Featured

Ένα σχολείο στη Θεσσαλονίκη ντροπή για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό μας

Τριτοκοσμικές συνθήκες σε ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης

Όλγα Νίκου
ένα-σχολείο-στη-θεσσαλονίκη-ντροπή-γι-656461
Όλγα Νίκου

Ντροπή για το εκπαιδευτικό μας σύστημα και το κράτος πρόνοιας της χώρας αποτελεί εδώ και χρόνια ένα σχολείο με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κορδελιού).

«Σχολείο», μόνο κατ’ όνομα, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς καθώς στεγάζεται τα τελευταία 16-17 χρόνια, στο ισόγειο παλιάς πολυκατοικίας επί της Ελ. Βενιζέλου 27, χωρίς να τηρεί καμία από τις ενδεδειγμένες συνθήκες και υποδομές, απαραίτητες για τα 36 παιδιά με αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, κινητικά προβλήματα και άλλα σύνδρομα, που φοιτούν σ αυτό.

Στο σχολείο, εκτός από ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, φοιτούν και μαθητές με κινητικά προβλήματα, σε αναπηρικά αμαξίδια, σε έναν χώρο που δε διαθέτει ράμπες, παρά μόνο σκάλες, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση στους μαθητές αυτούς.

Σχολείο χωρίς αυλή για προαυλισμό, τόσο για μαθητές όσο και για καθηγητές.

Σχολείο χωρίς πιστοποίηση πυρασφαλείας και σεισμικού κινδύνου, χώρος που νοικιάζεται από τον Δήμο Κορδελιού, στενοί διάδρομοι που οδηγούν σε 4 τάξεις «κλουβιά» όπου πρέπει να χωρέσουν μέσα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Γυμναστήριο χωρίς τα κατάλληλα όργανα γι’ αυτά τα παιδιά και χωρίς τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα.

Ανύπαρκτες αίθουσες εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και φυσιοθεραπείας.

Τι καταγγέλλει στην Parallaxi η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Και η κατάσταση γίνεται χειρότερη φέτος για τα 36 παιδιά ηλικίας 13 έως 21 ετών και τις οικογένειες τους.

Φέτος, λόγω των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και βάσει τετραγωνικών μόνο 20 από τα παιδιά μπορούν να πάνε στο σχολείο”, καταγγέλλει στην Parallaxi η Αναστασία – Ερωφίλη Σαϊνόγλου, μητέρα ενός παιδιού με αυτισμό στην εφηβεία και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Κορδελιού.

Στο ειδικό αυτό σχολείο το κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά θα χτυπήσει για πρώτη φορά σήμερα Τρίτη 15/9 και οι γονείς δε γνωρίζουν ακόμα με ποιο τρόπο θα γίνει η επιλογή των παιδιών που θα φοιτήσουν φέτος, αν θα ισχύσει κάποιας μορφής εκ περιτροπής διδασκαλίας, αν θα μπορέσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο, το οποίο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων άνοιξε για 9 μόνο μέρες, στην αρχή του καλοκαιριού.

“Εμείς οι γονείς ξέρουμε τις δυνατότητες που έχουν τα παιδιά μας”, δηλώνει η κυρία Σαϊνόγλου. “Ξέρουμε ότι είναι σε θέση να κάνουν περισσότερα πράγματα αρκεί να τους δοθεί η κατάλληλη εκπαίδευση. Το δικό μου παιδί για παράδειγμα ξέρει να γράφει σε υπολογιστή αλλά στο σχολείο ξεκινάνε κάθε χρόνο από το Α και την χειρόγραφη γραφή, καθώς δεν υπάρχουν υπολογιστές στο σχολείο, αν και υπάρχει καθηγητής πληροφορικής.”

“Μία εκ των ειδικοτήτων, μιας και πρόκειται για χώρο επαγγελματικής κατάρτισης, είναι και η κηπουρική. Το θερμοκήπιο είναι ένα τραπέζι του πινγκ πονγκ. Πόσο δύσκολο είναι άραγε να βρεθεί ένας δημόσιος χώρος, σε ένα πάρκο ώστε τα παιδιά μας να φτιάξουν το δικό τους κήπο;” αναρωτιέται.

“Δεν υπάρχουν δομές για τα παιδιά μας ακόμα και αν μιλάμε απλά για το σχολικό πλαίσιο, οι γονείς είναι αγανακτισμένοι, θυμωμένοι και απελπισμένοι. Αλλά δεν πρέπει να παραιτηθούμε, αν και  πολλοί το έχουν κάνει, σταμάτησαν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Προσωπικά το αρνούμαι γιατί θεωρώ ότι ο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τα παιδιά μας πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη, μιας και η αδράνεια μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα,” τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων.

Και περιγράφει με αγανάκτηση τον χώρο όπου 36 παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν γνωρίσει ως σχολείο.

“Στο σχολείο μας δεν υπάρχει αύλειος χώρος!!!! Τα παιδιά “προαυλίζονται” στο διάδρομο και στο “γυμναστήριο”. Κάποιες αίθουσες βρίσκονται στον πάνω όροφο. Η πρόσβαση σ’ αυτόν γίνεται με μία στενή στριφογυριστή σκάλα, η οποία είναι επικίνδυνη για τα παιδιά και τους εκπαδευτικούς, ενώ αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία παιδιά που έχουν υψοφοβία, κινητικά προβλήματα, θέματα ισορροπίας. Ο διαχωρισμός των τάξεων έχει γίνει με γυψοσανίδες. Υπάρχει αίθουσα ήδη μικρή που φιλοξενεί 2 τάξεις!!!”

Σημαντικά θέματα ασφάλειας

Προκύπτουν φυσικά και θέματα ασφάλειας  παιδιών και  εκπαιδευτικών. Όπως αναφέρει στην Parallaxi η κυρία Σαϊνόγλου, “έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μετά από άσκηση που έγινε στο σχολείο, αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα θυμάτων σε περίπτωση σεισμού ή φωτιάς. Πέφτουν μπάζα. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι δεν έχουν τραυματίσει κανέναν.. Εκκρεμούν 2 μηνύσεις έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο. Μάλιστα ο δήμαρχος κ. Μανδαλιανός έχει εγγυηθεί προκειμένου να μην κλείσει το σχολείο μετά από Εισαγγελική παρέμβαση.”

Πέρυσι στην αρχή της σχολικής χρονιάς, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, δεσμεύτηκε για την μετεγκατάσταση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. σε άλλο μισθωμένο κτίριο.

Τι απαντά ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου 

“Υπήρξαν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που προέκυψαν και λόγω της πανδημίας” δηλώνει στην Parallaxi, o δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός.

“Είμαστε όμως στην τελική ευθεία, έχει εγκριθεί η μίσθωση ισόγειου ακίνητου άνωθεν του περιφερειακού, 1200 τετραγωνικών μέτρων και τώρα είμαστε στη διαδικασία να συμφωνήσουμε για το τίμημα. Ο χώρος είναι ισόγειος, και θα πρέπει να διαμορφωθεί αλλά  πιστεύουμε ότι μέσα στο Φθινόπωρο το σχολείο θα μετεγκατασταθεί στον νέο χώρο”.

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου στις 4 Αυγούστου εγκρίθηκε “το από 13/07/2020 Πρακτικό της Επιτροπής Καταλληλότητας σχετικά με τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ελ. Κορδελιού, σύμφωνα με το οποίο: Η Επιτροπής Καταλληλότητας αφού έλεγξε τον μοναδικό φάκελο που κατατέθηκε έκρινε ομόφωνα ότι: – Ο προτεινόμενος χώρος μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα και να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Κορδελιού. – Θα πρέπει να γίνει η αλλαγή χρήσης και διαμόρφωσης του ισογείου καταστήματος σε ΕΕΕΕΚ και να εφαρμοστούν τα σχέδια και οι μελέτες της νέας οικοδομικής αδείας. Θα γίνει εκ νέου έλεγχος.”

Το σχολείο επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής. Δείτε πως περιγράφει την κατάσταση που αντίκρισε:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα