Ένα εκ. Ευρωπαίοι έχουν χαθεί από την πανδημία
Η Λατινική Αμερική και η Ινδία στα κόκκινα
Η εικόνα της πανδημίας σήμερα
Η εικόνα την ίδια ώρα χθες
Κορωνοϊός: Κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη μείωση της ενδοικογενειακής μετάδοσης
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Regeneron και η ελβετική Roche ανακοίνωσαν σήμερα πολλά υποσχόμενα νέα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για ένα πειραματικό κοκτέιλ που έχει σκοπό να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19 μέσα σε νοικοκυριά όπου ένα άτομο έχει μολυνθεί από την ασθένεια.
Οι κλινικές δοκιμές φάσης 3, που αντιστοιχούν στην πιο προωθημένη φάση κλινικών δοκιμών, οι οποίες διεξήχθησαν προκειμένου να αξιολογήσουν τη συσχέτιση της χρήσης του casirivimab και του imdevimab σε νοικοκυριά όπου ένα άτομο έχει μολυνθεί, πέτυχαν τον πρωταρχικό σκοπό τους και κύριους δευτερεύοντες στόχους, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η αμερικανική εταιρία.
Η θεραπεία, που χορηγείται με υποδόρια ένεση 1.200 μιλιγκράμ, μείωσε κατά το 81% τον συμπτωματικό κίνδυνο μόλυνσης των ασθενών που δεν είχαν μολυνθεί όταν ξεκίνησαν τις δοκιμές.
Τα άτομα που παρόλ΄αυτά ανέπτυξαν συμπτώματα μόλυνσης στον Covid-19 είδαν τα συμπτώματά τους να εξαφανίζονται πιο γρήγορα, σε μία εβδομάδα κατά μέσο όρο, έναντι τριών εβδομάδων για τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), ανέφερε επίσης η ελβετική Roche, σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση όπου παρουσιάζει από την πλευρά της τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών.
Οι κλινικές δοκιμές, που διεξήχθησαν από κοινού με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, είχαν σκοπό να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής σε ασθενείς που δεν είχαν μολυνθεί, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν αντισώματα ή συμπτώματα, και ζούσαν σε ένα νοικοκυριό ένα από τα μέλη του οποίου είχε διαγνωστεί θετικό στη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων ημερών. Στις δοκιμές συμμετείχαν 1.505 άτομα.
«Με περισσότερους από 60.000 Αμερικανούς να εξακολουθούν να διαγιγνώσκονται θετικοί στον Covid-19 κάθε μέρα, αυτό το κοκτέιλ αντισωμάτων REGEN-COV μπορεί να βοηθήσει να παρασχεθεί άμεση προστασία σε ανεμβολίαστα άτομα που είναι εκτεθειμένα στον ιό», υπογράμμισε ο δρ Τζορτζ Δ. Γιανανκόπουλος, επικεφαλής της επιστημονικής διεύθυνσης της Regeneron, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Λέβι Γκάραγουεϊ, επικεφαλής γιατρός και διευθυντής παγκόσμιας ανάπτυξης προϊόντων, υπογράμμισε από την πλευρά του πως μπορεί οι εμβολιασμοί να προχωρούν σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως «παραμένουν κρίσιμες ιατρικές ανάγκες προκειμένου να προλαμβάνουμε τις λοιμώξεις και να παρέχουμε άμεση προστασία εναντίον του Covid-19 στα άτομα που αποτελούν στενές επαφές».
Η Roche, υπ΄αριθμόν ένα στον κόσμο εταιρία ογκολογικών φαρμάκων, είχε επισφραγίσει τον Αύγουστο μια σύμπραξη με τη Regeneron για την ανάπτυξη, παρασκευή και διανομή αυτής της διπλοθεραπείας αλλά και για την πραγματοποίηση διαδικασιών πιστοποίησης σε αρχές υγείας εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι δύο όμιλοι θα υποβάλουν πολύ σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών στις Αρχές υγείας.
Περισσότεροι από 1.000.000 οι θάνατοι στην Ευρώπη
Τους 1.000.000 θανάτους εξαιτίαςτου Covid-19 ξεπέρασε τη Δευτέρα η Ευρώπη από τότε που εντοπίστηκε πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Μέχρι τη Δευτέρα, στις 21:30 ώρα Ελλάδας, οι 52 χώρες και τα εδάφη της περιοχής (που φτάνουν ανατολικά έως το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία) καταγράφουν συνολικά τουλάχιστον 1.000.288 θανάτους (για 46.496.560 κρούσματα), μπροστά από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (832.577 θανάτους, 26.261.006 μολύνσεις), τις ΗΠΑ και τον Καναδά (585.428 θάνατοι, 32.269.104 κρούσματα), την Ασία (285.824 θάνατοι, 19.656.223 κρούσματα), την Μέση Ανατολή (119.104 θάνατοι, 7.011.552 κρούσματα), την Αφρική (115.779 θάνατοι, 4.354.663 κρούσματα) και την Ωκεανία (1.006 θάνατοι, 40.348 κρούσματα).
Σύμφωνα με τους τελευταίους διαθέσιμους απολογισμούς, σχεδόν έξι στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη καταγράφονται σε έξι χώρες: στο Ηνωμένο Βασίλειο (127.100 θάνατοι, 4.373.343 κρούσματα), στην Ιταλία (114.612 θάνατοι, 3.779.594 κρούσματα), στη Ρωσία (103.263 θάνατοι, 4.649.710 κρούσματα), στη Γαλλία (99.163 θάνατοι, 5.067.216 κρούσματα), στη Γερμανία (78.452 θάνατοι, 3.011.513 κρούσματα) και στην Ισπανία (76.525 θάνατοι, 3.370.256 κρούσματα).
Ωστόσο, οι τάσεις είναι αρκετά διαφορετικές σε αυτήν την ομάδα χωρών. Το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από καταγραφή έως και 8.700 θανάτων σε μια εβδομάδα στα τέλη Ιανουαρίου, είδε την πανδημία να σημειώνει απότομη πτώση (238 θάνατοι τις τελευταίες επτά ημέρες). Η χώρα εμβολιάζει μαζικά τον πληθυσμό της από τις αρχές Δεκεμβρίου: περίπου το 60% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19. Άλλες χώρες όπως η Ιταλία (3.200 θάνατοι από την περασμένη Τρίτη), η Ρωσία (2.500) ή η Γαλλία (2.200) αντιμετωπίζουν ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο βασίζονται σε επίσημες πηγές που δημοσιεύονται καθημερινά από τις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας. Αποτελούν μερική εκτίμηση του πραγματικού αριθμού θανάτων, οι στατιστικές υπηρεσίες αρκετών χωρών έχουν καταλήξει εκ των υστέρων σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που οφείλονται στον Covid-19.
Από τα τέλη Μαρτίου, η καμπύλη του αριθμού θανάτων έχει σταθεροποιηθεί. Η Ευρώπη κατέγραψε 27.036 θανάτους την περασμένη εβδομάδα, κατά μέσο όρο 3.900 την ημέρα, στοιχεία πολύ χαμηλότερα από αυτά της θανατηφόρας εβδομάδας που καταγράφηκαν στην ήπειρο μεταξύ 14 και 20 Ιανουαρίου 2021, όποτε και σημειώθηκαν 40.178 θάνατοι ή περίπου 5.700 ημερησίως.
Σε αναλογία του πληθυσμού, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο στον κόσμο είναι ευρωπαϊκές: Η Τσεχία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, με 261 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, με την Ουγγαρία (245) και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (228) να ακολουθούν.
Οι θάνατοι που καταγράφηκαν στην Ευρώπη (900 εκατομμύρια κάτοικοι, ή ένα ένατο του παγκόσμιου πληθυσμού) αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο των 2,94 εκατομμυρίων θυμάτων της πανδημίας που καταγράφονται παγκοσμίως, για περισσότερα από 136 εκατομμύρια κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ρωσία: Σε 8.320 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατέγραψε 8.320 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένων 1.833 στη Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας στα 4.649.710.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 277 θάνατοι, ενώ συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 103.263 θάνατοι.
Ιταλία: «Η χώρα θα προχωρήσει σε ολική επανεκκίνηση του τουρισμού μέχρι τις 2 Ιουνίου»
Ο Ιταλός υπουργός Τουρισμού Μάσιμο Γκαραβάλια, σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, αναφέρθηκε στις επόμενες στρατηγικές κινήσεις για την επανεκκίνηση του τομέα αρμοδιότητάς του.
«Εργαζόμαστε με στόχο να ξανανοίξουν μέσα στον Μάιο οι παραλίες, φυσικά στην πρώτη αυτή φάση με ενισχυμένα πρωτόκολλα ασφαλείας. Θα ήμουν ικανοποιημένος αν, όπως συνέβη και πέρυσι, τα καταφέρουμε για τα μέσα Μαΐου» δήλωσε ο Γκαραβάλια.
«Πάντως, μέχρι τις 2 Ιουνίου, όταν η Ιταλία γιορτάσει την αβασίλευτη Δημοκρατία της, θα πρέπει να έχουν ξανανοίξει όλα ή σχεδόν όλα» πρόσθεσε.
Ο Ιταλός υπουργός υπογράμμισε παράλληλα ότι «στον τομέα του ο προγραμματισμός είναι βασικής σημασίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ασφαλώς τα επιδημιολογικά στοιχεία».
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Γκαραβάλια δήλωσε στη La Stampa ότι μια από τις δραστηριότητες που μπορεί να ανοίξει και πάλι σχετικά σύντομα είναι εκείνη των διεθνών εκθέσεων και συνεδρίων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα στον Απρίλιο μπορεί να ξαναλειτουργήσουν κανονικά και τα ιταλικά εστιατόρια.
Σε ό,τι αφορά το «πράσινο ψηφιακό πάσο», ο Ιταλός υπουργός Τουρισμού είναι της άποψης ότι θα έπρεπε να ισχύσει πριν από τις 15 Ιουνίου για να μπορέσει η ελεύθερη αυτή κυκλοφορία των πολιτών να επιτρέψει και τον έγκαιρο σχεδιασμό των διακοπών.
Τέλος, σχετικά με τα νησιά «covid free», o Γκαραβάλια τόνισε: «Μπορεί και πρέπει να το κάνουμε και εμείς. Διότι, αν το κάνουν οι άλλοι και εμείς όχι, το μειονέκτημα θα είναι τεράστιο. Η Ελλάδα λέει ότι θα ξανανοίξει στις 15 Μαΐου (υπό τον όρο ότι θα φέρει μαζί του κανείς αρνητικό τεστ) και θα προσφέρει νησιά covid free. Αν εμείς μείνουμε αδρανείς, θα πάψουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί».
Γερμανία: 294 θάνατοι και πάνω από 10.800 κρούσματα κορονοϊού σε 24 ώρες
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10.810 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.022.323, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Παράλληλα, άλλοι 294 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 78.746 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.
Ιρλανδία: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται στους άνω των 60 ετών
Η Ιρλανδία αποφάσισε σήμερα να διαθέτει το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών, προσαρμόζοντας με τη σειρά της τη χρήση του εμβολίου της αγγλο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας λόγω των φόβων σε σχέση με τις περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων αίματος.
Η απόφαση λήφθηκε στον απόηχο της σύστασης της αρμόδιας επιτροπής προγραμματισμού του εμβολιασμού, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αύριο, Τρίτη.
Το υπουργείο Υγείας και οι υγειονομικές αρχές “θα συνεργαστούν τώρα για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι επικαιροποιημένες συστάσεις θα ενσωματωθούν στη εν εξελίξει εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού”, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο αρχίατρος Ρόναν Γκλιν.
Η υπηρεσία υγείας θα εξετάσει πώς θα “ανακατευθύνει αποτελεσματικά” τις δόσεις και θα “επαναπροσδιορίσει και να διευκρινίσει ακριβώς ποιος θα κάνει το εμβόλιο και πότε τις επόμενες εβδομάδες”, είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν 750.000 άνθρωποι στην Ιρλανδία έχουν ήδη λάβει μια πρώτη δόση σε έναν πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων. Η πανδημία έχει σκοτώσει 4.785 ανθρώπους στη χώρα.
Η δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη οδηγήσει πολλές χώρες να ορίσουν όρια ηλικίας για τη χρήση του ή ακόμη και να αναστείλουν τη χρήση του.
Για παράδειγμα, το σκεύασμα χορηγείται στους άνω των 30 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει χορηγηθεί μαζικά, στους άνω των 65 ετών στη Σουηδία και στους άνω των 60 ετών στις Φιλιππίνες, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Ρουμανία: Πέθαναν τρεις διασωληνωμένες ασθενείς με Covid-19 λόγω βλάβης στο σύστημα χορήγησης οξυγόνου
Τρεις ασθενείς με τον COVID-19 οι οποίες νοσηλεύονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο Βουκουρέστι πέθαναν χθες βράδυ εξαιτίας βλάβης στο σύστημα τροφοδοσίας με οξυγόνο, ανακοίνωσαν οι Αρχές, την ώρα που τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί εξαιτίας του τρίτου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Οι συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής έπαψαν να λειτουργούν εξαιτίας της αύξησης της πίεσης του οξυγόνου πέραν του αποδεκτού ορίου», ανέφερε η ρουμανική διεύθυνση αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, DSU, υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών) σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας πως έχει αρχίσει να διενεργείται έρευνα.
Οι τρεις γυναίκες, ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, πέθαναν από καρδιακή ανακοπή παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού για να τις σώσουν.
Βρίσκονταν μέσα σε όχημα που έχει μετατραπεί σε ΜΕΘ μπροστά σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου.
Άλλοι πέντε ασθενείς κατορθώθηκε να διακομιστούν εσπευσμένα σε άλλα νοσοκομεία της ρουμανικής πρωτεύουσας, ενημέρωσε η DSU.
«Εδώ και πάνω από έναν χρόνο, βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλη», είπε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Φλορίν Κίτσου κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Η Ρουμανία των 19 εκατομμυρίων κατοίκων ξεπέρασε το Σαββατοκύριακο το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων του SARS-CoV-2.
Προχθές Κυριακή 1.531 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας στη ρουμανική επικράτεια.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πως τέτοια συμβάντα δεν θα επαναληφθούν», τόνισε ο Κίτσου, εκφράζοντας την ελπίδα η έρευνα που διενεργεί η αστυνομία να ολοκληρωθεί το ταχύτερο.
Κάλεσε ακόμη τους πολίτες της Ρουμανίας να εμβολιαστούν μαζικά, για να αποτραπεί η μετάδοση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Μέχρι στιγμής πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
Η νέα τραγωδία σημειώθηκε προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Τον Νοέμβριο του 2020, άλλοι 15 ασθενείς με τον COVID-19 βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας και σε εκείνη την περίπτωση πυρκαγιάς σε δομή υγείας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας όπου το σύστημα υγείας χαρακτηρίζεται ετοιμόρροπο.
Τουρκία: Αυστηροποίηση των μέτρων θα προτείνει το επιστημονικό συμβούλιο
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε τη Δευτέρα πως το τουρκικό επιστημονικό συμβούλιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού θα συστήσει μια σειρά αυστηρότερων μέτρων κατά της πανδημίας, καθώς η έξαρση κρουσμάτων Covid-19 έφτασε σε μια «τρίτη κορύφωση» στη χώρα, όπως ανέφερε ο υπουργός.
Το τελευταίο 24ωρο οι Αρχές κατέγραψαν 52.676 νέα κρούσματα της νόσου δήλωσε ο Κοτζά, μετά το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε το Σαββατοκύριακο.
Η Τουρκία έχει το υψηλότερο επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων του Covid στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως το 85% των διαγνωσμένων νέων κρουσμάτων είναι της βρετανικής παραλλαγής του ιού.
Παράλληλα ο Κοτζά ανέφερε πως επιπλέον φορτία εμβολίων της κινεζικής Sinovac και των Pfizer/BioNTech αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μέσα στους ερχόμενους μήνες.
Περισσότεροι από 354.000 οι θάνατοι στη Βραζιλία
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 35.785 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 1.480 ασθενείς με τον COVID-19.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 354.617 νεκρούς επί συνόλου 13,5 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί υποτιμημένα.
Το σφοδρό νέο κύμα της πανδημίας αυξάνει δραματικά τον απολογισμό των θυμάτων, τον δεύτερο βαρύτερο στον κόσμο, την ώρα που η Γερουσία ετοιμάζεται να διενεργήσει έρευνα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς όσον αφορά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αυξάνοντας την πίεση στον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Η Γερουσία προετοιμάζεται να σχηματίσει επιτροπή για να διενεργήσει έρευνα για τα σφάλματα και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στον χειρισμό της πανδημίας. Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για να διενεργηθεί η έρευνα αυτή από τη Γερουσία, αν και ο πρόεδρος του σώματος επιδίωκε ο σχηματισμός της επιτροπής να καθυστερήσει παρότι υπήρχε στήριξη από επαρκή αριθμό γερουσιαστών. Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση αυτή, ωστόσο ενδέχεται να δώσει περιθώρια στην άνω Βουλή του βραζιλιάνικου κοινοβουλίου να αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα της έρευνας.
Αψηφώντας την επιστημονική συναίνεση, ο πρόεδρος της Βραζιλίας υποβάθμισε τη σοβαρότητα της πανδημίας, εναντιώθηκε στην επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της από τις πολιτείες και μόλις πολύ πρόσφατα τάχθηκε εντέλει υπέρ των εμβολίων.
137 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Χιλή
Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, οι θάνατοι ασθενών εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ξεπέρασαν τους 100 στη Χιλή, παρότι η χώρα της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται στην πρωτοπορία διεθνώς ως προς την εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης.
Το υπουργείο Υγείας στο Σαντιάγο ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.372 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 173 ασθενείς με τον COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Χιλή ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 24.483 νεκρούς επί συνόλου 1.082.920 μολύνσεων.
Η υφυπουργός Υγείας Πάουλα Ντάσα επισήμανε ότι από τις 26.630 περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν μεταξύ της 4ης και της 10ης Απριλίου, το 70% ήταν άνθρωποι από 20 ως 59 ετών.
Η Χιλή είναι αντιμέτωπη με έξαρση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες· το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει εντεινόμενο πρόβλημα. Την Παρασκευή σημειώθηκε ρεκόρ 9.000 και πλέον κρουσμάτων.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή, οι Αρχές επέβαλαν σε 17 εκατομμύρια πολίτες – το 80% του πληθυσμού – νέους περιορισμούς για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού.
Αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων θανάτων στην Κούβα
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 8 ασθενείς με τον COVID-19, ο υψηλότερος αριθμός θανάτων που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει μέχρι στιγμής τους 467 νεκρούς.
Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν 854 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει τις 87.385 από τον Μάρτιο του 2020.
424 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αβάνα, που παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, ενώ υψηλοί αριθμοί καταγράφηκαν επίσης στις επαρχίες Ματάνσας και Γκράνμα.
Από τον Ιανουάριο, η Κούβα είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρότι παίρνει ολοένα αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας. Πάντως η επιδημιολογική κατάσταση στη νήσο δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Πλησιάζουν τους 210.000 οι νεκροί στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.627 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 364 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.
Κατά τα επίσημα δεδομένα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 209.702 νεκρούς επί συνόλου 2.281.840 μολύνσεων.
Όμως ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη Μαρτίου, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα στη χώρα, κατά τα οποία οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι απ’ ό,τι καταγράφεται.
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων ενέκρινε για επείγουσα χρήση το Sputnik-V
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Κεντρικού Οργανισμού Ελέγχου Προδιαγραφών Φαρμάκων (Central Drug Standards Control Organisation) ενέκρινε τη Δευτέρα την αίτηση για επείγουσα χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο το ινδικό τηλεοπτικό δίκτυο NDTV. Σύμφωνα το εν λόγω τηλεοπτικό δίκτυο, το εμβόλιο τώρα θα πρέπει να το εγκρίνει η Γενική Ελεγκτική Αρχή Φαρμάκων της Ινδίας (Drugs Controller General of India).
Την είδηση επιβεβαίωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, που τήρησαν την ανωνυμία τους καθώς δεν είχαν την εξουσιοδότηση να κάνουν δηλώσεις, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας ότι ούτε η ινδική φαρμακευτική εταιρεία Dr. Reddy’s Laboratories που εμπορεύεται το ρωσικό εμβόλιο στην Ινδία, ούτε ο ελεγκτικός οργανισμός ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν την είδηση.
Η μετοχή ωστόσο της Dr Reddy’s έκλεισε με άνοδο 5% αφότου η εφημερίδα Τhe Economic Times δημοσίευσε την είδηση.
Μετά την έγκρισή του, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V θα είναι το τρίτο που θα χρησιμοποιείται στην Ινδία.
Προς το παρόν στην Ινδία χρησιμοποιούνται δύο εμβόλια, το Covishield, που ανέπτυξε η βρετανό-σουηδική εταιρεία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως επίσης και το εμβόλιο Covaxin της ινδικής εταιρείας Bharat Biotech. Και τα δύο εμβόλια παράγονται στην Ινδία.
Η ινδική φαρμακευτική εταιρεία Dr. Reddy’s Laboratories είχε υποβάλει τον Φεβρουάριο αίτηση για χορήγηση άδειας για επείγουσα χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Ινδία.
Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) έχει υπογράψει επίσης συμφωνίες με μερικές ινδικές φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή περισσοτέρων των 750 εκ. δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V.