος που μεταδίδεται και ειδικότερα μέσω ασυμπτωματικών  ασθενών. Γι αυτό όπως εξήγησε πρέπει να εφαρμόζονται ευλαβικά τα μέτρα. Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως θα μπορούσαμε να ξέρουμε την εξέλιξη της πανδημίας με τυχαίες δειγματοληψίες στον πληθυσμό και πως δεν υπήρχε η κατάλληλη πληροφόρηση για να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Σχετικά με το lockdown υπογράμμισε πως η παράταση του θα εξαρτηθεί από την πίεση των νοσοκομείων.

Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε

Άγιο Όρος: Απαγόρευση προσκυνηματικών επισκέψεων

Με ανακοίνωση που απέστειλε προς τις μονές , μετά από συνεδρίασή της, η Ιερά Κοινότητα ορίζει ότι δε θα επιτρέπονται οι επισκέψεις λαϊκών προσκυνητών, με εξαίρεση ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και συνεργατών των μονών, μόνο με την επίδειξη της πρόσκλησης από τη μονή και μόνο για τη μονή που έχει εκδοθεί. Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνησή τους πέραν της μονής για την οποία ισχύει η πρόσκληση, προς άλλη μονή. Ακόμη, η έξοδος μοναχών από το Άγιον Όρος θα γίνεται με την επίδειξη της άδειας εξόδου που εκδίδεται από κάθε μονή. Με άλλη απόφαση, ορίζεται και στο Πρωτάτο και στους ναούς σε όλο το Άγιο Όρος η τέλεση αγρυπνίας από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι και πρωί του Σαββάτου, με παρακλήσεις και προσευχές για την απαλλαγή από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και η – με την τήρηση ,σε κάθε μοναστήρι ,των προβλεπόμενων υγειονομικών οδηγιών αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού – πραγματοποίηση λιτανειών των ιερών λειψάνων και εικόνων.

Τσακρής: Σίγουρη η παράταση του lockdown – Πιο αυστηρά μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα

Δεδομένη θεωρεί την πανελλαδική παράταση του λοκντάουν, πέραν της 30ης Νοεμβρίου, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσάκρης, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.  Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. «Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με  μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής. «Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» τόνισε. «Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο λοκντάουν), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.

Λινού για Θεσσαλονίκη: Δυστυχώς πιστέψαμε ότι δεν είχαμε κρούσματα

Γιαννάκος: Σε δέκα μέρες καταρρέει το ΕΣΥ – Έκαναν ζημιά οι αρνητές της μάσκας στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ώστε να πραγματοποιήσει επισκέψεις στα νοσοκομεία της πόλης βρίσκεται ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος. Μετά το τέλος της επίσκεψης του στο Ιπποκράτειο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σε δηλώσεις του έκανε λόγο για τραγική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. «Πριν ξεκινήσει την εφημερία του το Ιπποκράτειο, είχε 130 περιστατικά, έστειλε 20 στον Άγιο Παύλο προκειμένου να ανταπεξέλθει στην εφημερία. Μέχρι σήμερα το πρωί εισήχθησαν 67 περιστατικά και 24 ύποπτα τα οποία εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Το νοσοκομείο έχει 180 κλίνες και έχει παραπάνω από 180 περιστατικά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ενημερωθήκαμε ότι ετοιμάζονται από το Σάββατο να γίνουν αεροδιακομιδές περιστατικών για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όμως ο ιός εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα και εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ.

Ως εκ τούτου, σε 10 μέρες όπως πάμε το Ε.Σ.Υ. θα ηττηθεί από τον κορωνοϊο για αυτό θα πρέπει όλοι μας με αίσθημα κοινωνικής και ατομικής ευθύνης να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας». Ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός ασθενούς που πήγε στο Θεαγένειο, αλλά επειδή έκλεισε η Παθολογική κλινική του είπαν να πάει στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος συνεργάζεται με το Δημόσιο. «Πήγε να κάνει τη θεραπεία του, έκανε τεστ κορωνοϊού και τον χρέωσαν 140 ευρώ συν τις χρεώσεις που έγιναν για τις εξετάσεις αλλά και τη θεραπεία που έκανε. Αυτό, δεν είναι επίταξη και συνεργασία. Δεν μπορεί αυτοί να είναι μαυραγορίτες την ώρα του πολέμου και το δημόσιο Σύστημα να πολεμάει τον ιό». Τέλος, εξέφρασε την άποψη του, ότι οι αρνητές της μάσκας έκαναν ζημιά στη Θεσσαλονίκη. «Οι αρνητές της μάσκας έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στη Θεσσαλονίκη με τις απόψεις που διακινούν ακόμη και τώρα. Όχι μόνο με τις διαδηλώσεις αλλά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τους καλούμε να έρθουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να δουν το μέγεθος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει».

Θεσσαλονίκη: Κανείς ασθενής με Covid-19 που χρήζει νοσηλείας δεν μένει εκτός νοσοκομείων και εκτός ΜΕΘ

Κανείς ασθενής με κορονοϊό που χρήζει νοσηλείας δεν μένει εκτός νοσοκομείου και εκτός ΜΕΘ, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης.
Ήδη τέθηκαν σε λειτουργία ή είναι θέμα χρόνου να λειτουργήσουν οι 50 νέες ΜΕΘ Covid σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (εκ των οποίων 27 στη Θεσσαλονίκη), τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά την προχθεσινή σύσκεψη που είχε στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό την ενίσχυση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων στην πόλη. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται να λειτουργήσουν 15 κλίνες ΜΕΘ Covid στο Ιπποκράτειο, 6 στο ΑΧΕΠΑ και 6 στο Γεννηματάς. Απ’ αυτές τις κλίνες, άμεσα τέθηκαν σε λειτουργία 6 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και εντός της ημέρας αναμένεται να προστεθούν άλλες 5 κλίνες από non Covid ΜΕΘ.

Στην κόψη του ξυραφιού η Θεσσαλονίκη – Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ

Εξαδάκτυλος: να κλείσουν όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχει η αναμενόμενη απόδοση των μέτρων, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τονίζει ο Πρόεδρος του ΠΙΣ. “Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε πιο αυστηρό lockdown”, τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε ούτε σταθεροποίηση, ούτε επιβράδυνση της κατάστασης.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος τόνισε πως ήρθε η ώρα να λάβουμε πιο αυστηρά μέτρα μιας και μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα που αναμέναμε μετά από τη λήψη των νέων περιοριστικών μέτρων. “Αυτό που βλέπω είναι ότι δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θα αναμέναμε μετά από τόσες μέρες περιοριστικών μέτρων. Αυτό το διαπιστώνω κυρίως στη Θεσσαλονίκη, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο πιο βαθύ σημείο του σκοταδιού που ζούμε όλοι.
Και νομίζω ότι ίσως χρειαστεί να πάμε σε ένα άλλο επίπεδο μέτρων, σαν αυτό για παράδειγμα που υπήρχε την άνοιξη στη χώρα μας. Πιστεύω πως πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο αυστηρό lockdown, γιατί μέχρι και χθες βλέπαμε απλώς μία μείωση της επιτάχυνσης. Δεν βλέπουμε ούτε σταθεροποίηση, ούτε επιβράδυνση. Θα πρέπει να περιορίσουμε κι άλλο την κίνηση των ανθρώπων για να βελτιωθεί η κατάσταση. Η αιμορραγία πρέπει πρώτα να σταματήσει και στη συνέχεια θα αναστραφούν τα αποτελέσματά της. Άρα έαν χρειαστεί, θα πρέπει χωρίς δισταγμό να πάμε σε ένα άλλο επίπεδο μέτρων, ειδικά για τις πιο επιβαρυμένες περιοχές”, ανέφερε ο κ.Εξαδάκτυλος, ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ποια είναι μερικά μέτρα που ο ίδιος προτείνει να ληφθούν.

“Νομίζω ότι η τηλεργασία αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει υποχρεωτική στο μέγιστο. Τα δημοτικά σχολεία θα πρέπει να κλείσουν. Θα πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα μέτρα και να μην χάνουμε χρόνο γιατί ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα η Θεσσαλονίκη να περάσει στην επόμενη φάση”, κατέληξε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Κορονοϊός: Στοιχεία για τα κρούσματα στις φυλακές κατέθεσε ο Λευτέρης Οικονόμου
Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε καραντίνα στα καταστήματα κράτησης εκτός δύο της Θεσσαλονίκης που νοσηλεύονται χωρίς σοβαρά συμπτώματα

Στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής κατέθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, έγγραφα σχετικά με τα κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές και μέτρα που έχουν ληφθεί.

«Αναφορά για τον κορoνοϊό από την Γενική Γραμματεία Αντεγκλητικής Πολιτικής της  12/11/2020:

  • Στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων υπήρξαν 2 βεβαιωμένα κρούσματα (εξωτερικοί φρουροί),  2 ύποπτα κρούσματα,  σε έναν σωφρονιστικό υπάλληλο και σε ένα εξωτερικό φρουρό,  που έχουν τεθεί σε κατ οίκον  περιορισμό καθώς και 11 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους.
  • Στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας 34 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους.
  • Στο ΕΚΚΝ Βόλου 10 ύποπτα κρούσματα σε κρατουμένους.
  • Στο ΚΚ Άμφισσας 2 βεβαιωμένα κρούσματα (σωφρονιστικοί υπάλληλοι) σε κατ οίκον περιορισμό και 4 κρατούμενοι  ως ύποπτα κρούσματα.
  •  Στο Κ.Κ. Κορυδαλλού Ι, 3 βεβαιωμένα κρούσματα  (σωφρονιστικοί) σε κατ οίκον περιορισμό.
  • Στο  Κ.Κ. Κέρκυρας 1 ύποπτο κρούσμα (σωφρονιστικός υπάλληλος) σε κατ οίκον περιορισμός.
  •  Στο ΚΚ Θεσσαλονίκης 8 βεβαιωμένα κρούσματα (σωφρονιστικοί υπάλληλοι) σε κατ οίκον περιορισμό και 100 βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατουμένους.
  • Στο ΚΚ Νιγρίτας 3 βεβαιωμένα κρούσματα και 1 ύποπτο σε σωφρονιστικούς υπαλλήλου που είναι σε κατ οίκον περιορισμό και 1 βεβαιωμένο κρούσμα  και 5  ύποπτα κρούσματα σε κρατούμενους.
  • Στο ΚΚ Δομοκού 5 ύποπτα κρούσματα σε κρατούμενους .
  • Στο ΚΚ Μαλανδρίνου 2 βεβαιωμένα κρούσματα και 4 ύποπτα σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είναι σε κατ οίκον περιορισμό.
  • Στο ΚΚ Κομοτηνής, 1 βεβαιωμένο κρούσμα,  σωφρονιστικός υπάλληλος,  σε κατ οίκον περιορισμό
  • Στο ΚΚ Πάτρας 6 ύποπτα κρούσματα σε εξωτερικούς φρουρούς που είναι σε κατ οίκον περιορισμό.
  • Στο ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας 1 βεβαιωμένο κρούσμα και 1 ύποπτο σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους που είναι σε κατ οίκον περιορισμό.
  • Στο ΚΚ Χανίων, 1 βεβαιωμένο κρούσμα σε σωφρονιστικό υπάλληλο που είναι σε κατ οίκον περιορισμό.

Στην αναφορά αυτή, σημειώνεται ότι «τα περιστατικά αυτά δεν παρουσιάζουν ανησυχητικά συμπτώματα. Οι κρατούμενοι βρίσκονται σε καραντίνα στα καταστήματα κράτησης εκτός δύο της Θεσσαλονίκης που νοσηλεύονται χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Πρωινές ώρες της 12/11/2020 κρατούμενος που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου (Πνευμονολογική) με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα θετικός στον κορoνοϊό, απεβίωσε»

Χαρδαλιάς: Να αντιληφθούν όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης

«Αδιανόητο» χαρακτήρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς το αίτημα να επιτραπεί, αυτή τη στιγμή, η μετακίνηση σε 170 χιλιάδες κυνηγούς και ψαράδες. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρολγου ο οποίος ζήτησε να ενταχθούν οι δύο συγκεκριμένες δραστηριότητες στους κωδικούς ατομικής άθλησης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε την έκπληξή του για το αίτημα λέγοντας. «Με έκπληξη είδα την ερώτηση. Υπάρχουν δέκα εκατομμύρια πολίτες κάτω από τις δύσκολες συνθήκες ενός αόρατου εχθρού είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μικρές ή μεγάλες υποχωρήσεις ακόμα και στα χόμπι ή στην ψυχαγωγία τους. Και καλείται η εθνική αντιπροσωπεία να αναδείξει το αυτονόητο. Σας παρακαλώ να μην ευτελίζουμε τη συζήτηση.

Γιατί ακούω και κάτι επιχειρήματα αν κολλάει από την μπεκάτσα ή από τον αγριόχοιρο». Χαρδαλιάς: Να αντιληφθούν όλοι τη σοβαρότητα της κατάστασης Παράλληλα, ο κ. Χαρδιαλιάς κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης ενώ υπογράμμισε ότι το 65% της βάσης των κυνηγετικών συλλόγων είναι στη Μακεδονία και στη Θράκη, περιοχές όπου αυτή τη στιγμή ο ιός βρίσκεται σε τεράστια έξαρση. «Δεν γίνεται δέκα εκατομμύρια να είναι σε απομόνωση και οι φίλοι κυνηγοί απλώς να μετακινούνται όπου θέλουν.

Είναι λάθος μήνυμα. Είναι επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ να ενταχθεί το κυνήγι και το ψάρεμα στις μετακινήσεις και να μπορούν να μετακινούνται με έξτρα sms;» αναρωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς. Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου σημείωσε ότι αντίστοιχη ερώτηση έχει κατατεθεί και από βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με τον κ. Χαρδαλιά να τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πίσω από κάθε ψαρά ή κυνηγό. «Θα κάνουμε όλοι υπομονή. Και οι κυνηγοί και οι ψαράδες. Και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα το δούμε» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δ. Μιχαηλίδου: Rapid test σε όλα τα γηροκομεία σε εβδομαδιαία βάση

Πηγές: CNN, ethnos.gr, skai.gr, newsit.gr, news24/7, ΑΠΕ, iefimerida.gr, ert.gr, OPEN, ANT1, MEGA

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα