Επικαιρότητα

Ένας ποταμός γεμάτος νεκρά ψάρια εκβάλλει στον Θερμαΐκό κόλπο

Υγειονομική βόμβα για την περιοχή - Αποκρουστικές εικόνες και τα πιθανά σενάρια

Γιώργος Σταυρακίδης
ένας-ποταμός-γεμάτος-νεκρά-ψάρια-εκβά-1008700
Γιώργος Σταυρακίδης

Την ανησυχία τους εκφράζουν τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας «Αχεδώρου φυσις» για τα εκατοντάδες νεκρά ψάρια που εντοπίστηκαν στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού, στην έξοδο του καναλιού απορροής στο Θερμαϊκό της Σίνδου.

Η αυτοψία που έκανε η δραστήρια ομάδα στο σημείο καθώς και οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες τους, φέρνουν στο φως την επικινδυνότητα της κατάστασης και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο θάνατος των ψαριών αυτή την εποχή στον Θερμαϊκό κόλπο και στην αναπαραγωγή τους.

Η ανάρτηση της ομάδας για το θέμα, αναφέρει:

Sos

Μας ενημέρωσαν για μια ανάρτηση που έγινε για νεκρά ψάρια στην περιοχή του Γαλλικού ποταμού.

Στην αυτοψία που κάναμε στην περιοχή, εντοπίσαμε το σημείο και η κατάσταση είναι χειροτερη από ότι βλέπετε στις φωτογραφίες γιατί υπάρχουν και αλλά ψάρια που είναι μέσα στα καλάμια και τα σκουπίδια και δεν φαίνονται.

Ενημερώνουμε άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες, και περιμένουμε με τις σειρά τους να κάνουν τις αντίστοιχες δειγματοληψεις, ώστε να βρεθεί αν είναι δυνατών η πηγή του προβλήματος.

Στην επικοινωνία μας με την ομάδα “Αχεδώρου φύσις“, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης μιλάει στην Parallaxi για την εικόνα που είδε στις επισκέψεις του στο σημείο, αντικρύζοντας τα εκατοντάδες νεκρά ψάρια και λέγοντας χαρακτηριστικά “Φτάνει ως εδώ”, εξηγώντας πως αν τα προηγούμενα χρόνια ήταν ελλιπής η ενημέρωση των ανθρώπων, σήμερα γνωρίζουν όλοι πως το περιβάλλον εξαρτάται από εμάς.
“Υπάρχει εκεί ένα κανάλι ομβρίων που έρχεται από την ΒΙ.ΠΕ Σίνδου όπου σε αυτό το κανάλι βρέθηκαν τα ψόφια ψάρια” αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, μιλώντας για τους πιθανούς λόγους που μπορεί να έχουν προκαλέσει αυτό το τεράστιο οικολογικό έγκλημα “Μπορεί να είναι ασφυξία, αλλά η ασφυξία προέρχεται από διάφορους παράγοντες, όπως αν έχει λίγα νερά, όπως είναι σε μία λίμνη ή αν έχει μεγάλη θερμοκρασία, αλλά εδώ μιλάμε για ένα κανάλι που δεν έχει χαμηλή στάθμη. Από την άλλη, ένας άλλος λόγος που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι τα λήμματα και η μόλυνση. Τι συνέβη ακριβώς, θα το δούμε στο πόρισμα. Εμείς το γνωστοποιήσαμε στην Περιφέρεια και ενημερώσαμε τον φορέα διαχείρισης ΟΦΥΠΕΚΑ να γνωρίζει το θέμα και τι ακριβώς έχει συμβεί στην περιοχή”.

Καταστροφή για την αναπαραγωγική περίοδο των ψαριών

“Μιλάμε για ένα κανάλι ανοιχτό που μπορεί να ρίξει ο καθένας ό, τι θέλει” λέει χαρακτηριστικά το μέλος της ομάδας “Αχεδώρου φύσις”. “Μέχρι και το πρωί που πήγα ξανά εγώ, η κατάσταση παραμένει ίδια. Μάλιστα, οι φωτογραφίες δε μπορούν να δείξουν την σοβαρότητα της, επειδή κάτω από τα καλάμια είναι κι άλλα ψάρια νεκρά, πολλά περισσότερα από αυτά που φαίνονται. Σίγουρα είναι σοβαρό ότι όλα αυτά θα πάνε στον Θερμαϊκό, αλλά για μένα το πιο σοβαρό είναι πως είμαστε μέσα σε μια αναπαραγωγική περίοδο που αυτή τη στιγμή απαγορεύεται το ψάρεμα επειδή τα ψάρια είναι γεμάτα με αυγά για να αναπαραχθούνε και αν αυτή η ποσότητα των νεκρών ψαριών είχε μέσα αυγά, φανταστείτε τι ζημιά θα είναι για τον κόλπο. Μια εκβολή του ποταμού είναι πάντα το μέρος που θα πάνε για να αναζητήσουν φαγητό τα ψάρια και όλοι αυτοί οι βιότοποι είναι πολύ σημαντικοί ακριβώς επειδή έχουν φαγητό για τα ψάρια. Είναι η πρώτη φορά που αντικρίζουμε ως ομάδα κάτι τέτοιο εδώ. Αν αποδειχτεί οτι προκλήθηκε τελικά από μόλυνση ή από λήμματα, σκεφτείτε ότι όλα αυτά τα μολυσμένα νερά θα πάνε στον Θερμαϊκό”.

Να αναφέρουμε πως απαγορεύεται από τα μέσα Απριλίου το ψάρεμα σε ποτάμια και χειμάρρους της Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι τις αρχές Ιουνίου, κατόπιν ανακοίνωσης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Τμήμα Αλιείας, για την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθυοπληθυσμών, καθώς – όπως αναφέρει και ο κ. Κωνσταντινίδης – είναι ακριβώς αυτή περίοδος, που κάνει το “έγκλημα” ακόμα μεγαλύτερου μεγέθους.

“Ό, τι επιπλέον προσθέτουμε είναι ζημιά”

Καμπανάκι κρούει ο κ. Κωνσταντινίδης, μιλώντας για το οικολογικό “έγκλημα” που συμβαίνει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, λέγοντας πως “φτάνει πια” και αναφέροντας πως “Ξέρουμε ότι ο Θερμαϊκός είναι ένας στενός κόλπος και η κυκλοφορία των υδάτων είναι δύσκολη. Υπάρχουν βιομηχανικές χρόνιες εναποθέσεις ανεξέλεγκτα, από βαφές μέχρι οτιδήποτε. Κι όλα αυτά είναι μέσα στον βυθό. Ό, τι επιπλέον προσθέτουμε είναι ζημιά για το περιβάλλον κι αυτό εμείς θέλουμε να πούμε. Το ότι δεν μπορεί να γίνει άλλο. Είμαστε πλέον σε μία εποχή που γνωρίζουμε όλοι τι κάνει κακό και πρέπει να σταματήσουν αυτά. Ας μας γίνει μάθημα ό, τι αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν τουλάχιστον.

Περιμένουμε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να βγάλει το πόρισμα. Είναι η μόνη υπεύθυνη για να πάρει δείγματα. Αν είναι από ασφυξία δεν θα βρει μέσα στον ιστό των ψαριών κάτι τοξικό και θα φανεί και από τι προήλθε, ενώ αν είναι δηλητηρίαση από κάτι πολύ δυνατό που μπορεί να έχει πέσει στα νερά και το έφαγαν, θα φανεί. Μη ξεχνάμε πως όλες αυτές οι περιοχές είναι ορυζοπαραγωγικές και είναι μεγάλο θέμα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, οι ποσότητες που καταναλώνονται και αν αυτές είναι ή όχι παράνομα. Πρόκειται για μία βιομηχανική περιοχή που συνορεύει με αγροτική και μοναδικός χαμένος από αυτό είναι το περιβάλλον”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα