Ένας Γερμανός εμπειρογνώμονας θέλει πανευρωπαϊκό lockdown
Οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια παγκοσμίως
Ο ανοσολόγος συστημάτων, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπράουνσβάικ, Μίχαελ Μάιερ-Χέρμαν υποστηρίζει ένα lockdown σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω του μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού.
«Το πανευρωπαϊκό lockdown είναι ο μόνος τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας Συστημάτων του Κέντρου Έρευνας Λοιμώξεων Χέλμχολτς της πόλης Μπράουνσβάικ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk). Ως πρότυπα, ο καθηγητής ανέφερε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία «όπου δεν εμφανίζονται πλέον καθόλου λοιμώξεις. Εάν ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, θα είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα υπερεθνικού χαρακτήρα», τόνισε.
«Ο στόχος είναι η μείωση της συχνότητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά το ενδιαφέρον των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα. Αυτό είναι καλύτερο από το να χαλαρώσουμε πρώτα τα μέτρα και στη συνέχεια να πρέπει να λάβουμε αυστηρότερα. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε μπορεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Ο Μάιερ-Χέρμαν επεσήμανε επίσης ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά στα μέτρα. Ενώ στην αρχή της πανδημίας στη Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο εργαζόταν από το σπίτι περίπου το 38%, το τρέχον ποσοστό είναι μόνο 15%. Επιπλέον, πρέπει να υποτεθεί ότι πολλές μολύνσεις οφείλονται στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Και σε αυτά θα μπορούσαν να μειωθούν. Παρά το σκληρότερο lockdown στη Γερμανία, ο αριθμός των λοιμώξεων παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Αυτό αποδεικνύει ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν δεν ήταν επαρκή».
Κατά τον καθηγητή, «οι εμβολιασμοί δεν θα έχουν επίσης επιρροή στις τιμές συχνότητας της εμφάνισης των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες, καθώς αρχικά θα εμβολιαστούν μόνο τα ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, αυτά έχουν μόνο περιορισμένες κοινωνικές επαφές. Επομένως, οι πολύ πιο κινητικοί νεότεροι πρέπει επίσης να έρθουν στο επίκεντρο, στο βαθμό που υπάρχουν επαρκή εμβόλια».
Ο ανοσολόγος συστημάτων εξήγησε περαιτέρω ότι «η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού της Βρετανίας έχει καταγραφεί έως τώρα σποραδικά στη Γερμανία. Εάν όμως ο αριθμός των λοιμώξεων παραμείνει υψηλός, η νέα μετάλλαξη θα εξαπλωθεί γρήγορα και στη συνέχεια, ο αριθμός των νοσούντων από κορονοϊό θα αυξηθεί κατακόρυφα».
Οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια παγκοσμίως
Οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν σήμερα τα 2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις των πρακτορείων Reuters και AFP, την ώρα που πολλές χώρες προσπαθούν να αποκτήσουν εμβόλια και να εντοπίσουν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.
Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19 χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φτάσουν οι νεκροί το 1 εκατομμύριο και μόλις τρεις μήνες για να διπλασιαστεί ο αριθμός των θυμάτων. Μέχρι σήμερα, από τις αρχές του 2021, κατά μέσο όρο καταγράφονται 11.900 θάνατοι ημερησίως, δηλαδή ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε οκτώ δευτερόλεπτα.
Με βάση μια εκτίμηση του Institute for Health Metrics and Evaluation μέχρι την 1η Απριλίου οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τα 2,9 εκατομμύρια.
Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται ο νέος κορονοϊός, λόγω των πιο μολυσματικών παραλλαγών του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμη. «Μπαίνουμε στη δεύτερη χρονιά. Θα μπορούσε να είναι χειρότερη, δεδομένης της δυναμικής μετάδοσης και ορισμένων ζητημάτων που βλέπουμε», είπε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.
Οι ΗΠΑ προηγούνται σε αριθμό θανάτων, με περισσότερους από 386.000. Οι πιο πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτές οι πέντε χώρες έχουν καταγραφεί οι μισοί θάνατοι.
Η Ευρώπη παραμένει η πιο πληγείσα ήπειρος, με 615.000 θανάτους μέχρι σήμερα.
Στην Ινδία, που ξεπέρασε μόλις τους 151.000 θανάτους, οι εμβολιασμοί πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο Σάββατο.
Πηγή: ΑΠΕ Deuschlandfunk