Ένα περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στην Αθήνα

Αντιμετωπίστηκε με επιτυχία όπως είπε ο γ.γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Parallaxi
ένα-περιστατικό-αλλεργικής-αντίδρασ-702781
Parallaxi

Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση για την πορεία και τον προγραμματισμό της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού από την ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τον λόγο πήρε ξεκινώντας η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία χαρακτήρισε μέρα γιορτής την χθεσινή, καθώς ξεκίνησε ο εμβολιασμός.

Η ίδια είπε ότι έκανε το εμβόλιο κι ένιωσε «συγκίνηση, χαρά και μια ηθική ικανοποίηση ότι η προσδοκία πολλών μηνών έφτανε στην εφαρμογή των εμβολίων. Αυτά τα συναισθήματα θα τα έχετε κι εσείς κάνοντας το εμβόλιο και ο στόχος όλων όσων ασχολούμεθα με τα εμβόλια, είναι να μη μείνει ούτε ένα άτομο στη χώρα μας που να μην εμβολιαστεί».

Η ίδια έκανε λόγο για «ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», αναφερόμενη στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει για να εμβολιαστούν. Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνιες, μιλώντας για 1,3 αλλεργικές αντιδράσεις για κάθε 1.000.000 δόσεις.

«Μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις, πολύ σοβαρές, που οδηγούν το άτομο στο νοσοκομείο κι έχει ανάγκη ενδοφλέβιας χορήγησης φαρμάκων, είναι αυτές που προκαλούν ανησυχία και ίσως πριν το εμβόλιο χρειαστεί η εισήγηση του αλλεργιολόγου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οπως είπε «υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος για τον οποίο μάλιστα δεν υπάρχει και εμβόλιο. Αυτός είναι ο ιός της παραπληροφόρησης. Αφορά πληροφορίες που δεν περνούν μέσα από τον δρόμο της επιστημονικής γνώσης. Υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες – φαιδρές στις περισσότερες περιπτώσεις – απόψεις, την επιστημονική γνώση. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς και είμαστε εδώ για αυτό», ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι ισχύει για τις αλλεργίες και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ τόνισε στη συνέχεια: «Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τρεις περιπτώσεις σε 1 εκατ. δόσεις. Αλλεργίες συνηθισμένες -όπως σε τρόφιμα, φάρμακα, αεροαλλεργιογόνα, τοξικές ουσίες- δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Υπάρχει μια μονάδα σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο για αντιμετώπιση ηπίας αλλά και πιο σοβαρού αλλεργιακού επεισοδίου. Οσον αφορά άτομα με αναφυλακτικές αλλεργιακές αντιδράσεις μπορεί να χρειαστεί πριν τον εμβολιασμό την γνώμη του γιατρού του».

«Δεν επηρεάζει το εμβόλιο η μετάλλαξη του κορωνοϊού»

Επειτα, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταλλάξεων του ιού. «Το θέμα των μεταλλάξεων του ιού απασχολεί το τελευταίο διάστημα. Ο κορωνοϊός και τους προηγούμενους μήνες επέδειξε μεταλλάξεις. Θα παρουσιάσει ακόμα περισσότερες στο μέλλον. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Η επιστήμη παρακολουθεί αυτή την εξέλιξη, αλλά μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αλλαγές δεν αποτελούν μια μεγάλη μεταβολή στη σοβαρότητα της νόσου ή ανάγκη τροποποίησης του εμβολίου. Το εμβόλιο παραμένει αποτελεσματικό και ασφαλές».

Τα κριτήρια για την προτεραιοποίση των «ομάδων» που εμβολιάζονται

«Βαθμιαία», όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών « θα εμβολιαστούν μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες, ωστόσο ακόμα χρειαζόμαστε προτεραιοποίηση των ομάδων που εμβολιάζονται».

Τα κριτήρια για την προτεραιοποίηση είναι:

  • Οσοι έχουν αυξημένος κίνδυνος να νοσήσουν. Εχει διαπιστωθεί τους μήνες της πανδημίας αυτούς ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Τις πρώτες εβδομάδες έχουν προτεραιότητα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
  • Οσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό. Ο λόγος για τους υγειονομικούς. «Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή από τους υγειονομικούς», είπε η κ.Θεοδωρίδου. Εκείνοι αποτελούν το παράδειγμα για τους υπόλοιπους. «Είμαστε χαρούμενοι γιατί φαίνεται πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», πρόσθεσε.
  • Ακολουθούν οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι που ζουν σε ειδικές δομές και οι χρόνιοι πάσχοντες.

Μ. Θεμιστοκλέους: Ένα περιστατικό αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο στην Αθήνα

«Η επιχείρηση Ελευθερία άρχισε», είπε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεμιστοκλέους και συνέχισε: «Έως τις 16:00 σήμερα εμβολιάστηκαν στα 5 νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδραση που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και το αναφέρω στην δέσμευσή μου για διαφάνεια».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε εκ νέου στις δόσεις του εμβολίου που περιμένουμε, υπενθυμίζοντας πως αύριο παραλαμβάνουμε άλλες 83.500 δόσεις του εμβολίου της Pfizer και ως τα τέλη Μαρτίου αναμένουμε λίγο περισσότερες από 1.255.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, αριθμός που ίσως αυτό αυξηθεί.

Το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των δόσεων του εμβολίου της Pfizer

  • Αύριο παραλαμβάνουμε 83.850 δόσεις
  • Έως τέλη Ιανουαρίου θα παραλάβουμε 419.250 δόσεις
  • Τον Φεβρουάριο θα παραλάβουμε 334.500 δόσεις
  • Στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει 1.255.800 εκατ. δόσεις

Στις δόσεις αυτές θα προστεθούν και οι 240.000 δόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο του 2021 όταν προχωρήσει η έγκριση, ενώ όπως σημείωσε, αν εξελιχθούν όλα με βάση το σχέδιο για την Astrazeneca, θα έχουμε 500.000 δόσεις στα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1.500.000 δόσεις τον Μάρτιο και 2,3 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Συγκεκριμένα, θα εμβολιαστούν υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00.

Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων θα εμβολιαστεί ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Διαβάστε επίσης: 

Κορονοϊός: Η γεωγραφική κατανομή των 476 κρουσμάτων

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα