Ένα αρχαίο “φαστ φουντ” έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πομπηία
Το μπροστινό μέρος του πάγκου ήταν διακοσμημένο με ζωηρόχρωμες νωπογραφίες, ορισμένες από τις οποίες εικονίζουν ζώα
Αρχαιολόγοι στην Πομπηία, την πόλη που θάφτηκε στη λάβα και την ηφαιστειακή τέφρα μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., ανακάλυψαν ένα ρωμαϊκό «φαστ φουντ», διακοσμημένο με ψηφιδωτά, το αντίστοιχο μιας σημερινής καντίνας με πρόχειρο φαγητό.
Το θερμοπωλείο, όπως το αποκαλούσαν, ανακαλύφθηκε σε έναν χώρο ανασκαφών που δεν είναι ανοιχτός για το κοινό ακόμη και παρουσιάστηκε σήμερα στα μέσα ενημέρωσης. Απομεινάρια φαγητού, ηλικίας 2.000 ετών, βρέθηκαν σε ορισμένα από τα πήλινα δοχεία τα οποία ο ιδιοκτήτης τοποθετούσε σε βαθιές, κυκλικές οπές, στον πάγκο του καταστήματος.
Το μπροστινό μέρος του πάγκου ήταν διακοσμημένο με ζωηρόχρωμες νωπογραφίες, ορισμένες από τις οποίες εικονίζουν ζώα –συστατικά του φαγητού– όπως μια κότα και δύο πάπιες, κρεμασμένες με το κεφάλι προς τα κάτω. «Είναι ένα εκπληκτικό εύρημα. Είναι η πρώτη φορά που ανασκάπτουμε ένα ολόκληρο θερμοπωλείο», είπε ο Μάσιμο Οσάνα, ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα διακοσμημένο μπρούτζινο κύπελλο, κεραμικά δοχεία στα οποία μαγείρευαν σούπες και βραστά, αμφορείς, και άλλα δοχεία για τη φύλαξη του κρασιού. Η Πομπηία, 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Νάπολης, ήταν μια ακμάζουσα πόλη 13.000 κατοίκων την εποχή που θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα. «Οι πρώτες αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι εικόνες στο μπροστινό μέρος του πάγκου εικονίζουν, τουλάχιστον εν μέρει, το είδος των φαγητών και των ποτών που πωλούνταν εδώ», εξήγησε η ανθρωπολόγος Βαλέρια Αμορέτι.
Πρόσθεσε ότι στα δοχεία βρέθηκαν υπολείμματα χοιρινού, ψαριών, σαλιγκαριών και μοσχαριού, γεγονός που «μαρτυρά τη μεγάλη ποικιλία ζωικών προϊόντων που χρησιμοποιούσαν στην κουζίνα» τους οι Ρωμαίοι. Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί τα δύο τρίτα της αρχαίας πόλης, η οποία ανακαλύφθηκε μόλις τον 16ο αιώνα.
Οι οργανωμένες ανασκαφές ξεκίνησαν γύρω στο 1750. Η Πομπηία, μια σπάνια μαρτυρίας της ελληνορωμαϊκής ζωής, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ιταλίας και η UNESCO την έχει ανακηρύξει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
ΑΠΕ/Φ.Γ.