Ελλάδα

Ένα βίντεο για την υπεράσπιση των δημόσιων μουσείων

Σποτ από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τη αλλαγή καθεστώτος των πέντε μεγάλων Μουσείων.

Parallaxi
ένα-βίντεο-για-την-υπεράσπιση-των-δημό-970601
Parallaxi

«Τι συμβαίνει; Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να διορίσει σε αυτά Διοικητικά Συμβούλια με πρόσωπα της επιλογής της. Πού θα οδηγήσει αυτό; Στην παράδοση των αρχαιοτήτων σε πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με την αρχαιολογία, στην αύξηση εισιτηρίων, στην κατάργηση κάθε δωρεάν παροχής για το κοινό, στην έμμεση ιδιωτικοποίηση.

Το χειρότερο; Τα ΔΣ θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα των Μουσείων στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα. Σε ποια Μουσεία; Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Αγωνιζόμαστε για να το αποτρέψουμε! Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους “εκλεκτούς” της εκάστοτε κυβέρνησης».

Αυτό είναι το κείμενο που συνοδεύει το νέο σποτ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ενώ όρισε την Κυριακή που πέρασε, 5/2, σε ημέρα ενημέρωσης του κόσμου για τις αρνητικές και επικίνδυνες συνέπειες από την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των μεγάλων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας.

«Η κατάργηση των ημερών με δωρεάν εισιτήριο, των δωρεάν ξεναγήσεων, των δωρεάν εκδηλώσεων, των δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα Μουσεία, η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που θα έρθουν για τα Μουσεία και την διαχείριση του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας, αν περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης!» τονίζει ο ΣΕΑ και προσθέτει:

«Αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που επιγράφεται “εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς”.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που θα διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια διορισμένα από την εκάστοτε κυβέρνηση, τη λειτουργία των οποίων τα πληρώνουμε όλοι μας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα